Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 12 augusti 2011

30 sätt att hjälpa en författare vars böcker du tycker om

Om du har en vän som är författare, eller en favoritförfattare, kan du använda dig av dessa punkter för att hjälpa din författarvän/favoritförfattare. Om du är författare, sprid dessa punkter till alla dina vänner för att de ska kunna hjälpa dig!

1. Köp din väns/favoritförfattares bok. Uppmana andra att köpa boken. Gå till din lokala bokhandlare och ditt bibliotek och uppmana dem att ta hem boken. Köp boken som present att ge bort.

2. Vänta in med att köpa boken. Vänta inte till storhelgerna för att köpa boken som present. För det första: Ju fortare du köper boken, desto mer självförtroende och inspiration ger du din vän. För det andra: Media och andra beslutsfattare ser till hur mycket boken säljer direkt. Ju fler böcker som säljs i början av bokens liv, desto mer uppmärksamhet kommer den att få från beslutsfattarna inom media och konsumtion.

3. Var ska du köpa boken? I första hand från din närliggande bokhandel, det hjälper författaren att få sin bok till din bokhandeln. För det andra: I en bokhandelskedja, för om de börjar sälja boken lokalt, kanske det gör att de köper in boken till hela kedjan. För det tredje: Författarens hemsida, där tjänar författaren mest pengar på att du köper boken. För det fjärde: Köp direkt från författaren. För det femte: Köp från någon internetbutik, Bokus, Bokia, Adlibris osv. (helst från någon av de länkar författaren har på sin hemsida.)

4. Rekommendera författarens bok.  Om du tycker om boken, rekommendera den till dina vänner. Blogga om den, twittra om den, skriv om den på Facebook. Rekommendera boken till Bokklubbar. Recensera boken på så många sociala nätverk du kan, även hos internetbokhandlarna.

5. Tala om för din vän/författaren vad du tycker om boken. Ge din vän/författaren ditt stöd genom att berätta att du tycker om boken. Var den lättläst? Fick den dig att gråta eller skratta? Lärde du dig något ifrån boken?

6. Hjälp din vän/författaren att få föreläsningar. Om din vän har lätt för att tala inför andra kan du rekommendera din vän till skolor, idrottsklubbar, bokklubbar, Rotary etc.

7. Rekommendera din väns/författarens hemsida. Länka till den från din hemsida, din blogg, din facebooksida osv. Twittra om den. När din vän/förefattaren skriver ett blogginlägg, länka till det. Om din vän/författaren twittrar något bra, retweet it (skicka vidare). Lägg ett bra citat från din väns/författarens blogg på din sida. Eller twittra om citatet/blogginlägget.

8. Lägg upp en Wikipediasida för din vän/författaren. Eftersom författare in kan lägga upp sin egen Wikipediasida, kan du hjälpa till med det. Varje författare förtjänar en Wikipedia sida. På Wikipediasidan kan du skriva en kort biografi, räkna upp de böcker författaren skrivit och lägga en länk till författarens hemsida.

9. Hjälp din vän/författaren med media. Om du känner någon som arbetar på en tidning, tv, radio, recensent, bloggare etc, skicka dem en bok, eller en kort berättelse om författaren och boken. Eller berätta för din vän/författaren om din kontakt och presentera författaren för din kontakt.

10. Be! En bön och ett gott ord hjälper alltid. Be för din vän/författaren och boken. Om du inte brukar be, kanske du kan be någon annan hjälpa dig att sända en bön.

11. Fråga. Fråga din vän/författaren om du kan hjälpa till med något. Kanske du har någon talang, kontakter, specialkunskaper etc, som kan vara just precis det som författaren behöver. Eller så kanske författaren bara behöver lite hjälp med att packa och skicka iväg böcker, eller hjälp med några telefonsamtal.

12. Gör en videoinspelning om boken och lägg ut den på Youtube och andra videosajter.

13. Hjälp din vän göra video om boken. Varje författare behöver en kameraman och någon som kommer med goda råd. Lägg även denna gång filmen på Youtube och andra videosajter.

14. Titta efter specialbutiker. När du kör omkring i din hemstad eller närliggande stad, håll ögonen öppna efter specialbutiker som kanske kan vara intresserade av din väns/författarens bok. Barn/Ungdomsböcker i leksaksaffärer, Historiska böcker i Museibutiker. Ta gärna kontakt med butiken själv, eller lämna kontaktuppgifter till din vän/författaren.

15. Titta efter andra försäljningsmöjligheter. Om din väns/författarens bok handlar om hälsa eller är en barn/ungdomsbok kanske den kan intressera läkarmottagningar eller tandläkare. Återigen: Ta kontakt själv eller lämna kontaktuppgifterna vidare till din vän/författaren.

16. Föreslå kataloger, föreningar, och andra  försäljningsmöjligheter. Om du ser en postorderkatalog som har liknande böcker som din väns/författarens bok, berätta för din vän/författare om katalogen. Detsamma gäller föreningar, grupper, bolag osv. som kan vara intresserade av att köpa några exemplar av din väns/författarens bok.

