Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 30 oktober 2009

Kimselius är på Island sjätte dagen, Golden Circle

På väg ut från Reykjavik mot Selfoss och biblioteket där, för vidare resa till Golden Circle och alla fantastiska naturfenomen.

Solen stiger över bergets topp när vi passerar över fjället.Himlen är fantastisk med alla sina molnformationer och jag kan inte låta bli att ta bild efter bild på bara moln...


Ännu en underbar bild på molnformationerna och molnen. Men även en bit av den mossklädda lavan.
Här ser ni hur det ryker ur marken ifrån de heta källorna som finns överallt i Selfoss-området på Sydkusten (skrev Västkusten i ett tidigare inlägg, vilket var fel...)


En karta som kanske kan hjälpa er att följa med på min resa på Sydkusten...
Biblioteket i Selfoss som vi besökte på vår resa till Golden Circle.

Ett mycket fint bibliotek!Himlen var fantastisk med sina många skikt av moln i olika färger. En islänning hade säkert kunnat tala om för mig att dessa moln betydde dåligt väder, men jag bara njöt av vyerna. Långt bort i fjärran vulkanen Hekla som har utbrott vart tionde år. Det är inte dags i år, skönt!


Vet inte hur många bilder jag har tagit för att få just ett sådant här foto: En varningsskylt för häst och ryttare. Inget konstigt med det kanske, men det som fascinerade mig var att det var en ISLANDSHÄST på bilden!
Även på denna bild är det en Islandshäst. Utefter de flesta vägar vi har färdats har det varit ridvägar vid sidan om vägen. Ibland har det dykt upp ryttare på Islandshäst...

Ibland har det kommit en hel flock med hästar, där endast ledarhästen är bunden och leds av en person. De övriga Islandshästarna följer lydigt efter på ridvägen. En fascinerande syn.

Flocken med Islandshästar gör sig bra mot den upprörda himlen. Det blåste rejält och bilen gungade till med jämna mellanrum av den hårda kastvinden.Egentligen tog jag kort på den lilla skogen som plötsligt dök upp, något som jag inte sett så mycket av under min vistelse Island. Fick sedan se att jag även fått med en av alla de otaliga skyltar om turridning på Islandshästar, vilket ju var väldigt roligt, eftersom det var något jag sett ofta här på Island.Inte bara ljuset, himlen och molnformationerna fascinerar mig på Island, utan alla de otaliga former som bergen antar.Mjuka böljande kullar med byggnationer i förgrunden och i bakgrunden döljer sig vulkanen Hekla i ett täcke av moln.
När vi körde här i detta fantastiska landskap i Selforss-området, berättade Jon och Elin om att här hade varit en kraftig jordbävning för några år sedan. Vägen hade fördärvats, hus hade förstörts, tidigare varmvattenspooler hade plötsligt fått kallt vatten och kallvattenspooler hade fått varmvatten.
De har inga problem med varmvatten här på Island, det hämtar de direkt ur marken. Det känns också när jag vrider på varmvattenkranen, då väller svavellukten ut från vattnet. Jag undrar om jag kanske luktar svavel nu när jag i snart en veckas tid har duschat i detta vatten. Men jag har inte känt att någon annan luktar svavel, så lukten har förmodligen inte satt sig varken i skinnet eller håret. På denna bild syns också en av de otaliga Islandshäst-turridnings-skyltarna.


Lavaklipporna reser sig som kamelpucklar ur marken.Vinden friskar i ytterligare och jag förundras över att det blåser så mycket. Då berättar Jon att om jag blickar rakt söderut stöter vinden inte på något land förrän Antarktis. Med andra ord är det inte så konstigt om vinden laddar upp hela vägen där nerifrån och blir hård och byig lagom tills den når Island.


Lastbilen vinglar betänkligt över vägen i den hårda vinden och så fort det finns en möjlighet kör Jon om.Här finns många växthus som värms upp av det heta vattnet strax under ytan. Här odlas grönsaker och jordgubbar.I fjärran skymtar bergen och glaciären Langjökull som jag såg från andra sidan när jag åkte på östkusten.Vi kör fortfarande Golden Circle och har ännu inte kommit fram till några av sevärdheterna. Men jag tycker hela Island är en enda stor sevärdhet!

Jag njuter av molnbanken som rullar fram över himlen, utan att ens för ett ögonblick reflektera över att den är på väg mot oss.Här syns tydligt glaciären Langjökull i fjärran. Tänk att jag har sett den även från andra sidan, en mäktig känsla, för glaciären är stor och lång.

Nej, nej, nej, tänker jag, när jag ser den smala bron dyka upp. Jag vill inte åka över den i den här hårda vinden som får bilen att gunga till med jämna mellanrum. Tänk om vinden lyfter oss av bron...

