Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 21 september 2013

Stephen King i mitt hjärta!

Den första bok jag läste av Stephen King var Cujo, en otroligt spännande och otäck berättelse om en stor Sankt Bernardshund som får rabies och blir helt galen. Boken var så otroligt skickligt skriven att jag nästan blev rädd för mina egna stora Berner Sennenhundar, tur att de inte dreglade...

Sedan den boken har jag slukat Stephen Kings böcker. Några andra favoriter är Det, en läskig bok om en clown, Carrie, Eldfödd, Pestens tid, som jag även sett som en sex timmars långfilm. Minns att jag och min syster såg hela filmen i ett sträck, den var så otroligt spännande att vi inte kunde sluta.


Jag samlar på Stephen Kings böcker och vad jag vet så har jag samtliga böcker han har skrivit, en del både på engelska och svenska. Min man reste mycket utomlands förr och varje gång han såg en ny Stephen Kingbok köpte han den till mig. När den sedan kom ut på svenska köpte jag den versionen också, knäpp samlare, eller...


Det finns många guldkorn i min Stephen Kingsamling:
Drömfångaren är en bok som jag älskar. Fick den som ljudbok på engelska när jag var i USA och då köpte jag också min första drömfångare. Hade inte en aning om vad det var för något tidigare. Nu symboliserar min drömfångare Stephen Kings otroligt läskiga och spännande bok.

Den gröna milen är en helt otrolig berättelse som också har filmats med Tom Hanks och jag vet inte vilken som är bäst, boken eller filmen...

Stark är också en fascinerande historia om en författare vars skrivande och personlighet tas över av huvudpersonen i berättelsen. Jag kan förstå den boken, eftersom det är så jag känner mig när jag skriver, som om det är någon annan som formar mina ord. Men jag hoppas att det aldrig kommer att gå så långt som i Kings bok Stark!

Serien Det Mörka Tornet är en otroligt fascinerande berättelse, där Stephen King själv är med i vissa böcker. Dessutom dyker figurer upp ur hans andra böcker i denna serie. Det gick 30 år mellan den första och den sjunde boken i serien. Nu har det dykt upp en fristående bok som hör till serien Det Mörka Tornet.
The Wind through the keyhole är en bok som snart kommer att tillföras min Stephen Kingsamling.


Stephen King har även skrivit under psedonymen Richard Bachman och de berättelserna har jag också läst. Maratonmarschen är den jag tycker bäst om av de böckerna.


King började tidigt att skriva, och en av de första berättelser han fick betalt för var "Jonathan and the Witches" som han skrev vid 9 års ålder till sin moster Gert.

Vid 12 års ålder fick King en egen skrivmaskin och inledde sitt författarskap. Han skickade in berättelser till olika tidningar, men blev ständigt refuserad. King lät sig inte hejdas av detta utan stencilerade själv upp sina berättelser och sålde till sina skolkamrater. En rektor satte dock stopp för detta.

Skrivandet tog fart under skoltiden då King satte sig i en riktig knipa. Han skrev och tryckte upp en liten satirisk tidskrift kallad "The Village Vomit" där han häcklade lärare på Lisbon High School. Det var inga snälla tidskrifter och (o)lyckligtvis hamnade ett exemplar hos en fakultetsmedlem, och den sofistikerade satirikern förvandlades tillbaka till den 14-åring som helt plötsligt funderade på vad sitt författande kunde få för efterföljder. King blev givetvis bestraffad, men det ledde till att motsvarande syokonsulenten såg till att King utnyttjade sin talang på ett bättre sätt, och ordnade så att King fick skriva om sport för Lisbon Enterprise. Redaktören på tidningen - John Gould - tog hand om King, och "lärde mig allt jag kan om att skriva på 10 minuter".

År 1965 fick King sin första berättelse publicerad, och titeln säger ganska mycket om hur hans karriär blev: "I was a Teenage Graverobber" ("Jag var en tonårig gravskändare"). Lite senare under universitetsperioden var King en flitig skribent för skoltidningen där han hade sin egen spalt "King's Garbage Truck" under sina sista år på college: 1969-1970.

Han gifte sig med Tabitha Spurce den andra januari 1971 och fick dottern Naomi och senare sönerna Joe Hill och Owen. Han fick jobb som engelsklärare på Hampden Academy High School. Efter varje arbetsdag satte han sig i skolans pannrum och gjorde det han älskade - skrev.

