Mina Bloggsidor

lördag 11 januari 2020

Dödligt arv av Rachel Rhys

Dödligt arv av Rachel Rhys

En överraskande bra bok. Året är 1948. Eve Forrester bor i ett trist hus, i en trist förort, tillsammans med sin man som inte verkar älska henne. En dag får hon ett brev från en advokat, med besked om att hon har fått ett arv från en för henne total främling. För att få veta mer om arvet måste Eve resa till Franska Rivieran och Antibes.

Det visar sig att arvet är en helt underbar villa med utsikt över Medelhavet, men hon har inte ärvt hela, bara en del av huset. Hon ska bara stanna tre dagar, men det ena ger det andra och tiden förlängs. Eve minglar med filmstjärnor och författare och drömtillvaron verkar perfekt. Men det händer små obehagliga saker. Till slut förstår Eve att någon är ute efter hennes liv på grund av arvet.

Det var svårt att sluta lyssna på den här boken, eftersom handlingen innehöll så många händelser som efterhand nystades upp och fick sin lösning i sista kapitlet. Härliga karaktärer och miljöskildringar och det kändes som om jag varit på Rivieran ett tag när boken var slut. Rekommenderar den varmt!

 
Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 


fredag 10 januari 2020

Skugga över månen av Annah Nozlin

Skugga över månen av Annah Nozlin

Från en klar femma ramlade boken ner till betyg tre när berättelsen avslutades mitt i en spännande händelse. Vad är det med dagens fantasyförfattare? Varför sluta berättelsen när den är som mest spännande? Det går att få läsaren att vilja läsa vidare genom att ha ett bra slut, som lockar till vidare läsning. Det här slutet får mig att aldrig mer vilja läsa en bok av Annah Nozlin, även om jag älskar vartenda ord i boken, fram till de sista raderna.

Under läsningen har jag i mina tankar öst beröm över författaren, ordval, miljöskildringar, karaktärer. Jättebra skrivet förutom slutet...

Dessutom tycker jag att prologen kan plockas bort helt och hållet. Jag läste bara de två första raderna och tänkte "Åh, vilken tråkig bok!" Sedan gick jag direkt till första kapitlet där författaren visade sin talang genom att gripa tag direkt. Om det är första boken i en serie, behöver man inte ha en prolog som berättar om vad som har hänt i författarens tidigare böcker. Om man vill ha med dem händelserna kan de vävas in i historien.

Som sagt, jag älskade verkligen boken, men jag kommer tyvärr aldrig mer att läsa någon mer bok av Anna Nozlin, för jag vet att författaren kommer att göra samma sak med nästa bok, i tron att det inte finns något annat sätt att få läsaren att läsa nästa bok. Tyvärr blir det motsatt effekt i det här fallet.

Om du inte har något emot att inte få reda på hur allt slutar tycker jag du ska läsa boken för språkets skull och berättelsens uppbyggnad.


Hennes ögon skvallrar om en hemlighet som ingen vill veta.

Den föräldralösa flickan Mira blir återigen hemlös när hennes hus brinner ner och hon tvingas klara sig själv.
Trots att det är förbjudet dras hon till den yngsta prinsen av blodet Arkin Zain. Prinsen som göms undan av sin egen familj.
Ett sekel har passerat sedan kriget mot kung Jalpesh och trädälvorna har lämnat de Nordliga kungadömena. Efter många år har två trädälvor nu återvänt. Kanske är det ödet, som stjärnorna styr, som gör att Mira följer med när prinsen rymmer från slottet i Kebca.

Storkonungen utfäster en väl tilltagen belöning till den som återlämnar hans son och det lilla sällskapet jagas genom skogarna.
En skugga fördunklar månen och inte ens skogens vinterväktare vet vad det är, bara att skuggan är något som är djupt fel.




Boken får tre stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
  


onsdag 8 januari 2020

Sätt upp mål för ditt skrivande under 2020

Sätt upp mål för ditt skrivande under 2020

Efter nästan 60 utgivna böcker och 23 år som etablerad författare vet jag hur man ska lägga upp planeringen för att hinna få ut sin bok i tid. Här vill jag dela med mig av mina tips för att även du ska lyckas.

Sätt upp mål för skrivandet
För att nå dit du har tänkt dig med ditt skrivande gäller det att du sätter upp mål redan från början.

Det första målet är att få boken utgiven, men det ligger långt fram i tiden, du har många delmål innan du når dit.

Bestäm dig för när din bok ska bli klar, lägg upp en tidsplan som går att hålla trots sjukdomar, semestrar, många prov i skolan etc. Sätt upp ett slutdatum som mål. (Innan jag ens har skrivit boken har jag lagt ut på webben att nästa bok kommer 1 augusti 2020. Det är ett av mina mål: utgivningsdatum. Innan dess kommer datum då boken ska lämnas till korrekturläsarna, och när jag måste vara helt klar med boken för att kunna skicka till tryckeriet.) 
 
Skriv in ditt slutdatum i din kalender, skriv t.ex.: Den 1 juni ska jag vara klar med min berättelse! Skriv det med rött och håll målet levande.

