Har tidigare talat om biblioteksersättning här på min blogg.
Nu hittade jag ett mycket intressant blogginlägg på Debutantbloggen.
Här är ett litet utdrag ur den texten:
Vårt svenska system med biblioteksersättning infördes 1954 och innebär att staten ger upphovsmän en ersättning baserad på utlån av deras verk från biblioteken. De som får ersättning är författare, översättare, fotografer och tecknare. För varje hemlån betalar staten 1 krona och 32 öre. Det kan låta som en ringa summa, men totalt handlar det om över hundra miljoner kronor som ska fördelas varje år. Svenska Författarfonden heter den organisation som har i uppgift att administrera dessa pengar.
Av de 132 öre som staten betalar för varje lån hamnar den största delen direkt i författarens ficka: 79 öre. (Medan en översättare får hälften: 39,5 öre.) Knappt 8 öre går till administration. En liten del går också till upphovsmännens organisationer: Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers förbund. Resterande ören går till att betala ut olika typer av stipendier, garantibelopp och bidrag till upphovsmän.
Läs hela texten här! Mycket intressant läsning och en mycket bra blogg!
Kramisar Kim
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se
måndag 18 juli 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant!!
SvaraRaderaFrån det ena till det andra. Tycker du är HELT otrolig som hinner följa så många bloggar med tanke på allt annat du också gör. HUR bär du dig åt... även om du läser snabbt.
Hej Ingrid
SvaraRaderaTack! Ja, jag gör inte så mycket annat än håller på med mitt skrivande, föreläsningar, signeringar, bloggandet, fb och twitter... Det är tv-n som får stryka på foten.
Kram Kim
Det gör inte så mycket om det bara är TVn som blir lidande :) .
SvaraRadera