Sakkara är en av de största fornegyptiska gravplatserna i Egypten. Här finns pyramider och tempel med begravningsplatser för faraoner och kungar. Pyramiderna är omgivna av ämbets- och tjänstemannagravar.
Vid ett tillfälle grävde sig två gravskändare in i de berömda gravplatserna vid Sakkara, men togs lyckligtvis på bar gärning. I samband med det hittades tre nya, helt oupptäckta gravar.
Arkeologerna som undersökta de nyupptäckta gravarna blev mycket förvånade när de hittade tre begravda tandläkare. De 4200 år gamla tandläkarna är de första som forskarna har stött på med en egen begravningsplats. De har fått en fin plats där de ligger invid den äldsta och mest berömda pyramiden i området, trappstegspyramiden, byggd cirka 2680 f.Kr.
Tandläkarna var sannolikt mycket framstående i sitt yrke, eftersom de fått en sådan fin begravningsplats bland den fornegyptiska eliten, vilket visar på att deras arbetsgivare ville hedra dem. Arkeologerna tror att två av dem har tjänat fornegyptiska faraoner.
Gravarnas väggar är smyckade av målningar och de mest förekommande är två hieroglyfer som visar ett öga och en tand. I en av gravarna finns också en förbannelse: "Den som skändar graven kommer att bli uppäten av en krokodil eller en orm." (Undrar om något av detta hänt de två gravskändarna?)
Förbannelsen får mig att tänka på Farao Tutankhamons förbannelse: "Döden kommer på snabba vingar till den som stör faraos grav." En förbannelse jag "lekte med" när jag skrev min bok Faraos förbannelse.
Egypten har alltid fascinerat mig. Mumier tycker jag är skrämmande, läskiga och väldigt spännande. Redan för nästan 5000 år sedan började forntidens egyptier tillverka proteser. Det vet vi eftersom proteser har hittats på mumier. Det var nämligen nödvändigt att den döda skulle ha hela sin kropp med sig på resan till det kommande livet. Därför ersattes de förlorade kroppsdelarna med proteser. Världens äldsta protes till en levande människa är en 3000 år gammal stortå av trä, se bilden.
Den hittades i en gravkammare i Thebe i Egypten. Trästortån satt på högerfoten hos en äldre kvinna. Protesen är målad mörkbrun och till och med försedd med en nagel för att se så naturtrogen ut som möjligt. Med ett sinnrikt system av små träbitar och lädersnören är protesen fäst vid fotbenet. Protesen är sliten, vilket visar på att kvinnan har lyckats använda foten efter ingreppet.
När jag besökte Egypten 1999 fick jag se en riktig mumie, spännande och lite otäckt, för det var ju en död människa som låg där.
Filmerna Mumien har fascinerat mig, även om fakta inte alltid är korrekta i dem. Det är spännande äventyrsfilmer som tar mig med bort i fantasin till platser jag har besökt och själv upplevt, därför tycker jag om dem. (Fast troligtvis är att allt är inspelat i Hollywood och bara ser ut som om man befinner sig i Egypten eller Kina, som i senaste Mumienfilmen.)
Ja, nu vet du lite mer om mumier! Ha det så skönt i den tropiska svenska sommarvärmen.
Här kan du läsa fler faktainlägg.
Kramisar från Kim
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är spännande med mumier och pyramiderna. Min favorit bland faraonerna är Echnaton, diktarfaraonen. Jag har faktiskt skrivit en hyllningssång till honom!
SvaraRaderaHej Monika
SvaraRaderaSom du kanske förstår är min favorit Tutankhamon, eftersom jag valde att skriva en bok om honom. Du tycker verkligen om Echnaton, ja han var en annorlunda farao. En av mina läsare har en jättefin egyptensajt http://www.freewebs.com/egyptologi/index.htm Kanske du skulle tycka om att kika in där? Kram Kim
Kollade på websidan. Väldigt intressant! Tack för tipset!
SvaraRaderaRoligt att du tyckte om websidan Monika. Kram Kim
SvaraRadera