Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 6 april 2011

Hur gammal ska man vara för att bli författare?

Åldersfrågan får jag ofta när jag besvarar frågor på Unga Fakta Panelen:Hur gammal ska man vara för att bli författare, eller Är jag för ung för att bli författare.

Den yngsta publicerade författaren är Dorothy Straight, som skrev sin bok How the World Began, när hon var fyra år. Två år senare gavs boken ut, 1964. Dorothy är född 1958 i Washington D.C USA.

I England bor Libby Rees. Hon gav ut sin första bok när hon var bara nio år. Boken handlar om hennes föräldrars skilsmässa. Libby gav ut sin andra bok när hon var tolv. Den handlar om hur det är att byta från lågstadiet till högstadiet. Förlaget Aultbea Publishing har skrivit kontrakt på totalt tre böcker med Libby. Libby Rees är även ambassadör för en organisation som heter "Save the Children" och styrelsemedlem i "Children and Family Court Advisory and Support Service".

Christopher Paolini är en annan ung författare som har slagit igenom stort. Han är från USA och har skrivit trilogin "Arvtagaren". Han började skriva sin debutroman "Eragon" när han var femton år och fick boken utgiven när han var 17 år. Vid 19 års ålder toppade han New York Times lista för bästsäljande författare. Christopher har under hela sin uppväxt blivit undervisat hemma i Montana där han bor. Montanas underbara landskap sägs vara det som inspirerar honom att ge detaljerade beskrivningar av landet Alagaesia där böckerna om Eragon utspelar sig. "Eragon" har även filmats. I sina böcker använder Christoper Paolini olika språk till dvärgar, alver och urgaler, vilket sägs vara en blandning mellan norska och egen sammansättning av orden.

Boken "How to talk to girls" var en av USA:s största succéer 2008 och den är skriven av en nioåring! Alec Grevens från Colorado ska få sin debutbok filmad i Hollywood. "Killar har problem när det gäller förälskelser. Jag ville hjälpa dem. Jag ville också säga att det finns en tjej därute till alla killar. Ge inte upp och tro inte att tjejer är äckliga. De är bara tjejer", säger Alec Grevens i en intervju.

Julia Sandström var bara16 år när hon vann en skrivartävling. Nu finns hennes bok På ödets vingar utgiven. 

Emma och Lisen Adbåge är tvillingar och födda 1982. De både ritar och skriver. 2001 gav de ut sina första böcker.

Tindra och Silke var 7 och 9 år när de gjorde De siamesiska tvillingarna. Nu är de 11 och 13. Sagorna har också blivit 10 tecknade filmer som du kan se i Bolibompa i sommar på onsdagar efter 15 juni. Det är Tindras och Silkes mamma som gjort filmerna.

Med andra ord... Det är bara att fatta pennan, eller sätta fingrarna till tangentbordet och börja skriva. Kanske även du får ut din bok redan i unga år. Lycka till!

Det finns fler ungdomar som fått sina böcker utgivna, vet du namnet på någon av dem får du gärna kommentera det här blogginlägget. Känner du även till någon av de äldsta som har debuterat får du gärna kommentera det!

Kramisar Kim
PS: Harry Bernstein var 96 när han debuterade.

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

16 kommentarer:

 1. Haha, Lisen och Emma var mina grannar, nu är det bara deras föräldrar som bor kvar här (och andra grannar förstårs) :D

  SvaraRadera
 2. Hej Izabelle
  Vad kul, du har du kanske följt med i hela skapelseprocessen?
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Kim, vilken intressant och informativ läsning! När vi var ute i femmorna förra veckan var det många som ville bli författare och undrade när de kunde börja skicka in sina manus! Man kan ju i Sverige berätta om Ylva Karlsson som skrev sin debutbok Tova på gymnasiet och fick Slangbellan för den!

