Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 21 februari 2015

Boktips: Outliers 10000-timmarsregeln och andra framgångsfaktorer

Outliers 10 000-timmarsregeln och andra framgångsfaktorer av Malcolm Gladwell

Den här boken valde jag för att omslaget såg spännande ut. Hade aldrig hört talas om boken. Jag blev glatt överraskad.

Boken var mycket underhållande och informativ. Jag fick lära mig om många, för mig okända, fakta.

Kontentan är att för att bli riktigt bra i något ska man ha tränat 10.000 timmar. När jag läste det blev jag glad att jag skrev min första bok som åttaåring och har skrivit alltsedan dess.

Jag brukar alltid säga att ju mer man skriver desto lättare blir det. Den här boken bevisar att jag har rätt.

En mycket intressant bok!

Om boken:
Vad har Bill Gates och Beatles gemensamt? Varför är asiatiska barn så duktiga i matematik? Kan man verkligen bli bra på vad som helst med 10 000-timmars träning? Med andra ord: Vad står bakom exceptionell framgång - medfödd talang eller hård och målmedveten träning?

Få böcker som getts ut på denna sida millennieskiftet haft en sådan genomslagskraft som Malcolm Gladwells »Outliers«. Med sin patenterade mix av psykologisk forskning, underhållande berättelser och häpnadsväckande statistik har Malcolm Gladwell omdefinierat vår syn på framgång - och hur man når den.

»Outliers« ser bortom de klassiska förklaringarna bakom framgång - som ambition och intelligens - och söker istället svaren i historien, detaljerna och omgivningen.

»Det är en exceptionell förmåga att ta strypgrepp på tidsandan och vrida om som gör Malcolm Gladwell till en stor författare.« Dagens Nyheter

»Det har sagts att det som Malcolm Gladwell tänker i dag, det tänker vi andra i morgon.« -Sydsvenskan

»Redan efter två kapitel har man lärt sig något som sätter nytt ljus på tillvaron. Alla som blir verkligt bra på något har en sak gemensamt: de har alla lagt ned minst 10 000 timmar.«  -Jan Gradvall

»Outliers är en fängslande bok med ett viktigt budskap: genom att förstå vad som gör människor framgångsrika borde vi kunna ännu fler framgångsrika (och lyckliga) människor.« The Economist




Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 20 februari 2015

Boktips: Enders spel av Orson Scott Card

Enders spel av Orson Scott Card
Första gången jag stötte på Ender var genom en film. När jag sedan upptäckte att det även fanns en bok ville jag givetvis läsa den.

Ender Wiggin är en liten sexåring som som jag tycker mycket synd om. Han är ett barngeni som sedan tidig ålder har genomgått utbildning för att bli stridsledare i försvaret mot en attack från en fientlig utomjordisk ras. Han bor hemma med sina föräldrar, sin sadistiske bror Peter som gör livet surt för honom och sin älskade syster Valentine som gör allt för sin lillebror Ender. Trots att Peter inget hellre vill än att bli värvad till stridsskolan, är det den yngre Ender som lyckas, trots att han egentligen inte vill. Han skickas ut i rymden till stridsskolan medan syskonen blir kvar på jorden.

Ender är speciell och det vet ledarna, därför distanserar de honom från de andra eleverna, bara för att testa hans förmågor. Han känner sig ensam och är rädd, eftersom de andra eleverna plågar honom och ser ned på honom.


Peter och Valentine börjar sitt arbete på jorden medan Ender kämpar för överlevnad uppe i rymden.

Är Ender den general jorden behöver? Kriget har rasat i hundra år, och jakten på den perfekta generalen har pågått nästan lika länge. Enders två äldre syskon är precis lika speciella som han, men på olika sätt. Tillsammans har de tre de förmågor som krävs för att bygga upp en ny värld. Ska de lyckas?

Det här var en riktigt bra fantasybok som kastade in läsaren i handlingen direkt. Jag vet inte om jag hade hjälp av att jag hade sett filmen först, men jag tog genast till mig handlingen och tyckte inte något kändes konstigt, tvärtom. Det lät helt naturligt. Boken förhöjde hela berättelsen och gav så mycket mer än vad filmen hade gjort, men så är det ju alltid.


Tycker du om fantasy och science fiction är det här en perfekt bok för dig!



