Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 25 april 2012

Egenutgivarna, en förening för dig som ger ut, eller vill ge ut din egen bok

Nu finns en förening för dig som ger ut dina böcker själv. Men även du som vill ge ut dina böcker och ännu inte tryckt upp någon bok, kan gå med för att få lite tips och råd.

Gruppen heter Egenutgivarna.

Om Egenutgivarna:
Egenutgivarna är en intresseorganisation för alla som skriver och ger ut böcker i Sverige. Egenutgivarnas syfte är att verka för spridning av medlemmarnas titlar. Egenutgivarna ska också sprida information om att ge ut böcker och vara ett forum där medlemmar kan dela med sig till varandra av sina erfarenheter av bokutgivning.

Genom att stötta och inspirera varandra att fullfölja sina drömmar att ge ut sina böcker arbetar Egenutgivarna med att bredda bokmarknaden. Detta är något som läsarna vinner på.

Föreningens stadgar.

Egenutgivarnas historia

Idén till föreningen kom upp i en konversation mellan Hanna Lans och Kristina Svensson på internet under sommaren 2011. Båda la upp inbjudningar på sina webbsidor att alla med intresse för att ge ut böcker på egen hand skulle träffas på en lunch under Bokmässan i Göteborg september 2011. Åtta personer kom på lunchen och gensvaret på frågan om en förening för gemensam marknadsföring var stort. Efter lunchen skapades en grupp på Facebook som i november samlade femton medlemmar. I denna grupp annonserades föreningens konstituerande mötet den 2 december 2011 ut.

Hanna Lans, Kristina Svensson och Joanna Björkqvist träffades, bildade en förening (protokoll konstituerande möte) och inbjuder härmed alla att vara med.

Bli medlem i Egenutgivarna:
Drömmer du om att skriva en bok? Du inte ensam! Fler och fler ger ut sin egen bok. Det är inte svårt. Men det kan vara ensamt. Speciellt att nå ut med boken, att marknadsföra den. Vi är övertygade om att det är en styrka att göra detta tillsammans. Om en person pratar om en bok försvinner det lätt i bruset men om hundra personer talar om hundra böcker hörs det bättre.

Egenutgivarna är en intresseorganisation för alla som vill marknadsföra, läsa och prata om sina och andras böcker samt utbyta erfarenheter med kollegor. Vi välkomnar alla som vill att vara med i föreningen oavsett om man gett ut femton böcker, funderar på att börja skriva på sin första eller ”bara” vill stödja en bredare bokmarknad.

Ledorden för Egenutgivarna är att alla får vara med, att vi gör saker tillsammans och att vi delar med oss. Välkommen som medlem!


MEDLEMSFÖRMÅNER UNDER 2012
Möjlighet ställa ut och sälja bok/böcker i Egenutgivarnas monter på bokmässan (till självkostnadspris och förutsatt att tillräckligt många vill delta).

Inbjudan till bokgala under våren (mer information kommer i inbjudan).

Möjlighet att presentera sig själv och sina böcker här på www.egenutgivarna.se (ingår i medlemsavgift).

Möjlighet få med kommande titlar i gemensam reklam till bokhandlares vår respektive höstinköp (ingår i medlemsavgift).

Vara med i en förening där man kan träffa likasinnade, få möjlighet utbyta idéer och marknadsföra varandras böcker.


BLI MEDLEM I EGENUTGIVARNA
Medlemsavgiften är 200 kronor för kalenderåret 2012. Medlemskap tecknas genom att betala in medlemsavgiften till föreningens bankgiro nr 840-5094. Ange namn, födelsedag och mejladress. Medlemsavgift tecknas på årsbasis.


MÅSTE MAN HA GETT UT EN BOK SJÄLV FÖR ATT BLI MEDLEM?
Det korta svaret är nix, vi välkomnar alla som vill att vara med i föreningen oavsett om man gett ut femton böcker, skriver på sin första eller ”bara” vill stödja en bredare bokmarknad. Det
längre svaret finns här.
 

