Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 3 november 2011

Skrivprocess: Från början till slut

Du har just skrivit färdigt din berättelse och har bestämt dig för att "nu ska det ske". Nu ska du bli den där stora, berömda författaren som tjänar massor med pengar. Du skriver ut hela din berättelse på papper, letar upp ett förlags adress, skickar iväg manus och slår dig ned för att vänta på att förlaget ska ringa och säga att du är nästa bästsäljare... Eller?

Många tror att det går till så, att bara skriva rakt upp och ner och sedan skicka in till förlaget, så fixar de resten. Men det är lite mer jobb än så.

Det gäller att du verkligen arbetar igenom din berättelse när du är klar. Läser, läser, läser, läser, läser, läser, läser och läser om och om och om igen! Låt gärna berättelsen vila ett tag innan du skickar den till ett förlag. Och ännu hellre, låt en redaktör, eller någon annan kunnig, läsvan person läsa igenom ditt manus. Välj en person som vågar säga ifrån, stryka, ändra och kommentera. Din berättelse är inte hjälpt av att läsas av en person som bara tycker att allt är helt fantastiskt! Även om det mesta i berättelsen faktiskt kanske är helt fantastiskt, så är det nästan alltid något man har missat.

Glöm inte kontrollera röda tråden, var inte för övertydlig, dyk inte ned i djupa personskildringar av varenda person som dyker upp i boken, det gör att du tappar tempo och spänningen i berättelsen. Väv in personskildringarna under händelsernas gång istället för att ge allt i början av berättelsen. Om du vid genomläsningen upptäcker att du gjort just de här felen är det bara att stryka och ta bort.

Nu i datorernas tid finns det helt fantastiska möjligheter att ändra, flytta om text, ta bort, lägga tillbaka etc. Utnyttja det. Var inte rädd för att ta bort hela stycken, kanske ett helt kapitel. Se till att jobba igenom din bok NOGA! Se din berättelse med mycket kritiska ögon, läs ditt manus som om det var någon annans berättelse, men då först efter att manus har legat ett tag, kanske så länge som två-tre månader. Var inte för ivrig med att skicka iväg ditt manus, det förlorar du bara på.

När du väl anser att du har läst ditt manus tillräckligt många gånger, 20-30 gånger, när du har haft en eller flera utomstående läsare som har kommenterat och rättat, när du har tagit bort, ändrat och förbättrat, då är din berättelse i stort sett färdig för att skickas till förlag. Men först några fler tips:

Dags att skicka till förlag? Här kommer några tips 

Bokförlag och originalmanus

Skicka din berättelse till ett bokförlag


Lycka till med din berättelse. Skriv gärna till mig och berätta om du har blivit hjälpt av mina tips här på min blogg och glöm inte att skriva och berätta när du får din första bok utgiven.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se