Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans Dag

Idag är det många som firar Alla Hjärtans Dag. Man ger varandra presenter, skriver små kort, köper Alla hjärtans dags bakelser och mumsar dem tillsammans med den man älskar. Men många funderar inte över varför vi firar Alla Hjärtans Dag...

Dagen firas på Valentindagen den 14 februari. Även om den moderna utformning av Alla hjärtans dag som vi har i dagens Sverige, kommer ifrån amerikanska seder, så är det faktiskt en vårfest med rötter i antikens traditioner. På många håll var syftet att denna dag para ihop ungdomar inför vårens och sommarens lekar och danser. Man sa även att det var vid Valentin som fåglarna valde sin partner.

Då kan vi ju fråga oss vem Valentin var? Det har funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit från, men den mest kända berättelsen handlar om Valentin som levde för drygt sjuttonhundra år sedan. Valentin som var kristen, fängslades och dog martyrdöden i Rom den 14 februari cirka år 269. Hans enda brott var att han hade vigt älskande par, vilket var ett brott mot kejsare Claudius vilja, eftersom kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé.

När Valentin satt fängslad träffade han fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden. När det var dags för Valentin att avrättas skrev han ett avskedsbrev till flickan och undertecknade brevet med "din Valentin". Det sägs att detta var början på traditionen att skicka varandra Valentinkort den 14 februari, eftersom Valentins avskedsbrev räknades som det första Valentinkortet.

Under medeltiden utvecklades en speciell Valentinpoesi, vilket var rimmande kärleksbrev som ynglingarna uppvaktade sina unga damer med. Charles d'Orléans var en av de tidigast kända diktarna av Valentinverser.

Under 1800-talet blev det populärt med tryckta och ofta rikt utsirade Valentinkort. De skulle gärna vara smyckade med sidenbandsrosetter, sammet och spetsar.

Det sägs att Valentin brukade plocka blommor i trädgården och skänka till unga älskande par. Vilket påstås ha gett upphov till dagens sed att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.

I Storbritannien firas Valentindagen sedan medeltiden. Genom lottning eller slumpen bildades låtsaspar. Man sa att man blev den andras Valentin under det året. Med det menades att pojken skulle uppvakta flickan ridderligt, med att ge henne presenter och hon skulle vara hans "dam".

Här i Sverige utsåg den engelske ambassadören drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654.

Allra första gången ett varuhus här i Sverige skyltade med Alla hjärtans dag var 1956, men då var det inte många som brydde sig om att köpa några presenter eller blommor.

Det var först under 1960-talet som affärslivet började lansera 14 februari som Alla hjärtans dag här i Sverige. Vilket nu är det namn som används om Valentindagen. Nu för tiden säljs det miljoner rosor bara i Sverige på Valentindagen. Helst ska det vara mörkröda rosor. Men det går även att ge bort mörkröda tulpaner och mörkröda nejlikor, eftersom efterfrågan på de mörkröda rosorna är så stor denna dag att blommorna inte räcker till.

Alla hjärtans dag har fått stor spridning i skolorna, först bland storstädernas gymnasieskolor under 1990-talet, men numera firas Alla hjärtans dag över hela landet. Den vanligaste seden är att ungdomar ger varandra blommor, med eller utan kort.

Flickorna i Japan ger något som de kallar "Tycka-om-choklad" eller "Pliktchoklad" till sådana de tycker om. Därefter förväntas de få något tillbaka av pojkarna den 14 mars på deras "White Day".

Sedan 1987 firas Alla hjärtans dag i Finland och kallas då ibland även för Vändagen. Denna dag uppmuntras människor i Finland att delta i frivilligt vänarbete, av bland annat Finlands Röda Kors.

Licitarhjärtan är något som de kroatiska pojkarna ger till de personer de tycker om.

Ja, nu vet du lite mer om Alla hjärtans Dag/Valentindagen.

Ha en fin Alla hjärtans dag!!!

Kramisar Kim