Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 7 september 2013

Boktips: Polis av Jo Nesbø, en av de bästa spänningsdeckare jag har läst på länge!

När folk frågar mig om de behöver läsa den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona i den ordning böckerna har kommit ut, svarar jag alltid nej, eftersom det är den historiska händelsen som är viktigast.

Däremot önskar jag att någon hade sagt till mig att jag borde läsa Jo Nesbös böcker om Harry Hole från början. Nu har jag läst dem lite som de har ramlat över mig. Det har inte gjort mig besviken, utan bara fått mig att längta efter att läsa de tidigare böckerna i serien.

Trots att jag inte har läst alla tidigare gjorde jag som förut, hoppade på en ny bok av Jo Nesbö. Den här gången var det Polis!

Spänningen byggs upp direkt i början av boken. Poliser bevakar ett vittne som ligger döende på sjukhus. Harry Hole, eller... Någon är ute efter att döda vittnet och planer smids. Vittnet ligger hjälplös i sin säng, fjättrad av sin koma. Den vaktande polisen blir drogad...

Under tiden allt detta sker händer det också flera polismord. Jakten på polismördaren är i full gång och spänningen är nästintill olidlig vid vissa tillfällen.

Den här boken lyssnade jag färdigt på två dagar. Polis är på 605 sidor och jag var helt uppslukad av boken. Lyssnade på den när jag jobbade, städade, såg på tv, promenerade etc. Kunde helt enkelt inte sluta lyssna...

Jag förstår att Jo Nesbös böcker finns utgivna i över 40 länder, har sålt i imponerande 18 miljoner exemplar och fått mängder av utmärkelser. Jo Nesbø ses som en av vår samtids viktigaste och största kriminalförfattare.

Har du ännu inte läst någon av Jo Nesbös böcker är det nu på tiden. Polis av Jo Nesbö är en av de bästa spänningsdeckare jag har läst på länge!

Självklart hittar du boken i din bokhandeln. Den finns också på Adlibris och Bokus eller övriga nätbutiker.
 

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 6 september 2013

Då får jag massor av inspiration... Akademibokhandeln Gleerups augusti 2013

Lördagen den 31 augusti var jag och signerade hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Skyltfönstret var fullt av mina böcker. Något som lockade många att kika in och ta en titt på böckerna. En familj kom in, såg på alla framlagda böcker och sa "Nähä, ingen ny Kimberliebok i år heller!" Sedan gick de...

Så här fint var det "uppdukat" när jag kom, förutom vepan, den hade jag med mig. Jag var ute i god tid, tänkte lämna ifrån mig mina saker och ta en tur på staden. Så blev det inte, för direkt jag kom stod folk vid böckerna och kikade. Det var bara att hänga jackan över stolsryggen och sätta igång att signera. Därefter hann jag dra upp vepan, sedan kom det nya människor. Vilket gjorde att min tretimmarssignering, istället blev fyra timmar. Men det gjorde absolut ingenting.

Jag signerar för fullt. Foto Ann Murtomäki
Det var konstigt väder ute. Ena stunden strålande solsken, i nästa stund öste regnet ned. Det var en ständig ström av torra och våta människor som kikade in. Böckerna försvann i snabb takt och PJ som arbetade i butiken fick ständigt hämta fram fler böcker, trots att han redan hade förberett med så många. Sålde otroligt bra, ja faktiskt lika bra som vid en julsignering! Det är mycket det!

En trogen fan är Ann, som ofta kommer och hälsar på vid mina signeringar. Hon hade med sig en jättego present, godis och te. Tack snälla Ann! :-)

I hällregn kom min vän Ingrid och vi gick på kondis och tog en fika, men orden flödade så mycket mellan oss att det inte blev så värst mycket ätit av våra goa kakor. Tänk vad trevligt man kan ha med en kär vän. Tyckte synd om Ingrid som kom till bokhandeln helt genomblöt och säkert inte hann bli riktigt torr innan vi gick hem åt varsitt håll. Vårt samtal inspirerade mig mycket och på vägen tillbaka till min skrivarstuga byggde jag upp en berättelse inom mig.

