Mina Bloggsidor

lördag 1 juni 2013

Boktips: En egen plats av Robert Goolrick


En egen plats av Robert Goolrick är en mycket annorlunda bok. Det är en varm och mysig bok, med härliga personporträtt. Tempot är långsamt, ändå väntar jag med spänning hela tiden på det där som jag vet ska komma till slut. Och det kommer...

Det här är en bok som jag hoppas att du tar dig tid att läsa, för du kommer med största sannolikhet att tycka lika mycket om den som jag gjorde!

Ett stort minus för pappersboken var att skärningen av sidorna var av så kallad Rough Cut, med andra ord var sidorna så olika beskurna att det var svårt att bläddra i boken. Jag skickade tillbaka den och köpte den som e-bok istället. Visst var det charmigt på den tiden då man var tvungen att skära upp boksidorna för att läsa boken, men det tillhör förgången tid och jag betackar mig för fler böcker med den här typen av skärning.

Beskrivning av En egen Plats av Robert Goolrick
En oförglömlig berättelse om vettlös kärlek! Av samma författare som succén Trogen hustru sökes. Sommaren 1948 kommer en främling till det lilla samhället Brownsburg i USA. Med sig har han två resväskor. Den ena är full av kläder och ett fint parti slaktarknivar. Den andra av pengar. Charlie Beales talanger och belevade sätt gör att han snart blir en uppskattad del av samhällets gemenskap. Den unga pojken Sam blir hans ständige följeslagare. Men en dag möter Charlie den vackra Sylvan och på ett ögonblick förändras allt. Med Sam som vittne inleder de en förbjuden kärlekshistoria. Robert Goolrick har skrivit en oförglömlig och suggestiv saga om vettlös kärlek. Hans tidigare roman Trogen hustru sökes har sålt i över en miljon exemplar bara i USA.

Boken finns att köpa hos bland annat Adlibris och Bokus. I första hand tycker jag du ska fråga efter boken hos din bokhandlare, vem vet, kanske du stöter på författaren som är ute och signerar sin bok!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 31 maj 2013

Boksläpp och signering av Spöket på Stora Mossen


Imorgon, lördagen den 1 juni 11.00-14.00
signerar jag alla mina böcker hos
Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

För mig är det ingen vanlig signering. Spöket på Stora Mossen har nyligen kommit från tryckeriet och detta är första butiken som har boken. Dessutom är det första gången jag ska signera min bok Back to Pompeii. Undrar om det är några som kommer att köpa den engelska utgåvan av Tillbaka till Pompeji.


Dessutom ska jag och min fan och vän, Roxana Kaboli, bli intervjuade för två tidningar. Det sker direkt efter signeringen.

Nu kanske du förstår varför det inte är någon vanlig signering! Kika gärna in och hälsa på. Har du gamla böcker du vill ha signerade är du välkommen att ta med dem, så signerar jag dem för dig!


Baksidestext till Spöket på Stora Mossen:
Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet.

Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke.

Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

Vi ses på lördag!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

torsdag 30 maj 2013

Att resa, tips och råd, en författares vardag

När jag var barn förundrades jag över alla klasskamrater som varit ute och rest. Jag hade inte ens varit till Danmark, trots att det var lätt att ta färjan från Göteborg. I vuxen ålder tog jag igen det med råge!
Jag i  Orkidéträdgården i Singapore. Föreläsningsresa.

I början när min man, Jan, och jag skulle ut och resa var det alltid han som packade väskan. Han var van. Han reste runt om i världen för Ericsson. Jag bara lade alla kläder i mitten. Jan lärde mig att rulla ihop sockar, trosor och mindre klädesplagg och fylla i utrymmena vid sidorna. Plötsligt fick jag plats med betydligt mycket mer under mina resor.

TV-inspelning av "Vem tror du att du är" med Siw Malmkvist.
Här berättar jag för Siw Malmkvist att hennes anfader är med i min bok Snapphanar

Till slut började jag packa väskan själv. Det var nämligen inte alltid så lätt att hitta de där undanstuvade plaggen, när någon annan hade packat väskan.

Flygplatsen i Rovaniemi i Finland. Föreläsningsresa.

Nu är jag ett riktigt proffs på att packa resväskan. På en halvtimma har jag packat för en längre resa, på femton minuter kan jag vara klar för några dagars resa. Min necessär står alltid packad, bara att slänga ned i resväskan. Dessutom har jag lärt mig att inte fylla väskan på utresan, eftersom det oftast finns något på resmålet som jag vill köpa med mig hem. Jag har alltid en förlängningssladd med flera dosor i bagaget, finns alltid för få eluttag på hotellen!

