Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 12 oktober 2010

Giftigt flaskvatten!

På Waltic i Stockholm var jag personlig värd för bland annat Jamaica Kincaid. Det största intryck hon gjorde på mig var att hon vägrade dricka annat än kranvatten. Hon kom från en fattig by och förstod att sätta värde på vatten. Hon sa: "om alla tvingas dricka vatten på flaska, skulle de fattiga törsta ihjäl". Det fick mig att tänka efter.

Själv hade jag börjat dricka flaskvatten sedan många år tillbaka då vårt kranvatten fått in avloppsvatten, något som hade skett under en lång tid. Våra kroppar hade stadigt vant sig vid vattnet och vi blev inte sjuka, men när vi fick gäster blev de alla akut jättesjuka. Bara tanken på att jag hade druckit avloppsvatten som kom från toaletter fick det att vända sig i magen på mig. Ändå hade jag inte mått dåligt...

Mitt intag av flaskvatten minskade efter mötet med Jamaica Kincaid, men det upphörde inte. Det är ju så bekvämt med flaskvatten och du vet att det är rent och hälsosamt, eller hur?...

Sedan något år tillbaka försöker jag dricka kranvatten vart jag än kommer och jag har inte blivit dålig, ännu.

I söndags såg jag ett mycket skrämmande program som fick mig att bli glad över att jag inte längre drack så mycket vatten på flaska. Det var Dokument utifrån, som du kan kika på här om du vill se hela programmet. Jag tycker verkligen du ska titta på programmet. Det gav mig en tankeställare.

Lite siffror:
Nestle säljer flaskvatten för 25 miljarder/år. Vatten som de tar upp gratis i Freiburg, Maine USA och sedan säljer dyrt. Likadant gör Coca Cola och Pepsi.

Bara 1 % av jordens vatten går att dricka.

Mark Twain har sagt: "Whisky smuttar man på och vatten slåss man för". Något som blivit sanning i de kommuner där de stora företagsjättarna nu hämtar vatten gratis och torrlägger sjöar för bygdens invånare.

Världsmarknaden har värdesatt jordens vattnen till 800 miljarder dollar. Vatten som borde vara kostnadsfritt för alla.

Under den stora torkan i USA tog Pepsi upp 1,5 miljarder liter vatten/dag och sålde sedan tillbaka vattnet till befolkningen de stulit vattnet ifrån. De boende i de här trakterna var tvungna att ransonera sitt vattenuttag, medan ett företag utifrån kom med sina tankbilar och tog så mycket vatten de ville...

Vilket fick till följd att sjöarna torrlades, grundvattnet sänktes och fiskbeståndet nästan dog ut.

40 % av flaskvattnet i USA är vanligt kranvatten, trots de stiliga fjälltopparna på flaskorna som ska ge intryck av att vattnet är hämtat från källor uppe i bergen.

Men inte nog med det... Det har även visat sig att vatten som plastflaskorna innehåller är giftigt! Se nedan.

Tillverkarna av plastflaskor gör av med 2700 miljoner liter olja per år, tillräckligt för att driva 100.000 bilar.

På platser där platsflaskorna tillverkas dör folk i cancer på grund av att det ämne som flaskorna tillverkas av är besläktat med bensen som är mycket cancerframkallande. Bensen har hittats i flaskvatten när vattnet har testats.

Det är bara det att flaskvatten testas inte i lika stor utsträckning som vanligt kranvatten.

Bensen i flaskvattnet kan ge upphov till missbildade foster, nedsatt fortplantning hos kvinnor och män och ge cancer.

Bisfenol A (BPA) finns i större behållare, som de vi dricker vatten ur på företagen. Bisfenol A läcker ut i vattnet som finns i behållaren. BPA är en av de giftigaste kemikalier som forskarna känner till.

Inte nog med att petflaskorna läcker ut gift i vattnet vi dricker, flaskorna slängs i vattnet, i havet etc. Det finns gigantiska områden ute i havet där petflaskor snurrar runt, likt små öar av plastflaskor.

Vid en strand i södra USA är stranden täckt av gamla petflaskor. Istället för finkornig sand, ligger där miljontals småbitar av petplast blandat med miljontals petflaskor. En vedervärdig syn. Ingen plats man vill bada på.

Jag månar om miljön och har källsorterat i drygt 30 år. Nu har jag hittat ännu ett sätt att värna om miljön och hälsan.

Jag vet inte vad du tänker efter att ha läst detta inlägg. Men jag tänker försöka undvika att dricka flaskvatten så långt det är möjligt. Här i Sverige har vi världens finaste vatten, det gäller att vara rädd om det.

Glöm inte se filmen, lovar att den verkligen är sevärd och ger även dig en tankeställare. Här hittar du filmen i sin helhet.

Kramisar Kim

Här hittar du tidigare faktainlägg.