Visa upp din bok på Bokmässan hos Egenutgivarna:

Bok & Bibliotek, den stora bokmässan i Göteborg 27-30 september 2012 är en av de absoluta höjdpunkterna för alla litteraturintresserade. Genom att gå samman och dela på kostnader och arbete gör vi det möjligt för oss själva att delta i denna bokfest.

Vi har bokat en monter på 10 kvm som kommer vara i A-hallen (i närheten av Sveriges författarförbund och SF-bokhandeln). En projektgrupp bestående av Kristina Svensson, Hanna Lans, Stellan Tengroth, Eva Holmquist och Helene Kolseth har med hjälp av bland andra Annika Bengtsson och Petra Jankov Picha suttit och räknat och funderat på hur vi ska dela på kostnaderna. För att tillfredsställa så många som möjligt har vi tagit fram tre olika paket som man kan köpa in sig i.

Det finns inget vinstintresse, utan alla medel kommer användas för Egenutgivarnas utställning under bokmässan. Vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll.


FÖRENING BETYDER ATT ALLA HJÄLPS ÅT
En viktig grundregel är att du är där som en del av en förening. För att sälja så många böcker som möjligt så säljer vi rätt bok till varje besökare. Den besökare som är intresserad av en roman säljer vi en roman till, den som vill ha en diktsamling får köpa en diktsamling, den som ska resa till Wales… Ja ni förstår.

När du är schemalagd i montern som säljare, då marknadsför du och säljer den bok som är rätt till de besökare du pratar med, oavsett om det råkar vara din egen eller din kollegas. I gengäld så kan du lugnt lämna montern emellanåt för fikapaus, toalettbesök eller för att titta på resten av mässan.

Vi planerar att ha en del monterprogram där du talar eller intervjuas om just din bok och då är det självklart din bok och ditt författarskap som står i centrum.

En förutsättning för att kunna marknadsföra varandras böcker är givetvis att alla har läst på om böckerna. Vi kräver att alla utställare distribuerar informationsmaterial om sin bok/böcker i förväg och det är ett krav att alla har läst detta före bokmässan. Vi sätter inget krav på att du ska höja en bok till skyarna som du inte gillar, du ska vara ärlig i dina omdömen, bara att du berättar att den finns. Allra bäst är förstås att ha läst så många böcker som möjligt, så det är bara att börja byta böcker med varandra!

Givetvis ska alla ha betalt medlemsavgift (vara medlem) för att få vara med!


GULD: HUVUDUSTÄLLARE (MAX 9 st)
För dig som verkligen vill uppleva Bokmässan på riktigt! Genom att vi delar på kostnader och arbete gör vi det möjligt för oss själva att delta i Bokmässan. Dessutom har vi en trevlig gemenskap! Det ska synas att du och dina böcker är i montern, därför har vi begränsat antalet huvudutställare.
Detta gäller:
 • Du får ha obegränsat antal titlar till försäljning i montern. Du har utrymme för ca 80 böcker i montern. Givetvis är det fritt fram att fylla på böcker under helgen, men du måste lagra resten av böckerna på annan plats.
 • Du blir anmäld som samutställare, du blir då sökbar som utställare på Bokmässans webb samt får tillgång till utställningsservice online.
 • Du får möjlighet att köra ett schemalagt monterprogram per dag.
 • Du får fyra dagars utställarkort, det gäller som entré och du kan gå in utställarentrén och slippa långa köer.
 • Du blir omnämnd i vårt pressutskick till utvalda kulturredaktioner och bokbloggare.
 • Du får möjlighet att ha med ett större porträtt av dig själv med din bok i montern (exakt storlek kommer vi återkomma till men runt A3, och de kommer troligen hamna på en vägg.).
 • Du får möjlighet att ta med både visitkort och eget profilmaterial i montern, exempelvis mindre broschyrer (dock inga vepor, roll-ups eller affischer).
 • Du har möjlighet delta i vårt vinmingel torsdag kväll.
 • Du ansvarar själv för att transportera dina böcker till och från mässan (vi rekommenderar att du själv bär dit dem).
 • Du blir schemalagd som dedikerad säljare i flera pass alla dagar du själv vill. Du kommer också antingen vara med och bygga eller riva montern.
 • Se även de allmänna reglerna överst.
Pris: 4000 kr. Betalas till bankgiro nr 840-5094, ange namn, mejladress och ”guld”. Först till kvarn gäller och inbetald avgift gäller som anmälan. Sista anmälningsdag 120531 med reservation för att det blir slutsålt innan dess.