ORSON SCOTT CARD [född 1951 i USA] är den enda författare som vunnit science fiction-genrens två största priser, Hugo och Nebula, två år i rad. Enders spel är en av de senaste decenniernas mest populära science fiction- böcker. Filmversionen av Enders spel håller just nu på att spelas in, och går upp på biograferna i november 2013.

33 på Goodreads lista över »Tidernas bästa böcker«

»Gripande, spännande« THE GUARDIAN

»En otroligt mäktig roman som är något av det allra bästa genren har åstadkommit.« THOMAS M. WAGNER, SF REVIEWS

»En av de riktigt stora science fiction-romanerna.« BOOKLIST






Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 19 februari 2015

Skrivarkurs Kreativt Skrivande


Vill du gå en skrivarkurs i år? Här på bloggen kommer jag att tipsa dig om skrivarkurser under året.  


Kreativt skrivande 6 - 10 juli 2015


Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt skrivande och din kreativa förmåga. Du kommer att få grundläggande kunskaper om skrivandets hantverk och genom övningar i olika genrer breddar du dina färdigheter och utvecklar din förmåga att ge litterär gestalt åt både egna erfarenheter och fantasier. Du får vägledning till inspirationskällor inom skönlitteraturen och du får studera olika berättartekniska grundbegrepp. 
    
Vi övar på miljöbeskrivningar, personteckningar och dialog. Vi tränar på att öppna våra sinnen och att släppa loss fantasin. För att skriva krävs inspiration men också transpiration! Kontinuiteten i skrivandet är lika viktig som inspirationen. Därför är skrivuppgifterna ibland styrda med deadline och ibland  fria.

 Genom att diskutera och bearbeta dina egna texter, samt ge och ta emot respons, fördjupar du dina kunskaper om ditt eget skrivande.

När veckan är slut kommer du att ha skrivit flera texter och fått med dig en mängd nya erfarenheter och idéer. Kreativitet och skrivglädje är den här kursens kärna!

Kursledare är Katarina Wilhelmson Karp, skribent, lektör och litterär handledare. Hon är också initiativtagare till ett kreativt kulturcentrum i Spanien. Hon har avlagt examen vid Lunds universitets författarskola och har även en gymnasielärarexamen i svenska, engelska och litterär gestaltning. Hennes debutroman kom ut i somras: Jag vill att du går nu (www.jagvillattdugar.nu)

Kostnad 4600 kr för kost och logi.


Här kan du läsa mer om skrivarkursen.


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Rubriken på Kim M Kimselius Författarblogg är "Oj, vilken dag!"

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 18 februari 2015

Camilla Läckbergs Deckarskola

Visste du att Camilla Läckberg har en Deckarskola på sin hemsida? Där lämnar hon sina bästa tips för att lyckas som deckarförfattare.

Hon börjar med att säga att alla kan skriva en deckare.

Under rubriken Hantverket, lektion 1 lämnar hon sina fem viktigaste tips, talar om synops, ger dig övningar och boktips i din hjälp vid skrivandet av din deckare.

I Spänningen, lektion 2, talar hon om spänning, att byta yttre miljö och inre miljö, lägga ut falska ledtrådar, ha flera misstänkta, göra antydningar, cliffhangers. Även här får du övningar och boktips.

I Personskildringar, lektion 3, får du veta olika sätt att beskriva en person. Exempelvis genom ålder, yrke, utseende, lukt, klädsel, intressen, civilstånd, dialekt, språkuttryck, röstläge, hållning, gester, gångstil. Denna lektion avslutas också med övningsuppgifter och boktips.

Dialog, lektion 4 tar upp just dialoger. Camilla Läckberg ger olika tips på hur du ska skriva dialoger, t.ex att det är bra att lyssna på när människor talar med varandra på bussen, tunnelbanan etc. Här får du nya övningsuppgifter och nya boktips.

Miljö, lektion 5, tar upp att miljöskildringar inte bara är att skildra en plats, utan så mycket mer. Nya övningsuppgifter och boktips.

Research, lektion 6, handlar om att göra research inför sin bok, nya övningar och boktips.

Huvudperson, lektion 7. Hur väljer man huvudperson, vad gör personen unik etc talar Camilla Läckberg om i den här lektionen. Nya övningsuppgifter och boktips.

