Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 20 januari 2010

Skriva en bok

En fråga jag ofta får är: Hur skriver jag en bok?

Mitt första svar brukar vara: Det viktigaste att tänka på när man ska skriva en bok är att skriva direkt från hjärtat, om något som angår just dig, något du brinner för att berätta, något du själv vill läsa.

Störst chans att få ett förlag intresserat av din bok är att skriva något som ingen annan redan har berättat, en unik historia. Ta gärna hjälp av dina egna erfarenhet, en miljö du är bekant med, en miljö dina läsare kanske kommer att känna igen. Eller så väljer du en fiktiv miljö.

Jag har en idébok där jag skriver ned alla idéer som dyker upp inom mig. (den rödsvarta boken här på sidan). Den boken följer med på alla resor och där skriver jag även kapitel till böcker jag håller på med, eller kommande böcker (se nästa bild).

Eftersom de allra flesta av mina bö
cker är historiska äventyrsböcker skrivna runt riktiga historiska händelser är det viktigt för mig att jag håller mig till fakta när jag skriver. Därför läser jag otroligt många faktaböcker innan jag börjar skriva min bok. Jag skriver upp all fakta som jag tycker är viktig för min berättelse. Och då har jag en speciell skrivbok för varje ny bok jag ska skriva (se tredje bilden). Den boken kan jag sedan slå i och leta fakta medan jag arbetar med boken.

Jag har även skrivit gula lappar under inläsningen av fakta. Gula Post-it-lappar. Där skriver jag t.ex: "Kejsare Wu mördade sin egen dotter" eller "Låt Theo stå förebild för terrakotta armén." På de gula lapparna skriver jag även ORDLISTA: "kejsare Wu", "Terrakotta armén" och så vidare. (Hämtat ur arbetet med boken "Kinesiska Draken".)


Med de gula lapparna bygger jag upp hela berättelsen. (Hade tänkt att fotografera de gula lapparna för de nya böckerna, men jag upptäckte att lapparna var för avslöjande för handlingen, så jag avstod från att fotografera dem.)

Funderar du på att skriva en bok? Du får gärna ställa frågor här i kommentarer till detta inlägg, så besvarar jag dem. Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips", där berättar jag mer om
hur du kan bygga upp din bok. Där hittar du även många länkar, liksom här på min blogg under länkar. Under länkar på min hemsida hittar du länk till Unga Fakta Panelen, där jag svarar på just frågor om skrivandet.

Tveka inte, fatta pennan och börja skriv! Lycka till!

Kramisar Kim

9 kommentarer:

  1. Jag skriver från saker som jag vill vara med om men inte kan. Sen får jag idéer från film, musik och andra böcker. Och hur med böcker som jag har sriver märker jag att jag inte behöver förklara tex, vilket år det är. Man förstår det hur mer man läser.
    Så hur mer idéer jag har,så blir jag bättre på att skriva. :D

    SvaraRadera
  2. Hej Kim!

    Jag heter Kristina Simar jobbar som lektör/bokrecensent. Jag gillade verkligen det du skrivit. Många bör läsa på lite mer om hur man ska skriva en bok. Jag lägge din sida på favoriter, så jag kan läsa den regelbundet.

    MVH/Kristina

    SvaraRadera
  3. Om man inte orkar skriva en hel bok kan man börja skriva ett kapitel, eller fortsätta på någon annans på http://blanksteg.com/skrivenbok

    SvaraRadera
  4. Hej
    Mycket trevligt med era kommentarer. Det är roligt att få höra hur andra arbetar med sina böcker.

    Att skriva och försvinna bort i fantasin och få uppleva det man inte kan i verkligheten, det är en del av tjusningen med att vara författare, inte sant Jenny?

    Roligt att du tyckte så mycket om den här sidan Kristina att du lade den som dina favoriter, har du även lagt till dig som bloggintresserad här på min blogg? Jag var inne och kikade på din sida och tyckte den var så intressant att jag har lagt upp en länk till den här under "Användbara länkar".

    Håller med dig Rickard att man kan börja med att skriva ett kapitel om en hel bok känns för mycket. Har länkat även till din sida och hoppas få se även dig som bloggintresserad.

    Fortsätt kommentera!

    Kramisar Kim

    SvaraRadera
  5. hej,
    kan du inte tipsa om hur man skriver synopsis? Gärna synopsis för sakprosa/ faktabok och inspirerande biofgrafier =)

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym
    Mycket bra förslag. Jag kan blogga om synopsis imorgon.
    Kramisar Kim

    SvaraRadera
  7. Sköna och bra tips. Själv bär jag alltid med mig en anteckningsbok, även om den i vissa lägen är i telefonform.

    Den här bloggen hamnar i rullen. Väldigt trevlig läsning.

    SvaraRadera
  8. Hej Anjocity

    Tack för kommentaren! Roligt att höra att du tyckte om mina tips. Jättebra att du lämnar egna tips, det uppskattas! Välkommen tillbaka!

    Kramisar Kim

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag skriver mycket, men har en tydlig tendens att hoppa mellan genrer, eftersom jag efter den första intensiva "förälskelsefasen" helt plötsligt tröttnar på det jag skriver. Varför blir det så? Gissar att jag pressar mig en del ibland, för att jag hör att man måste "ta sig igenom" motståndet. Eller beror det på att det är fel på nåt vis? Ett tag tänkte jag att jag inte bör skriva helt enkelt, att skrivandet i sig var fel. Men nu börjar jag tro att det är genren... Har börjat skriva romance helt nyligen :) underbart! (hittills iaf...) /K

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!