Idag räknas som tradition följande som Roms sju kullar: Palatinen, Capitolium, Aventinen, Caelius, Esquilinen, Quirinalen och Viminalen.
Namnen kommer troligtvis från en mycket gammal religiös romersk fest Septimontium (De sju kullarna) och festen tros vara äldre än själva staden Rom.
Septimontium ägde rum i december månad och var till endast för de som ansågs vara invånare av Roms ursprungliga distrikt, de som kallades montani. En del påstår att Septimontium var ett äldre namn på det samhälle som sedermera blev staden Rom.
I ett antal romerska texter har de olika distrikten som Septimontium omfattade nedtecknats. Men... där nämns åtta namn: Palatinen, Velia, Fagutal, Subura, Cermalus, Caelius, Opius och Cispius. Eftersom Subura inte är någon höjd utan ett stadsdistrikt togs namnet Subura bort.
En del andra romerska källor har andra namn för Roms sju kullar: Palatinen, Quirinalen, Aventinen, Caelius, Viminalen, Esquilinen och Janiculum...
Något förvirrande, jag håller med.
Septimontium blev med tiden en fest för hela Rom. Förmodligen är det därför man förknippade staden med sju kullar, även om man inte var säker på vilka kullar det egentligen rörde sig om.
Trots det räknas Palatinen, Capitolium, Aventinen, Caelius, Esquilinen, Quirinalen och Viminalen idag som Roms sju kullar.
Blev det rörigt!
För att lugna din hjärna, kan du här läsa om hur staden Rom sägs ha fått sitt namn:
Berättelsen börjar med att grekerna erövrar staden Troja i Mindre Asien. En trojansk hjälte vid namn Aeneas flyr och seglar till Italien. Han grundar ett rike på slätten som han döper till Latium, det land som latinerna brukade. En ättling till Aeneas, kung Numitor, fördrivs av sin elake bror. Numitor har barnbarn, tvillingarna Romulus och Remus. Barnen kastas i floden, men korgen flyter iland och tas om hand av en varghona. Där hittas de till slut av en herde som uppfostrar dem.
När tvillingarna blir stora beslutar de sig för att bygga en stad där de blev räddade. När de börjar bygga murarna blir de ovänner och Romulus dödar Remus.
Legenden säger att Rom byggdes 757 f.Kr. och uppkallades efter Romulus, som var stadens förste kung.
Romarrikets höjdpunkt var år 117 e.Kr. Då kunde man färdas 4000 kilometer från öster till väster och ändå höra ljudet av romerska legionernas trumpeter. Inom det romerska riket fanns olika folkslag: greker, egyptier, syrier, judar, afrikaner, germaner och kelter.
Vill du läsa mer om romarriket kan du göra det i Theos Pompeji och i Boudicas strid mot Romarna. För det var nämligen inför skrivandet av de här två böckerna som jag läste in all denna fakta, och mycket mer, om Romarriket.
Här kan du läsa fler faktainlägg.
Kramisar Kim
torsdag 15 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!