Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 14 mars 2011

Skrivprocess: Viktigt med Backup

Tänk dig att du har skrivit en hel bok och den bara försvinner för att datorn går sönder, eller du glömmer att spara. Eller som i fallet med en författarkollega, där hennes dator blev stulen när hon just hade avslutat sin deckare... Ingen backup, inga papperskopior, så det var bara att sätta sig och skriva om boken. Finns inget mer frustrerande.

Vet att jag har talat om det här många gånger tidigare: hur viktigt det är att spara sina ord så att de inte försvinner.

Jag brukar både skriva ut allt på papper och spara på ett USB-minne. Men ibland händer det ändå att något går fel, precis som det har gjort idag...

Minns du att jag har berättat hur jag lägger upp en "Mall" för varje kapitel. I den mallen skriver jag in text som jag inte riktigt vet var i boken den ska komma. Ibland händer det att ett helt kapitel dyker upp i mitt huvud, men jag har inte riktigt kommit dit i handlingen. Då skriver jag in det i min mall.

Den här gången har det blivit många A-4sidor på mallen. Som mest 13 stycken... I helgen skrev jag slutet på en av mina böcker om Andra världskriget. Superbra slut. Givetvis skrev jag in texten i mallen, eftersom jag inte är riktigt framme vid slutet ännu.

Jag har hela tiden skrivit ut den här mallen för att inte tappa bort alla de där 12-13 A-4 sidorna med text. Men det har varit rätt mycket nu den senaste veckan och av någon anledning gjorde jag inte det, och inte heller sparade jag ned det på mitt USB-minne. Vilket straffade sig i dag...

Idag har varit en sådan där dag då texten bara sprutat ur mig och jag har skrivit och skrivit och skrivit. Märkte inte ens att Jan gick "hem" och lämnade mig ensam i min skrivarlya.

Jag hämtade upp min Mall och sparade den till ett nytt kapitel och skrev, och när det kapitlet var klart hämtade jag upp mallen igen och skrev. Och så höll jag på, men till slut blev jag väldigt ivrig och glömde att döpa om mallen till ett kapitel, och som jag alltid gör när kapitlet är klart tar jag bort all text som ligger i slutet på mallen = 12 A-4 sidor, med slutet på boken... Sparade kapitlet och upptäcker först då att jag hade raderat ALL min text i mallen!!!

Som tur var hade jag backup, både på USB-minnet och som utskrivna papperskopior, på allt, förutom slutet på boken...

Det blev alldeles tomt i mitt huvud medan jag satt och försökte lista ut hur slutet var. Visst vet jag hur boken ska sluta, men orden, formuleringarna, känslorna, beskrivning av omgivningen... Allt det är borta. Kanske att det dyker upp under min kvällspromenad, mitt under mitt dagliga telefonsamtal med min far. Eller... så kommer det under natten när jag sover. I värsta fall får jag sätta mig ned och skriva ett helt nytt slut och hoppas att det blir minst lika bra som det andra, och vet du...

Ibland tror jag att det är en mening med att saker och ting händer. Därför tänker jag som så, att det var säkert meningen att det här slutet skulle försvinna, för det nya slutet som jag kommer att skriva kommer att bli dubbelt så bra. Så det så!

Kramisar från Kim, som alltid försöker se livet från den positiva sidan

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.