Nu vet jag inte om det är tänkt att det ska komma fler lektioner i den här Deckarskolan, för den känns inte riktigt avslutad.

Tipsen är bra, däremot tycker jag det är tråkigt att en författare inte ger sig tid att korrekturläsa texten innan den läggs ut på nätet. Konsekvent genom alla lektionerna är det fasta bindestreck, vilket ibland ger särskrivningar av ord med mellanrum. Tråkigt på en sida som annars är innehållsrik och givande, för den som vill ha handfasta råd i hur man skriver en deckare. (Kanske Camilla Läckberg läser den här kommentaren och har rättat upp felaktigheterna när du läser texten, hoppas på det.)

Lycka till med din deckare eller bara en helt vanlig bok, för tipsen gäller för allt vad du skriver. Glöm nu inte att klicka på länkarna för att läsa varje lektion i sin helhet, för de innehåller betydligt mycket mer än vad jag kortfattat har redogjort för här.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 17 februari 2015

"Skrivglädje som verkligen smittar av sig!" Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

 En härlig recension av författaren Åsa Öhnell av min bok Att skriva med glädje


Att skriva med glädje är just vad titeln säger! I den här boken får man inte så många verktyg för att lära sig skriva, men en hel del tips. Kim Kimselius trycker framför allt på att man ska lita på sig själv och få orden att flöda genom att skriva ofta. Författaren vet verkligen vad hon pratar om. Sedan hennes debut 1997 har hon gett ut över trettio böcker, varav vissa är skrivna tidigare, men har hamnat i byrålådan.

Skriva med glädje passar den som har svårt att tro på sig själv och som vill veta mer om hur en författare arbetar. Kim Kimselius delar med sig av egna erfarenheter som författare och bjuder även på några pinsamheter. Dessutom får man veta hur man förbättrar sina texter och vad man ska tänka på när man skickar in ett manus till förlag. 

Det bästa med denna bok är Kim Kimselius härliga skrivglädje som verkligen smittar av sig! Själv kan jag tidvis tycka att det är ganska motigt att komma igång och skriva och måste tvinga mig själv. Här fann jag mycket inspiration!

Här kan du köpa Att skriva med glädje:
adlibris
bokus
Besök Kim Kimselius hemsida här


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 16 februari 2015

En ny tid tar sin början i mitt författarliv

  Mitt författarskap är uppdelat i före och efter. 

Förlaget, ankomst av Tillbaka till Pompeji.

Mitt författarliv startade  när jag var åtta år och skrev min allra första bok, det var då jag bestämde mig för att bli författare. Jag skrev på och samlade berättelserna på hög, eftersom jag inte ansåg att de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Nästa steg var när min käre make, Jan, i stort sett tvingade mig att skicka in till förlag, genom att avslöja för alla mina vänner att jag var författare. Debutboken Tillbaka till Pompeji blev succé och sålde i 11.000 exemplar första veckan. Det var härligt att tillhöra ett stort förlag, B. Wahlströms, och få allt serverat. De bokade signeringar och föreläsningar, jag skrev böcker. Perfekt. Ända tills jag fick en ny redaktör som fördärvade allt och fick mig att bryta med förlaget.

Då kom nästa skede i mitt författarskap. Jag startade eget förlag. Det var mycket att lära, jag skötte allt själv, tog emot beställningar, packade, tog emot långtradare från Finland och fick engagera grannen för att få hjälp att ta av alla böckerna.

Grannen, Stefan, hjälper till med avlastning av böckerna från den finländska långtradaren, på den tiden vi beställde tryckning hos Bookwell i Finland.


Varje gång en ny titel kom med långtradaren var det lika spännande och nervöst, skulle det vara fint väder, skulle jag hinna få in böckerna innan regnskurarna...

Åttatusen böcker har anlänt och mörka åskmoln hänger över mig, trots solsken. Jag letar fram presenning och täcker så många jag kan, medan jag kör in böcker för brinnande livet.

Det var hårt slit, speciellt den gången jag fick 8.000 böcker på en enda gång. Då var jag mör i ryggen efter att ha kört in allihop.

Kanske förstår du hur lycklig jag är varje gång jag håller en av mina nya böcker i handen. Här är det Svarta Döden som har anlänt från tryckeriet och jag blir förevigad med böckerna.

