Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 6 augusti 2019

Summering av Kimselius Öppet hus som blev succé

Summering av Kimselius Öppet hus som blev succé

"Tänk om ingen kommer!" Det var vad jag sa till alla jag kände innan Öppet Hus. Aldrig hade jag kunnat ana hur mycket folk som skulle komma. Enligt grindvakterna kom det 90 personer på lördagen och 50 personer på söndagen, trots åska och hällregn. Men det började med strålande solsken. När folk besökt min skrivarlya köpte de fika och satte sig ute i trädgårdsmöblerna. Besökarna gick tipspromenad och lyssnade på högläsning och föredrag. Folk vandrade runt i mitt paradis och njöt av tystnaden, humlesurr, blomdoft och alla vackra blommor som stod i full prakt.

Men innan allt det tog sin början var det full fart på förberedelserna. Min guddotter Matilda målade möbler.

Gästförfattarna kom och satte upp sina böcker.

I sista stund kom jag på att jag hade glömt polera spegeln, som jag trodde att hundarna hade skvätt på, men det visade sig vara stearin. Matilda och Elin-Sofie var fullt sysselsatta med att skrapa bort stearinet.

De hade det bra inomhus gästförfattarna, även om någon av dem tyckte att de skulle sitta ute istället. Men när åskan och hällregnet kom tror jag alla var glada att de var inomhus.

Jag hade röjt mitt skrivbord och städat bort alla ord. Det känns tomt när jag kommer upp. Inga beundrarbrev, gula lappar, gamla manus och pappershögar. Men jag är övertygad om att jag hittar orden när jag väl sätter mig där för att skriva.

En minut över 12 kom de första besökarna och hälsades välkomna vid grinden av mig.

Mästerkonditorn stod redo och sålde de första bullarna.

Sedan vällde folk in och det handlades böcker av både gästförfattarna och mig.

Ute i trädgården satt folk runt de olika utemöblerna och fikade.

Även Jan passade på att ta en fika och underhålla besökare.

Jag hade ingen speciellt signeringsplats, utan signerade där jag var när någon kom med en trave böcker för att få dem signerade.

Ibland gjorde det att jag blev kvar på samma plats ett tag, eftersom det bildades kö.

Jag fick många underbart fina presenter. Här är det Katarina som kommer med två böcker hon har specialtillverkat till mitt Öppet Hus.

Motiven är Kiara och Kotten. Visst är de underbart vackra? De ställdes på presentbordet tillsammans med alla andra presenter. Jag blev så glad över att mina fans kom, inte hade de behövt ha presenter med sig. Men jag tog tacksamt emot dem, eftersom de gav med hjärtat, och sakerna ofta var specialgjorda till mig.

Ofta kom önskemål om att få hälsa på hundarna. Då kom min guddotter Matilda med dem, hon var nämligen hundvakt hela helgen. Här är jag tillsammans med min vän och stora fan Christina, som fick Kiara i knäet.

Kotten är en knähund när det gäller att sitta i mitt knä, men han ville inte sitta hos andra. Däremot hälsade han på alla som ville.

En av gångerna när jag skulle signera hamnade jag vid fikabordet. Det doftade förföriskt gott ifrån bullarna och jag kunde inte motstå lockelsen utan smakade. Äpplekakan var helt ljuvlig och jag förstår de som tycker att mästerkonditorn ska ha med sig en kokbok med alla recept till nästa år.

Så många goa kramar, här får jag en av Eva medan jag signerar hennes böcker. En kär vän som jag inte har sett på ett par år.

Som vanligt när jag började signera vid ett tillfälle blev det kö. Lite som på Bokmässan i Göteborg.

Mörka moln svävade runt oss och åskan mullrade, men inte förrän vid fyratiden öppnade sig himlen och åskan drog rakt över oss.

Det blev mörkt inomhus, men det hindrade oss inte från att göra den guidade turen till min skrivarlya.

Oskar hade högläsning, här sitter han och förbereder sig innan de första åhörarna anländer.

Det var mer sol än regn och utemöblerna var populära att slå sig ner i.

Författarkollegan Lennart Guldbrandsson och jag tog den obligatoriska selfien att skicka till Kristina Svensson, den tredje författaren i Tre Hattar.

Sofie Andersson debuterade som illustratör och höll målarverkstad för besökarna. Något som var mycket populärt. Både för barn och vuxna.

Min arbetskamrat Mats, från Althin Medical kom och hälsade på. Vi har inte setts på över tjugo år, så det var ett kärt besök.

Efter att regnet dragit in över oss på lördagen försvann besökarna och hjälpredorna kom in och slog sig ned tillsammans med oss. Men det kom några eftersläntrare när regnet hade upphört.

En av dem var Christoffer van Woensel, som är en fantastisk dansare. Han är nu tillbaka i Sverige efter att ha uppträtt i Berlin under ett år .

Ibland blev det stora pusskalaset och Kiara tog gärna emot kramar och pussar.

Kotten ville helst av allt vara i min famn.

Men han såg nyfiket på de mindre människorna som kom på besök.