År 1972 hade King skrivit ett stort antal berättelser och fått fyra romaner refuserade, och var besviken och deprimerad. "Jag började tro att det var bara redaktörernas kusiner som fick böcker publicerade", har King sagt. Men så kom vändningen...

King hade skrivit fyra sidor på "Carrie" när han insåg att det var skräp, och förpassade alltihop till papperskorgen. När han kom hem senare samma dag låg sidorna där igen. Tabitha hade plockat upp dem, läst dem, och skrivit en lapp som sa "Snälla fortsätt, detta är bra". "Carrie" slutfördes och skickades till Bill Thompson på Doubleday, och blev antagen.

"Jag satt en regnig eftermiddag i mars 1973 och förberedde en lektion i Amerikansk litteratur när min fru ringde, så upphetsad att hon knappt kunde prata. Hon hade ett telegram som hon läste upp: '"Carrie" officiellt en Doubleday book. $2500 i förskott mot royalties. Grattis grabben - framtiden ser ljus ut. Bill'".

Ja, då vet du lite mer om Stephen King och hans otroligt bra böcker!

På Fiktiviter kan du läsa fler inlägg om Stephen King.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Boktips: Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind

Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind tyckte jag om från första början. Språket fångade mig och jag ville läsa mer.

Eftersom boken handlar om häxförföljelsen tyckte jag att det var intressant. Har själv skrivit om häxor i min historiska äventyrsbok Jag är ingen häxa.

Trots att jag tyckte mycket om boken tappade jag bitvis intresset för handlingen. Den var lite för lång med sina 589 sidor. Ändå behövs det så många sidor när man berättar om många människoöden som spänner över trehundra år.

Tycker du om historia, och häxförföljelsen i synnerhet, då tycker jag att du ska läsa boken, eftersom den är klart läsvärd, har bra språk och härliga miljöskildringar.

En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.

Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.

Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. 

Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd. 

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd.Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras? Therése Söderlind har skrivit ett drama som - liksom debutromanen Norrlands svårmod - handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.

Du hittar säkert boken hos din lokala bokhandlare, annars finns boken att köpa hos internetbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 20 september 2013

Äntligen är Månstenen här, vaktad av Berner Sennenvalpen Tudor

Det har varit nervig väntan på Månstenen, första boken i den nya serien Theo- och Ramonaäventyr. Till slut kom den, bara några dagar innan jag kör till bokmässan. Vår lilla Berner Sennenvalp Tudor fick åka med och hämta böckerna.

Det var första gången han satt bunden, men han protesterade inte en enda sekund, utan satt snällt kvar och iakttog oss när vi packade böcker.

Det var många titlar som skulle hämtas på Selo lagerhotell, här vaktar Tudor Vikingaträl. Jag tycker det är så läckert att se alla böckerna ligga där. Det pirrar i mig av glädje. Mina böcker. De har jag skrivit!

Tony som äger lagerhotellet charmades av Tudor och erbjöd sig att hålla honom en stund medan vi packade böcker.

Om man är vakthund måste man sitta högt för att kunna se bra, säger Tudor och blickar ut över lokalerna ifrån bokhögen.

Direkt jag kommer hem sätter jag in boken i en av de hyllor där alla böcker står, alla språk, alla tryckningar. Det är många böcker nu. En mäktig känsla.

Älskar Månstenens omslag, och var tvungen att ställa boken med framsidan utåt, så jag ser det varje gång jag kommer in i min skrivarly.

Nu är det officiellt, nu finns pappersboken av Månstenen ute. E-boken har funnits ute cirka en och en halv månad och tickat iväg. På Bokmässan i Göteborg är första gången du kan köpa en signerad Månstenen. Om du inte har möjlighet att komma till bokmässan vet du i allafall att boken nu finns att ta hem för din bokhandlare.