  SvaraRadera
 4. Hur gammal är den äldste som du vet om då ? Intressant på det hållet med,hehe-.. Kanske man har en chans isf?! =)

  SvaraRadera
 5. Harry Bernstein var 95 när han debuterade. Jag har inte läst debutboken, men däremot hans andra bok! Har skrivit lite om den här:
  http://www.freedomtravel.se/2010/03/boktips-drommen/

  SvaraRadera
 6. Hi, hi - jag tänkte åt andra hållet. När är man för gammal för att bli författare?:-) Mitt svar är att det inte finns någon ålder som är "fel" - vare sig uppåt eller nedåt. Jag är ju 60 nu och väntar på att något förlag ska nappa på mitt inskickade manus. Det utslitna uttrycket duger bra här: "Det är aldrig försent!" Kram

  SvaraRadera
 7. Vad inspirerande! Helt fantastiskt att skriva böcker när man är så ung!!

  SvaraRadera
 8. Hej Eva
  Tack, roligt att du tyckte om inlägget. Kul att höra att även du får de frågorna ofta och att du har ett bra svar att ge dem. Nu har du ännu fler exempel att dela med dig av till dem!
  Kram Kim

  Hej Pixi
  Se Freedomtravels kommentar, att Harry Bernstein var 95 år när han debuterade. DET är den äldste jag vet om. Med andra ord är du inte för gammal, eller för ung!
  Kram Kim

  Hej Freedomtravel
  Härligt! Tack för den upplysningen. Min pappa,som också heter Harry, är 88 år och skriver sin första bok! Ska gå in och kika på din blogg.
  Kram Kim

  Hej Ebba
  Nej, det finns absolut ingen fel ålder, aldrig för tidigt och aldrig för sent för att bli författare. Freedomtravel berättade om Harry Bernstein som debuterade när han var 95 år.
  Precis!
  Kram Kim

  Hej Trillingnöten
  Tack! Javisst är det helt otroligt. Jag har slutat förvånas när 7-åringar kommer och berättar att de har läst samtliga mina böcker om Theo och Ramona...
  Kram Kim

  SvaraRadera
 9. Oj vad spännande! Fantastiskt med så unga debutanter. Jag håller med dig om att man ska inte förvånas för det finns alltid extremer åt alla håll och dem ska man glädjas och imponeras med inte (som vi ofta gör i Sv tycker jag) förfäras över och tro att det måste vara något misstänkt med det :) . Var har du hittat informationen till detta inlägget. Jag tycker det skulle kunna vara intressant som ett litet projekt för någon av barnen i skolan någon gång. Kram.

  SvaraRadera
 10. Kim, vad kul att din pappa också satsar på att skriva en bok fast han är 88! Underbart att man vågar sig på nya projekt och drömmar också när man är äldre! Det inger en också hopp att man har tid på sig, skönt :)

  SvaraRadera
 11. Hej Ingrid
  Javisst är det fantastiskt! Åh, informationen har jag letat upp under flera år och lagt på min hemsida www.kimselius.se under Författartips. Dessutom har jag sökt på Yahoo. Dina barn får gärna använda sig av mitt blogginlägg om de vill göra ett skolarbete. Kommentarerna är ju också intressanta till detta inlägg!
  Kram Kim

  Hej Freedomtravel
  Ja, först började han eftersom han tröttnade på mitt tjat, men nu tycker han att det är jättekul att skriva! Jag renskriver och gör färdig bok av allt material.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 12. Jag? Får jag vara med? På ett litet hörn kanske?

  SvaraRadera
 13. Hej Josefin
  Var in på din blogg och kikade och har skrattade gott åt flera av dina mysiga inlägg. En mycket trevlig blogg.
  Tyckte om din meritlista!
  Hur gammal var du när du skrev din bok? Lycka till med den!
  Kramisar Kim

  SvaraRadera
 14. Hejsan, min dotter Maria 13 år och jag har skrivit en receptbok - Green Smoothies Weight Loss Recipes. Nu finns den ute på Amazon. Kan det räknas som #Sveriges yngsta faktaboksförfattare, kanske? // Sara Bern

  SvaraRadera
 15. Hej Sara
  Härligt att höra! Önskar din dotter stort lycka till. Ja, kanske det. Håller tummarna för Marias framgångar.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!