Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 9 februari 2013

Boktips: Gisslan av Lee Child

Då har jag avverkat ännu en spännande bok av Lee Child. Den här gången var det Gisslan. Som vanligt var det svårt att sluta lyssna, promenaderna blev längre, jag städade mer, diskade gärna, låg och lyssnade på boken istället för att läsa på kvällen. Ja, jag var helt enkelt fångad av berättelsen och ville veta hur det gick. Jag fascinerades av att boken kunde bli så lång, för hela tiden trodde jag att det inte kunde hända mer, men det gjorde det. Otroligt spännande bok som jag varmt rekommenderar!

Det var i Chicago. Mitt i staden, på en myllrande gata, en måndag vid lunchtid. Hela situationen hade uppstått på några sekunder. Det hade hänt på ett sätt som aldrig skulle ha kunnat koreograferats.

Jack Reacher hade promenerat längs gatan, utan något särskilt mål. Han hade närmat sig ingången till en kemtvätt. Dörren hade öppnats rakt i ansiktet på honom och en krycka hade skramlande landat på trottoaren.

I dörröppningen stod en kvinna med famnen full av kläder i kemtvättsplast. Hon var exklusivt klädd, mörk, vacker, självsäker. Det var något fel på hennes ena ben. Reacher såg på hennes hållning att skadan var smärtsam. Han plockade upp kryckan och gav henne en stödjande hand. Han höll fortfarande tag i hennes arm när han plötsligt stod öga mot öga med två män. Deras osäkrade automatpistoler hölls lågt och stadigt riktade mot Reacher och den okända kvinnan.

Jack Reacher hörde ett eko ur sitt förflutna. Han hade gott om förflutet, och ekot kom från den värsta biten.


Kika gärna in på mina tidigare boktips.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Kimselius väver fint in sin historia om 1600-talet" BLT, Brita Elmers

Läs mer om Snapphaneresan.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

fredag 8 februari 2013

Var rädd om din bokhandel! Lite fakta om bokhandeln och nätbokhandeln

Det här inlägget har jag lånat från Sundsvalls Bokhandel. Tycker det är viktigt att du läser det här, för jag vill ha kvar våra bokhandlare och kämpar för deras existens! 


Räkna inte ut bokhandeln!
Det blev en del uppmärksamhet i media för ett tag sedan när Förläggarföreningen gick ut med statistik som visade att bokförsäljningen gått ned med 13% under 2012. Olyckskorparna kom givetvis flygande fram och kraxade att nu är böcker på väg ut.

Men vad som då inte kom fram är att det finns en hel del utländska leverantörer och svenska förlag som säljer till bokhandeln och som inte är med i Förläggareföreningen. Dessutom bygger siffrorna på snabbstatistik från ett urval av föreningens medlemsföretag. Maria Hamrefors, VD för sammanslagna Bokia och Akademibokhandeln, anser att statistiken ger en onyanserad bild av utvecklingen.

Enligt Handelns Utredningsinstitut, HUI, minskade försäljningen av böcker i bokhandeln med 1,8%. Något katastrofscenario är det därför inte fråga om särskilt när man ser att bokförsäljningen i detaljhandeln i alla kanaler minskade med 2% under 2012. Bokhandeln gick alltså något bättre än övriga kanaler som säljer böcker.

Många räknar ut bokhandeln som försäljningskanal. Men det är fel att göra det. 2012 var andra året i rad som den traditionella bokhandeln utvecklas bättre än detaljhandeln i sin helhet. Enligt HUI växte under 2011 den totala bokförsäljningen i alla försäljningskanaler med 0,8%, men försäljningen i bokhandeln växte med hela 2,3%.

De klara förlorarna är i stället bokklubbarna och stormarknaderna, där försäljningen av böcker minskade med hela 12,4% respektive 7%.

Vinnaren är fortfarande näthandeln, som växte med 3,5%. Men nätet ökar inte alls lika mycket och bokhandeln tappar inte alls lika mycket som för några år sedan. De senaste två åren har faktiskt båda försäljningskanalerna haft en bättre utveckling än marknaden totalt.

Med det sagt så gäller för framtiden att inte sitta still i båten. Bokhandeln måste hela tiden utvecklas och sträva mot att bli det kulturella nav som den var en gång i tiden, men med de nya förutsättningar som finns i form av ny teknik och nya sociala mönster.

Jag tror att många kunder är trötta på de kedjebutiker som finns i dag. Alla ser exakt likadana ut, strömlinjeformade, strikta och opersonliga. Jag tror på det personliga tilltalets återkomst. "Bokhandlarn" är tillbaka, som ger butiken sin personliga prägel och som vågar sticka ut och även delta i det lokala kulturella sammanhanget. Vi måste jobba mera med upplevelser i butiken. Det ska vara spännande att komma in i butiken. Det är där man träffar andra bokläsare och sina favoritförfattare på aktiviteter både under dag- och kvällstid. Sociala media i olika former blir dessutom allt viktigare för att hålla kontakten med kunderna.