26-29 september 2013 kan du träffa mig i 
monter B09:20 på
Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. 
Jag signerar och berättar om mina böcker.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

torsdag 19 september 2013

"Du är en fantastisk författare Kim M Kimselius"

Som jag har berättat tidigare svarar jag på skrivarfrågor på Panelen Unga Fakta. En dag fick jag mängder av frågor, men också många fina ord om mina böcker. Jag blev så glad att jag ville dela med mig av några av orden till dig. Varsågod:

Hej! Jag gör ett arbete om drömyrken även efter att har läst din bok "Att skriva med glädje" är jag tvingad att skicka detta, både för mitt arbete och mitt eget intresse. Du är en fantastisk författare och hela min klass har läst minst en av dina böcker (och det är inte lite, eftersom vi inte får så mycket lästid och de är inte intresserade av att läsa) och de flesta håller med om att de är superbra ;D Hälsningar Malin, 15 och klass 9E

Visst var det fina ord? Efter den här inledningen följde många frågor inför Malins skolarbete. Älskar att inspirera andra att läsa och skriva, därför blir jag väldigt glad över sådana här kommentarer!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

onsdag 18 september 2013

Kreativa skrivövningar

Här kommer skrivövningar från Kreationslotsen Jeanette Niemi.

Kreativa skrivövningar

Få sexton skrivövningar gratis under lika många veckor. En gång i veckan kommer en ny övning direkt i din inkorg. Helt gratis!

Skrivövningar kan man ha mycket glädje och nytta av! Låt oss se på några exempel hur de kan vara och användas:
  • prestationsbefriande
  • uppvärmning inför skrivpass
  • skapa skrivlust
  • ge nya uppslag
  • kan användas i ditt skrivprojekt
  • ge övning inom olika delar av skrivandet såsom t ex gestaltning
  • skapa nya insikter
  • avkoppling
  • vardagligt nöjesskrivande

Hur använder du skrivövningar? Skriv gärna och berätta! Vill du testa några av mina övningar så är du välkommen att skriva in din mejladress i formuläret så kommer det första brevet inom kort.

Hur gör man?

Låt pennan gå, stanna inte upp och redigera inte. Låt tankar och text komma ut genom pennan eller tangenterna. Se till att ha tid och en plats att sitta på. Skriv för hand eller med tangenterna. Variera gärna.

Ofta kommer många spännande idéer ur skrivövningar så det kan vara väl värt att prova och lägga in i sin skrivrutin. Ibland uppkommer en känsla av att det man just skrivit skulle kunna bli något större. Spara då! Återvänd, skriv mer och se vad som händer. För dig som skriver på övningarna i den här serien finns också möjlighet att publicera dina skrivövningstexter på min blogg!

Mycket nöje!


Här skriver du in din mejladress!

OBS!  Klicka på länken i ditt bekräftelsemejl för att prenumerationen ska gå igång. Jag ogillar spam på samma sätt som jag tror att du gör.


Det var alltså Kreationslotsen Jeanette Niemi som uppmanar dig till att testa hennes skrivövningar. Lät det som något för dig? Klicka då på ovanstående länk och lägg in din mejladress, så är du automatiskt med.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

tisdag 17 september 2013

"Det jag tyckte var bäst med boken är hur spännande den är" På flykt från andra världskrigets fasa

Här är en fin recension skriven av författaren Kristina Svensson om min bok På flykt från andra världskrigets fasa.

Kim Kimselius lever mångas dröm. Hon promenerar med sina hundar, skriver böcker och är en av de få författare i Sverige som lever på sitt skrivande. Ovanpå detta är hon en generös person som alltid tar sig tid att dela med sig av goda råd. Jag har haft turen att träffa henne som hastigast på Bokmässan två år i rad och att ha en del kontakt med henne däremellan. Hon ställde exempelvis upp och berättade i Förverkliga din bokdröm om varför hon ger ut sina böcker själv.

Cliffhangers för spänning och variation


Det jag tyckte var bäst med boken är hur spännande den är. Kim jobbar mycket med cliffhangers; kapitlen slutar ofta med en mening som gör att jag bara måste läsa vidare. Ofta indikerar dessa cliffhangers att något hemskt är på väg att hända och det gör det – ibland. Men inte alltid vilket gör att det aldrig blir förutsägbart. Precis när jag sitter och funderar på hur ska de ta sig ur den här knipan så… Nej, jag ska inte avslöja vad som händer hos Gestapo.

För mig kändes På flykt från andra världskrigets fasa ganska realistisk vilket på ett positivt sätt skiljde den radikalt från en annan bok jag läste från samma tidsepok där hjälten ställde sig upp igen på slaget nio oavsett hur många revben han brutit.

