Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 14 juni 2010

Brudklänningens historia


















Med tanke på att det är den stora dagen på lördag, 19 juni, den dag då kronprinsessan Victoria gifter sig med Daniel, tänkte jag berätta lite om brudklänningens historia.

Från början var det vanligt att brudklänningarna var färgglada och rikt utsmyckade. Det berodde på att färgade och mönstrade tyger ofta var mycket dyra och på så sätt fungerade som en statussymbol.

Sedvänjan att bruden ska bära vit klänning uppstod på 1800-talet och den som verkligen fick det den vita brudklänningen att slå igenom var Storbritanniens drottning Victoria.

Drottning Victoria bar en helvit klänning när hon gifte sig med sin kusin prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha 1840. Den vita färgen ansågs representera oskuldsfullheten, något som betraktades som en viktig egenskap hos 1800-talets kvinnor.

Bröllopet fotograferades och bilderna spreds över hela världen. Det dröjde inte länge innan drottning Victoria hade skapat ett nytt mode bland kvinnor både i Storbritannien, Europa och USA.

Men det är inte alla länder som har tagit till sig den vita brudklänningen. I Kina är det en röd brudklänning som fortfarande är symbol för framgång. I Indien symboliserar en grön brudklänning fruktsamhet.

Jag bar en blå klänning på mitt bröllop, som ni kan se på bilden. Hade kunnat tänka mig att ha en röd klänning, eftersom blått och rött är mina favoritfärger.

Nu vet ni lite mer om brudklänningens historia inför lördagens bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Kramisar Kim

12 kommentarer:

  1. Intressant. Nu är jag bättre påläst till de 2 bröllopen jag ska på nästa vecka :)

    SvaraRadera
  2. Hej Helly
    Vad spännande, ska du på TVÅ bröllop nästa vecka! På Sicilien eller i Sverige? Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Tack Eva, det var måååååååååååånga år sedan den bilden togs. Kram Kim

    SvaraRadera
  4. Hej
    visste inte att det var Drottning Viktoria som gjorde alla brudar vita. Tänk om nu prinsessan Viktoria hade gift sig i folkbruddräkt med med den pampiga brudkronan ex från dalarna.Då kanske hon hade gjort alla brudar färgglada igen.

    SvaraRadera
  5. Hej Wenche
    Ja, DET hade varit jättekul, om vår Victoria införde en ny tradition... Men jag tror inte att chansen är så stor. Det blir nog en traditionell vit klänning, eller vad tror du?
    Kram Kim

    SvaraRadera
  6. Synd, det hade varit häftigt.Jag har precis ritat av ett par underbara kronbrudar från Hardangar i Norge och jag har sett kronbrudar från norra Sverige som är ennu mera fantastiska med färgglada band, guld och silver, spetsar och blommor.
    Mycket vackert med blått till dina varma färger.

    SvaraRadera
  7. Hej Wenche
    Ser fram emot dina bilder på kronbrudarna, det är så vackert med färger på en brud.
    Vad glad jag blir att du tycker jag passar i blått. Tack!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  8. Kim, jag tycker också att du klär i blått. Dina glada blåa ögon blir extra framträdande i den färgen.

    SvaraRadera
  9. Så intressant!

    Du passar bra i blått och va fin du är!

    SvaraRadera
  10. Intressant information! Undrar också varför bruden ska ha slöja. Är det för att inte avslöja (där har vi ordet!) hur hon ser ut förrän det är dags. Dags för vad vet jag inte :-). Men jag har aldrig sett någon svensk brud förstås som inte har slöjan enbart hängande över ryggen. Har ju ingen egentlig funktion då.

    SvaraRadera
  11. Hej Jenny. Tack, så fint du skriver om mina ögon. Kram Kim

    Hej Katarina. Tack, älskar den klänningen. Kram Kim

    Hej Ethel. Brudslöjan är en traditionell symbol för brudens oskuld. Det stämmer att det är sällan som bruden nuförtiden har slöjan för ansiktet, kanske för att det är väldigt få oskulder som gifter sig... Skämt åsido, jag vet faktiskt inte varför bruden inte döljer sitt ansikte längre. Men det är förmodligen som med de flesta traditioner, man fortsätter med dem, men man minns inte vad de har för betydelse... Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!