Men över far vi och Jon är ti
ll och med snäll och stannar mitt på bron för att jag ska få ta en fin bild på det snabbt framvirvlande vattnet långt där nedanför. En hissnande upplevelse...

Vi kommer så fram till den första sevärdheten: Gullfoss Vattenfall.

Här får jag höra om hur de tänkt
e anlägga ett vattenkraftverk på denna plats. Men en kvinna som bodde här intill ville inte se den vackra naturen förstörd och slogs allt vad hon kunde för att behålla vattenfallet orört. Hon vandrade hela vägen till Reykjavik för att protestera mot bygget och hon fick till slut rätt. Vilket är tur, för det är ett fantastiskt vattenfall. Vid platsen finns en staty av kvinnan som vattenfallet fått sitt namn av.


Vinden är mycket hård och piskar upp vattnet från vattenfallet mot oss så att det nns som det regnar. Det är bitande kallt i den hårda vinden, trots att det är +12 grader, men kanske inte just där och då...

Här står jag i min älskade jacka s
om värmer och skyddar och är vattentät. Bredvid mig står Elin.

Här syns Langjökull glaciären klart och tydligt eftersom vi nu är betydligt närmare.Lagom tills vi anlände till Gejser-området kom regnet. Det vräkte ned! Men det gjorde ingenting. Jag var väl skyddad i min jacka och hade det varmt och skönt.

Det var full aktivitet över hela området. Det bubblade och pös och sprutade från gejsrar. Ett tv-team var där och filmade en av gejsrarna och hade spärrat av en del av området för att inte folk skulle komma med på filmen.

Här bygger gejsern upp sig för att strax därpå kasta upp en kaskad av vatten. Något jag har fångat på film och så småningom kommer att lägga ut på YouTube ihopklippt med de andra filmklippen jag tagit ifrån Island. Håll ögonen öppna för det klippet!Ännu en bild på Islandshästar får avsluta rundturen på Golden Circle, för efter detta regnade det så kraftigt att jag inte kunde ta några foton genom rutorna längre. Men dagen var inte slut med detta...Ni minns säkert att jag i ett tidigare blogginlägg berättade om staden som vilade på så många heta källor att det plötsligt kunde springa upp en hetvattenkälla inne i huset. Här har vi stannat för att fika i den staden och strax utanför ingången till restaurangen har en hetvattenkälla sprungit fram.


Men jag har ju inte varit här som turist, egentligen, jag har arbetat hela tiden med föreläsningar och signeringar. Här en skylt av kvällens evenemang. Där jag föreläste på biblioteket i Hafnarfjördur tillsammans med Elin som tolkade och läste ur min första isländska översatta bok: "Aftur til Pompei"/"Tillbaka till Pompeji".

Här läser Elin ur min bok "Aftur til Pompei" medan jag lyssnar och försöker följa med i handlingen som jag känner så väl, fast inte på isländska...Som sista bild i detta blogginlägg vill jag visa den plats jag suttit på kväll efter kväll på hotellet och skrivit till er.

Nu är det långt efter läggdags och jag måste krypa till sängs. Imorgon väntar ännu en intensiv, sista dag på Island. Två signeringar och bad i Blå Lagunen med efterföljande middag hemma hos förlagschefen. Sedan bär det iväg hemåt 05.00 på söndag morgon och min Islandsresa är över, för den här gången. Men som det ser ut kommer jag förmodligen tillbaka redan nästa år, när ännu en av mina böcker släpps på isländska. Spännande!

Vi hörs snart igen, jag kommer ju att ha massor att berätta om morgondagen också.


Skriv gärna kommentarer om bilderna, vad du tänker på när du ser dem, om de får dig att längta till Island och så vidare. Ser fram emot att läsa dina kommentarer...
Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim

Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island: 
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 


Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 

Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig 

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island 4 kommentarer:

 1. så härliga bilder. Blir riktigt sugen på att ta mig en semester dit, får dock bli under lite varmare delar av året :) samla på dig lite tipps och dela med dig när du kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Hej Elin
  Har massor av tips. Bara att höra av dig till mig så delar jag med mig. Har du läst alla mina blogginlägg från Island så har du redan fått en hel del tips. Du hittar mig på www.kimselius.se
  Kramisar Kim

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder. Jag älskar vattenfall och blev helt hänförd av bilden på Gullfoss vattenfall. Vilken upplevelse! Och gejsrarna och hästarna i frihet. Jag måste verkligen till Island nån gång. Sommartid då :)

  SvaraRadera
 4. Hej Anne
  Ja, det var en otrolig upplevelse. RES DIT!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!