Lägg upp en realistisk tidsplan med ditt skrivande! 
 
Vad är målet med ditt skrivande?
Tänk igenom vad själva målsättningen med skrivandet är. Är det att få sätta din egenhändigt skrivna bok i bokhyllan, att bli en bästsäljare eller få njuta av boken i skyltfönstret hos bokhandlarna.

Om målet är att skriva en bästsäljare bör du skriva något som är unikt, som ingen annan redan har skrivit. Då har du störst chans att lyckas.

Delmål
Sätt upp delmål under året. Bestäm dig för hur många timmar per dag du ska skriva, hur många tecken, hur många ord, hur många A-4-sidor. Sätt inte för höga mål, då är det lätt att ge upp. Säg hellre att du ska skriva en halvtimma varje dag än två timmar, då har du störst möjlighet att lyckas. Om du sedan skriver två timmar någon dag, eller kanske flera dagar i rad, det är bara bonus.

Du kanske inte kan skriva varje dag, utan kan vika en av helgens dagar för skrivning, eller en kväll, eller gå upp tidigare någon/några dagar för att skriva. Sätt upp mål för allt.
 
Planera sedan hur mycket du behöver skriva varje dag för att uppnå målet. En A-4-sida innehåller cirka 2.500 tecken (bokstäver och mellanslag) då du har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5. Här är exempel på antal A-4 sidor för olika typer av böcker: För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. Mina manus brukar ligga på 120-220 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

Sikta mot stjärnorna!     
Sikta mot stjärnorna och var glad om du når trädtopparna, eller kanske till och med månen. Se till att ha kul på vägen och ser framför dig när du sitter och håller i din färdiga, tryckta bok.

Var nöjd med dig själv!
Bli inte ledsen om du inte klarar av att uppfylla målet varje dag. Var nöjd med det du har åstadkommit, se på framstegen istället för att stirra dig blind på det du inte har lyckats med. Att skriva ska vara kul! Skriv med glädje!

Du kan även bygga upp berättelsen med mål att uppnå
Vad är syftet med boken, har du något? Vad är tanken bakom att berätta din historia. Vart är huvudpersonen/personerna på väg, vad är målet för dem? Om du sätter upp ett mål för huvudpersonen, och inte bara låter berättelsen skriva sig själv, kanske du har lättare för att uppnå målet att bli klar med berättelsen. Kanske är målet att huvudpersonen ska klara sig från att bli avslöjad som mördare/otrogen. Eller kanske huvudpersonens mål är att ta fast mördaren, få någon att bli förälskad i sig etc. 

Starta din berättelse på ett spännande sätt, där du redan gör klart för läsaren vad målet för huvudpersonen är, utan att direkt behöva skriva ned det ordagrant, utan istället väva in målet i berättelsens första del.

Sätt upp målet att ditt manus ska vara så felfritt som möjligt när du skickar det till ett förlag. Det innebär också att du måste sätta upp ett datum för när ditt manus ska lämnas för korrekturläsning, antingen det är till en fristående redaktör, en god vän, en bibliotekarie etc. Innan det datumet behöver du också ha ett mål: att manus ska lämnas så felfritt som möjligt till korrekturläsaren, eftersom det blir mindre arbete i efterhand för dig, kostar dig mindre om du betalar en redaktör, och förhoppningsvis gör att din vän gärna hjälper dig med korrekturläsning fler gånger. Lämna aldrig ifrån dig ett manus som inte är ordentligt genomarbetad. Det kan göra att du stupar på tröskeln till utgivning, att det är det där lilla som gör att förlaget tackar nej!

Nu är det bara att ta fram 20202 års almanacka och börja planera in dina mål. Det är inget att vänta på. Drömmer du om att få din bok utgiven, få din nästa bok klar eller att skriva din släkthistoria, då är det bara att sätta igång, NU! Lycka till!

Mitt mål för 2020 är att jag ska ha min bok Silverskatten vid Johannishus slott släpps här hos mig under Öppet Hus 1-2 15 augusti 2020. Dessutom har jag som mål att några av mina andra böcker också ska hinna bli klara. Jag skriver på!.

Vad är ditt mål för 2020?

Glöm inte kontakta mig och berätta när du fått din bok utgiven.

Lycka till!
 
Om du vill ha extra hjälp för att komma i mål kanske en skrivarkurs är något för dig. Jag håller både distanskurser och skrivkurser på Färgargården i Eringsboda, Blekinge


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  





tisdag 7 januari 2020

Döden på Island en fantasyberättelse och en historisk skildring

Döden på Island en fantasyberättelse och en historisk skildring

Döden på Island har fått fina lovord från BTJ. Jag har lyft ut några av de fina orden, eftersom jag tyvärr inte får lov att lägga ut hela recensionen. Älskar den här boken, även om det är en riktigt hemsk berättelse.


