Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 20 januari 2010

Skriva en bok

En fråga jag ofta får är: Hur skriver jag en bok?

Mitt första svar brukar vara: Det viktigaste att tänka på när man ska skriva en bok är att skriva direkt från hjärtat, om något som angår just dig, något du brinner för att berätta, något du själv vill läsa.

Störst chans att få ett förlag intresserat av din bok är att skriva något som ingen annan redan har berättat, en unik historia. Ta gärna hjälp av dina egna erfarenhet, en miljö du är bekant med, en miljö dina läsare kanske kommer att känna igen. Eller så väljer du en fiktiv miljö.

Jag har en idébok där jag skriver ned alla idéer som dyker upp inom mig. (den rödsvarta boken här på sidan). Den boken följer med på alla resor och där skriver jag även kapitel till böcker jag håller på med, eller kommande böcker (se nästa bild).

Eftersom de allra flesta av mina bö
cker är historiska äventyrsböcker skrivna runt riktiga historiska händelser är det viktigt för mig att jag håller mig till fakta när jag skriver. Därför läser jag otroligt många faktaböcker innan jag börjar skriva min bok. Jag skriver upp all fakta som jag tycker är viktig för min berättelse. Och då har jag en speciell skrivbok för varje ny bok jag ska skriva (se tredje bilden). Den boken kan jag sedan slå i och leta fakta medan jag arbetar med boken.

Jag har även skrivit gula lappar under inläsningen av fakta. Gula Post-it-lappar. Där skriver jag t.ex: "Kejsare Wu mördade sin egen dotter" eller "Låt Theo stå förebild för terrakotta armén." På de gula lapparna skriver jag även ORDLISTA: "kejsare Wu", "Terrakotta armén" och så vidare. (Hämtat ur arbetet med boken "Kinesiska Draken".)


Med de gula lapparna bygger jag upp hela berättelsen. (Hade tänkt att fotografera de gula lapparna för de nya böckerna, men jag upptäckte att lapparna var för avslöjande för handlingen, så jag avstod från att fotografera dem.)

Funderar du på att skriva en bok? Du får gärna ställa frågor här i kommentarer till detta inlägg, så besvarar jag dem. Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips", där berättar jag mer om
hur du kan bygga upp din bok. Där hittar du även många länkar, liksom här på min blogg under länkar. Under länkar på min hemsida hittar du länk till Unga Fakta Panelen, där jag svarar på just frågor om skrivandet.

Tveka inte, fatta pennan och börja skriv! Lycka till!

Kramisar Kim