Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 24 mars 2011

Digitalisering, hot eller möjlighet?

Idag har jag verkligen mött våren. Jag har varit i Malmö och suttit ute i strålande solsken och ätit lunch. Det blåste rejält, men vinden var varm, ingen snö. Men jag var inte där för att roa mig, jag var där för att lära mig mer om digitalisering...
Det finns underbara gamla byggnader i Malmö, som den här.

Kursdagen/Föreläsningen hölls av Hannes Eder från Publit.se och anordnades av NOFF.

Vi var en trevlig grupp som hade egna förlag, eller arbetade på förlag. Alla var lika nyfikna på vad digitalisering av böcker innebar. Det var många nya ord som bollades i luften och jag var tvungen att ställa flera frågor, för att se om jag uppfattat allting rätt.

Här är jag och Hannes Eder, som höll i föreläsningsdagen.

Det som pratades mest om var e-bokens framtid, hur stor framgång den hade fått i USA och hur den fortfarande var på stark frammarsch där. Här i Sverige har vi inte kommit så långt med e-böcker, men jag har blivit en stor fan till e-boken, efter att i höstas köpt min första Läsplatta och insett hur bekvämt det är att ligga och hålla den här lilla lätta, platta saken, istället för en tung bok. Att jag dessutom kan förstora upp bokstäverna är ännu ett plus. Men det största pluset är att jag kan ha upp till 350 böcker i min lilla e-bok, på en och samma gång...

Min läsplatta var med idag och Jan hade gjort en e-bok av Theos Pompeji och lagt in det första kapitlet på min läsplatta. Något jag var rätt stolt över, för jag älskar den boken, att nu kunna visa upp den som e-bok var jättekul.

Vänta du bara, snart kan du också läsa den som e-bok. För idag har jag fått reda på så mycket av Hannes på Publit.se att jag kan börja göra e-böcker av alla mina böcker.

Det var kul att se vilka olika erfarenheter kursdeltagarna hade av digitalisering. Någon hade lagt upp sin bok på hemsidan, som gratis PD-fil att hämta hem, vilket hade ökat försäljningen av "pappersboken". Någon annan hade klickmöjligheter att direkt betala och ladda ned en e-bok. Andra, som jag, hade ingen annan erfarenhet av det än som läsare av e-böcker. Därför var det mycket intressant att fördjupa sig i ämnet.

Vet inte om jag har blivit så där jätteklok och kan mycket mer än tidigare, men jag har i alla fall skrapat bort det mesta av min okunnighet vad det gäller publicering av e-böcker. Vilket innebär att jag nu tar steget till att ge ut mina böcker som e-böcker.

Frågan för dagens föreläsning/kurs var "Digitalisering, hot eller möjlighet?" Efter den här dagen ser jag bara digitalisering som möjlighet, gör du?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.