Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 18 februari 2015

Camilla Läckbergs Deckarskola

Visste du att Camilla Läckberg har en Deckarskola på sin hemsida? Där lämnar hon sina bästa tips för att lyckas som deckarförfattare.

Hon börjar med att säga att alla kan skriva en deckare.

Under rubriken Hantverket, lektion 1 lämnar hon sina fem viktigaste tips, talar om synops, ger dig övningar och boktips i din hjälp vid skrivandet av din deckare.

I Spänningen, lektion 2, talar hon om spänning, att byta yttre miljö och inre miljö, lägga ut falska ledtrådar, ha flera misstänkta, göra antydningar, cliffhangers. Även här får du övningar och boktips.

I Personskildringar, lektion 3, får du veta olika sätt att beskriva en person. Exempelvis genom ålder, yrke, utseende, lukt, klädsel, intressen, civilstånd, dialekt, språkuttryck, röstläge, hållning, gester, gångstil. Denna lektion avslutas också med övningsuppgifter och boktips.

Dialog, lektion 4 tar upp just dialoger. Camilla Läckberg ger olika tips på hur du ska skriva dialoger, t.ex att det är bra att lyssna på när människor talar med varandra på bussen, tunnelbanan etc. Här får du nya övningsuppgifter och nya boktips.

Miljö, lektion 5, tar upp att miljöskildringar inte bara är att skildra en plats, utan så mycket mer. Nya övningsuppgifter och boktips.

Research, lektion 6, handlar om att göra research inför sin bok, nya övningar och boktips.

Huvudperson, lektion 7. Hur väljer man huvudperson, vad gör personen unik etc talar Camilla Läckberg om i den här lektionen. Nya övningsuppgifter och boktips.

Nu vet jag inte om det är tänkt att det ska komma fler lektioner i den här Deckarskolan, för den känns inte riktigt avslutad.

Tipsen är bra, däremot tycker jag det är tråkigt att en författare inte ger sig tid att korrekturläsa texten innan den läggs ut på nätet. Konsekvent genom alla lektionerna är det fasta bindestreck, vilket ibland ger särskrivningar av ord med mellanrum. Tråkigt på en sida som annars är innehållsrik och givande, för den som vill ha handfasta råd i hur man skriver en deckare. (Kanske Camilla Läckberg läser den här kommentaren och har rättat upp felaktigheterna när du läser texten, hoppas på det.)

Lycka till med din deckare eller bara en helt vanlig bok, för tipsen gäller för allt vad du skriver. Glöm nu inte att klicka på länkarna för att läsa varje lektion i sin helhet, för de innehåller betydligt mycket mer än vad jag kortfattat har redogjort för här.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

5 kommentarer:

 1. Men så kul! Det hade jag ingen aning om.

  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 2. Hej Eva

  Ja, det var en kul upptäckt, synd på korrekturläsningen...

  Kram Kim :-D

  SvaraRadera
 3. Ja du påminde du mig om nåt. Camilla Läckbergs sida var det länge sen jag var inne på. Men det var bland annat där hon tipsade om boken "Rätten att döda" som jag har i min bokhylla. En lättläst bok med mycket bra tips.

  Synd om hon inte avslutar det hon börjat på sin sida för det ger ju ändå en ganska bra bild av en person, hur man sköter sånt där Speciellt hon som nog många söker information om. Vi får väl hoppas att hon tar sig tid :)

  SvaraRadera
 4. Känns som om du skrivit detta inlägg bara för att få trycka ner Camilla lite, man känner nästan avundsjuk mellan raderna...
  Jag tycker den här skolan är intressant och ger mycket inspiration.

  SvaraRadera
 5. Hej Vardagsfundror

  Ja, jag tyckte det var en bra sida och kul att hon hade en deckarskola, inte många som har det.

  Kram Kim :-)

  Hej Anna

  Absolut inte, varken trycka ner eller avundsjuka, då känner du mig dåligt. Jag unnar alla människor att lyckas och vara glada. Ingen kan vara mer stolt än jag över det jag har åstadkommit själv och jag tycker Camilla är fantastisk som har nått så långt. Däremot tycker jag det är tråkigt att hon inte har korrekturläst när hon har lagt ner så mycket jobb på texten.

  Ja, men det är ju precis det jag tycker också, att skolan är intressant och ger mycket inspiration, varför skulle jag annars ha tagit mig tid att berätta om den!

  Detta inlägg är skrivet enbart för att dela med mig till andra, till de som drömmer om att bli en ny Camilla Läckberg, som vill veta hur man skriver en deckare, finns absolut ingen baktanke med inlägget.

  Synd att du inte uppskattar mitt inlägg...

  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!