Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 april 2013

Boktips: Divergent av Veronica Roth

Divergent av Veronica Roth är en bok som höll mig trollbunden. Det är en fantasivärld, där folk delas in efter hur de är som personer, tappra, hjälpsamma, lärda, osv. Det är en skrämmande framtidsversion, beskrivet med ett målande språk. Det känns som om jag är där! En mycket spännande bok för dig som gillar fantasy! Rekommenderar varmt boken till dig!

Beskrivning:
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner, och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först


Kika in här för mina tidigare boktips.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

fredag 5 april 2013

Skrivprocess: Hur man bygger upp en bok. "Benet" klart till Persiens Pärla

Mina fingrar har dansat fram i en ivrig dans över tangenterna under de senaste månaderna och idag skrev jag de sista orden på "benet" till Persiens Pärla. Detta är 18:e fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. Det har varit otroligt fascinerande att läsa fakta och att försvinna bort i fantasien. Älskade sagoboken Tusen och En natt när jag var liten.

Den här boken handlar om konungarnas kung Kyros II, som byggde upp det stora persiska riket. Men även kung Dareios I är med i handlingen. Två kungar som jag kände har betytt mycket för Persiens historia.

Nu kanske du undrar vad "benet" är för något. Jo, det är så att när jag arbetar fram en bok läser jag först massor av historisk fakta. Det tar ett tag innan jag vet VEM jag ska skriva om, i just den historiska tidsperiod jag har valt. När jag väl har bestämt mig, som t.ex. i den här boken Kyros II och Dareios I, då läser jag fler böcker om bara de personerna, för att få en så sann bild som möjligt.

Under tiden jag läser bygger jag upp boken med hjälp av Gula Lappar. Där skriver jag olika historiska händelser jag vill ha med, men även de ord som ska läggas in i faktadelen i slutet av boken.

När sedan alla böckerna är lästa, alla lapparna är klara då sorterar jag dem och börjar arbeta med dem. I ett skede av det här arbetet såg det ut så här på min arbetsplats:
I det här läget har jag redan betat av en hel del lappar och det här är de som återstår. Allteftersom jag skriver tar jag bort lapparna, en efter en och det blir allt renare på arbetsytan runt datorn. Idag tog jag alltså bort den sista lappen och skrev det sista ordet i "benet".

"Benet" på berättelsen bygger jag upp med de gula lapparna och det är alltså själva bashistorien, det är då jag vräker ur mig berättelsen som jag har gått och bearbetat i mitt huvud under en längre tid.

I det här läget tänker jag inte på stavning och grammatik, jag bara skriver.

Nu ska berättelsen få vila några dagar innan jag plockar fram den och "lägger kött på benet". Det innebär att jag infogar mer miljöskildringar, kläder, etc. Jag kontrollerar även röda tråden, att berättelsen hänger ihop. När jag är klar med mitt arbete, då "bryter jag om" boken. Det innebär att jag gör helt färdiga boksidor av texten. Därefter skickar boken på korrekturläsning hos mina lektörer.

Tro nu inte att jag sitter och rullar tummarna och väntar på att få tillbaka manuset. Nej då, jag har många böcker på gång samtidigt och så fort jag har fått ur mig Persiens Pärla tar jag itu med någon annan av alla de påbörjade böcker som finns i min dator.

Med andra ord kommer det många fler Kimselius-böcker! Bland annat kommer spökboken Spöket på Stora Mossen ut under våren, det har du väl inte missat?

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Persiens Pärla.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester. 

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

torsdag 4 april 2013

Han är flitig min illustratör, Mats Minnhagen

Mats Minnhagen är flitig med att skicka skisser under tiden han arbetar fram omslagen till mina böcker. Nu har jag fått ytterligare en skiss till spökboken Spöket på Stora Mossen.

 Så här ser den senaste skissen ut.

Det här var den föregående skissen.

Det här är den allra första skissen.

Ser du hur detaljerna växer fram efterhand som jag får skisser på omslagen. Mats leker också lite med färgerna och jag får tycka till. Det är roligt att följa arbetet med omslagen. Kanske tycker du också det.

