Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 19 juli 2011

Harry Potter ett magiskt äventyr

Har följt Harry Potters äventyr sedan första boken kom ut. Först började jag läsa den, eftersom de elever jag mötte under mina föreläsningar frågade mig om jag hade läst Harry Potter. Jag blev nyfiken och ville veta mer. Tyckte om det jag läste och fortsatte läsa böckerna.


Det har kommit ut totalt sju böcker om Harry Potter och hans liv på Hogworts skola för magiker.

Sommarlovet är äntligen över! Harry Potter har längtat tillbaka till sitt andra år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.
Men hur ska han stå ut med den nye, omåttligt mallige professor Lockman? Vad döljer Hagrids förflutna? Och vem är egentligen Missnöjda Myrtle? De verkliga problemen börjar när någon, eller något, förstenar den ena Hogwarteleven efter den andra. Är det Harrys största fiende, Draco Malfoy, som ligger bakom? Eller är det den som alla på Hogwarts misstänker - Harry Potter själv?

Tror inte att det finns någon som inte vet vem Harry Potter är, men för säkerhets skull berättar jag hur historien om Harry Potter börjar:

I tolv långa år har den ökända Sirius Black hållits fången på fortet Azkaban. Han är anklagad för att ha dödat tretton människor i samma förbannelse. Han anses vara den självklare efterträdaren till den onde Lord Voldemort. Nu har Sirius Black rymt ...

"När föräldralöse Harry Potter visar sig vara trollkarl öppnar sig en helt ny värld för honom. Han får börja i Hogwarths skola i häxkonster och trollkunskap och råkar ut för en rad spännande äventyr" 

En natt vaknar Harry Potter av att ärret i pannan brinner som eld - ett säkert tecken på att Lord Voldemort befinner sig i närheten.
Harry får snart annat att tänka på när världsmästerskapen i quidditch går av stapeln. Och när sommarlovet är slut väntar en överraskning: tillsammans med två andra trollkarlsskolor, Durmstrang och Beauxbatons, ska Hogwarts tävla i en mytomspunnen trekamp. Bara en från varje skola får delta. Alla är lika spända på vems namn som kommer att dras ur den flammande bägaren.

Fjärde boken i serien är den jag tyckt minst om, tyckte det var för mycket quidditch i den... Eller så kanske det beror på att jag fick boken av min amerikanska förläggare och det var första boken om Harry Potter som jag läste på engelska(amerikanska).

Harry Potter har fått nog. Sommarlovet hos Dursleys har varit värre än någonsin. Hans bästa vänner verkar inte bry sig om honom, han har inte fått några nyheter från trollkarlsvärlden på hela sommaren och han riskerar dessutom att bli relegerad. När Harry väl återvänder till Hogwarts för sitt femte år är ingenting som det brukar vara, och den stora frågan är: När ska Lord Voldemort slå till igen?

Femte boken var nog den mest sorgliga och oväntade... Favoriterna är andra och sjunde boken.

Harry Potter i sjätte årskursen på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Han kastas rakt in i kampen mellan det onda och det goda. Trollkarlsbefolkningen i England uppmanas vara på sin vakt och Dumbledore varnar för att Lord Voldemort är i färd med att värva anhängare för ett nytt försök att gripa makten.

Filmerna om Harry Potter har varit mycket bra, även om de blivit både hemskare och mörkare efterhand. Vissa saker i böckerna har jag saknat i filmerna, men jag förstår att det inte kan vara lätt att göra en film av en bok som är på 800 till 1.000 sidor.

Det sista sommarlovet från Hogwarts är snart slut och Harry Potter väntar otåligt på Privet Drive. Medlemmar ur Fenixorden ska komma och hämta honom och föra honom till en säker plats, utan att Voldemort och hans anhängare får reda på vart han tar vägen. Men när han väl kommit i säkerhet - vad ska han göra då? Hur ska Harry kunna utföra den livsfarliga och omöjliga uppgiften som professor Dumbledore har gett honom?

I söndags såg jag den sista Harry Potter-filmen. Det kändes tomt och sorgligt när jag lämnade biografen. Kommer att sakna filmerna mer än böckerna, eftersom jag alltid har sett fram emot att få se hur de ska lösa visa saker i filmerna...

Det har varit roligt att följa Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasly, lord Voldemort och alla de andra rollfigurerna i filmerna och fått se hur de har vuxit till sig. Såg om de allra första Harry Potter-filmen i vintras och det märks tydligt att det har gått många år mellan den sista filmen och den allra första...

J.K. Rowling gör ett mycket bra jobb när hon väver ihop myter och magi i böckerna om Harry Potter. Dessutom delar hon med sig till välgörenhet av de pengar hon tjänat på Harry Potter-böckerna. Hon har även lyckats knyta ihop böckerna på ett mycket bra sätt i den allra sista boken!


J.K. Rowling hittade på Harry Potter under en resa mellan Manchester och London, då tåget var försenat. Harry Potter dök upp i hennes huvud som en färdig figur. Under tågresan satt Rowling och fantiserade ihop hela bokserien, inklusive intriger, personer och miljöer. Hon ville ta upp frågor som handlar om moral och var förtjust i C.S. Lewis och hans böcker. Rowling skriver böcker som hon själv tyckte om som barn och som hon fortfarande är förtjust i.


Sagan om J.K. Rowling är en av de mer häpnadsväckande i vår tid. Den då 31-åriga J.K. Rowling skrev Harry Potter vid ett bord på Nicolsons’s café i Edinburg. Hon var arbetslös, pank, nyskild och nyinflyttad i en stad där hon knappt kände någon. Här vandrade hon längs gatorna för att få sin tre månader gamla dotter att somna. När barnet sov gick Joanne in på en släktings kafé, beställde in en espresso och ett glas vatten och skrev tills dottern vaknade. Men hela tiden skämdes hon. Hon hade ett barn att försörja och borde göra någonting vettigare. Hon tog trots allt mod till sig och visade manuset för en kompis som tyckte det var jättebra. J.K. Rowling letade fram adresser till agenter i London och skrev det 80.000 ord långa manuskriptet i två exemplar, eftersom hon inte hade råd att kopiera. En av agenterna nappade och därmed började en otrolig framgångssaga.

J.K. Rowling har belönats med ett flertal priser, bland annat The Bookseller Author of the Year Award och Smartiespriset. Recensionerna har varit översvallande och böckerna om Harry Potter har översatts till 64 språk. Pengar är inte längre några problem för J.K. Rowling, däremot var det inte lätt att få lugn och ro att skriva färdigt den serie om sju böcker om Harry Potter, som hon planerade, eftersom hon var efterfrågad av hela världen! Nu är dock böckerna klara och en häpnadsväckande framgångssaga är framme vid slutet. Eller är den det? Vem vet vad J.K. Rowling planerar härnäst!

Ett magiskt äventyr med Harry Potter är över, men jag är säker på att det finns många fler magiska böcker som väntar på sina läsare.

Och visst... jag ska vara ärlig, jag vill även att mina nitton böcker ska bli film och bli lika populära som Harry Potter-böckerna och Harry Potter-filmerna. Kanske du en dag får se alla Theo och Ramona-böckerna som film... Visst skulle det vara häftigt? Det tycker i alla fall jag!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se