Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 16 maj 2011

Skrivprocess: Namn

Rätt namn på personerna i mina berättelser är viktigt för mig, eftersom jag vill att namnet ska spegla personligheten. Därför samlar jag på namn. När jag är ute och signerar och får höra ett bra namn skriver jag upp det, för ofta får jag en direkt koppling till namnet och en berättelse som redan är påbörjad. Runt namnet bygger jag därefter upp personen.

Däremot låter jag aldrig tvekan över namnet på en person i berättelsen stoppa upp själva skrivandet...

Ibland kan elever sitta länge och fundera över namnet på en person, istället för att skriva berättelsen. Detsamma gäller vad berättelsen ska heta. Det gäller att inte hänga upp sig på det. För om man till exempel döper första huvudpersonen till HAN ETT (han 1) och bygger upp personligheten, då kommer namnet av sig själv, då är det plötsligt en Hans, eller en Erik, eller en Per.

Detsamma gäller titeln på berättelsen... Den behöver inte vara färdig INNAN du skriver berättelsen. Titeln kommer av sig själv under tiden du skriver. Det viktigaste är att du har ett arbetsnamn. Min bok Boudicas strid mot Romarna gick länge under arbetsnamnet Romarriket. Det tog lång tid innan rätt titel dök upp, men jag behövde inte fundera så mycket över den, en dag fanns den där, så självklar, eftersom boken till stor del handlar om hur kelternas drottning Boudica stred mot romarna. Att Romarna fick stor bokstav var för att jag ville lyfta fram namnet.

Om du inte redan har gjort det så börja samla på dig bra namn. Lägg dem som ett dokument i datorn, eller skriv in dem i en alldeles egen skrivbok. För det är något speciellt med att skriva för hand och bläddra i en riktig pappersbok, istället för att bläddra i dokumenten i datorn. Dessutom är risken mindre att du tappar bort namnen och det går fortare att lägga in ett nytt namn, eftersom du inte behöver starta upp datorn innan. (Vet att de flesta alltid har sina datorer påslagna, men vi stänger alltid ned datorerna när vi är klara och drar ur kontakterna. Förebyggande åtgärder mot blixtnedslag och energisparande åtgärd.)

Det finns många bra sidor på nätet fulla med namn. Här är en av de som jag använder mig av: www.cercurius.se/lankar/namnlexikon/personnamn.html

Nästa gång du sitter där och inte vet vad personen ska heta, kika in på länken ovan, eller i ditt lilla skrivhäfte, eller skriv bara HAN ETT (han 1), HAN TVÅ, HON ETT, HON TVÅ, etc. Namnen kommer till dig under själva skrivandet.

Låt berättelsen flöda, det är det som är det viktigaste när man skriver!

Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

13 kommentarer:

  1. Jag jobbar precis på samma sätt, ibland är det ett namn som inspirerar mig och karaktären "skriver sin egen historia", men många gånger har jag arbetsnamn. Jag är fortfarande inte färdig med titeln till Isporten 4, trots att jag håller på och redigerar (finslipar texten) och den snart ska tryckas. Titeln har inte "uppenbarats" för mig ännu.

    SvaraRadera
  2. Hej Jonna
    Kul att höra! Omslaget till Isporten 4 var jättesnyggt! Ska bli spännande att höra vilken titel den får! Lycka till med att hitta den exakt rätta titeln!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Kan låta lite stötande, men jag brukar ta mina namn från dödannonser.

    Där hittar man ibland namn som man inte ens kan komma på i fantasin. För att inte någon efterlevande skall bli stött sp brukar jag kombinera för- och efternamn från olika personer.

    Till exempel kommer både Zygmunt Zimmerman och Carlos Villacorta de Falcon från en sådan process.

    SvaraRadera
  4. För mig är det tvärtom. Namnet dyker nästan alltid upp först, och sen får jag klura ut vem nu detta kan vara och vad han/hon har att berätta. De enda jag brukar behöva leta namn åt är bipersoner.
    Titlar däremot är ursvårt. Där kör jag med enkla arbetstitlar, ibland funkar de också på den färdiga berättelsen men oftast inte.

    SvaraRadera
  5. Hej Anders
    Nej, det tycker jag inte alls är stötande, utan istället ett sätt att föra vidare den dödes namn. Vilka underbara namn du har hittat i dödsannonserna! Till vilka böcker har du använt dem namnen?
    Kram Kim

    Hej Andrea
    Visst är det spännande att bygga upp personerna i berättelsen. Kul att få höra hur du gör!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  6. En gång satt jag och letade i namnböcker efter namn på en person till en berättelse hemma hos min kusin. Så sa jag till slut att första namnet jag skulle få syn på när jag öppnade boken på en sida (vilken som helst) skulle jag använda. Och så blev det namnet "Seved" och jag utbrast: "SEVED!" och just då kom en, väldigt högljudd, fluga surrande in i rummet, så jag är övertygad om att den hette Seved...

    SvaraRadera
  7. Hej Amanda
    Vilken härlig berättelse du delade med dig av. Till vilken berättelse använde du namnet SEVED? Tror också att det var flugans namn!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  8. Spännande med namn:-)
    Min huvudkaraktär (Manus 1) har haft två namn innan jag bytte till det sista som jag nu är bergis på. Jo - jag var ganska säker på de första också - men jag fick synpunkter på det och tänkte om vilket jag är glad för.
    Tack för länken:-)
    Kram Ebba

    SvaraRadera
  9. Namn är väldigt viktiga. Precis som du säger så ska namnet spegla den som man skriver om. Än så länge har jag haft lätt att hitta på namn åt mina karaktärer.
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Hej Ebba
    Javisst är det spännande att välja namn. Skulle vara kul att veta vilka namn du har bollat mellan... Det finns ännu fler namnlänkar, men bara den som jag hade lagt in i datorn...
    Kram Kim

    Hej Anneli
    Härligt att du har så lätt att hitta namn. Hoppas att det går bra för dig med dina böcker!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  11. Det är verkligen otroligt roligt att läsa allt du generöst delar med dig av rörande skrivartips!! Kanske skulle din nästa bok bli en "Skrivarskola-bok". Du har definitivt material till det och det är uppenbart både här hos dig och på andra ställen att det finns MÅNGA människor med författardrömmar!

    SvaraRadera
  12. (Jag brukar gå in på dessa "Skrivprocesser" när jag behöver inspiration, därför är jag lite "sen" i att kommentera)

    Jag ÄLSKAR namn. Jag älskar OVANLIGA namn kanske ska tilläggas. Är jätte nöjd över namnen i min "bok" (manus än så länge).
    Namn som jag gillar: Hedwig, Jens, Milton, Viola - dvs inte så vanliga.

    Om jag inte kommer på något ord eller namn när jag skriver skriver jag "ord*" istället. Sen när jag går igenom texten får jag titta :)

    SvaraRadera
  13. Hej Izabelle
    Det är många som gör som du och kommenterar i efterhand. Helt okej.

    Det tycker jag låter bra att du inte låser dig vid namnet. Du kan söka namn på nätet, finns jättemånga bra sajter där.

    kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!