Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 19 februari 2010

När blir du författare?

Får ofta frågan "När blev du författare?" Både av journalister och de jag möter under mina föreläsningar och signeringar. Ja, även i mail och brev kommer frågan.

Då är frågan: När blev jag författare?

Är det när min debutbok kom ut julen 1997?

Eller är det när jag skrev min första bok som åttaåring?

Min man sa långt innan jag hade debuterat: "Om man skriver så mycket som du Kim, då är man författare, antingen man har fått en bok utgiven eller inte."

Kanske var det därför han till slut avslöjade för alla våra vänner, att jag var författare, och på så sätt fick mig att skicka in ett av alla de manus som låg färdigskrivna i byrålådorna. Det kändes skönt att ha någon som verkligen trodde på mig och uppmuntrade mitt skrivande. Någon som hela tiden har fått mig att känna mig som den där författaren jag drömde om att bli, min man.

När blev jag egentligen "Författare". I vissa stunder kan jag känna det som om jag inte är författare, utan bara lever i min dröm och fantiserar det här livet som jag lever nu.

När jag signerar mina böcker kan jag ibland känna: "Tänk att de vill ha MIN autograf."

När jag föreläser: "Helt otroligt att de vill lyssna på MIG."

När någon darrar på rösten och rodnar nervöst när de pratar med "Författaren", känns det konstigt. Jag är fortfarande bara jag, en person som ibland inte riktigt förstår att jag faktiskt verkligen har blivit en RIKTIG författare nu.

När blir man då författare? Är det i den stunden man bestämmer sig för att bli det, när man skriver så pennan glöder och lever för sin dröm? Eller är det när man gett ut sin första bok? Eller kanske dröjer det tills man har gett ut många böcker? Kanske man inte är en riktig författare förrän man har slagit igenom riktigt rejält och blivit världsberömd som Camilla Läckberg? Är det när man får en av sina böcker översatt till ett annat språk? Eller måste man vänta tills flera länder har översatt ens böcker?

Jag tror... att man faktiskt är författare om man skriver mycket, trots att man inte har fått någon bok utgiven. Kanske är det för att Jans ord till slut har gått in i mitt huvud: "Om man skriver så mycket som du Kim, då är man författare, antingen man har fått en bok utgiven eller inte".

Nu har jag slagit igenom med en dunderdebut och sålt 11.000 böcker första veckan. Jag har kommit ut med 14 böcker. Mina böcker har kommit ut i många länder. Det finns många fanklubbar om mig och mina böcker. Jag kan säkerligen räkna mig som en riktig författare nu. Även om det ibland känns svårt att ta till sig och förstå.

Till dig som ännu inte har nått dina drömmars mål vill jag komma med några uppmuntrande ord: Ge inte upp, håll drömmen levande och fortsätt skriv. En dag slår du också igenom med buller och brak och din dröm går i upplevelse. Skriv! För om man skriver mycket då ÄR man författare. Det är något jag nu har förstått, efter alla år.

Lycka till!

Kramisar Kim
(Bilden är tagen på Bokmässan i Göteborg 2007, då jag fått mitt knä sönderslaget bara några dagar innan bokmässan, var gipsad och tvungen att ha kryckor. Hade låtit sy upp en fantastisk Marie Antoinette klänning eftersom jag just då kom ut med en bok som handlade om henne och franska revolutionen: "Giljotinen". Kryckorna förtog lite av klänningen. Men jag väckte kanske mer uppmärksamhet med kombinationen klänningen/kryckor? På bilden blir jag intervjuad och får säkerligen frågan: "När blev du författare?")