Många tror kanske att det var tyskarna som uppfann koncentrationslägren under andra världskriget... Men de första som använde sig av koncentrationsläger var spanjorerna under ett kubanskt uppror 1868-1878.
Under boerkriget 1899-1902 byggde engelsmännen många koncentrationsläger. Boerna förde ett effektivt gerillakrig mot de betydligt större engelska styrkorna. Boerna var skickliga ryttare och skarpskyttar. För att bekämpa boerna brände engelsmännen ner deras gårdar och upprättade läger för hemlösa kvinnor och barn.
Den engelska arméledningen hoppades att boerkrigarna skulle ge upp när de insåg att deras familjer utsattes för lidande i koncentrationslägren. De som var anhöriga till boer, som krigade mot engelsmännen, fick ytterst små ransoner av mat och vatten. I lägret dog 28.000 boer, av dem var 22.000 barn. Det innebar att var fjärde fånge dog i engelsmännens koncentrationsläger. Förutom boerna dog ytterligare omkring 14.000 afrikaner i lägren.
De tyska utrotningslägren, t.ex. Auschwitz-Birkenau var en unik nazitysk uppfinning. I Auschwitz-Birkenau mördades mellan 1,2 och 1,6 miljoner människor i gaskamrar mellan 1942-1945.
Några av tyskarnas koncentrationsläger under andra världskriget var: Auschwitz-Birkenau, Belzéc, Bergen-Belzen, Buchenwald, Chelmno (Kulmhof), Dachau, Gross-Rosen (Rogóznica), Janowska, Kaiserwald (Mezaparks), Lódz, Majdanek, Mauthausen, Natzweiler-Struthof (Natzwiller), Neuengamme, Plaszów (Plaschau), Poniatowa, Ravensbrück, Sachsenhausen, Sajmiste, Salaspils (Kurtenhof), Sobibor, Stutthof (Sztutowo), Theresienstad (Terezin) och Treblinka...
Här hittar du en fullständig lista över alla koncentrationslägren i tredje riket.
I min bok På liv och död i andra världskrigets skugga kan du följa några personer i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. En ruggigt otäck berättelse, men fängslande att läsa. För i det djupaste mörker finns det alltid en liten glimt av ljus...
Kramisar Kim
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se
fredag 15 juli 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag kom precis tillbaka från en kortare Europasemester. De inkluderade ett stopp i Amsterdam på några dagar. När jag var tonåring var jag där med min familj, och ville så gärna till Anne Franks hus. Men det var stängt. Den här gången skulle jag inte missa det! Det var öppet och vi köade. Det var det värt. Nu dog ju hon av tyfus, men hon dog i ett läger. Att lyssna på videoinstallationerna med intervjuer med vänner och pappan, blev bara för mycket. Hur väninnan kastat över matpaket till Anne, men som en annan kvinna snodde åt sig... Det fick tårarna att flöda fritt. Så oerhört mycket lidande!
SvaraRaderaHej Hanna
SvaraRaderaJa berättelsen om Anne Frank är sorglig. Det som berör mig så mycket är att hon "nästan" överlevde... Precis som så många andra.
För mig har det varit mycket svårt att skriva mina böcker om andra världskriget, eftersom jag har kommit i kontakt med så mycket mänskligt lidande och jag har gråtit mycket, så jag förstår dina tårar.
Kram Kim
Så intressant att Lodz är med på listan. Jag har precis börjat läsa boken "De fattiga i Lodz" och hittills benämns det som getto, men det kanske ändrar sig med tiden. Jag får se då jag läser vidare...
SvaraRaderaHej Ingrid
SvaraRaderaLova berätta vad du tycker om boken! Har själv inte läst just den boken.
Kram Kim
Det lovar jag! Är inte klar än, den är lång som ett ösregn...
SvaraRadera