Det är sådana här signeringar som ger mig inspiration. De som besviket gick iväg när det inte fanns någon ny Kimberliebok, fick mig att tänka att jag kanske skulle gå hem och skriva en fortsättning, i allafall... Alla uppmuntrande ord, "Sluta aldrig skriva", "Världens bästa författare", "Du skriver helt underbart", "Jag har lärt mig så mycket från dina böcker" etc. Det är sådana ord som ger mig skrivlust och inspiration.

Jag skriver alla böcker till mig själv, utan någon bestämd ålder i åtanke, ändå finns alla de här rösterna inom mig när jag skriver. Jag vill tillfredsställa dem, jag vill ge dem nya böcker att läsa, låta dem försvinna bort i fantasin när de läser mina böcker, lika mycket som jag gör när jag skriver böckerna.

Ett tag var det så mycket folk runt mitt signeringsbord att jag tänkte "Hjälp!" och önskade att flickorna som hjälper mig på bokmässan skulle vara där och hjälpa till, berätta om böckerna, plocka fram böckerna, ta bort dem och få ett bättre flöde. Samtidigt var det kul att höra kommentarerna om böckerna medan de stod och småpratade med varandra runt signeringsbordet. Mitt leende blev bredare och bredare och till slut kunde jag inte dölja hur glad jag var över alla fina ord de sa om mina böcker.

När jag sedan fick höra av personalen att jag är en av dem som drar mest folk vid signeringarna, då blev jag extra glad.

Det är sådana här dagar som inspirerar mig att skriva och skriva och skriva. För det verkar som om mina fans/läsare aldrig får nog av mina böcker. Det känns helt underbart! Jag försöker förnya mig hela tiden, kanske det märks i böckerna?

Nu kommer jag inte att ge mig iväg och signera igen förrän till Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. Du missar väl inte att jag lottar ut entré- och seminariebiljetter här på min blogg!

Om du är på Bokmässan får du gärna komma och hälsa på mig i min monter B09:20. Jag finns på plats alla dagar, i stort sett hela dagarna. Välkommen!

26-29 september 2013
kan du träffa mig i monter B09:20
på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.
Jag signerar och berättar om mina böcker.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 5 september 2013

Skrivretreat i november

För mig fungerar det bäst att sitta hemma och skriva i lugn och ro, för andra fungerar det bättre att sitta på ett kafé med andra människor omkring sig. En del åker på skrivretreat för att träffa andra författare, byta erfarenhet och skriva i lugn och ro. Nu har även du möjlighet att åka på Skrivretreat. Läs nedan:

Skrivretreat i november!

1-17 november 2013.
Kom så många dagar du önskar!

Nu presenterar vi årets skrivretreat i november 2013 på Tre Björnar vandrarhem. Denna gång i samarbete med Författarcentrum som bjuder in sina medlemmar på retreaten.

Här får du lugn och ro att skriva. Du träffar skrivarvänner och njuter av den vackra naturen och vänliga atmosfären i Älvdalen. Du bor i sekelskifteshus och har eget rum med skrivbord och tillgång till gemensam skrivarateljé, kök/tv-rum och trådlös internet. Gångavstånd till vildmark såväl som simhall med 50-metersbassäng, restauranter, bibliotek och affärer. För den skidsugne går det att åka skidor vid en fäbod 2 mil bort om inte snön lagt sig kring Älvdalen.

För ett eget rum betalar du 200 kr/natt. Om du vill dela rum kostar det 150 kr/natt. Frukost 60 kr, lakan och handduk 100 kr,
slutstädning 150 kr-300 kr om du inte vill städa själv.

