Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 7 november 2010

Skrivprocess: Iaktta och memorera

Orden har funnits i mig sedan jag var liten och jag har alltid skrivit. Något annat som jag roat mig med sedan jag var ung är att iaktta och memorera.

När jag var ung tränade jag mig genom att lägga ut flera föremål på en filt, memorera dem, täcka över dem och sedan skriva upp så många jag mindes. Ibland fick någon av mina syskon lägga dit sakerna, för att det skulle bli nya saker, allt för att träna minnet.

Jag lärde mig även att memorera drömmarna, genom att ligga kvar i sängen och försöka minnas varje detalj av drömmen, vilket givetvis gjorde min mamma vansinnig, eftersom hon var tvungen att tjata och tjata och tjata på mig för att gå upp. Men jag ville hålla kvar drömmen, jag ville minnas.

Ett tag var jag detektiv och memorerade hur människor var klädda, hur de gick, hur de talade, vad de sa och så vidare. Något som fortfarande sitter kvar.

Jag lärde mig alla bilmärken, bara med hjälp av hur olika strålkastarna såg ut. Detta gjorde jag på kvällen när jag hängde över grinden och väntade på att min pappa skulle komma hem från arbetet. Nuförtiden tycker jag att de flesta bilar är så likriktade att det säkert inte är lika lätt längre.

När jag var i skogen memorerade jag träden, blommorna, barrmattorna på marken, lövhögarna, knotiga träd och allt annat spännande som fanns i skogen.

Inuti mitt huvud blev allt detta till bilder, något som har visat sig vara till stor hjälp i mitt skrivande. Något jag inte ens har
funderat över, förrän nu i år när flera bibliotekarier och läsare har påpekat att jag skriver "i bilder", vilket har gjort att de sett framför sig en bild av det jag med ord har beskrivit.

Antar att jag skriver i bilder eftersom jag ser allt som bilder. Kanske på grund av att jag genom hela livet har iakttagit och memorerat och stoppat in allt inom mig för att plocka fram i rätt ögonblick.

Min vetgirighet och nyfikenhet som barn har hjälpt mig i mitt skrivande. Dessutom har jag lyckats behålla viljan att lära mer och upptäcka nya saker, vilket ständigt tillför nya saker till mitt skrivande.

Att minnas drömmar har hjälpt mig oändligt mycket i mitt skrivande, mycket på grund av att många av mina idéer kommer när jag sover.

Tycker att det är viktigt att ha ett öppet sinne och nyfikenhet på livet när jag skriver. Det gör att orden flödar lätt och sinnet hålls ungt.

Hur arbetar du med ditt skrivande? Har du samma erfarenhet av att iaktta och memorera som jag har?

Har du just börjat upptäcka glädjen med att skriva? Fundera då över om iakttagande och memorerande är något som kan hjälpa dig i ditt skrivande.

Kramisar Kim

6 kommentarer:

 1. Livet är en film! Jag gör precis samma sak, utan att ens tänka på det... iaktar, fantiserar, ser personligheter och miljöer...

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen!!Jag ser oxå skrivandet i bilder,fantastiskt kul!! kram =)

  SvaraRadera
 3. Just precis så är det Carina, livet är en film som spelas upp runtomkring hela tiden. Det är underbart att få vara mitt upp i den! Det märks i dina ord att du är en iakttagare. Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Hej Pixi. Härligt att du också ser orden som bilder! Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Såg precis en liten snutt på SVT om Hjärnans liv. B la två råttor där den ene levde i sin låda med olika hjul o grejer som stimulerade hjärnan o den andra hade ingenting. Den sistnämndes hjärncellsutveckling stannade av totalt. Så någonslags 'input' är superviktigt för att inte hjärnan ska stagnera.
  Du verkar då ha skaffat dig den stimulans som behövs:-)


  Mina ännu så länge få läsare har sagt att de ser det jag skriver i bilder. Det gör mig så glad.
  Har dock ett problem, att jag gestaltar för lite när det är 'transportsträckor' i texten. Men jag hoppas bli bättre på det framöver.
  När jag har drömt ngt ligger jag oxå kvar o försöker tänka ut varför jag drömde som jag gjorde, för det mesta kommer jag på det.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Ewa-Louise. Låter som ett mycket intressant program. Jo, jag får en hel del input tack vare alla mina möten när jag är ute och föreläser och signerar.
  Vad kul att dina läsare ser dina ord i bilder. Då har du lyckats!
  Det är bra att du tränar dig i att komma ihåg dina drömmar, för många gånger drömmer vi författare fram texter när vi sover.
  Lycka till med dina böcker!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!