Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 15 augusti 2011

Utveckla språket

Nästa gång du får dåligt samvete för att du har ägnat flera timmar åt att läsa en bra bok, tänk då på att du har utvecklat ditt språk och ökat på ditt ordförråd.

Antingen du drömmer om att bli författare, eller redan har blivit det, är det bra att läsa mycket. Helst olika genre och inte bara fastna i samma typ av böcker.

Lär dig att välja andra böcker än vad du normalt skulle läsa. Biblioteken är fulla av spännande, fängslande, intressanta böcker i de mest skiftande ämnen. Frossa riktigt ordentligt på utbudet, välj och vraka och ta med dig en bärkasse böcker hem.

Dina berättelser vinner mycket på att ditt språk utvecklas.

När jag började läsa Stephen Kings böcker var de spännande och fängslande, men hans senaste böcker är otroligt välskrivna, ordrika och svåra att lägga ifrån sig. Det är härligt att följa en författares utveckling och se hur språket förändras med tiden.

Sätt dig ner med din bok och läs i lugn och ro, låt dig fångas av berättelsen, men sluka även orden och lägg dem på minnet. Ha några underbara, ordrika timmar!

Här hittar du fler skrivtips!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

9 kommentarer:

Mångmamma sa...

Visst är det så.
Bland mina mest lyckade projekt jag genomfört/för, är att läsa kopiösa mängder med böcker för mina barn.
Finns inget bättre sätt att utvidga deras ordförråd.
Ofta är det bland det första läraren säger vid första kvartsamtalet; Att mina barn har en välutvecklad vokabulär för sin ålder.
Kanske inte så konstigt med tanke på att jag kategoriskt undvikit att prata bebisspråk med dem och istället pratat, berättat och läst för dem i stort sett hela deras vakna tid.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Mångmamma
Härligt! Vilken god gärning du har gjort för dina barn. Att läsa för dem och överösa dem med böcker är något av det bästa en förälder kan göra, förutom att älska dem gränslöst mycket. Att skänka dem ett rikt språk är ju detsamma som kärlek!
Kram Kim

Izabelle sa...

När jag var liten var jag med i en bokklubb - Läslusen - och fick väldigt många böcker. De står i bokhyllan och syns verkligen att de är lästa för färgen har börjat skavas bort på ryggarna.
Men det var jätte bra för jag lärde mig läsa och har älskat det! Så det ska jag göra med mina barn när jag blir stor.

Sedan måste jag bara berätta: häromkvällen när jag läste "Harry Potter och hemligheternas kammare" så var det så läskigt för plötsligt var jag med Harry, Ron och Hermione i korridoren och såg blod-meningen på väggen. Sedan VAR JAG MED Harry inne på Lockmans kontor.
Sedan "vaknade" jag till verkligheten. Det var lite läskigt men kul :)

Författarvisionären Ebba sa...

Läsa är rikedom för alla - tror jag.

Idag har jag läst lite ur "Gummi-Tarzan" (Ole Lund Kirkegaard) för min sonson. Han är bara sex år. Det här blir den första boken med mer text än bilder.
Men de bilder som finns är toppen!
Kram Ebba

Anneli sa...

Jag kan bara hålla med. Att läsa är otroligt viktigt och jag ser det som en del av min utbildning i mitt skrivande.
Kram!

Katarina sa...

Visst är det så, att man då och då, känner att man har dåligt samvete när man dykt ner i en bok som slukat tiden.

Kram

Kim M. Kimselius sa...

Hej Izabelle
Jag fick ett elakt blogginlägg från dig idag, du var arg för att jag inte hade lagt in ditt långa blogginlägg. Antar att det är ovanstående du menar.

Elaka och negativa blogginlägg lägger jag inte ut här. Mest för att den som skriver det drabbas värst.

Du kan inte bara skriva ett elakt blogginlägg och anta att jag inte lagt ut ditt tidigare inlägg. JAG sitter inte vid internet 24 timmar om dygnet, jag jobbar också. Det innebär att jag går in på nätet, en högst två gånger per dag. Därför fick jag både det här blogginlägget OCH det elaka blogginlägg samtidigt, när jag startade upp datorn idag.

Ta inte för givet att alla människor är elaka och försöker göra dig illa, det är du som mår mest dåligt av det! Var snäll, så är andra snälla tillbaka!

Det här inlägget som du skrivit idag är mycket läsvärt och intressant. Blir glad att du delade med dig av det!
Kram Kim

Hej Ebba
Ja, läsa är verkligen en rikedom, något som ger minnen för livet. Gummi-Tarzan har jag inte läst. Kanske något att satsa på till barnbarnen?!
Härligt att ha dig tillbaka från semestern!
Kram Kim

Hej Anneli
JA! Härligt att höra att du också ser det som en del i din utbildning, för det gör jag också och har alltid gjort! Trots att det dåliga samvetet ibland knackar på. Fortsätt så!
Kram Kim

Hej Katarina
Instämmer helt och hållet med det, ändå försöker jag tänka att jag "jobbar", jag lär mig nya ord, meningskonstruktioner etc. Just nu har jag rejält dåligt samvete eftersom jag har fastnat i en spännande serie som jag bara måste läsa ut. Sju böcker! Mycket dåligt samvete!
Kram Kim

franziengland sa...

Ler när jag läser att Ebba skriver om Gummi-Tarzan, den har jag också läst för mina barn. På tal om böcker som har en del år på nacken, men ändå står sig (vilket jag var inne på tidigare i något inlägg där du skrev om hur kort tid böckerna finns i bokhandeln). Jag väljer medvetet böcker att läsa för barnen från olika årtionden, för jag inbillar mig att dessa har olika språk och skrivsätt vilket ger en extra dimension till berättelserna. Jag läste Jakob Dunderskägg för ett av barnen och OJ så 70-talsaktig den var med en mjukisman som skulle passa barn. Såg Ricky Brush framför mig, så som han såg ut i de berömda annonserna.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Härligt att höra hur målmedvetet du har valt böcker till dina barn. Bra jobbat! Kan också se Ricky Brush framför mig och förstår precis vad du menar!
Kram Kim