BTJ:s recension av Döden på Island

"Ramona och Theos äventyr på Island är både en fantasyberättelse och en historisk skildring. --- De många nedslagen i Islands historia är inte kronologiska, men tillsammans blir de en återberättelse om historiskt intressanta epoker. Tider som var dramatiska med stridande klaner, bosättare som grundar samhällen som alltjämt finns och förödande naturkatastrofer och sjukdomar. Berättelsen är fylld av fart, språket är lättsamt, många jämförelser görs med nutida situationer för att hjälpa läsaren att förstå en gången tid.---
Författaren trycker på det viktiga samspelet mellan individer, att man måste lita på varandra och ha förståelse för andra. --- En trevlig berättelse för den historiskt intresserade läsaren med stor äventyrskrydda." Lektör Eva E:Son Fransson Publiceras i BTJ-häftet nr 24, 2016.

Baksidestext Döden på Island:
Ramona visste att det hon tänkte göra var fel, ändå kunde hon inte låta bli. Hon hade längtat efter att besöka Island.

Boken om Island låg där. Ramona grep tag i den. Genast blev hon yr och omgivningen suddig. En ny tidsresa hade påbörjats.

I nästa sekund befann hon sig tillsammans med sina vänner på en karg, blåsig sandstrand. Aldrig hade Ramona kunnat ana all den ondska och död tidsresan skulle föra med sig.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

måndag 6 januari 2020

Ett år med kooikerhunden Kotten

Ett år med kooikerhunden Kotten

För ett år sedan idag hämtade vi Kotten hos uppfödaren Katarina Bladh på Moonhavens kennel. Det var vår allra första Kooikerhund och vi har inte för en sekund ångrat att vi köpte den rasen. Kotten är en underbar hund, pigg, alert och ständigt vid min sida. Han är social, efter mycket träning, och orädd. En härlig hund med andra ord.

Han kom in i vår familj efter att vi hade fått besked om att Tudor, till vänster i bild, hade tumör i lungan. Efter att ha förlorat tre hundar alldeles för unga till cancer, ville vi satsa på en ny ras. Det blev Nederlandse Kooikerhondje.

Tudor fick vara tillsammans med Kotten en vecka. Dagen efter att den här bilden togs dog Tudor. Är så glad att jag hann ta en bild på alla tre hundarna tillsammans, samtidigt önskar jag att Tudor hade fått uppleva mycket längre tid tillsammans med oss och den nya flockmedlemmen.

Efter Tudors död var Kiara ledsen och vi var tacksamma över att hon hade Kotten. Hon blev som en mamma för honom och tvättade honom, såg till att han hade det bra och var väldigt ömsint och försiktig med valpen.

Nu har ett år gått och den lilla valpen har blivit stor. Det är inte lika stor skillnad på dem nu när de leker och Kiara har släppt tanken på att Kotten är hennes valp och ser honom istället som sin lekkamrat.

Så här kunde det se ut när Kiara undersökte Kotten och slickade honom ren. Februari 2019.

Men Kiara håller fortfarande ögon på Kotten. Här inväntar hon honom när vi är på väg in efter en promenad.

Kotten har inte bråttom. Det finns så mycket att upptäcka här i världen.

Det är så roligt att ha hundarna hos mig när jag jobbar i trädgården. Här har jag tagit bort komposten som stod utanför växthuset och hundarna undersöker nyfiket marken där den har stått.

När jag cyklar på motionscykeln brukar Kotten sitta bredvid mig och titta på mig, följa min fot som går runt, runt. Men den här dagen hade han bus i kroppen, hoppade upp i soffan och brottades med en leksak.

Kotten tycker om att sitta i mitt knä och titta på tv.

Kiara vill också sitta där och mosar mig nästan när hon hoppar upp och lägger sig rakt över mig.

Kotten och Kiara är alltid med mig i filialen/hundrummet när jag sitter och skriver.

Kotten ligger på rygg vid husses sida. Kotten älskar när Husse kommer och sätter sig i soffan.

Kiara.

Jag är så glad över vår 2 tunnland stora tomt, där vi även har en skogsdel. Har busar hundarna runt, jagar fåglar som gömmer sig bland buskarna, jagar varandra, gräver och har allmänt roligt.

Härliga kompisar som slåss om en enda pinne trots att skogen är full av dem...

Kottens favoritplats framför tv:n.

Ett år med Kotten, ett blogginlägg varje måndag. Med det här blogginlägget slutar jag med Kotteinläggen, från valp till vuxen hund. Hoppas att du har följt med på resan och tyckt om att se hur Kotten har vuxit upp. Du har möjlighet att läsa alla blogginläggen igen, se nedan.

Ha en fin dag!

Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.

Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  

Kotten på besök hos mormor Smilla.

Kotten provar på agility

Kooikerhunden Kotten på Skrivarkurs.

Kooikerhunden Kotten ett år

Aktiveringsbräda till Kooikerhunden Kotten

En aktiveringsvecka för Kooikerhunden Kotten

Första snön för Kooikerhunden Kotten.

Full fart i snön på Kooikerhunden Kotten

Aktiveringsvecka för kooikern Kotten.
Kooikerhunden Kotten på utflykt med Kiara och Smilla.

Gott Nytt År önskar Kooikerhunden Kotten
 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!