En av klänningarna jag köpte i Mexiko

När jag åkte till Mexiko förra året var väskan bara halvfull, eftersom jag skulle köpa kläder med mig hem. Typiska mexikanska kläder att ha på bokmässan och signeringarna för min bok Mayafolkets Hemlighet.

På researchresa i Florens Italien för min bok Svarta Döden

Eftersom min allra första flygresa i tonåren var en riktig, riktig rysare blev jag direkt skräckslagen för att flyga. Det tog många år innan jag kom över min flygrädsla. Till slut insåg jag att jag skulle dö när min tid var ute, antingen jag satt i en bil, i ett flygplan, eller låg i min säng. Då försvann det mesta av flygrädslan. Jag skriver det mesta, för ibland dyker den upp igen, när jag som minst anar det.

Jag föreläser på Medelhavsmuseet i Stockholm om Egypten och min bok Faraos förbannelse

Eftersom flygrädslan inte är lika påträngande längre kan jag njuta av att komma in i en flygterminal (förr fick jag bara ont i magen och mådde illa). Jag älskar ljudet av resväskans hjul när den rullar fram över golvet i flygterminalen. Det väcks en förväntan inom mig när jag hör flygplansutropen, håller min biljett i handen, står i kön till passkontrollen, går runt bland butikerna innanför passkontrollen, äter mat i väntan på planet.

På toppen av vulkanen Vesuvius Pompeji Italien, inför min bok Tillbaka till Pompeji

Efter att ha varit flygrädd i större delen av mitt liv är det en helt otrolig känsla att sätta sig på ett plan, ensam, utan någon att hålla i handen, för att flyga till andra sidan jorden. Då är jag stolt över mig själv. Då känner jag mig vuxen!

Signerings/föreläsningsresa på Island när min bok Tillbaka till Pompeji släpps där
och blev utsedd till en av årets bästa utländska ungdomsböcker

Min man brukar reta mig ibland när jag säger "När jag reste till Mexiko... När jag reste till Singapore... När jag reste till Kina..." Han brukar alltid lyfta på ögonbrynen, se förvånad ut och säga: "Åh, har du varit alldeles själv i Mexiko... i Singapore... i Kina..." Jag tycker allt att han ser lite stolt ut när han säger det, för han vet vad det har kostat på att övervinna flygrädslan. Han har trots allt levt med mig i trettiofyra år! De flesta av dem med stor flygrädsla för min del.

Första skymten av Mexiko på min researchresa för boken Mayafolkets Hemlighet

Jag har inte bara blivit proffs på att packa resväskan, utan även handbagaget. Där finns en Mp4-spelare fullproppad med ljudböcker, härliga hörlurar, näsdukar, näsdroppar, ögondroppar, papper och penna (det kan ju tänkas att inspirationen dyker på mig under resan), och en e-bok, ifall jag tröttnar på ljudet i öronen och vill läsa med ögonen också.

På Nya Zeeland inför min bok Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland och de två följande böckerna

Vid långresor går jag upp en gång i timman och rör mig. Om jag sitter inklämd blir det varannan timma, då kör jag "flygplansgympa" istället. Ja, det gör jag ändå, de flesta flygplan har bra anvisningar för hur man ska gympa sittande fastspänd i sätet.

På Kinesiska muren i Kina inför min bok Kinesiska Draken

Varför reser jag så mycket? Jag är författare, en person som sitter instängd på sin kammare och skriver böcker, eller? Det var i alla fall den bilden jag hade av författarskapet, när jag var barn och drömde om att bli författare och få leva i fantasins värld.

Conciergeriet i Paris, där en del av min bok Giljotinen utspelar sig

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker reser jag på research till de länder jag ska skriva om. Dessutom åker jag och föreläser och signerar, till exempel till Singapore, Finland och Island och givetvis här hemma i Sverige, men då blir det inte så långa resor. Om man inte räknar med Vilhelmina, Kiruna och Luleå... Då blir det några byten!

Mont-St-Michel i Frankrike. Där en del av min bok Riddarsvärdet utspelar sig.
En magisk plats. Skrev boken bara för att få besöka den här ön!

Resandet sker även ofta med bil. Då laddar jag på ett annat sätt. Minst en fängslande ljudbok, vatten, cocktailtomater, äppelbitar i påse med citron över, vindruvor (obs de är vätskedrivande!). Är det långkörning stannar jag och rastar när det dyker upp någon vacker plats jag kan utforska.

Researchresa för min bok Snapphaneresan. Här är jag på Hovdala Slott.

Allt jag upplever under mina resor kan jag använda i skrivandet. I flygplatsterminalen möter jag många livsöden, många bra karaktärer för mina böcker, precis som jag gör när jag stannar till vid en bensinstation, bor på hotell och så vidare.

