Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 6 maj 2011

Ännu en lyckad dag! Skrivprocess: Personskildringar

Ännu en föreläsningsdag är till ända. Den här gången har jag besökt Kyrkhultsskolan igen. Idag har vi arbetat med skrivprocessen. Men det blev inte riktigt som jag hade planerat.

Eleverna hade just läst ut min bok Svarta Döden och hade många frågor angående boken. Bland annat hur jag tar fram personskildringarna.

För att enkelt förklara det skissade jag upp på tavlan hur jag gör. Ett dokument i två kolumner. I första kolumnen namnet på personen det handlar om och i andra kolumnen: utseende, personlighet, klädsel etc. Eftersom jag har en hel serie med historiska äventyrsböcker som handlar om Theo och Ramona, måste jag för varje bok nämna hur de är klädda. Därför skriver jag in det i kolumnen och nämner vilken bok klädseln hör till.

Dessutom markerar jag varje ny bok med Boktiteln i personskildringarna. Under titeln lägger jag in de personer som hör till just den boken. Theo och Ramona får ligga kvar högst upp på min personskildringslista, eftersom de är med i varje bok.

Eftersom jag sammanställer personskildringarna i samma dokument, där alla böckerna finns med, är det lätt att se efter så att inte samma namn återkommer i olika böcker, om det nu inte ska göra det.

Dessutom är det lätt att beskriva personer som faktiskt återkommer i flera av böckerna, som till exempel i Jag är ingen häxa, Snapphanar och Snapphaneresan. Alla dessa böcker utspelar sig under samma århundrade med några år emellan. I Jag är ingen häxa träffar läsaren på några påhittade personer, som återkommer i de båda böckerna om Snapphanarna. På så sätt får läsaren veta hur det har gått för Mor Anja, Anna och Stina. Trots det är böckerna fristående och kan läsas i vilken ordning som helst.

Under min föreläsning idag berättade jag hur viktigt det var att göra sig en bild av personen man skriver om, inte bara ha ett namn. Det här dök upp när jag berättade vad som hände en av huvudpersonerna i Svarta Döden, efter att boken var slut. "Men hur kan du veta det?" löd frågan.

Klart jag vet! Det hade jag bestämt redan när jag satte ihop personligheten på den här personen. För personerna dör inte bara för att boken är slut, om de nu inte dör på riktigt i boken vill säga...

Det blev många frågor runt personskildringar: Om det dyker upp nya personer i handlingen, hur gör du då?

Då bygger jag upp en personskildring om den personen och skriver in i mitt personskildringsdokument. Då är det lätt att hoppa tillbaka och ta en titt på personen, ifall det har gått ett par kapitel utan att jag har skrivit om den här personen. För jag skriver inte alltid mina kapitel i den ordning de kommer att hamna i boken. Väldigt ofta skriver jag dem lite huller om buller. Vartannat kapitel ibland, eller alla "udda kapitelnummer" ett tag, för att sedan skriva alla "jämna kapitelnummer" ett tag osv.

Personskildring innebär inte att det bara gäller att välja ett passande namn till personen man ska skriva om, eller beskriva utseendet, du måste även veta hur den personen tänker och känner. Hur ska du annars kunna gå in i den personen och bli personen varje gång du skriver om honom/henne?

Ja, det var lite om vad jag och Kyrkhultseleverna pratade om idag. Vi hann inte med att skriva något, men jag tror att vi alla var lika nöjda för det, eftersom vi ändå pratade om skrivprocessen och skrivandet.

Det blir inte alltid som man tänkt sig, ibland blir det bättre!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

5 kommentarer:

  1. Tänk om min klass hade fått besök av dig när jag gick i skolan. Då kanske inte det skulle tagit tjugofyra år att våga skriva :)
    Det är så härligt att läsa din blogg. Fortsätt att inspirera!

    SvaraRadera
  2. Antar att alla tyckte att dagen blev bättre än planerat - det blev min iallafall efter att jag läst det här inlägget:-)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Eldtunga
    Tack för dina fina ord. Blir jätteglad! De inspirerar mig!
    Kram Kim

    Hej Ebba
    Tack! Vad härligt att du skriver så!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  4. Som vanligt mycket bra läsning! Jag har bara en liten fråga, varför skriva kapitlen med udda resp jämna nummer (varannan)? Skriver du inte efter vad som inspirerar dig just den dagen,dvs i inspirations-ordning? Var det bara som du skojade till det eller hittar du på lite annorlunda rutiner för att hålla hjärnan alert? Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Jonna
    Tack!
    Eftersom jag ibland delar på mina huvudpersoner är de med i vartannat kapitel. Då koncentrerar jag mig på att skriva om en person ett tag och sedan byter jag, för att "hinna ikapp" med kapitlen. Så, nej, jag skojade inte, jag skriver lite knäppt, men i slutändan fungerar det ändå, på något konstigt sätt...
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!