17. Hjälp till med att sälja rättigheter. Om du tycker att din väns/författarens bok skulle bli en perfekt film och du har kontakter med en skådespelare eller filmproducent som du tror skulle vara intresserad av att göra film av boken, presentera din vän för din kontakt. Det samma gäller Tv-producenter, radioreportrar, agenter etc.

18. Var en mentor. Var ett bollplank för din väns försäljningsidéer, boksläpp, bokomslag etc. Dela med dig av din erfarenhet (om du har några) om marknadsföring, skrivandet, förlagsverksamhet, tryckning, design osv.

19. Starta en hjälpgrupp. Bilda en grupp om några kunniga personer som kan hjälpa din vän/författaren med skrivandet, publiceringen, eller försäljningen av vännens/författarens bok. Ni kan träffas ofta, minst en gång i månaden, eller talas vid per telefon eller på nätet.

20. Skriv ett rekommendationsbrev, eller skriv en introduktion till boken. Skriv en bra recension som kan användas på bokomslaget eller i marknadsföringen.

21. Sociala nätverk för din vän/författaren. Twittra om din väns bok. Retweeta (skicka vidare) vännens/författarens twitter. Engagera dig i en konversation med henne på Facebook eller Twitter. Skriv kommentarer på din väns/författarens blogg. Många inlägg synliggör din vän/författaren mer på nätet och hos sökmotorerna.

22. Kämpa för din väns/författarens bok. När du besöker en bokhandel kan du se efter om din väns/författarens bok finns inne. Om den gör det, sätt boken med framsidan utåt i bokhyllan, då syns boken bättre.

23. Sprid din väns/författarens bok. Om du har råd att köpa några extra böcker, kan du lämna dem lite varstans på stan. Lämna en bok på bussen, donera en bok till ditt bibliotek, lägg en bok i ett väntrum. Varje bok som kommer ut i stora världen hjälper till att visa upp din väns/författarens bok och gör också att du sprider kunskapen om att boken finns.

24. Låt din vän/författaren bo hos dig. Om din vän/författaren ska resa runt och signera sina böcker i närheten av där du bor, kan du erbjuda dig att vännen/författaren får bo hos dig.  Kör omkring vännen/författaren till de olika mediauppdragen och signeringsuppdragen. Hämta/lämna vännen/författaren på tågstationen/flygplatsen. Gör så mycket du kan för att signeringsturen i din stad ska bli så bra som möjligt för din vän/författaren. Du kan också, om du vill, hjälpa din vän/författaren med att boka en signerings-, föreläsningstur, mediaintervjuer och andra författarevenemang.

25. Rekommendera din väns/författarens bok till din bokklubb. Om du tillhör en bokklubb kan du rekommendera din väns/författarens bok som läsning i klubben, eller i varje fall berätta om boken för de andra i bokklubben.

26. Sälj böckerna på dina evenemang. Om du är föreläsare, håller seminarium eller besöker mässor etc, erbjud dig att sälja din väns bok tillsammans med dina böcker, eller vilka andra varor du än säljer.

27. Länkar. Lägg upp länkar från din hemsida eller blogg till din väns/författarens bok, blogg och hemsida. Eller ännu bättre: Gör en alldeles egen sida där du rekommenderar din väns/författarens bok, eller föreläsningar, och lägg där en länk till din väns/författarens bok, blogg och hemsida.

28. Intervjua din vän/författaren. Om du är värd för ett internetradioprogram, Podprogram, eller videoseminarium, intervjua din vän/författaren där.

29. Skapa andra produkter. Hjälp din vän/författaren att skapa andra produkter att sälja.

30. Köp boken 1001 vägar att marknadsföra din bok och ge till din vän. Okej, det här var lite själviskt av mig, men din vän/författaren kommer att älska den här gåvan och kommer att lära sig mycket genom att hämta idéer från boken. (Hälsning från John Kremer som har lämnat alla dessa tips. Vill du läsa hela inlägget på engelska kan du göra det här.)

Tipset om det här blogginlägget fick jag från Ann Ljungberg, som är mycket aktiv när det gäller att lämna skrivtips, hon håller skrivarkurs, ger ut böcker etc.

Nu fick du lite att tänka på, eller hur? Har skrattat gott åt några av de här punkterna, något du kanske också har gjort!

Ut och sprid kunskaper om din favoritförfattares böcker med hjälp av ovanstående tips. Sprid gärna också denna tipslista till så många som möjligt. Om du lägger en länk till min blogg i inlägget, är det helt okej om du kopierar det här blogginlägget rakt av.

Kramisar Kim

PS. Fick en kommentar från Lennart Guldbrandsson som jag väldigt gärna vill att du tar del av också. Han skriver så här:

Mycket bra tips och råd.

Det enda jag känner att jag behöver kommentera rör punkt 8, och det beror på att jag har skrivit på Wikipedia i över 5 år.

