Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 20 juli 2011

Korrekturläsning är viktig!

Korrekturläsning kan vara dödligt tråkig, men också stimulerande och rolig. Det beror på hur du själv tänker och hur du lägger upp arbetet.

Det är viktigt att korrekturläsa sitt arbete, antingen du ska skicka till förlag, till en korrekturläsare eller ge ut boken på eget förlag. Det gäller att skicka iväg ett manus som är så färdigt att korrekturläsarna/förlaget inte har många kommentarer. Det innebär att du måste läsa din berättelse om och om igen, vilket kan bli tråkigt.

För att göra korrekturläsningen roligare har jag ett knep: Jag läser inte det jag skrivit förrän hela boken är klar. Det är mycket spännande att börja läsa, se om texten håller, om jag har gjort många tankehopp och så vidare. Blir alltid mycket glad när jag läst färdigt och känner mig nöjd med helheten. För det är just helheten jag läser allra första gången, även om jag rättar de korrekturfel jag upptäcker under läsningen.

När jag har läst helheten för jag in de korrekturändringar som jag har noterat i mitt manus och skriver därefter ut en ny omgång korrektur. Det går inte att upptäcka korrekturfelen på samma sätt om man läser texten på skärmen, konstigt nog...

Mellan varje korrekturläsning är det bra om du kan låta din berättelse vila ett tag, några dagar, veckor eller månader...

För varje gång du läser korrektur ska du försöka titta efter nya saker: meningsuppbyggnad, stavfel, grammatik, tempus (läs mer om tempus här), namnen på personerna, miljöskildringar och så vidare.

Om du tänker ge ut din bok på eget förlag är det viktigt att du korrekturläser boken även när den är ombruten, alltså ligger som färdiga boksidor. Då upptäcker du fel, du inte tidigare har sett. I ombruten form ska du även kontrollera avstavningarna som maskinen har gjort automatiskt, för den gör inte alltid rätt!

Oavsett om du ska skicka in till förlag eller trycka själv är det viktigt att skriva ut berättelsen på papper för att korrekturläsa. Du tycker kanske det är slöseri med pengar, att det går lika bra att läsa på skärmen, men det är värt de pengarna som papperet kostar, eftersom du verkligen ser felen på ett helt annat sätt när orden hamnar på papper.

Ibland händer det att jag har läst min berättelse 15-20 gånger innan boken går iväg för tryck. Dessutom har jag fyra olika personer som korrekturläser, ändå dyker det upp korrekturfel i böckerna...

För hur det nu än är, så blir man blind för sina egna fel, speciellt om man läser texten om och om igen, precis efter varandra. Då har man bråttom, man vill bara bli klar och sätta igång med ett nytt projekt. Ta dig tiden att korrekturläsa flera gånger och låt texten vila mellan varje läsning, det kanske är det som gör skillnaden mellan succé och misslyckande!

Lycka till!

Här kan du läsa Skrivprocess: Korrekturläsning
Här kan du läsa om mina Korrekturläsare

Vill du ha fler tips och råd angående skrivandet kan du kika in på den här länken.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se