Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 3 april 2013

Att välja rätt omslag till sin bok, tips och råd

"Vi gör din bok till en framgångssaga" står det på Bokmarknadsföring.se hemsida. Jag blev nyfiken och kikade runt lite på sidan. Där fanns väldigt många bra saker att läsa om författarskap, marknadsföring, ge ut bok på eget förlag etc. Jag tyckte om tonen i inlägget om att välja rätt omslag till sin bok. Här får du ta del av det:

Ett omslag är inte bara en vacker bild
Ett bra omslag till din bok är viktigt eftersom det, förutom all marknadsföring och innehållet i boken är just det som ska sälja. Och även få en person att komma ihåg din bok och dig som författare.
När jag arbetar med ett omslag börjar jag alltid med att läsa boken. Sedan har jag ett möte med författaren där jag förmedlar min bild samt lyssnar på vad författaren har för bild. Omslaget ska ge en känsla av vad världen i just den boken handlar om.
Vilhelm Moberg - UtvandrarnaViktigt är den röda tråden som går från berättelsen till omslaget. Jag har personligen svårt för omslag som egentligen inte har någonting med berättelsen att göra. Ett fantastiskt omslag med en helhet är nyutgivningen i pocket av Vilhelm Mobergs svit Utvandrarna. Det är brodösen och formgivaren Karin Holmberg som har skapat omslagen som går tillbaka till den tidens broderitraditioner och färger.
Och omslagen lyfter såklart handlingarna i böckerna. Det är viktigt att bildspråket matchar det skrivna språket, att de på något vis hör ihop. Här kan du klicka inn och se Karin Holmberg själv berätta om jobbet med omslagen.
Kinesen av Henning MankellEtt annat omslag som jag gärna tipsar om är också Kinesen av Henning Mankell. Ett rött band med blodstänk mot ett vitt omslag. Det blir inte äckligt tack vare bandet, som sedan återkommer i handlingen. Bandet knyter ihop de olika delarna i boken.
Människor tar in bilder och information på olika sätt. De kan få associationer ingen räknat med. Därför testar jag omslag både mot författaren och 6-7 andra personer med olika bakgrunder. De kan se saker både jag och författaren missat. Jag vill att den jag arbetar för ska känna sig trygg och nöjd med sitt omslag.

Dagens marknadsföringslärdom

Ett omslag är mer än en vacker bild – Det är kommunikation mellan författaren och världen.

Skrivet av My Olausson på Bokmarknadsföring.se

Tack My för ett mycket intressant inlägg!

Jag har haft turen att ha otroligt duktiga illustratörer som har lyckats fånga böckerna i omslagen.

Den första illustratören var Susanne Demåne:

Hon gjorde de första omslagen i serien om Theo och Ramona. Här ser du boken Vikingaträl, som är ett av mina favoritomslag av Susanne.








Därefter hade jag turen att hitta Mats Minnhagen, som är minst lika skicklig som Susanne och även han lyckas fånga berättelserna så att omslagen ger en bild av boken handlar om. Här är det Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.

Ja, nu har du lärt dig lite mer om hur man väljer ett bokomslag!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

4 kommentarer:

  1. Hej Annelie
    Tack för din kommentar. Är det dags för dig att välja omslag snart? Håller tummarna för dig :-)
    Kram Kim

    SvaraRadera
  2. Tack! Inte ännu, men jag kämpar envist vidare! :)
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Bra Anneli!
    Ge inte upp! En dag händer det, det är jag säker på :-)
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!