Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 25 oktober 2012

Kiruna en stad på väg att uppslukas av gruvan

Kiruna är en stad som är på väg att uppslukas av gruvan. När jag var i Kiruna och föreläste 2009 om min bok Det glömda kriget 1808-1809 och Sveriges gemensamma historia med Finland, fick jag även en fin rundvandring i Kiruna och berättelsen om hur hela staden skulle flyttas. Redan då hade hus börjat flyttas.

Nu hörde jag på nyheterna för någon vecka sedan att Kiruna måste flyttas betydligt fortare än planerat, då kände jag att det verkligen var dags för mig att berätta om min fantastiska resa till Kiruna, en plats jag förälskade mig i vid första andetaget.

När vi flög in över Kiruna såg jag de snötäckta bergen och landskapet. Allt kändes spännande.

Jag möttes på flygplatsen och fick direkt en rundtur runt Kiruna, "innan ljuset försvann", sa min guide. Det här var i september.
 Kyrkan var otroligt vacker, både utanför och inuti.
 Vad sägs om den här arkitekturen?



Klockstapeln var vacker.

Kiruna kommun i Lappland, Norrbottens län; 19 371 km2, 22 967 invånare (2012). Kiruna, som gränsar till Finland i norr och till Norge i väster och är Sveriges till ytan största kommun, genomkorsas av järnvägen (Luleå–)Boden–Narvik. Centralort är Kiruna. (Nationalencyklopedin)

I fjärran skymtade gruvan, som underifrån håller på att uppsluka staden.

Kiruna grundades år 1900 och Hjalmar Lundbohm räknas som dess grundare. Han var disponent vid gruvbolaget LKAB som påbörjade brytning av järnmalm i Kiirunavaara i slutet av 1890-talet.

Kiruna blev municipalsamhälle i Jukkasjärvi landskommun år 1908. Hela den vidsträckta landskommunen blev stadskommun 1948 och därmed kunde Kiruna kallas för världens till ytan största stad. I samband med kommunreformen 1971 blev Kiruna centralort i den nybildade Kiruna kommun. (Wikipedia)

I rondellen stod den här raketen, eftersom det även finns ett rymdföretag i närheten av Kiruna.

I stadshuset fanns en utställning som visade på hur gruvan höll på att underminiera Kiruna.
Den 8 januari 2007 beslutade kommunfullmäktige att ortens centrum skall flyttas i nordvästlig riktning, till berget Luossavaaras fot vid sjön Luossajärvi. Debatten har varit lång, och egentligen skulle beslutet i frågan ha tagits den 19 december 2006 men mötte då motstånd. I det antagna förslaget ingår en järnvägstunnel genom Luossavaara, men finansieringen av den är ännu oklar. Många av ortens byggnader ska flyttas på sikt. Orsaken är den rasrisk som orsakas av gruvbrytningen. Den 19 september 2011 beslutade dock Kirunas kommunfullmäktige att stadens nya centrum ska förläggas öster om den nuvarande stadskärnan, mellan Jägarskolan och Tuolluvaara-området. En arkitekttävling om utformningen av det nya centrumet pågår hösten 2012, och ska vara avgjord i början av 2013.  (Wikipedia)  

Det var mycket intressant läsning.

Här fanns också samisk konst. Den här skulpturen fascinerade mig mycket.
 

Här är en modell över Kiruna

Dörrhandtagen in till stadshuset var så här otroligt vackra!

Vi tog en biltur runt Kiruna och stadens omgivningar.

Himlen var fantastisk i Kiruna och jag minns hur jag stod i fönstret och såg ut över molnen som ständigt skiftade i färg och form.



Det här är gruvans huvudkontor.
Världens största underjordiska järnmalmsgruva finns i Kiruna! Den storskaliga gruvdriften kom igång i slutet av 1880-talet, och Kirunas stadsplan godkändes av kung Oscar II i april år 1900. Gruvan skapade alltså staden, och gruvdriften är fortfarande väldigt viktig för Kiruna.   Läs mer här.

Du skymtar gruvberget i bilden.

Gruvberget från en annan vinkel

Ytterligare en vinkel på gruvberget

Här är det ljuset och molnen som fascinerar mig

Visst är molnen otroligt vackra?

Om jag bodde i Kiruna skulle jag nog aldrig kunna se mig mätt på molnens variationer.

Älskar moln OCH sol!

Vi besökte en butik som sydde upp samekläder. Och det här var kläder för mig, visst är de vackra. Drottning Silvia lät sy upp en kjol när hon var här, jag lät sy en klänning till mig. Hade velat ha vartenda plagg i den här butiken!