Modiga motståndskvinnor i Paris

På flykt från andra världskrigets fasa utspelar sig i Paris och handlar om nazisternas övergrepp mot judar. Ett par av karaktärerna som är med är baserade på riktiga personer.

Vill du läsa hela Kristina Svenssons recension kan du gå in på hennes blogg Tomatsallad.

Tack Kristina!

Har du bloggat om någon av mina böcker får du gärna mejla Kim M Kimselius. Ser fram emot att höra av dig!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

måndag 16 september 2013

Vinnare av biljett till Bok och Biblioteksmässan i Göteborg 26-29 september 2013

Nu har jag dragit vinnare av entrébiljetter och seminariebiljetter till Bok och Biblioteksmässan i Göteborg den 26-29 september. Jag skulle uppskatta om du som hade turen att vinna en biljett kom och "visade upp dig" för mig i min monter B09:20. Det är alltid roligt att få ett ansikte till namnet!

De lyckliga vinnarna av Entrébiljetter är:
Eva Forsmalm
Jessica Bengtsson
Annelie Fjellborg
Pernilla Carlsson
Christer Lorentzon


De lyckliga vinnarna av Seminariebiljetter är:
Eva Boström
Cecilia Backlund
Fanny Gunnarsson
Astrid Rugsveen
Ulrika Lindberg


Grattis! Era biljetter skickas den här veckan.

Är mycket glad över att så många ville vinna biljetter, önskar att jag hade dubbelt så många biljetter att dela ut, eftersom jag ville ge varenda en av er en biljett. (Tyvärr var det flera av er som hade glömt att mejla sin postadress...)

Nästa år lottar jag ut nya fräscha biljetter. Kanske har du större tur då om du inte vann den här gången!


26-29 september signerar jag mina böcker på Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20.

På bokmässan kan du köpa samtliga mina 26 titlar för otroligt bra priser. Vi ses!


Årets nyheter är:
Persiens Pärla

Plötsligt stå Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet.

Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.



Månstenen

En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit.
Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig.
Då börjar Månstenen glöda.


Spöket på Stora Mossen
Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.
Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.
Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

Back to Pompeii (Debutboken Tillbaka till Pompeji som nu utkommit på engelska)
Ramona can hardly believe her eyes! She stares at Theo and a sense of dread starts to well upp inside her. What began as an eagerly-awaited school trip to Italy has now turned into a nightmare.
The class has just visited the museum in Pompeii, the ruined Roman city that was buried beneath volcanic ash when Mount Vesuvius erupted nearly two thousand years ago. Ramona is feeling queasy from looking at the casts of people who died in the eruption that destroyed the city. Suddenly, a strange sensation comes over her and she sits down to rest. Within minutes, she falls into a deep sleep.
When she wakes up, she finds that everything is different. Pompeii is no longer in ruins. The city is bustling with life and Ramona realises that this is Pompeii before the eruption! She also knows that Vesuvius will soon undergo a terrifying transformation. Glowing lava and choking hot ash will come raining don and bury the entire city and its inhabitants. Will she and Theo be able to get away in time? Ramona has no idea when the vulcano will erupt. It could happen in a hundred years' time, in ten years or in ten minutes...
Back to Pompeii is Kim M. Kimselius' first book. It has enjoyed great success and beeen translated into many languages and is popular with readers of all ages. Kimselius skilfully brings the history of Pompeii to life and takes the readers on a thrilling journey back in time. It's a book you won't want to put down!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 15 september 2013

Vinnare av Månstenen av Kim M Kimselius


Den lyckliga vinnaren av Månstenen är:
Gabriella Poopuu

Grattis Gabriella Poopuu! Maila mig med din adress, så skickar vi Månstenen så fort den kommer från tryckeriet.


Baksidestext:
En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit.

Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem, där de står på den ödsliga stranden. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt att röra sig. Då börjar Månstenen glöda.

"Spänningen växer för varje kapitel - Beskrivningar, dialoger och skildringar av miljöer och omgivningar är lika levande som vanligt." Ingela Svensson

"Nu har Kimselius, tillsammans med Theo och Ramona, tagit det stora steget in i riktig FANTASY. Det blir en nervkittlande resa..." Annelie Nilsson

Till er andra vill jag bara önska lycka till nästa gång!

Du har också chansen att köpa mina böcker till kraftigt reducerat pris på bokmässan i Göteborg den 26-29 september! Kanske vi ses där?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.