8. Lägg upp en Wikipediasida för din vän/författaren. Eftersom författare in kan lägga upp sin egen Wikipediasida, kan du hjälpa till med det. Varje författare förtjänar en Wikipedia sida. På Wikipediasidan kan du skriva en kort biografi, räkna upp de böcker författaren skrivit och lägga en länk till författarens hemsida.
Det här är en sanning med modifikation. Alla kan visserligen redigera Wikipedia, men alla kan också redigera andras bidrag, och därför har man skapat vissa policies för att veta vad som ska stå kvar. En av de policy-sidorna handlar om vad lägsta kravet för vad som ska tas upp i Wikipedia. Så här står det om författare:
 • Enskild eller huvudsaklig upphovsman till två eller flera verk som publicerats av förlag och uppmärksammats av oberoende källor.
 • Har vunnit ett kvalificerat pris, till exempel Augustpriset.
Med andra ord, man kan inte lägga in sig själv och förvänta sig att få vara kvar om man inte redan är ganska känd (som Kim är).

Dock finns det andra saker man kan göra på Wikipedia. Om man är tillräckligt känd rekommenderar jag att man laddar upp en snygg bild av sig själv (istället för att räkna med att någon annan ska ta ett bra kort - bara fria bilder får läggas upp). Man kan också presentera bra källor (tidningsartiklar, TV-program, etc), och då helst på diskussionssidan. Om man inte är tillräckligt känd gör man sig bara en otjänst om man försöker pressa in en artikel. Istället kan man göra sig ett namn genom att skriva artiklar om saker man kan mycket om och genom att visa sig vara en pålitlig person som det går att diskutera med.

Om ni undrar mer om Wikipedia är det bara att fråga.

Med vänliga hälsningar,
Lennart

9 kommentarer:

 1. Å vad bra att man får kopiera det här! Detta var nämligen bland det bästa jag läst ang. att hjälpa andra som skriver. Jag för över det på min sida nu. Tack!
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg.
  Jag drar mitt strå till stacken genom att blogga om böcker jag gillar, förmår det lokala biblioteket att köpa in nya böcker av debutanter, rekommenderar böcker titt som tätt och pratar böcker med allt och alla.
  Senast fick jag in Hanna Lans "Som någon annan bäddar" på mitt lokala bibliotek.
  Recensioner av mina vänner; Maria Engelwinge, Desirée Fredlund, Anitha Östlunds böcker länkas vidare efter ha hamnat på bloggen.
  Förhoppningsvis är det en fördel att min blogg ligger under Smålandspostens hemsida, eftersom jag är krönikör där!?
  Av någon anledning (?) läser jag helst kvinnliga svenska författarinnor numera.
  De behöver all draghjälp de kan få i mediabruset!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Maria
  Javisst var det mycket bra råd? Se till att de sprids till så många som möjligt!
  Kram Kim

  Hej Mångmamma
  Det låter nästan som om du i du hade läst alla dessa 30 råd tidigare! Bra jobbat!
  Jo, vi svenska kvinnliga författare behöver extra uppmärksamhet i dagens mediabrus! Fortsätt ditt goda arbete!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Så läckert att någon sammanställt en lista som den här!! Otroligt bra!
  Jag reagerade på det där med Wikipedia. Varför kan man inte lägga upp en sida om sig själv, hur kollas det...?

  SvaraRadera
 5. Hej Ingrid
  Javisst är det läckert. Men också bra. För det finns många som gärna vill hjälpa sin vän, eller favoritförfattare, men de vet inte HUR de ska kunna hjälpa till. Nu har de fått lite råd.
  Det stämmer att man själv inte kan skriva på Wikipedia, eftersom man är jävig! Lite dumt, när man som jag har eget förlag, eftersom jag då måste förlita mig på att någon som tycker om mina böcker lägger upp en sida om mig. Annars brukar ju förlagen se till att författaren hamnar här. De har bra koll, för en gång skulle jag gå in och ändra felaktigheter på wikipediasidan om mig, men då fick jag genast en varning och min text försvann... Vet inte hur de kollar, men de reagerar direkt!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Vad kul att du aversatte och adapterade denna, Kim - lysande.

  John Kremer har massor av bra listor på sin sida, bl a massor av tips om vad författare kan blogga och twittra om :-)

  SvaraRadera
 7. Hej Ann
  Tack för tipset! Tyckte det var jättebra råd och tyckte det kändes lättare om den fanns på svenska.
  Det var bra att veta. Har lagt till honom som en favoritsida. Ska gå in och kika på hans andra tips och råd.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 8. Otroligt intressant att läsa Lennarts text. Hur de kunde känna att du försökte ändra i din text förstår jag inte!! Men det måste ju gå att komma runt genom att författaren (om nu inte någon annan gör det på eget initiativ) skriver en text och sedan ber någon annan lägga ut den... ja ja. Du har i alla fall en fin text om dig på wikipedia (hur coolt är inte det!!), kan du se hur många som är inne och söker på dig där?

  SvaraRadera
 9. Hej Ingrid
  Ja, jag är jätteglad för den fina texten någon har skrivit om mig på wikipedia. Nej, vad jag vet har jag ingen möjlighet att se hur många som är inne och kikar där.
  Kram Kimj

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!