Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 6 juni 2010

Slottet Versailles Frankrike

Slottet Versailles är ett underbart slott med fantastiska byggnader. På 1600-talet gjorde Ludvig XIV slottet till Frankrikes maktcentrum. Versailles var ett pampigt palats som utstrålade lyx och överflöd. En av de saker som imponerade på gästerna var slottsträdgården med de magnifika fontänerna.

Det gällde att få tillräckligt med högt tryck i fontänerna och därför fraktade man stora mängder vatten upp i ett vattentorn. Till en början användes hästar och väderkvarnar, men det räckte inte till eftersom slottsträdgården hela tiden växte och fick allt fler fontäner. Till slut slukade fontänerna och bassängerna mer vatten än hela staden Paris!

Ludvig XIV:s ingenjörer kom på en fantastisk lösning. En jättelik pumpstation vid floden Seine uppfördes. Tanken var att pumpstationen, som fick namnet Machine de Marly, dagligen skulle transportera sex miljoner liter vatten upp till slottet som låg 150 meter högre än floden. Pumpstationen bestod av 221 pumpar som drevs av 14 stora vattenhjul. På grund av läckage och tekniska problem lyckades Machine de Marly bara leverera hälften så mycket vatten som det var tänkt.

Därför planerades andra projekt för att tillgodose vattenbehovet, bland annat en kanal från floden Eure. 20.000 soldater sattes i arbete med att gräva, men ständiga krig kom emellan och bygget lades ned. Problemen med vattenförsörjningen av slottet Versailles fontäner har sedan följt slottets historia fram till våra dagar.

Här kan du läsa mer om slottet Versailles.

Här är lite mer fakta om slottet Versailles.

Nu vet du lite mer om slottet Versailles utanför Paris i Frankrike. I ett annat blogginlägg tänker jag visa dig många fler bilder och berätta lite mer om slottet.

Det skulle vara intressant att höra hur många av er som läser detta blogginlägg som har besökt slottet Versailles och vad ni tyckte om slottet. Ser fram emot att höra av er!

Här kan du läsa tidigare faktainlägg.

Kramisar från Kim

Inför min bok Giljotinen besökte jag Paris och även slottet Versailles, där en del av bokens händelser utspelar sig.

4 kommentarer:

Pixi sa...

Det visste jag inte ..Gillar all info som har med kungaparet Ludvig xiv och Marie Antoniette att göra ,så ser fram emot att få veta mer om Versailles för jag vet bara att det var de som bodde där och som sagt vet väldigt lite om Versaille efter det !!Har tyvärr aldrig varit där men finns på min önskelista att göra,hehehe =)

Katarina på Filippinerna sa...

Åh, vilket maffigt slott! Fina bilder! Jag har inte varit där,, det finns ju så mycket att se..

Anneli sa...

Jag har varit där och det är verkligen helt fantastiskt. Allt är så vackert och lyxigt och trädgården är overkligt stor och magnifik. Jag skulle gärna åka dit igen. Jag hoppas få visa mina barn allt underbart och spännande som finns att se i världen.

Kram!

Kimselius sa...

Hej Pixi. Vad kul att du tycker om Versailles, Ludvig XIV och Marie Antoinette. Har du läst min bok Giljotinen? Boken handlar om detta slott och om kungaparet. Låt slottet ligga kvar på din önskelista, för det är väl värt ett, ja flera besök.! Kramisar Kim

Hej Katarina: Jag håller med dig, det finns så mycket att se och man hinner inte med allt. Men om du är i Paris tycker jag du ska passa på och åka till slottet Versailles. Kramisar Kim

Hej Anneli: Visst får man känslan av att man vill komma tillbaka... Var du på operan i slottet? Såg du kungens toalett? Det är sådana saker jag kommer att visa nästa gång jag bloggar om Versailles... Tycker absolut att du ska ta med dina barn dit! Kramisar Kim