Det här blev en plats jag ofta landade på för att signera. Mitt vardagsrum, mitt favoritrum, här läser jag korrektur, här tränar jag, här kopplar jag av vid kakelugnens sken.
Här står de tålmodigt i kö och väntar på sin tur.

Även gästförfattarnas böcker fick stor uppmärksamhet och sålde bra. De två unga kvinnorna är skrivkursdeltagare och duktiga författare, Michaela och Emma.

Petit och Rödbenböckerna gick bra till de yngre.

Några var lite blyga när de mötte författaren.

Här har jag hamnat i fåtöljen där Lennart oftast satt när han signerade sina böcker.

Så många goa vänner, fans och läsare. Men även folk från byn.

Här är det några tyskar från Tingsryd som läst om evenemanget i tidningen.

Här sitter jag vid det vackra fikabordet och signerar.

En del barn var fascinerade av att möta författaren och de var väldigt noga med att få rätt bok signerad.

Åsa Persson och Karin Sallander. Två fantastiska författare som har gått skrivarkurs hos mig i många år och hade boksläpp hos mig på sina nya böcker. (Jag fick faktiskt några anmälningar till skrivarkursen vecka 44.)

Även Ulrika Amador har gått skrivarkurs för mig flera år, och skriver magiska böcker. Lennart Guldbrandsson föreläste om hur man skrev en bästsäljare. Han har gett ut många handböcker om skrivandet, bland annat i serien Tre Hattar tillsammans med mig och Kristina Svensson. Dessutom är han spökskrivare och har skrivit en hel del bästsäljare.

På söndag morgon hade vi lite prat om eventuellt nytt Öppet Hus nästa år. Sedan samlades vi för ett gemensamt foto. Här är kärntruppen som jobbade. Men de viktiga var de som skötte allt omkring, de dyker upp på foton längre ner.

Tipspromenaden var mycket populär där den ringlade sig fram i min björkhage. Frågorna var både lätta och svåra och det var ingen som lyckades få tretton rätt, däremot tre stycken med tolv rätt och de fick priser.

På söndagsmorgonen föreslog grindvakterna att de skulle fotografera alla som kom. Det tyckte jag var en bra idé, eftersom jag på lördagen inte hade hunnit prata med alla besökarna. Nu skulle jag få en chans att veta vilka som varit där, genom att titta på fotona i efterhand. Bara de som ville vara med på min blogg blev fotograferade. Eftersom dessa var första besökarna för dagen tog jag emot dem vid grinden.

Kära bekanta och skrivkursdeltagare.

De här personerna kom 17.30 på lördagen och tyckte det var så trevligt att de återkom på söndagen för att lyssna på högläsning, gå tipspromenad och fika. De kom från Vimmerby eller Vetlanda, är lite osäker... Folk kom från hela Sverige, men även utomlands: från Kanada, Färöarna, Göteborg, Stockholm, Landskrona, Malmö, Lund och från omgivningarna.

Fans och goa vänner.

Före detta arbetskamrater.

Författarkollegan Lill kom från Göteborg.

Den här mannen hade cyklat från Backaryd, en tur på två mil, uppförsbacke hela vägen till mig, så det var bara att rulla hemåt sedan.

Märta är en kär vän sedan jag flyttade hit till Kolshult. Vi lärde känna varandra i Kyrkans syförening. Här är hon tillsammans med maken.

Ingrid jobbar på macken i Eringsboda. Hon kom både lördag och söndag med sina vänner.

Det befarade parkeringskaoset uteblev.  Det fanns gott om platser att parkera utefter vägkanterna och på de små skogsvägarna närmast min gård.

Här har vi tyskar från Tingsryd.

Min guddotter Matilda var hundvakt och hade hjälpt till att förbereda Öppet hus, både veckan innan, men också varit här ett par veckor tidigare och arbetat i trädgården. Jessica Bengtsson är en klippa. Hon har arbetat åt mig på Bokmässan i Göteborg i många år och ställde gärna upp när det blev Öppet hus hemma hos mig.

Lyckliga läsare som hittat de perfekta böckerna.

Det var ett bra flöde genom huset. Ingång, gästförfattarna, mina böcker, fikarummet och sedan ut i andra änden av huset för att hitta en bra plats att sitta på.

Härliga, goa läsare.

På väg nedför trapporna efter att ha varit på guidad tur till min skrivarlya.
....
Författarkollegan Lill passade på att köpa min bok Jag är ingen häxa.

Det är så roligt att se de här fotona av alla besökarna, nja, inte riktigt alla, för alla ville inte vara med på foto, men det är kul att så många ställde upp på fotografering.

Här är stationen för tipspromenaden. Oskar väntar på att få dela ut tipslapparna.

Unga, bedårande läsare.

...
Full fart med att måla Petit och Rödbenmotiv.


Författarkollegan Cherstin kom också och hälsade på.

Här har vi Linnea, en ung lovande författare som ska gå skrivarkurs hos mig i höst.

Här är en bild på oss alla tillsammans.