Vi åkte till en liten samekyrka förbi ishotellet Jukkasjärvi. Vädret var strålande vackert.

Kyrkan innehöll fantastiska målningar.



Det var inte stor, men hade ändå en magnifik orgel som du skymtar längre fram i bilden.

Färgskalan var mycket vacker, eller vad sägs om den här predikstolen?

Här ser du orgelpiporna.

Även här satt information om hur gruvan slukar Kiruna stad.

Den här vackra klockstapeln gick man igenom för att komma in till kyrkan.

Husen låg vackert utefter älven.





Vi åkte vidare till ishotellet i Jukasjärvi. Här fanns ingen is för tillfället.

Jukkasjärvi, som ligger vid Torne älv, är berömt för sin vildmarksturism. Orten är även internationellt känd för Ishotellet, ett hotell som med skiftande arkitektur byggs varje år av is och snö från omgivningen. I hotellet ryms bl.a. issviter för ca 100 nattgäster, iskyrka, iskonsthall, isfilmsal och den internationellt omtalade isbaren The Absolut Icebar. (Nationalencyklopedin)

Längst nere vid älven ser du en grusplan, det är där ishotellet brukar ligga. I byggnaderna runtomkring fanns souvenirbutiker och frysrum för skulpturerna som bevarades år efter år.

När man är i Kiruna måste man givetvis också ta en tur upp till Institutet för rymdfysik. Som såg helt oansenligt ut från utsidan.


Sedan 1950-talet finns också en växande rymdverksamhet i Kiruna. Fem mil utanför Kiruna ligger raketbasen Esrange och ESA:s satellitdatamotagningsstation Salmijärvi.
Vid rymdcampus bedrivs forskning kring norrsken och annan rymdfysik vid Institutet för rymdfysik och Institutionen för rymdvetenskap, den senare hörande till Luleå tekniska universitet med utbildningar inom rymdingenjörsprogrammet(Wikipedia)



Här ser du mig i min sameklänning som jag hade låtit sy upp i Kiruna. En underbar klänning! Detta är på bokmässan 2009, då jag höll många föreläsningar om Finlands och Sveriges gemensamma historia och om min bok Det glömda kriget 1808-1809. Projekt 1809 på Hanaholmens Kulturcentrum utanför Helsingfors i Finland gav mig i uppdrag att skriva boken för att berätta om vår gemensamma historia. Boken förde mig under två års tid runt i både Finland och Sverige för att föreläsa. En otrolig upplevelse.

Ja, nu vet du lite mer om Kiruna. Jag hade en fantastisk resa dit. Upptäcker att det inte blev några foton tagna vid mina föreläsningar. Någon gång ska jag tillbaka till Kiruna, även om det tar lång tid att resa dit. Från Kiruna tog jag mig med tåg till Luleå för att fortsätta föreläsa där, men det är en helt annan berättelse.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Det glömda kriget 1808-1809.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

6 kommentarer:

  1. Det är verkligen fascinerande att man ska flytta en stad! Galet att man inte hade kunnat förutse vad malmbrytningen skulle leda till, men som sagt, fascinerande.

    SvaraRadera
  2. Hej Hanna
    Ja, det är verkligen fascinerande hur de flyttar staden. Men det måste vara hemskt att tvingas flytta på sig, för Kiruna var en mysig stad som den var när jag besökte den!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Hej härliga Kim. Du har en liten överraskning hos mig
    kram och ha en fin kväll

    SvaraRadera
  4. Hej Emma
    Tack för den fina överraskningen och bloggutmärkelsen. Önskar även dig en skön kväll!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Vet ej om min förra kommentar kom fram eller ej?!

    För mig som är född i Kiruna och fortfarande har min familj där, var det extra roligt att läsa om min hemstad, från någon som besökt den!

    Ljuset där uppe i norr, är något speciellt, roligt att du fick känslan av ljuset. Det är så olika beroende på vilken tid på året man är där, men ljuset är ngt. alldeles speciellt där.

    Tack för ett mycket fint inlägg! Vore roligt att ses i Kiruna om vi nu inte ses i Malaysia! Kram

    SvaraRadera
  6. Hej Katarina
    Vad roligt att du tyckte om mitt inlägg om din hemstad. Skulle vara roligt att besöka Kiruna vid någon annan årstid. Vilken är den bästa?
    Kanske vi ses både i KL och o Kiruna!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!