Bokhandeln är inte uträknad. Vi är inne i matchen!

Lennart Bergström
Bokhandlarn


Glöm inte din lokala bokhandlare nästa gång du ska köpa en bok :-)

Kramisar Kim 

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"Aftur til Pompei"/"Tillbaka till Pompeji"
utsågs som en av de bästa utländska ungdomsböckerna på Island 2009

Läs mer om Tillbaka till Pompeji.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

torsdag 7 februari 2013

Kloka ord om egenutgivning av författaren Jennie Nash

Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg av den amerikanska författaren Jennie Nash
 
Mina första sex böckerna var alla publicerade av stora New York förläggare, däribland Scribner, Simon & Schuster, Crown och Berkley / Penguin. Jag älskade mina redaktörer och deras team, men jag var genomsnittsförfattare och fick genomsnittlig uppmärksamhet och det började kännas som skärselden. För min sjunde bok, Perfect Red, en historisk roman som utspelar sig 1950 i New York, bestämde jag mig för att publicera själv. Varför jag gjorde det beslutet är en annan historia. Några saker som egenutgivande författare har överraskat mig. Här är fem av dem:

1. Jag underskattade vikten av att ha legitimitet från en traditionell förläggare. När jag kunde säga: "Min tredje roman publiceras av Penguin," var jag inte bara en wanna-be hoppfull romanförfattare. Jag var en etablerad författare! Jag valdes! När jag träffade andra, mer kända författare, träffades vi som kollegor, utbytte e-post, bestämde datum för lunchträffar. Nu när jag är egenutgivare, är jag inte annorlunda än den galna katt-damen som har arbetat med sina memoarer i 17 år, eller killen på gatan som delar ut kopierade blad av sin poesi om frukt. Människor ler överseende när jag berättar för dem vad jag gör. Boken blir inte recenserad. Mina tvivel om att skriva, som jag har tillbringat en livstid för att övervinna, har blomstrat som en virus.


2. Jag underskattade spänningen som kommer med att ha kontroll - liksom rädslan. Jag får välja bokomslag! Bestämma pris på boken! Jag kan göra en speciell semesterupplaga för mina vänner och min familj och skicka till dem ombundet med en röd rosett! När jag gör något bra, känner jag mig som en rockstjärna-egenföretagande-författare ytterst på den vassa eggen, av den sköna nya världen som egenutgivare. Att ge ut boken på eget förlag är ett komplicerat företag som kräver en rad andra färdigheter än att skriva en bok. Det finns tusen misstag att begå. Plötsligt är det inte bara mitt skrivande som bedöms, det är mitt öga för design, min känsla för hur läsarna beter sig, min affärskunskap. Jag brukade undra varför det tog traditionella förlag nio månader för att producera en bok. Nu förstår jag, det är en hel del arbete att ge ut en bok.



3. Nu förstår jag varför mina omslag alltid kändes som en kompromiss. Bilder och illustrationer och häftiga teckensnitt är dyra och nu när jag måste betala för det själv, ser jag att de ekonomiska förutsättningarna för publicering inte kan inkludera den typen av kostnader, om jag inte räknar med att sälja 500.000 exemplar - och om jag inte är Stephen King. Man kan inte starta med den förutsättningen.

4. Jag överskattade min förmåga att sälja böcker. Jag har listor över bokhandlar där jag har gjort framträdanden, bokklubbar som jag har föreläst hos, läsare som har älskat mitt arbete och bloggare som har recenserat mina böcker. Jag trodde inte att jag var tvungen att bygga en plattform. Jag trodde att jag med några klick med musen
snabbt skulle sälja tusentals böcker, och bygga ett förväntan på nätet som skulle bära mig till ännu större försäljning. Det hände inte, så nu försöker jag göra vad varje annan författare måste göra: räkna ut hur jag ska nå ut till läsarna, och jag gör det med mycket mer ödmjukhet.

5. Glädjen att få en sätta sin bok i händerna på läsarna är obeskrivbar. Antingen min bok är publicerad av ett team av experter i en skimrande i New York skyskrapa eller av mig, alldeles ensam på mitt kontor på framsidan av huset, kan ingenting förringa känslan av att ha en läsarkontakt och få höra hur de har mottagit något jag har skrivit. Läsarna bryr sig inte om hur en bok publiceras, de bryr sig om historien. De vill bli underhållna, svepas bort, utbildade, upplysta, tröstade och upplyfta - och jag vill vara den person som ger dem dessa saker. När en läsare rusar fram till mig, för att säga hur mycket de älskade min bok, faller alla tvivel, ångest och beslutsfattande bort. Vad som återstår är ren glädje.
Blir du överraskad av min erfarenhet, eller är det vad du redan visste om egenutgivare? Gör den här artikeln att det känns motigare att ge ut din bok själv, eller känner du dig mer motiverad?


Läs mer om Jennie Nash här.



Jag tycker att Jennie Nash uttrycker sig mycket väl och berättar hur det känns att ge ut en bok på eget förlag. Egenutgivarna har aldrig tagits på lika stort allvar som de författare som ger ut sina böcker på etablerade förlag, men det börjar ske en ändring.

Hoppas att du inspirerades av Jennies ord och inte skrämdes!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"En guldgruva för dagens historielärare!" Bokparet

Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

onsdag 6 februari 2013

Min snart 90-årige far debuterar som författare! Det är aldrig för sent!

Den här veckan kommer min käre far, Harry Erikssons, bok Harrys äventyrliga liv från tryckeriet. Min far är på sitt 90:e år och började skriva när han var 88 år.



I fredags var min far på radio för första gången i sitt liv, men anledning av debuten. Han gav intervjun per telefon och jag satt i studion.

Här kan du lyssna på programmet i P4 Sveriges Radio Blekinge.  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5429132.

Det verkar aldrig vara för sent för att skriva en bok. Åtminstone inte för 89-årige Harry Eriksson, som nästa vecka debuterar med sin bok "Harrys äventyrliga liv".

På fredag kommer boken från tryckeriet. 
--Det känns spännande. Man har upplevt sitt liv en gång till, säger han. 
Det är Blekingeförfattaren Kim Kimselius som hjälpt sin pappa att skriva boken. Hon ville få reda på hur hennes föräldrar hade det i början av sitt förhållande och när deras barn var små. 
– Jag försökte först övertala mamma, men hon hann inte. Så jag piskade pappa kan, man säga, säger hon och skrattar. 
Harry Eriksson har skrivit boken på vanligt kollegiepapper. Sedan har Kim hjälpt till med korrektur och annat. Han har inte haft några problem med att minnas något ur sitt liv. 
– Jag har gott minne. Men visst finns det saker jag inte minns, men det märker jag ju inte, säger han.




Bokens baksidestext:
Harry Eriksson föddes den 11 augusti 1923. Hans liv var fyllt med minnen när han 88 år gammal
satte sig ned för att skriva sin självbiografi, uppmuntrad av sin dotter Kim M. Kimselius.
Harry berättar öppenhjärtigt om sitt liv från tidiga barndomsminnen, hur han upplevde andra världskriget, mötte kärleken, fick fyra barn och fostrade desto fler hos både scouterna och hemvärnet där han var aktiv ledare. Han ger en levande bild av hur samhället har förändrats under de nittio år han har levt.

Harry Eriksson är grundare till Göteborgs Allmekano som gjorde allt från kuvöser till flygplanshuvar, men även en hel del arbeten för uppfinnare. Något Harry ofta återkommer till i sina tankar är: ”Det
var bättre förr”. Efter att ha tagit del av Harrys minnen är det inte utan att läsaren kan hålla med om det, i många av de ämnen Harry pratar om.

En berättelse skriven med kärlek till livet, vänner, föräldrar, syskon, släktingar, fru och barn. En  berättelse fylld av bilder som visar livets skede från vaggan till graven. En bok att ta till sitt hjärta!


Boken trycks endast upp i ett fåtal exemplar. Om du gärna vill köpa boken kan du maila Roslagstext förlag för mer information. Först till kvarn...

Här kan du läsa fler av mina inlägg om min pappa.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här.
Jag med några av mina 23 böcker.
Foto Bertil Knoester.

tisdag 5 februari 2013

"En fantastisk upplevelseresa" Eva Jönsson om Jag är ingen häxa av Kim M Kimselius


"Jag är ingen häxa! Eller är jag det? En fantastisk upplevelseresa tillsammans med Ramona och Theo. Hade dom varit födda under min tonårsperiod så skulle jag slukat dom snabbt, men jag reser gärna tillsammans med dom fler gånger även om jag nått medelåldern." Eva Jönsson

Vilken härlig, spontant recension av min bok Jag är ingen häxa, andra boken i min fristående historiska äventyrsserie om Theo och Ramona som reser i tiden.

Tack snälla Eva för de fina orden, som bekräftar det jag tidigare sagt: Mina böcker har läsare i alla åldrar!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker.
Foto Bertil Knoester.

måndag 4 februari 2013

Författaren Kim M Kimselius bästa skrivtips


Kim M. Kimselius viktigaste skrivtips:
Här är några korta, enkla tips för dig som drömmer om att bli författare, svårare än så här är det inte:

1. Skriv direkt från hjärtat!

2. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

3. Bli den du skriver om: Känn vad personen i boken känner, ser, hör och upplev personens känslor. Beskriv hur det känns.

