Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 31 augusti 2020

Vad är det som gör att en bok fångar läsaren...

Vad är det som gör att en bok fångar läsaren...

Har du någonsin funderat över vad det är som gör att vissa böcker fångar dig direkt, andra tar det längre tid att komma in i?

Tillhör du dem som läser boken även om den inte fängslar dig? Eller ger du upp när du upptäckt att den inte är tillräckligt bra?

Min åsikt är att en bok ska fånga direkt och hålla dig fängslad genom hela berättelsen. Det är så jag skriver mina böcker och det är den typen av böcker jag vill läsa.

Det finns oändligt många böcker, varför kasta bort tid på böcker som inte är bra?

 

Vad är det då som fångar läsaren?

För det mesta behövs en inledning där det händer något dramatiskt.

Ibland krävs det bara att författaren har ett fängslande språk.

Många gånger är det att författaren har något annorlunda att berätta, något du inte har läst tidigare. För handen på hjärtat, om du läser riktigt mycket, som jag gör, då har du vid det här laget läst det mesta av vad som kan hända. Då krävs det verkligen något extra för att fånga dig.


Just nu håller jag på att läsa serien Trollkarlens ring av Morgan Rice. En bokserie jag inte kan sluta läsa. Fängslande språk, bra intriger och oväntade vändningar. Precis som en bra bok ska skrivas.

En ny, fantastisk fantasyserie från bästsäljarförfattaren Morgan Rice! HJÄLTARS VÄG är den storslagna berättelsen om en alldeles särskild pojke, en fjortonåring från en liten by i utkanten av Ringens kungarike. Yngst av fyra syskon, minst omtyckt av sin far och avskydd av sina tre bröder har Thorgrin en känsla av att han är annorlunda. Han drömmer om att en dag bli en stor krigare, om att bli en av kungens män och skydda Ringen från de vilda horder av fiender som lever på den andra sidan Klyftan. När han väl har åldern inne, men förbjuds av sin far att ens försöka bli uttagen till kungens legion så vägrar han att ge upp: han ger sig av på egen hand, fast besluten att ta sig till Kungsgård för att bli tagen på allvar. 

Visst har vi läst den här typen av böcker tidigare, om den grå pojken, eller flickan (askungen) som hunsas av alla och inte får vara med om festligheterna.

Därför gäller det att författaren har ett språk som gör att läsaren fastnar direkt. Det har Morgan Rice, Sarah J. Maas, Lucinda Riley, Lotta Colliander, Louis Sachar, Stephen King, Dean Koontz, Åsa Persson, Lisa Hågensen, Alex Scarrow, Kiera Cass och många fler författare.

Jag slukar böcker. Läser mellan 150-280 böcker per år. Dessutom skriver jag fyra till sju böcker per år. Ingen den andra lik. 

För några år sedan berättade en skrivkursdeltagare att hon inte läste några böcker, eftersom hon var rädd att ta efter någon annan författares sätt att skriva.

Helt fel!

Läs, och läs MYCKET!

Då lär du dig hur en bra bok byggs upp, och hur du inte ska skriva.

Dessutom måste du skriva. Prova dig fram tills du hittar ditt sätt att fånga läsaren. Kanske är det med en spännande inledning, eller ett språk som är så magiskt att det är en ren njutning att läsa?


Även om många älskar min debutbok, Tillbaka till Pompeji, som numera har sålt i 100.000-tals exemplar, tycker jag personligen att mitt författarskap har utvecklats och att de senaste böckerna är bättre.

Däremot är jag medveten om att jag redan med min debutbok hade hittat mitt skrivsätt. Jag hade testat mig fram sedan jag var åtta år. När jag debuterade vid 43 års ålder hade jag kommit fram till hur jag bäst fångade läsaren. Ett bevis på det är att många av de som började läsa min debutbok fortfarande är kvar som mina läsare.

Behöver du hjälp för att hitta din författarstil? Du kan gå en skrivkurs, kanske någon av mina? Jag har skrivkurser på Färgargården i Blekinge, samt skrivkurser på distans.

Du kan även läsa handböcker om skrivandet. Jag har skrivit flera stycken:


Handböcker om skrivandet av Kim M Kimselius:

Att skriva med glädje

Att hitta glädje i skrivandet

Författare Från dröm till verklighet

Skriv om ditt liv Gör avtryck i historien


 
 
 

I Tre Hattar serien har jag skrivit handböcker om skrivprocessen tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson:

10 misstag författare gör, 1:a boken i Tre Hattarserien

10 tips för att leva på din kreativitet, 2:a boken i Tre Hattarserien

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, 3:e boken i Tre Hattarserien

Din självbiografi 10 råd för att skriva ditt liv, 4:e boken i Tre Hattarserien


Hoppas att du hittar ditt sätt att fånga läsaren. Kanske är det din bok jag tipsar om nästa gång? Fredag, lördag och söndag har jag boktips här på min blogg. Då tipsar jag om alla typer av böcker, eftersom jag läser alla genrer för att hela tiden utvecklas som författare.

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare
Copyright Kim M. Kimselius  
 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!