Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 11 augusti 2016

10 vanor som gör dig till en bättre författare

Jag läste just en text om 10 dagliga vanor som gör dig till en bättre författare. Det var som om jag hade skrivit orden, så helt och full instämde jag i dem. Här får du min version av 10 vanor som gör dig till en bättre författare. Här kan du läsa inlägget som inspirerade mig till de här tio råden.


10 vanor som gör dig till en bättre författare
1. Ät hälsosamt!
Det säger sig själv att kroppen mår bättre av riktig mat än av skräpmat. Men visst är det konstigt att det är just choklad och annan skräpmat vi tänker på när vi sitter i flödet och låter orden flöda. Tänk bort skräpmaten i fortsättningen och ät något nyttigt som ger energi. Jag kan varmt rekommendera bananpannkakor till frukost. Mosa en banan, stänk på lite vaniljpulver, rör i två ägg och stek som plättar. En mycket bra start på dagen som gör dig mätt ända fram till lunch!

2. Rör på dig!
Jag har en trappmaskin i min skrivarlya. En gång i timman reser jag mig upp och gör någon fysisk aktivitet. Ibland tar jag en runda runt tomten med min hund Tudor. Om jag sitter för länge påminner maken mig om att jag ska upp och hoppa. Dessutom har jag stegräknare på min mobil. Minst 10.000 steg ska jag gå. Häromdagen visade den på 206.000 steg. WOW! Men då tror jag att den hade fått fnatt efter att jag hade varit ute och sprungit.

3. Var glad och nöjd med livet.
Skratta och le åt saker istället för att gnälla och bli sur. Kritisera inte din text, var tacksam över alla ord du har åstadkommit.

4. Läs!
Läs så mycket du bara kan. En av mina skrivkurselever berättade om hur hon läste böcker. Hon gick på loppis och köpte en kasse billiga böcker. Sedan strök hon undan alla bra meningar och sög i sig dem. På så sätt hittade hon sin författarröst. Det är också ett sätt att se hur du INTE ska skriva.

5. Gör något kreativt!
Jag älskar att läsa research, men även åka på researchresor. Det är inspirerande och utvecklande för mitt författarskap. Du behöver inte ut och resa. Du kanske kan ta en joggingtur, en promenad, gå en skrivarkurs, en målarkurs. Gör något kreativt!

6. Yoga!
Börja dagen varje dag med ett yogapass. Det finns korta pass på tre minuter, de stjäl inte din tid, de ger dig energi för resten av dagen. Du ska se att du kommer att göra längre och längre yogapass, allteftersom du upptäcker den undergörande effekten av yoga. Sök på YouTube.


7. Lägg märke till omgivningen.
Vad har naturen för färger vid just denna årstid, vilka blommor är det som växer just nu, bär, svampar? Vi har fått lära oss att det är fult att tjuvlyssna, men jag uppmanar alla mina skrivkurselever att tjuvlyssna på andras samtal. Det blir bra intriger och kan även ge fina personporträtt. Ut och tjuvlyssna och studera naturen!

8. Dela med dig!
Ända sedan jag debuterade har jag varit tacksam för allt stöd jag har fått av omgivningen. Redan då bestämde jag mig för att jag skulle dela med mig till andra. Mitt sätt att tacka dem som en gång gav mig sitt stöd. Gör någon glad. Dela med dig av dina tips och råd. Ge en present, det behöver inte vara något stort, det är gesten som gör mottagaren glad.

9. Håll kontakt med andra likasinnade författare. 
De behöver inte nödvändigtvis skriva samma typ av böcker som du gör. Det viktigaste är att ni trivs ihop och att ni delar med er lika, att det inte är någon som bara tar utan att ge tillbaka.

10. Skriv!
Skriv någonting varje dag, även om det så bara är en halvtimma. Men se till att du skriver!

Nu ska jag sätta mig att skriva på min bok.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

Inga kommentarer: