Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 13 juni 2011

Bli en ny Camilla Läckberg

Vem drömmer inte om att bli rik på sina böcker, något som Camilla Läckberg verkligen har lyckats med. Kanske du också kan bli lika stor och berömd författare som hon. Här kan du läsa om Camilla Läckbergs väg till berömmelse:

1998 fick Camilla en skrivarkurs i julklapp av sin man, mor och bror. Det var Ordfront som arrangerade en kurs med författaren Peter Gissy för att stimulera fler kvinnor att skriva deckare. Då var Camilla 24 år.

Det tog henne fyra år att skriva sin första roman, Isprinsessan. I augusti 2002 skickade hon det färdiga manuset till tre förlag: Prisma, Tre Böcker och Warne förlag. Efter fem dagar ringde Kjell Warne och sa att han ville ge ut hennes bok.

Isprinsessan gavs ut i april 2002 och trycktes i 3.000 exemplar. Den sålde runt 1.500 exemplar. Vilket Camilla Läckberg inte tyckte var tillräckligt. Hon förstod att hon var tvungen att ha en litterär agent och kontaktade Bengt Nordin. Hon skrev ett brev där hon berättade om sig själv och sina ambitioner, att hon var övertygad om att hon kunde nå en bredare läsgrupp, att hon var beredd att arbeta hårt vid sidan av själva skrivandet och att hon inte såg något negativt i att bli en kommersiellt gångbar författare, utan att det istället var en position som hon målmedvetet strävade efter.

Bengt Nordin skrev kontrakt med henne den 3 juli 2003. Han påpekade direkt att hon skulle byta förlag. Den 10 september 2003 skrev Forum förlag kontrakt på Camilla Läckbergs bok Predikanten och hon fick ett förskott på 75.000 kronor. Förlaget trodde att boken skulle sälja i minst 5.000 exemplar. Det nya förlaget köpte även loss Camilla Läckbergs första bok, Isprinsessan, ifrån det förra förlaget och i januari 2004 kom Isprinsessan ut i Bonniers bokklubbar. Första upplagan på 6.000 ex tog snabbt slut. Totalt såldes den i 19.500 ex hos bokklubbarna.

Predikanten sålde i originalutgåva i 20.00 exemplar första året, 12.000 ex via bokklubbar.

2004 blev en stor framgång. Det första utlandskontrakten signerades: Norge, Danmark och Tyskland.

Förlaget lanserade henne hårt i media och Camilla Läckberg ställde upp på allt, för att sälja sina böcker.

2005 kom Predikanten ut som kartonnage och sålde i cirka 18.000 ex och pocketversionen sålda totalt omkring 135.000-140.000 ex.

Hösten 2005 köpte SVT rättigheterna till de två första böckerna.

Nästa bok Stenhuggaren sålde i 35.000 exemplar...

2008 hade hon en årslön på 6 miljoner.

Någonstans läste jag att hon rätt nyligen hade fått 10 miljoner i förskott från USA på tre böcker...

Vill du bli en ny Camilla Läckberg? Det är bara att sätta sig ned och skriva, eller kanske gå en av alla skrivarkurser som det finns så gott om nu i sommar. Här hittar du några av dem.

Nu vet du hur du ska göra för att lyckas, det är bara att sätta igång!

Visst är det här en riktig dröm för en författare! Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.