Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 8 november 2011

Choklad, en grönsak i förklädnad

Choklad kommer från kakaobönan. Under Mayatiden var kakaobönan den mest  uppskattade lyxvaran. Det var endast de styrande medlemmarna av samhället som hade råd att dricka kakao. Kakaobönan användes som betalningsmedel. Kakaobusken växte i mayarikets gränstrakter.

Mörk choklad är ett nyttigt godis med många hälsofrämjande fördelar. En av världens ledande näringsforskare har kallat Choklad för en grönsak i förklädnad, eftersom chokladen innehåller så många nyttiga ämnen.

Nyligen har en tysk studie visat att chokladätare som regelbundet äter en mindre mängd choklad, cirka 5gr/dag, löper avsevärt mindre risk att utveckla hjärt/kärlsjukdomar. Det är ämnet flavonoider i chokladen som står för den positiva effekten.

Mörk choklad, med minst 70 procent kakao, innehåller theobromin, som har visat sig hämma hostreflexer! Det kan vara bra att veta så här i förkylningstider. Betydligt godare än hostmedicin!

Fettet i chokladen har även en mättande effekt. Därför kan du med gott samvete äta en LITEN bit choklad cirka tjugo minuter före en måltid, vilket då kan ge en betydande viktminskning. Hmmm, visst låter det bra! Normalt tar man ju chokladen efter måltiden.

Chokladen nämns också ha ännu en positiv effekt, den ger fastare byst! Det är stearinsyran i chokladen som står för den effekten.

Men tänk på att den positiva effekten av choklad minskar om du intar alltför stora mängder av den goda varan, eftersom du då ökar betydligt i vikt. Dessutom är det MÖRK choklad som gäller!

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om chokladen som ger dig ännu mer kunskap om den ljuvliga "grönsaken!"

Älskar choklad, framförallt mörk choklad. Efter att ha lärt mig om chokladens alla positiva effekter kommer jag att äta min mörka bit choklad med betydligt bättre samvete.

Njut!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se