Research Stockholms Stadsmuseum där en giljotin (avrättningsredskap) byggs ihop.
Inför min bok Giljotinen.

Hela livet är en resa, inte bara från plats till plats, utan från vaggan till graven. Att leva i nuet är en svår konst, men jag försöker att göra det. När jag är i Mexiko oroar jag mig inte för familjen jag lämnat kvar hemma. När jag är hemma sitter jag inte och längtar bort. Jag är där jag är, just då, jag lever i nuet varje sekund och givetvis i fantasin också! Annars skulle det inte gå att skriva :-)

I Egypten inför min bok Faraos förbannelse

Följ med på mina spännande resor runt om i världen. Läs blogginläggen från de olika världsdelarna, se alla fantastiska platser jag har sett. Dela mina upplevelser och minnen. Det bjuder jag på, precis som jag bjöd på mig själv i det här inlägget!

Följ med på en resa till Egypten i ord och bild

Nya Zeeland, del ett
Nya Zeeland, del två Foxglaciären, Huka Falls, Kiwifågeln, Pannkaksklipporna och mycket mer.


Giljotinen ett löpande-band-mordredskap  

Vesuvius, Sorrento i Italien inför min bok Tillbaka till Pompeji 
Florens i Italien inför min bok Svarta döden
 


Riddarborgen Château de Pirou
Paris, fängelset Conciergerie och drottning Marie-Antoinette

Sveaborg Kriget 1808-1809 Finland 
Första dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Andra dagen i Finland, föreläsningsresa Helsingfors 
Tredje dagen i Finland, Rovaniemi 
Fjärde dagen i Finland, Rovaniemi 
Femte dagen i Finland, Rovaniemi, Idrottens Hus 
Sjätte dagen i Finland, Rovaniemi, besök hos tomten 
Sjunde dagen i Finland, Rovaniemi 

Kinesiska muren på kryckor 
Terracottaarmén Xi'an Kina
Shanghai Kina
Förbjudna staden i Peking

Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 

 
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola. 
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 
Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.  
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Singapore, min födelsedag, shopping, massage och strålande utsikt
Singapore Sentosa Raffles hotell och Singapore Sling.
Singapore Svenska skolan och nytt boende.
Singapore Sidendistriktet och Orchard Rd.
Singapore, fantastisk utsikt över staden från hotel Marina Bay.
Singapore, Botaniska trädgården, del 1.
Singapore, Botaniska trädgården, del 2.
Singapore. Vandring genom staden, del 1.
Singapore. Vandring genom staden, del 2, Husen.
Singapore. Vandring genom staden, del 3, Kyrkogården.
 
Sveaborg utanför Helsingfors inför min bok Det glömda kriget 1808-1809

Ha det så gott! Vem vet, kanske vi möts på en flygplatsterminal någon gång! Kom gärna fram och säg hej!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

onsdag 29 maj 2013

Frågelek om de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona

Nu har du möjlighet att testa dina kunskaper om Theo och Ramonaböckerna. Vilken var den första boken i serien, vilken bok ska man egentligen läsa först om man vill börja från allra första början...

Ja, vad kommer du ihåg från alla böckerna?

Om du inte har läst några av böckerna, kan du ändå lista ut svaren med hjälp av hemsidan www.kimselius.se Där hittar du alla svaren ;-)

Vill du ta del av frågesporten? Då ska du gå in på Goodreads, där finns både frågor och svar! Berätta gärna för mig om du klarade av samtliga frågor!

Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 28 maj 2013

Skrivtävling Svenskt kött

Det här är en mycket udda tävling, vill ändå tipsa dig om den. Det är Svenskt kött som utlyser tävlingen:

Bakom våra mest populära svenska charkuterier finns ofta en berättelse. Det kan handla om traditioner, lokala varianter av svenska klassiska charkuterier, eller kanske ett matminne som är förknippat med svenska charkuterier. Nu är vi nyfikna på era berättelser!

 Tävlingsregler
  • Skriv din berättelse om svenska charkuterier!  Den får vara max 500 tecken.
  • Varje vecka under tävlingsperioden väljer vår jury ut berättelser som publiceras i sin helhet med den tävlandes namn på Svenskt Kötts facebooksida.
  • Av de berättelser som valts ut röstar juryn på de 5 historier som bäst representerar svenska charkuterier.
  • Vinnarna får varsin tavla med en av illustrationerna av charkuterier (som finns med i våra annonser och här på webbplatsen) samt ett exemplar av boken ”Kött – välja, hantera, tillaga” av Håkan Fällman (värde ca 600 kr). Alla bidrag som publiceras på facebooksidan vinner en uppsättning styckningsscheman (värde ca 100 kr).
  • Sista dag att delta i tävlingen är den 24/6 2013.
  • Vinnarna kontaktas via e-post och namnen publiceras här på webbplatsen senast den 3/7 2013.

