Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 15 april 2010

Vulkanutbrott på glaciären Eyjafjallajökull på Island, fascinerande och skrämmande

Ett vulkanutbrott kan vara både fascinerande och skrämmande. Efter att ha läst mycket fakta om vulkaner och vulkanutbrott inför min bok "Tillbaka till Pompeji" som kom ut 1997, har jag stor respekt för vulkaner.

I höstas var jag på Island när min bok "Tillbaka till Pompeji" släpptes på isländska och jag fascinerades av landet. Jag fick många nya vänner som jag håller kontakt med och jag längtar efter att få resa tillbaka till Island.

Därför följer jag med spänning vulkanutbrottet på glaciären Eyjafjallajökull på Island.

Det är med skräckblandad förtjusning jag läser tidningar, ser filmer från vulkanutbrottet och återupplever min bok om vulkanutbrottet som utplånade staden Pompeji.

En sak som fascinerar mig i detta sammanhang är att min bok "Aftur til Pompei" blev utsedd som en av årets fem bästa utländska böcker på Island 2009. Tänk, i ett land där det är ständigt vulkanisk aktivitet, älskar de att läsa en bok om en stad som blir utplånad av ett vulkanutbrott.

Aldrig hade jag kunnat tänka mig att vi här i Sverige skulle bli drabbade av vulkanutbrottet på Island. Men nu stängs flygplatser ner i Sverige, i England, Danmark, ja i nästan hela Europa. Tänk vilka konsekvenser det kan få om vulkanen fortsätter att vara aktiv i flera år. Vad händer då?

Ja, det är bara att vänta och se! Under tiden kommer jag att fortsätta följa händelseutvecklingen av vulkanutbrottet på glaciären Eyjafjallajökull på Island.

Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar Kim

7 kommentarer:

 1. Jag håller med! Vulkanutbrott är facinerande och skrämmande, det har jag tyckt sedan jag var liten. Min facination för naturkrafter gjorde att jag kollade på vetenskapens värld varje vecka (jag gick max i mellanstadiet då, haha). Där hörde jag talas om Pompeji första gången och jag var helt såld. Din bok, som jag läste när jag var i elva-tolv års åldern var helt perfekt och jag älskar den fortfarande :) Nu läser jag till lärare och jag planerar att använda dina böcker i undervisningen när jag kan, för jag minns hur inspirerad jag själv blev av att läsa dem.

  Oj, vilken lång kommentar det blev, haha. Poängen var att jag är mycket intresserad av naturfenomen, som vulkanutbrott, mycket tack vare Tllbaka till Pompeji. Just nu är jag extra intresserad eftersom jag ska åka till England nästa vecka ;)

  Ha det bra
  Kram
  My

  SvaraRadera
 2. Hej! Var följer du nyhetsutvecklingen? Jag har en dotter som ska jobba just i evakueringsområdet i sommar. Och vi ska dit och hälsa på. Det är tredje sommaren hon kommer att jobba där och jag har genom bilder och hennes berättelser lärt känna människorna på gården (på ett vis). Känns ruggigt detta. Var på Island var du?

  SvaraRadera
 3. Vilken ära Kim, att få sin bok utsedd till en av årets fem bästa utländska böcker på Island. Kul!

  SvaraRadera
 4. Hej Kim! Tack för inlägget på min sida, nu har jag lagt mig som följare på din sida med :)

  Pompei, där har jag varit många gånger. Skrämmande och se "statyerna" som de gjutit av hålrummen som människorna som dött lämnat efter sig. Alltid de fattigaste som drabbas, för de rika hade ju redan lämnat byn när Vesuvius började vakna till...

  Spännande att vara författare, ser fram emot att få följa din blogg :)

  Kram H

  SvaraRadera
 5. Hej My, jättekul att du tänker använda dig av mina böcker i undervisningen, det är det många lärare som gör. Vilket har gjort att jag får brev ifrån många elever som tackar mig för att de har fått högsta betyg när de har haft prov i något ämne där de har läst min bok först. Hoppas flygen går nästa vecka så att du kommer iväg. Du reser mycket My, nöje även denna gång, eller arbete? Kramisar Kim

  Hej Eva
  Jag läser många nättidningar och hittar länkar på twitter, men framförallt får jag information från många av mina isländska vänner genom facebook. Finns du på facebook får du gärna bli min vän där, då hittar du alla kommentarer mina isländska vänner skriver.
  När jag besökte Island var jag runt på västra och södra delen av ön, bland annat i närheten av vulkanen. Då fick jag berättat för mig hur islänningarna körde ut och såg på när vulkanerna fick utbrott. En sevärdhet som inte skrämde dem som var så härdade av vulkaner. Tycker inte du ska vara orolig för din dotter, mina isländska vänner är inte oroliga. Men som sagt, bli vän med mig på fb, så kan vi höras vidare. Kramisar Kim

  Hej Jenny
  Ja, det var en otrolig känsla när jag fick reda på det. Boken hade bara varit ute någon månad när den fick det fina hedersomnämnandet. Jag är både glad och stolt över det och mycket tacksam för att översättaren har gjort ett sådant fantastiskt bra jobb. Kramisar Kim

  Hej Helly

  Vad roligt att du tyckte om min blogg. Jag har också varit många gånger i Pompeji. I Hässleholm hade de Världspremiär på en Pompejiutställning som nu är på turné över hela världen. Där var jag och föreläste två gånger om min bok Tillbaka till Pompeji och själva vulkanutbrottet. Jag älskar att vara författare, det händer alltid så många roliga, oväntade saker och det är underbart att försvinna bort i fantasin till historiska platser. Kramisar Kim

  SvaraRadera
 6. Hej Kim :p

  Bara nöje denna gång också, det är ju viktigt att roa sig ;) sen skadar det ju inte när man läser till engelsklärare att vara i London då och då :p (och man vill ju smita lite från sin c-uppsats också, hehe)

  kram

  SvaraRadera
 7. Då addar jag dig på facebook. Tack!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!