SILVER: UTSTÄLLARE
För dig med begränsad ekonomi som ändå vill uppleva Bokmässan. Lite mindre exponering än guldutställarna men lika roligt!
Detta gäller:
 • Du får ta med 1-2 titlar till försäljning i montern. Du kommer ha utrymme för ca 30 böcker i taget i montern, men givetvis har du möjligt att fylla på under helgen (dock behöver du lagra påfyllnadsböckerna på annan plats).
 • Du får möjlighet att köra ett schemalagt monterprogram under mässan.
 • Du får upp till fyra dagars utställarkort, det gäller som entré och du kan gå in utställarentrén och slippa långa köer.
 • Du får möjlighet att ställa ut ett mindre porträtt av dig med din bok (exakt storlek på ”mindre” och närmare detaljer kommer vi återkomma till men troligen vanligt foto, ingen förstoring).
 • Du får möjlighet att ta med visitkort till montern.
 • Du ansvarar själv för att transportera dina böcker till och från mässan (vi rekommenderar att du själv bär dit dem).
 • Du har möjlighet delta i vårt vinmingel torsdag kväll.
 • Du blir schemalagd i pass alla dagar du själv vill. Du kommer också antingen vara med och bygga eller riva montern.
Pris: 1500 kr. Betalas till bankgiro nr 840-5094, ange namn, mejladress och ”silver”. Betalning gäller som anmälan, sista anmälningsdag 120531. Reservation för att det blir slutsålt.


BRONS: BOKFÖRSÄLJNING
För dig som inte har möjlighet vara på plats i Göteborg men ändå vill att din bok finns på Bokmässan har vi ett begränsat specialerbjudande. Guld & silverutställarna ställer ut och säljer dina böcker åt dig! (Bonusen för oss är att vi kan erbjuda alla besökare ett bredare utbud av böcker).
Detta gäller:
 • Du får skicka 25 exemplar av en titel. Guld & silverutställarna tar hand om allt praktiskt åt dig, från att hämta, packa upp, ställa ut, marknadsföra och sälja till att redovisa pengarna för sålda böcker. Du står själv för ev returfrakt.
 • Du är precis som alla andra medlemmar varmt välkommen att hälsa på i montern, men inga monterprogram eller annonserade signeringar ingår. I den mån vi har utställarkort som just då inte används (för att någon av guld- eller silverutställarna inte är på plats) kan du låna ett utställarkort till ditt besök. Detta är dock inget vi kan garantera. I annat fall gäller vanlig entrébiljett, eller att du köper ett utställarkort som gäller fyra dagar till självkostnadspris, 340 kronor.
 • Du står själv för frakt/transport till och från mässan.
Pris: 500 kr. Betalas till bankgiro nr 840-5094, ange namn, mejladress och ”brons”. Säljes i mån av plats med först till kvarn. Betalning gäller som anmälan, absolut sista anmälningsdag 120831.

Nu har du en deadline, ett absolut "måste vara färdig"-datum för din bok, om du vill vara med i Egenutgivarnas monter på bokmässan! Lycka till!

Här hittar du Egenutgivarna på Facebook.

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

3 kommentarer:

 1. Stort tack Kim för fin reklam!

  /Kristina

  SvaraRadera
 2. Mycket enkelt och informativt
  Jag har beställt guld naturligtvis och tänker vara där tre dagar.
  Hoppas att fler inser vilken resurs det är att ha en förening i ryggen.

  På det här viset fick jag en deadline till min pågående bok, och det är jättebra.
  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Kristina
  Klart jag berättar om Egenutgivarna!
  Kram Kim

  Hej Anitha
  Ja, jag läste att du hade beställt guld. Jättekul. Kanske vi hinner ses någon minut!
  Ja, deadline är jättebra! Då blir boken klar!
  Lycka till!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!