Till slut blev arbetet alldeles för mycket för mig, jag hann helt enkelt inte med att både skriva och sköta allt det andra. Lägligt nog fick maken, Jan, förtidspension från sitt arbete, då hela avdelningen flyttades utomlands. Jag tackade och lämnade över allt arbete till Jan och fick tid att skriva fler böcker.

Det dröjde inte länge förrän det även blev övermäktigt för Jan, vi kunde helt enkelt inte härbärgera alla böckerna hemma längre. Med 34 titlar och ett par tusen av varje titel blev det rätt många böcker. Då tog vi kontakt med ett lagerhotell cirka 5 mil hemifrån, Selo i Nättraby. Det var en underbar känsla när vi inte längre behövde ta emot långtradarna hemma, utan de ringde från lagerhotellet och meddelande att böckerna hade anlänt, jag slängde mig i bilen och slet upp emballaget för att hålla den första, nytryckta boken i handen.

Här är jag på Selo lagerhotell när Anastasias öde har kommit, ny bok 2014, samt nytryckning av den populära boken Svarta Döden.

Nu står jag inför ett nytt skede i mitt författarliv. Böckerna har blivit många, 34 titlar och fler kommer innan årets slut. Beställningarna blir allt fler och maken hinner inte med. Därför har vi nu skickat samtliga mina böcker till Förlagssystem i Falun, för att de ska sköta allt: utskick av böcker, returer, fakturering etc.

En del av alla de pallar av mina böcker som har lagrats på Selo Lagerhotell.

I torsdags gick de sista böckerna iväg hemifrån, till Selo lagerhotell för att där hämtas av DHL för frakt upp till Falun. Nu ekar det lite tomt i huset, trots att vi ännu har flera hundra böcker hemma, vi ska ju snart på flera läromedelsmässor, bra att ha böcker hemma att ta med.

Inför varje nytt skede i mitt författarliv har jag bävat lite inför vad som ska hända, precis som jag gör den här gången. Innebär det här att vi kommer att sälja mindre eller mer, kommer kostnaderna att bli alltför stora för att det ska löna sig? Ja, det är många tankar som far omkring i huvudet, men en sak är säker, det var ett nödvändigt beslut och jag är glad att vi har tagit steget till en ny tid i mitt författarliv.

Min arbetsplats när jag börjar skriva på en ny bok. På bildskärmen ser du en bit av omslaget till Persiens Pärla.

Nu ska jag skriva mängder av böcker!

Blev du nyfiken på någon av böckerna? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 15 februari 2015

Boktips: 9,3 på Richterskalan av Andreas Norman


9,3 på Richterskalan av Andreas Norman
Den här boken läste jag ut på en dag. Det gick inte att slita sig från den.

Jag minns tsunamin i Thailand som om det var igår.

I boken tas jag med till Thailand den 26 december 2004, då Andreas Norman från UD skickas dit för att hjälpa de drabbade svenskarna.

Han beskriver det ofattbara arbetet med att ta hand om alla döda, om sorgen, vanmakten och vreden över att myndigheterna hemma i Sverige inte förstår vidden av katastrofen.

Det är en skrämmande berättelse, just för att den är sann. Ändå andas den hopp och berättar om hur den lilla människan kan uträtta stordåd med stark vilja och stort hjärta.

Läs den!

Nyss antagen till UD:s diplomatprogram skickas Andreas Norman till Thailand, dagarna efter tsunamin i Indiska oceanen den 26 december 2004. Oförberedd hamnar han mitt i krishanteringen efter en av de värsta naturkatastroferna i modern tid. Tio år efter flodvågen skriver han nu om sin om sina upplevelser, sin sorg och sin vrede.

9,3 på Richterskalan är en ögonvittnesskildring ur en ung UD-tjänstemans perspektiv - det kaotiska arbetet, hanteringen av döda och mötet med överlevande. En uppgörelse med hopplös byråkrati och ett utforskande av misslyckandets mekanik och en helvetesskildring, där Norman inte väjer för det mest fruktansvärda. Tio år efter katastrofen skriver han nu om sin maktlöshet och sin vrede.

En dramatisering av 9,3 på Richterskalan har urpremiär på Malmö stadsteater i februari 2015, i regi av Sara Cronberg.


Se film från tsunamin





Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.