Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 6 juni 2010

Slottet Versailles Frankrike

Slottet Versailles är ett underbart slott med fantastiska byggnader. På 1600-talet gjorde Ludvig XIV slottet till Frankrikes maktcentrum. Versailles var ett pampigt palats som utstrålade lyx och överflöd. En av de saker som imponerade på gästerna var slottsträdgården med de magnifika fontänerna.

Det gällde att få tillräckligt med högt tryck i fontänerna och därför fraktade man stora mängder vatten upp i ett vattentorn. Till en början användes hästar och väderkvarnar, men det räckte inte till eftersom slottsträdgården hela tiden växte och fick allt fler fontäner. Till slut slukade fontänerna och bassängerna mer vatten än hela staden Paris!

Ludvig XIV:s ingenjörer kom på en fantastisk lösning. En jättelik pumpstation vid floden Seine uppfördes. Tanken var att pumpstationen, som fick namnet Machine de Marly, dagligen skulle transportera sex miljoner liter vatten upp till slottet som låg 150 meter högre än floden. Pumpstationen bestod av 221 pumpar som drevs av 14 stora vattenhjul. På grund av läckage och tekniska problem lyckades Machine de Marly bara leverera hälften så mycket vatten som det var tänkt.

Därför planerades andra projekt för att tillgodose vattenbehovet, bland annat en kanal från floden Eure. 20.000 soldater sattes i arbete med att gräva, men ständiga krig kom emellan och bygget lades ned. Problemen med vattenförsörjningen av slottet Versailles fontäner har sedan följt slottets historia fram till våra dagar.

Här kan du läsa mer om slottet Versailles.

Här är lite mer fakta om slottet Versailles.

Nu vet du lite mer om slottet Versailles utanför Paris i Frankrike. I ett annat blogginlägg tänker jag visa dig många fler bilder och berätta lite mer om slottet.

Det skulle vara intressant att höra hur många av er som läser detta blogginlägg som har besökt slottet Versailles och vad ni tyckte om slottet. Ser fram emot att höra av er!

Här kan du läsa tidigare faktainlägg.

Kramisar från Kim

Inför min bok Giljotinen besökte jag Paris och även slottet Versailles, där en del av bokens händelser utspelar sig.