Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 27 juli 2011

Skrivprocess: Kapitel

Hur långt ska ett kapitel vara? Hur många A-4-sidor ska jag skriva för att det ska bli ett kapitel? Ska jag ha rubrik över varje kapitel?

Det är några av alla de frågor jag får om kapitel. Här kommer svar:

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett  A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.)

För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. 

För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad.

För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. 

För en vuxenroman vet jag faktiskt inte eftersom jag inte skriver den typen av böcker. (Kanske kan någon som läser det här blogginlägget hjälpa mig med det?)

Mina manus brukar ligga på 120-180 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-354 sidor. Utifrån det kanske du själv kan räkna ut hur många manusblad det ska vara till en vuxenroman.

Det viktigaste när man avslutar ett kapitel är att avsluta det när det är som mest spännande, då får du läsaren att fortsätta läsa. Därför ska du inte låsa dig vid sidantalet, utan bryta kapitlet där det passar!

Frågan med rubrik över kapitlen, är svaret att det är valfritt. 

I de flesta av mina böcker har jag bara Kapitel 1, Kapitel 2, osv. Men i Snapphaneresan har jag döpt kapitlen: Sporrakulla gårds hemlighet, Örkeneds bränning, Snapphanehålan, Tykarpsgrottan, Hovdala slott och så vidare. Detta på grund av att jag skrev den boken i samarbete med Snapphanekommunerna: Hässleholm, Osby och Östra Göinge.

Fick en härlig kommentar för någon vecka sedan. Det var en kvinna som har lite svårt med läsning och det tar henne ett par veckor att läsa ut någon av mina böcker. Hon ger sig inte förrän hon har läst ett kapitel, innan hon lägger ifrån sig boken. När jag träffade henne var hon överlycklig efter att ha läst Kimberlie - Främlingar, eftersom den boken hade så korta kapitel.
Hon berättade att när hon hade läst ett kapitel orkade hon fortsätta att läsa ännu ett, och ännu ett, och ännu ett. Hon kände sig så stolt över sig själv, efter att hon hade tagit sig igenom 3-4 kapitel på en gång. Jag blev mycket glad efter att ha hört henne entusiastiskt berätta detta för mig.

Det är roligt att få möta läsarna och höra kommentarer om mina böcker. Det är inspirerande!

Ja, det var lite om kapitel och dess betydelse för att driva läsaren vidare.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

8 kommentarer:

  1. Kul att se hur du tänker! Eftersom jag har läst ett antal ungdomsböcker högt i olika skolklasser så kan jag definitivt hålla med om vikten av att avsluta kapitel när det är väldigt spännande, det innebär både att det är roligare att läsa och att lyssnarna vill höra mer! Ju mer jag är inne hos dig och läser desto mer ser jag fram emot att testa någon av dina böcker i höst, så det får nog bli så :)

    SvaraRadera
  2. Tack för att du delar med dig av din kunskap. Jag länkar vidare i min blogg.
    P.s Idag fick jag en kanonrecension av min novellsamling PAPPERSSKÄRVOR och är så glad. Frågan är när förlagen uppmärksammar den, eller rättare sagt OM de gör det.
    Nu har jag skaffat en av dina böcker för att testa på barnen. Återkommer om resultatet. De kanske är för unga ännu, men...

    SvaraRadera
  3. Bra råd och så fint med kvinnan som hade svårt att läsa. Förstår atta det är kul för dig att få ett sådant erkännande!

    SvaraRadera
  4. Tack för alla bra tips! Själv har jag börjat på ett stort skrivprojekt, och det är roligt varva research:en med di blogg. Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. vad roligt att läsa om kvinnan som hade svårt att läsa. det måste vara väldigt roligt att som författare få höra sånt om sina läsare och böcker.
    Alltid lika roligt att läsa dina tips och tankar kring att skriva.

    SvaraRadera
  6. Hej Marina
    Härligt att läsa din kommentar. Det känns bra att du håller med mig om kapitlen. Oj, vad kul. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur alla mina böcker, 2-3 kapitel. Då kan du bilda dig en uppfattning om vilken av böckerna du ska välja. En del är lite svårare än andra.
    Kram Kim

    Hej Anita
    Jättekul att du länkar vidare till din blogg.
    Åh, underbart! Visst blir man glad? Det kommer, ge inte upp!
    Spännande... Vilken valde du? Hur gamla är dina barn?
    Kram Kim

    Hej Ethel
    Ja visst var det underbart att få höra något sådant från en vuxen kvinna. Jag blev SÅ GLAD!
    Kram Kim

    Hej Jackeliine
    Åh, det låter spännande med ditt skrivprojekt, dessutom är det kul att du varvar det med att läsa min blogg! Lycka till med boken!
    Kram Kim

    Hej Mochride
    Ja, det är underbart att få höra sådana kommentarer, det inspirerar och uppmuntrar mig att fortsätta jobba vidare.
    Tack, blir jätteglad för dina ord.
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Åh så kul att kunna skapa sådan läsglädje för någon som verkligen behöver det!! Fantastiskt!

    SvaraRadera
  8. Hej Ingrid
    Ja, det är kul att inspirera!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!