Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 8 juni 2010

Machu Picchu Den gömda Inkastaden

Ruinstaden Machu Picchu ligger på en otillgänglig bergstopp i Peru. Staden låg i tusentals år täckt av växtlighet och blev bortglömd för omvärlden tills den upptäcktes av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham. Även om lokalbefolkningen mycket väl kände till att staden fanns där.

Machu Picchu betyder "Gamla bergstoppen".

Hiram Bingham upptäckte ruinerna av Machu Picchu den 24 juli 1911. Det tog två år att gräva fram Machu Picchu. Med långa knivar och eld lyckades man dra undan den matta av djungelvegetation som täckte staden.

Vad det inte talas så mycket om är att tre italienska resenärer ristade in sina namn i ett stenblock i området redan den 14 juli 1901!!!

Det har också hittats dokument som visar på att tysken Augusto Berns plundrade Machu Picchu redan 1867. Berns byggde upp ett läger i närheten och länsade Machu Picchus hus och gravar på alla värdefulla föremål.

Trots att Bingham inte var först att upptäcka Machu Picchu var hans insats avgörande för stadens status för omvärlden. Han var knuten till universitetet Yale i USA och var den förste som genom någorlunda vetenskapliga metoder dokumenterade Machu Picchu.


Hiram Binghams bok The lost city of the Incas blev en stor framgång. April 1913 skrev tidskriften National Geographic om staden Machu Picchu i hela numret. På en gång blev staden världsberömd.

Machu Picchu byggdes cirka 1440 e.Kr. Staden tros vara byggd av inkaledaren Pachacuti och tros vara övergiven i samband med spanjorernas erövring 1532.


Machu Picchu är belägen på cirka 2000 meters höjd, cirka 70 km nordväst om staden Cuzco i södra Peru. Staden är på nästan alla sidor omgiven av branta stup. Det är nästan omöjligt att upptäcka staden från dalgången nedanför, vilket gör att man tror att staden byggdes här för att undgå upptäckt.


Inkafolket uppförde sina byggnader av stora stenblock som noggrant sammanfogades utan murbruk. Det har visat sig att det här sättet att bygga är motståndskraftigt mot jordbävningar. Det är nämligen så att Machu Picchu ligger i ett område med stor seismisk aktivitet, ändå är husen i staden välbevarade.


Ingen vet riktigt vad staden användes till, en del tror att det var ett sommarpalats för inkan och hovet. Andra tror att det var en kult plats.


I Machu Picchu finns cirka 140 byggnader i form av palats, tempel, gravar och bostadshus. Det uppskattas ha bott cirka 750 invånare i staden. Här finns flera källor och staden är omgiven av odlingsterrasser, vilket har gjort staden självförsörjande.

I staden Machu Picchu finns det hittills enda kvarvarande kända exemplaret av en så kallad Intihuatana-sten, en sorts astronomisk kalender av stor religiös betydelse för inkakulturen. Intihuatana = Solstenen, en klippelare vid vilken man "band fast solen" vid solståndet.


Machu Picchu har alltid omgärdats av mystik och legender, till exempel att det ska finnas gömda, oerhört värdefulla skatter i staden.


Inkariket bestod från ca 1200-talet till 1532. Under tiden ca 1250-1438 behärskade Inkariket bara det centrala höglandet och det södra höglandet. På Norra kusten var det Chimufolket som regerade, på Norra Höglandet var det Cajamarcafolket, på Centrala kusten var det Chancayfolket och på Södra kusten Chinchafolket. Inkarikets blomstringstid var från 1440 till 1532 då det hade lagt under sig alla dessa delar av landet.


Inkariket var 550 mil långt och sträckte sig från Amazonas regnskogar i öst, över Anderna och öknen och ut till Stilla havet i väst. Inkariket sträckte sig över länderna Colombia och Ecuador i norr, fortsatte över Peru, Bolivia, Argentina och ner till södra Chile.

Att vandra Inkaleden upp till staden kan bara rekommenderas för personer med god kondition. Det är mycket hög höjd, varmt och svår terräng med fantastiska omgivningar. Staden ger minnen för livet!


Nyfiken på att läsa mer om Machu Picchu? Kika på Den gömda Inkastaden, läs utdrag ur boken och bläddra i flera kapitel ur boken.
Hoppas att det här inlägget gav dig lite kul kunskaper.

Här kan du läsa inlägg om mina researchresor.

Här kan du läsa tidigare faktainlägg.

Kramisar Kim
Missa inte länken National Geographic som visar en video över Machu Picchu.