4. Tänk på att ingenting annat än själva berättelsen är viktig i första stadiet. Bry dig inte om stavning, grammatik, rubrik och namn i första skedet, då låser det sig bara för dig. Låt fantasin flöda och gör något helt enastående som du är nöjd med.

5. Lämna aldrig ifrån dig något du själv inte är nöjd med.

6. Tro på dig själv och din berättelse.

7. Man är aldrig för ung, eller blir för gammal för att ta itu med sin författardröm. Det är bara att bestämma sig för att göra det och sätta sig ned för att skriva.

För fler tips kika in på Kimselius Skrivtips här på Bloggen, eller på Kim M. Kimselius hemsida

Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"Författarinna som är väl värd att nämnas. Det här är dramatik, kan jag säga från sida ett till sista sidan. Vi vet aldrig vad som händer när Kim skriver sina historier. Kim M Kimselius är en OTROLIGT duktig författarinna på att få läsaren att hänga kvar." Bokgudinnan/Bokhandlaren Ulrika Larsson
 
Läs mer om På flykt från andra världskrigets fasa.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

söndag 3 februari 2013

På tur runt Island, massor av islandshästar och böcker!


Hösten 2009 var jag på Island i samband med att min bok Tillbaka till Pompeji släpptes på isländska (Aftur til Pompei). Nedan kan du följa min resa över halva Island och se många av de foton jag tog, samt titta på en liten kort filmsnutt. 
Här ser du mig på Island med en vulkan i bakgrunden.
Det här var en vanlig syn på Island, den blå himlen, islandhästar i förgrunden och fjällen i bakgrunden.
Nu har även Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse och Giljotinen kommit ut på isländska. Klicka på länkarna för att se de isländska bokomslagen och läsa mer om böckerna.

Jag förälskade mig direkt i Island. Mycket skiftande natur, olika färgskiftningar, olika bergsformationer. Vad sägs om det här berget?

Molnen var helt fantastiska på Island. (En enda gång till har jag fått uppleva fantastiska moln och det var i Kiruna här i Sverige.) Här är vi på väg upp mot fjällen på Island, det är solnedgång och under dagen har vi varit nära döden (se inlägget nedan) uppe i fjällen. Därför är det med bävan jag åker mot de höga bergstopparna och snömolnen.

Island är känd för sina varma källor och överallt pyste det i marken. Här ser du ånga ifrån heta källor.

Jag fotograferade isländshästarna. De var många och det var ofta en mäktig syn att se dem. Men det blev inte alltid de bästa fotona...

Det här tyckte jag var en läcker syn. Längst fram i ledet går en man och leder första hästen, de andra hästarna följer lydigt med på ett långt led. Önskar så att jag inte var allergisk mot hästar! Då hade jag tagit en tur när jag var i Islandshästarnas land!

Här står vi högt uppe på en bergstopp. Längst ned på fotot ser du vägen vi ska ned på, där ser du också en långtradare. Det vita utefter berget är varma källor. Häftigt!

Min man, Jan, hade varit på Island några år före min resa. Han hade frusit hela tiden. Därför köpte han mig en Canadien Goosejacka när han var i Kanada veckan innan jag skulle till Island. Jackan kom väl till pass. Inte för att det var så värst kallt, men det regnade lite då och då. Här står vi vid en gejser som alldeles strax ska få utbrott. Det var ett ryskt filmteam där också. Kika in på blogginlägget nedan så får du se utbrottet.

Här ser du hur det bubblar i gejsern i mitten. Fina färger, eller hur?

Jag var inte på Island på semester, utan för att promota min bok, så varje dag var det arbete, föreläsningar och signeringar, samt intervjuer av media. Här ser du affischen till min föreläsning på ett av biblioteken jag var på.

Förläggaren Elin var med vid alla mina framträdanden. För det mesta talade jag engelska, men här är det Elin som läger högt ur den isländska boken. Tror inte det hade blivit speciellt bra om jag hade läst. Du ser mig sitta i soffan och lyssna.

Missa nu inte alla de fantastiska bilderna på blogginläggen nedan. Har du aldrig varit på Island rekommenderar jag dig verkligen att besöka landet. En sagolik plats, underbara människor och magi! Jag har en bok om Island som ligger och skvalpar i mitt huvud. En dag kommer jag att skriva den, jag lovar!



Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island:   
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island  
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer
Femte dagen på Island Reykjavik  Sjätte dagen på Island Golden Circle 

Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island 


Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 
Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig



Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Den här boken har en glöd som fångar känslan i Pompeji. Den tar dock slut alldeles för fort!" TI om Tillbaka till Pompeji.

Läs mer om Tillbaka till Pompeji.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här