Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 16 juli 2010

Doftträdgård full av rosor

Redan när jag bestämde mig för att köpa gården visste jag att jag här skulle kunna bygga upp en plats fylld av dofter och färger, humlesurr, fjärilsfladder och fågelsång.

Nu, sexton år senare, har jag lyckats förverkliga drömmen. Ur varje snår, buske och blomma surrar det av humlor, en sky av fjärilar i alla färger och former lyfter när jag passerar genom blomsterhaven.

Berusande dofter slår emot mig, varthän jag än går i min trädgård. Starkast vindlar sig rosendoften och jasminen runt mig när jag strosar runt i trädgården i arla morgonstund eller sen kvällstimma.

Ibland undrar jag vad det är som låter, plötsligt glömsk av alla humlor som finns runtomkring mig. Det är deras gemytliga surr jag hör. En sommar dog humlorna. De låg döda överallt på marken och det var med sorg i hjärtat jag gick omkring och såg dem. Den sommaren var trädgården utan humlesurr, men inte utan doft.

Rosorna kan stå i ensam majestät...

...i sprakande färgprakt...
...i dunkelröda färger...

...eller i en salig blandning av färger, beroende på hur utslagna knopparna är...


...men ett har de gemensamt... de doftar!

Jasminen växer snart över vår flaggstång. Jag älskar den för doften och de underbara blommorna, hundarna älskar den för den djupa skuggan under grenarna, maken vill helst såga ned den helt och hållet...


Klängrosorna finns överallt. Jag låter dem växa på gärdsgårdarna...

...på pergolan tillsammans med den skira vita klematisen, vars blå broder inte klarat vintern. Förut var det så vackert med de skira små blå blommorna inblandade i allt det vita. Men snart kommer där röda rosor också...


En av de första doftande rosor jag planterade...


...Givetvis vid uteplatsen för att kunna njuta av doften. I min trädgård låter jag det vackra "ogräset" blandas mjukt in bland rosorna, istället för att ha svart, bar jord under fötterna på dem.


...Då kan det bli så här vackert, med en vacker laxfärgad ros mitt i allt det vita och en doftande lilja i bakgrunden.

Närbild av rosen jag tycker så mycket om... Jag vet, jag har sagt det förut, förmodligen för att jag älskar alla rosor jag planterat.
Borstnejlikorna är mini-rosor för mig. De finns överallt i trädgården i alla sina färger. De är fjärilarnas skafferi...

...det vimlar av fjärilar bland blommorna......ännu en borstnejlika och en fjäril...

Japansk Akleja i utblommande prakt.

Det här var den allra första rosen jag planterade, givetvis doftar den, enormt mycket!

Små, underbara doftande blommor som klänger utefter stengärdsgård och upp i plommonträden.

Här är en av alla mina honungsrosor, där den försöker nå upp till himlen...


En minimal bit av mitt sommarparadis...Doftliljorna är oemotståndliga tidigt på morgonen och sent på kvällen...

...ännu fler honungsrosor...

...det som är så underbart med just den här honungsrosen är att på morgonen är alla blommorna mörkt gula, för att ljusna framåt dagen till att bli helt vita på kvällen... Den här klängrosen passerar jag när jag går ut på morgonpromenad. Jag tar alltid ett extra djupt andetag när jag går förbi och genast fylls jag av glädje över att finnas till.


Men det är inte bara vår trädgård som är paradiset för mig. Även omgivningarna utanför vårt staket är Paradis. Här är Jan och jag ute och går med våra hundar.

Tola tar ett svalkande dopp i en liten sjö.


Efter promenaden slår sig alla hundarna till ro i skuggan under den lilla kastanjen, som nu blivit så stor att det är svalt och skönt under de stora skuggande bladen.
Från vänster: Livia (Plutos helsyster), Tola (Plutos halvsyster), Pluto och Tickie.

Hoppas du tyckte om att följa med på en liten promenad i min naturliga doftträdgård, där ogräs tillåts att växa tillsammans med rosorna. För mig som är fylld av sagor och fantasi, är mjukheten hos trädgården oändligt viktig. Det ska vara harmoni, skönhet, dofter, liv och rörelse. Ibland kommer det en orm in även i mitt paradis och den kan jag gärna vara utan. Annars är allt så perfekt det bara kan bli.

Tänk på dessa bilder nästa gång du läser någon av mina böcker... Tänk på att all denna blomsterprakt har inspirerat mig i mitt skrivande. Kanske har jag beskrivit någon av mina rosor i böckerna, eller bara känslan jag har när jag går runt i min trädgård...

Rosor, massor av rosor (tidigare blogginlägg)

Rosor, ännu fler Rosor (tidigare blogginlägg)

Låt mig få ge dig (tidigare blogginlägg)

Mellan hägg och syren (tidigare blogginlägg)


kramisar Kim

5 kommentarer:

Annika sa...

Fantastiskt fina rosor och en härlig trädgård Kim! Blir alldeles grön av avund när jag ser din honungsros klättra upp i trädet. I Roslagsjorden får man vara tacksam för ett par meters höjd på klätterrosorna. I min gamla trädgård, som bestod av gammal sjöbotten, dvs lera, hade jag gjort i ordning en rosengård med bara gammaldagsa, och doftande, buskrosor.
Förstår att du njuter av så mycket vackert omkring dig, inklusive hundarna! :)

razaha sa...

Hejsan!
Anitha Östlund här.
Vilken underbar trädgård du har!
Jag har en lika livfull trädgård, men fylld av mina favoriter luktärt, rosor och vilda blommor som jag bjuder in genom att ta skott ute i naturen. Jag har några bilder på min sida, men skall göra ett collage så du får se.
Ha en underbar dag!

Kim M. Kimselius sa...

Hej Annika
Tack! Har själv bott i Roslagen och inte lyckats få mina rosor att bli lika vackra som jag får här. Ändå låter det som om du har lyckats få en rejäl doftträdgård. Har du bilder på den någonstans så vi andra rosintresserade kan kika på den? Kram Kim

Hej Anitha.
Tack! Älskar också luktärter, men lyckas inte lika bra med dem som med rosor. Har du något bra tips? Visst är det underbart med vilda blommor. Sänd mig en länk när du är klar med ditt collage, är nyfiken på att kika på din trädgård också. Kram Kim

Jenny sa...

Vilken otroligt fin trädgård du har Kim, så mycket vackert att titta och dofta på. Tack för den trevliga promenaden i din doftträdgård! :)

Kim M. Kimselius sa...

Hej Jenny
Tack! Roligt att du tyckte om att följa med på min promenad bland rosorna och andra doftande blommor. Kram Kim