För att läsa mer om tävlingen tycker jag du ska gå in på Svenskt kött hemsida.

Lycka till!
 
Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

måndag 27 maj 2013

Härlig föreläsningsdag på Skrylleängskolan, våren i Skåne


Den 21 maj 2013 besökte jag Skrylleängskolan utanför Dalby. Skolan ligger endast 150 meter från Skrylleskogen, ett härligt skogsområde med många promenad och joggingspår som utgår ifrån Skryllegården.

Dagen började med att jag såg vårens första nyckelpiga på morgonpromenaden. Ett vårtecken och även lyckotecken. "Det här blir en bra dag", tänkte jag. Något det också blev. Ja faktiskt bättre än bra :-)

Naturen är som ljuvligast nu, allting är nytt, grönt och fräscht och överallt blommar buskar och träd, och doften som slår emot mig på morgonen är mäktig och försommaraktig.

Det är så vackert att det nästan gör ont...

...samtidigt spritter det i hjärtat av glädje över naturens vårdräkt...

...häggen blommar för fullt...

_
Det här är bilden av Skåne för mig, grönska och korsvirkeshus!

Även de öppna vidderna är Skåne, där fälten sträcker sig så långt ögat kan se!

På Skrylleängskolan höll jag fyra lektioner. Första var för Nollorna och Ettorna. Där visade jag dem hur en bok blev till och berättade om det. Till hjälp hade jag min bok Spöket på Stora Mossen.

En perfekt bok för den här åldern, visade det sig. De var mycket fascinerade av omslaget och de älskade när jag läste första kapitlet ur boken.
När jag sedan gjorde ramsan "Blodet droppar", blev de som tokiga av glädje, speciellt som jag gjorde rörelser till. "En gång till, en gång till, en gång till!" ropade barnen i kör. Härliga ungar!




På bilderna från skolan är det de äldre eleverna 5-6:orna. Istället för att stå vid katedern och föreläsa, samlade jag alla eleverna runt mig och det blev en intim och mysig stämning. Jag pratade och svarade på frågor i 70 minuter och alla satt snällt och tyst och lyssnade och kom med många intelligenta frågor. Åh, vad jag kände mig glad och uppskattad. Det var riktigt sorgligt att lämna skolan, där jag hade träffat alla elever från Nollan till Sexan. Vilken lyx att få gå i en sådan här liten skola, med bokbacke till skolgård och gångavstånd till Skrylleskogen!

Jan var en av lärarna på skolan och han var helt lyrisk efter min föreläsning. Han sa så många fina ord att jag blev rörd och nästan flög hem alldeles av mig själv. Tack Jan!

Två av eleverna kom utrusande när jag skulle gå och ville absolut bli fotograferade och hamna på min blogg.

Två härliga killar med många bra frågor.

Att få resa runt till skolor och träffa elever, att få inspirera dem och sprida läs- och skrivglädje, är en av de bästa bitarna med författarskapet.

Det betyder otroligt mycket för eleverna att möta människor från vardagslivet, folk som kommer och berättar om sitt yrke. Något som ger dem framtidstro och hopp.

Jag vet att många av dem elever jag mötte på Skrylleängskolan har stora drömmar, de delade med sig av dem till mig. En del av dem ville bli författare. Andra hade bestämt sig för helt andra yrken, mycket annorlunda sådana och jag är glad att de kände förtroende för mig och berättade om sina framtidsplaner.

Även jag har varit barn en gång. Minns hur det kändes att som åttaåring skriva min första bok och bestämma mig för att bli författare! Ser fram emot att möta dessa barn i framtiden och få reda på hur de gick vidare med sina planer.

Om du vill boka mig för ett författarbesök gör du det genom Författarcentrum.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 26 maj 2013

Boktips: Little Bee av Chris Cleave, en underbar bok!



Little Bee av Chris Cleave är en helt underbar bok. Så fort jag hade slutat lyssna längtade jag efter boken, ville veta vad som hände, ville höra de underbara miljöskildringarna. Det här är en bok som går rakt in i hjärtat och stannar kvar där. En bok som griper tag och inte lämnar dig oberörd!

Beskrivning:
I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig - ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp.

Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen.

Vart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew O'Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu.

I en annan del av England försöker den nyblivna änkan Sarah O'Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker mycket på semesterresan till Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee...




Du hittar säkert boken hos din lokala bokhandlare, annars finns boken på internet, t.ex. på Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här