Här är bokens baksidestext:
Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.
Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.
Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

Och så här skriver de som hittills har läst boken:
"Ett välskrivet äventyr som hela tiden håller läsaren på halster. Kim är bevisligen lika bra på att skriva spökhistorier som historiska äventyr!" Lektör Ingela Svensson
"Nu - alla spänningssugna killar och tjejer - nu har nagelbitarboken kommit! En spännande historia som definitivt får er att ha nattlampan tänd ikväll!" Lektör Annelie Nilsson

Ska bli jättekul att se slutresultatet. Boken kommer ut nu i vår. Så fort omslaget är klart går boken till tryck!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

onsdag 3 april 2013

Att välja rätt omslag till sin bok, tips och råd

"Vi gör din bok till en framgångssaga" står det på Bokmarknadsföring.se hemsida. Jag blev nyfiken och kikade runt lite på sidan. Där fanns väldigt många bra saker att läsa om författarskap, marknadsföring, ge ut bok på eget förlag etc. Jag tyckte om tonen i inlägget om att välja rätt omslag till sin bok. Här får du ta del av det:

Ett omslag är inte bara en vacker bild
Ett bra omslag till din bok är viktigt eftersom det, förutom all marknadsföring och innehållet i boken är just det som ska sälja. Och även få en person att komma ihåg din bok och dig som författare.
När jag arbetar med ett omslag börjar jag alltid med att läsa boken. Sedan har jag ett möte med författaren där jag förmedlar min bild samt lyssnar på vad författaren har för bild. Omslaget ska ge en känsla av vad världen i just den boken handlar om.
Vilhelm Moberg - UtvandrarnaViktigt är den röda tråden som går från berättelsen till omslaget. Jag har personligen svårt för omslag som egentligen inte har någonting med berättelsen att göra. Ett fantastiskt omslag med en helhet är nyutgivningen i pocket av Vilhelm Mobergs svit Utvandrarna. Det är brodösen och formgivaren Karin Holmberg som har skapat omslagen som går tillbaka till den tidens broderitraditioner och färger.
Och omslagen lyfter såklart handlingarna i böckerna. Det är viktigt att bildspråket matchar det skrivna språket, att de på något vis hör ihop. Här kan du klicka inn och se Karin Holmberg själv berätta om jobbet med omslagen.
Kinesen av Henning MankellEtt annat omslag som jag gärna tipsar om är också Kinesen av Henning Mankell. Ett rött band med blodstänk mot ett vitt omslag. Det blir inte äckligt tack vare bandet, som sedan återkommer i handlingen. Bandet knyter ihop de olika delarna i boken.
Människor tar in bilder och information på olika sätt. De kan få associationer ingen räknat med. Därför testar jag omslag både mot författaren och 6-7 andra personer med olika bakgrunder. De kan se saker både jag och författaren missat. Jag vill att den jag arbetar för ska känna sig trygg och nöjd med sitt omslag.

Dagens marknadsföringslärdom

Ett omslag är mer än en vacker bild – Det är kommunikation mellan författaren och världen.

Skrivet av My Olausson på Bokmarknadsföring.se

Tack My för ett mycket intressant inlägg!

Jag har haft turen att ha otroligt duktiga illustratörer som har lyckats fånga böckerna i omslagen.

Den första illustratören var Susanne Demåne:

Hon gjorde de första omslagen i serien om Theo och Ramona. Här ser du boken Vikingaträl, som är ett av mina favoritomslag av Susanne.








Därefter hade jag turen att hitta Mats Minnhagen, som är minst lika skicklig som Susanne och även han lyckas fånga berättelserna så att omslagen ger en bild av boken handlar om. Här är det Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.

Ja, nu har du lärt dig lite mer om hur man väljer ett bokomslag!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

tisdag 2 april 2013

Skrivprocess: Redigera din text!

Redigera din text!