Här sitter jag och Linnea på min favoritbänk. På den sitter jag morgon, middag och kväll medan hundarna leker på gräsmattan framför mig. Här filosoferar jag, funderar ut böcker och intriger. Den här gången tittade jag igenom de berättelser Linnea hade haft med till mig.

Ännu en härlig besökare.

När det blev fullt utefter vårt staket fick bilarna köra lite längre ner för att parkera vid skogsvägen.

Unga fans.

Tre glada systrar, döttrar till illustratören av Petitböckerna.

En glad pojke.

Grannen Henrik kom på besök. Han var med och hjälpte till vid letandet efter Kiara strax före nyårsafton när hon var försvunnen i 26 timmar. Han var en av de ansvariga för de två stora grupper som gick ut och letade.

Grindvakterna, Marie Robé och Matilda Brasch. Utan dem hade det blivit kaos. De hade alltid ett soligt leende och välkomnade alla hjärtligt. Något folk påpekade när de kom in.

Här är det full fart i målarverkstaden igen.

Elin-Sofie var en flitig medhjälpare. Även hon har arbetat i många år för mig på Bokmässan i Göteborg. Jag har fått många fina kommentarer om hennes skickliga bemötande av gästerna.

Matilda Brasch med sonen, vars namn just nu föll ur mitt minne.

Mästerkonditorn, Kristina Fridensköld, framför kakbordet. Egentligen är hon en högt uppsatt chef med många underchefer, många anställda under sig. Men hennes favoritsysselsättning är att baka och det kan hon med bravur. Hon skulle platsa bland mästerkockarna i tv. Hon fick mycket beröm för sina bakverk, och det blev bara ett fåtal kvar till oss när gästerna hade gått.

Matilda Ahlberg, min guddotter, besökte grindvakterna och såg till så att de hade det bra.

Det var fullt med bilar på parkeringen också, däribland en porsche...

Jag lyssnar uppmärksamt på Ingemar, som berättar intressanta historier.

Min barndomsvän Viola kom oväntat på besök från Lerum, utanför Göteborg. Vi hade mycket att prata om när gästerna hade gått.

Marie är en hundmagnet, mina hundar älskar henne. Här är det Kiara som söker trygghet hos henne, medan Kotten som vanligt är mattefixerad.

Det var först när gästerna hade troppat av som hundarna fick komma in i huset och vara med för att nosa runt och äntligen få vara tillsammans med matte och husse.

Jag hade en gästbok liggande vid entrén. Många, många har skrivit där. Flera har kallat det "Kolshults Bokmässa" eftersom jag bor i Kolshult. Men i stort sett varenda en har skrivit att de hoppas att detta ska bli ett återkommande evenemang. Och vet du, med 90 procents säkerhet, om vi får ha hälsan, så öppnar vi portarna till min skrivarlya igen 2020, 1-2 augusti. Bara så att du i god tid kan planera din resa hit till mitt paradis. Många författare har redan hört av sig med förhoppning om att de ska få bli gästförfattare hos mig nästa år.

Det har varit en helt fantastisk helg. Du ser säkert på fotot hur glad jag är. Nu ska allt ställas till rätta igen och jag ska sätta mig för att skriva vid mitt tomma skrivbord. För en sak är säker, augusti 2020 kommer jag att ha flera nya böcker att erbjuda dig.

Ett stort och hjärtligt tack till alla som besökte mitt Öppet hus i helgen! Hjärtligt välkomna nästa år!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
  


 

7 kommentarer:

 1. Hej Kim o medarbetare!
  Jättefint bildspel av ett härligt Öppet hus-evenemang.
  Första gången jag träffar Kim, och är mycket imponerad av henne som person o författare. Tack för fint bemötande - jag anmäler mig som Gästförfattate nästa år! ����

  SvaraRadera
 2. Hej Cherstin
  Tack för de fina orden! Jättekul att träffa dig. Härligt att du känner så. Då antar jag att skrivkrampen har gått över?
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Hej Kim och alla ni andra som gjorde dagen så trevlig i Kolshult! Stort T A C K för ett fantastiskt arrangemang och så många fina foton att titta på från de båda dagarna. Vårt besök på söndagen har vi med oss i våra hjärtan för evigt. Det var magiskt! Linnéa är ett stort fan till dig, Kim. Du har, med dina fantastiska böcker, verkligen väckt hennes läslust och även inspirerat henne till att våga skriva själv. Kram till er alla.

  SvaraRadera
 4. Hej Cia
  Åh, vad glad jag blir över dina ord. Tack så mycket! Vi ses i höst när ni kör Linnéa till skrivkursen! Hälsa henne så gott!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Så härligt att läsa om din bokmässa! Du är en sann inspiratör - och jag planerar en bokmässa i Billesholms Folkets Park i slutet av juni 2020. Om du har plats deltar jag gärna på din nästa bokmässa - min första bok - OVÄSEN i Älvdalen släpps den 21 mars 2020. Researchen finns redan nu på www.trollkona.se för den som är nyfiken på bakgrunden till trolldomsprocesserna i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Hej Annika
  Spännande! Ska ha dig i åtanke till nästa års bokmässa. Lycka till med boksläpp!
  Kram Kim :-D

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!