Tror inte att någon har missat att det är den Internationella Kvinnodagen idag. Däremot kanske inte många vet varför det är den dagen och hur den uppkom.
1910 anordnades den första internationella kvinnokonferensen i Köpenhamn. På detta möte föreslogs en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt.
Detta skedde på initiativ av den kända tyska socialisten Clara Zetkin. Inget datum fastlogs, men året därpå, 1911, firades Kvinnodagen den 19 mars i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz, och över en miljon människor slöt upp. I år, 2011, är det därmed hundra år sedan Kvinnodagen började firas.
Redan året därpå, 1912, firades dagen för första gången i Sverige. Vilket innebär att vi 2012 har firat Kvinnodagen i hundra år här i Sverige.
De kvinnor som slöt upp vid den första Kvinnodagen, den 19 mars 1911, krävde bland annat rösträtt, rätt till offentliga ämbeten och bättre arbetsrättigheter. Ett par dagar senare inträffade Triangle-branden i New York. Mer än än 140 kvinnor som arbetade i byggnaden omkom, vilket senare ledde till att arbetslagstiftningen i USA förändrades. Då började det diskuteras mer aktivt på arbetsplatserna om kvinnornas rättigheter.
Ryska kvinnor firade sin första kvinnodag sista söndagen i februari 1913, som en del av den fredsrörelse som fanns mot det kommande kriget. Följande år hölls flera kvinnomöten 8 mars för att protestera mot vad som skulle komma bli känt som första världskriget. 1917 hade två miljoner ryska soldater dött och folket svalt. Sista söndagen i februari strejkade de ryska kvinnorna för ”bröd och fred”. Det kom att bli startskottet för februarirevolutionen 1917. Fyra dagar senare avsattes den ryske tsaren. Den provisoriska regeringen som tillsattes gav kvinnorna rösträtt.
1921 bestämdes det att dagen skulle firas vid ett speciellt datum varje år. Till minne av februarirevolutionen i Ryssland 1917 valdes man att lägga Kvinnodagen den 8 mars.
I alla länder där fascistiska och nazistiska partier kom till makten under mellankrigs- och krigsåren förbjöds Kvinnodagen, den s.k. Röda dagen. Redan den 8 mars 1945 samlades vänsterkvinnor från Europas motståndsrörelser till möte i London.
I Sovjetunionen och Östeuropa levde 8 mars vidare som officiell högtidsdag.
Efter andra världskriget började dagen mer och mer förvandlas från en rent socialistisk till en mer opolitisk högtidsdag för att hylla kvinnors rättigheter över hela världen. 1977 utnämnde FN dagen till en officiell högtidsdag för alla världens kvinnor.
I Bosnien Hercegovina är Internationella Kvinnodagen en mycket viktig dag, då är det fest och fullt med blommor överallt. Kvinnor får ledigt från jobbet och slipper laga mat.
Den 8 mars är idag en nationell helgdag i Angola, Armenien, Azerbajdzjan, Burkina Faso, Cypern, Eritrea, Georgien, Guinea-Bissau, Kazakstan, Kambodja, Kirgizistan, Laos, Madagaskar, Moldavien, Mongoliet, Nepal, Ryssland, Serbien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Vitryssland och Zambia. I Kina får alla kvinnor en ledig eftermiddag från sina arbeten.
Det känns väldigt passande att jag ikväll, på Internationella Kvinnodagen, ska föreläsa på Centerkvinnornas möte.
Ha en trevlig Kvinnodag!
Kramisar Kim
Internationella kvinnodagen bör vara helgdag här med tycker jag :) Vi är inte alltid så jämställda som vi vill att det ska se ut!
SvaraRaderaHej Trillingnöten
SvaraRaderaDet tycker jag var ett bra förslag! Håller med dig om det där med jämställdhet!
Kram Kim
Jag tänker på den bok jag håller på med och som aldrig verkar bli klar. Den handlar indirekt om jämställdhet i modern tid. Vi har lång väg kvar skulle jag vilja säga.
SvaraRaderaHej Ingrid
SvaraRaderaDet låter spännande med din bok. Ja, vi har fortfarande lång väg att gå för att bli jämställda.
Kram Kim