När du har skrivit färdigt texten gäller det att du läser igenom den, inte bara för att rätta fel, utan även för att redigera texten. Låter det som samma sak? Ja det är det, egentligen, men för en del är det inte samma sak. De flesta ändrar bara stavfel när de läser igenom texten.

Korrekturläs med nya ögon. Titta efter ifall du har skrivit onödiga saker som inte alls behöver finnas där. Ofta gäller det slutet av meningen, men även sista meningen i ett kapitel.

Jag tar ofta bort slutet av meningar och sista meningen i kapitlen när jag redigerar texten, eftersom jag märker att jag har varit övertydlig. Jag behöver inte berätta ALLT, läsaren kan faktiskt tänka själv...

För varje år som läggs till mitt författarskap lär jag mig nya saker och utvecklas som författare. Det tycker jag är helt underbart! Tänk vad hemskt om jag stannade på en nivå och inte kunde komma vidare.

Tänk på det nästa gång du korrekturläser! Se med nya ögon, utvecklas som författare och våga ta bort text!

Lycka till!


Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

måndag 1 april 2013

Ny skiss på Spöket på Stora Mossen

Här är en ny skiss på min spök/häst/deckare, allt-i-ett-bok. Nu börjar omslaget ta form, med ramarna också.

Här är första skissen.
Här är bokens baksidestext:
Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.
Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.
Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

Och så här skriver de som hittills har läst boken:
"Ett välskrivet äventyr som hela tiden håller läsaren på halster. Kim är bevisligen lika bra på att skriva spökhistorier som historiska äventyr!" Lektör Ingela Svensson
"Nu - alla spänningssugna killar och tjejer - nu har nagelbitarboken kommit! En spännande historia som definitivt får er att ha nattlampan tänd ikväll!" Lektör Annelie Nilsson
 


Tycker du att det är roligt att följa arbetet med boken, att få se hur bokomslaget växer fram?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

söndag 31 mars 2013

Skrivprocess: Några bra språktips!

Att stava och få grammatiken rätt, är inte alltid så lätt, antingen man är författare eller inte. Här kommer några bra språktips som jag har lånat av Studentlitteratur. Kika gärna in på länken, där hittar du många fler nyttiga lärdomar!

De och dem

Personliga pronomen finns i subjektsform och objektsform.
Exempel:
subjektsform
de
vi

objektsform
dem
oss

Om du tvekar mellan de och dem kan du göra ett test genom att ersätta de med vi och dem med oss. Då hör du oftast vad som låter bra och kan på så sätt välja rätt.
Exempel:
– För de/dem som vill åka med avgår bussen om en timme.
Om du ersätter de/dem med vi/oss hör du att oss låter bäst och då är det alltså objektsformen dem som gäller.

Ett eller två ord

Sammansatta ord skrivs alltid som ett ord i svenskan, d.v.s. varken med bindestreck som i engelskan eller som två ord, t.ex. brunhårig, rökfritt.
I vissa prepositionsuttryck kan det vara svårt att avgöra om man ska använda ett eller två ord. Nedan följer några exempel:

korrekta Särskrivningar

allt fler
efter hand
framför allt
i stället
i dag, i går, i kväll, i morgon

Sammanskrivningar

alltigenom
alltmer
dessförinnan
såväl
överallt

Stor eller liten bokstav

Stor bokstav används efter kolon om det följs av direkt anföring, ett citat eller ett utrop.
Exempel:
Sonen ropade: ”Jag kommer!”
Ordspråket lyder: Borta bra men hemma bäst.
Liten bokstav används efter kolon vid uppräkningar och förklaringar.
Exempel:
Det fanns många frukter på fatet: äpplen, päron, bananer och apelsiner.
Man hittade en enda förklaring: den mänskliga faktorn.

Semikolon

Semikolon används mellan satser när punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt. Semikolon används också i stället för komma i uppräkningar som innehåller decimaltal.
Exempel:
Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.
1,5; 1,8; 2,4; 5,9

Här hittar du också en Svenska Akademiens ordlista på nätet.

Kika in på Studentlitteratur för att läsa mer Språktips.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Att skriva med glädje. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här