Se utlåtanden och bilder på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Skrivretreat-i-Älvdalen/170139499759449?fref=ts

Anmälan och frågor: Ingela Norlin, STF Vandrarhem Älvdalen, Tre Björnar

Anmäl gärna på mail trebjornar@telia.com

Telefon 0251-104 82
Mobil Ingela Norlin 070-659 17 68
E-post trebjornar@telia.com
Dalgatan 31
79631 ÄLVDALEN

Välkommen hälsar Ingela och Gerhard på Tre Björnar i samarbete med Författarcentrum

STF vandrarhem Älvdalen, Tre Björnar: www.trebjornar.com

Författarcentrum: www.forfattarcentrum.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Författarcentrum/254749451265763?fref=ts


Låter det som något för dig? Jag tycker det låter väldigt mysigt, eller hur?

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

onsdag 4 september 2013

"Fantastisk lätt att ta till sig" om skrivboken Att skriva med glädje

En kommentar här på bloggen gjorde mig jublande glad. "Fantastiskt lätt att ta till sig" skrev Susanne Olsson om min bok Att skriva med glädje. Nedan kan du läsa hela Susannes kommentar.


Hej Kim!
Jag sitter med din bok " Att skriva med glädje" - en gåva från min man. Han vet om att jag sedan länge har velat skriva en bok, men inte vågat börja.

Nu har jag börjat läsa din bok och den är fantastiskt lätt att ta till sig och få tankar om hur författandet kan te sig. Framför allt lär den mig hur man konkret lägger upp arbetet kring att skriva en bok. Jag läser, stryker under och sätter "Gula lappar" till speciella avsnitt som jag vet att jag kommer att återvända till.

TACK för stor inspiration och nu kommer jag ju även att läsa din blogg ;). Dessutom måste jag ju så klart läsa dina fiktiva böcker.

En STOR KRAM från
Susanne OlssonTack snälla Susanne för dina fina ord! Blir alltid jublande glad när någon skriver positiva saker om mina böcker! Tack!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 3 september 2013

Vill du ha en gratisbiljett till Bok och Biblioteksmässan i Göteborg 26-29 september 2013?

Om du har tänkt gå till Bokmässan i Göteborg har du nu chans att få en gratis inträdesbiljett, värde 220 kronor. För nu lottar jag ut några inträdesbiljetter till bokmässan!

Dessutom ger jag även bort seminariebiljetter, värde 675 kronor.

Skriv en liten kommentar här på min blogg, då kanske just DU har tur att få någon av biljetterna. Skriv även vilken av biljetterna du helst av allt vill ha.

Maila även din postadress till Kim M Kimselius så att jag direkt kan posta biljetten till dig, för att vara säker på att den kommer fram i tid till bokmässan.

Du har tid på dig fram till klockan 18.00 den 15 september. Vinnaren meddelas här på bloggen den 16 september, samt på mail (om du har mailat mig)!

Lycka till!


26-29 september signerar jag mina böcker på Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20.

På bokmässan kan du köpa samtliga mina 26 titlar för otroligt bra priser. Vi ses!Årets nyheter är:
Persiens PärlaMånstenen

Vinn boken Månstenen.
 Spöket på Stora Mossen
Back to Pompeii (Debutboken Tillbaka till Pompeji som nu utkommit på engelska)
Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 2 september 2013

Provtryck på omslaget till Månstenen har kommit

Nu har provtrycket på omslaget till Månstenen kommit. Det ger mig hopp om att vi ska hinna få boken i tid till Bokmässan i Göteborg.

Det är mycket som ska göras innan en bok är klar. Allra först ska den skrivas. Inga problem. Orden bara rasar ur mig. Därefter ska den korrekturläsas, många gånger, av både mig och korrekturläsare. När alla ändringar är inlagda går boken till tryck. Självklart har illustratören Mats Minnhagen gjort ett snyggt omslag ett par månader innan boken är helt klar, det skickas till tryckeriet, samtidigt med all text.

Nu har alltså ett korrektur på omslaget kommit. Nu har jag en sista chans att se om jag har missat något fel i texten, men jag ska även kontrollera att omslagets färger blir bra. Det är därför det ligger en färgskala längst ned på provtrycket.

I samband med att jag fått provtryck av omslaget kommer även en PDF-fil från tryckeriet, där ska jag kontrollera en kopia av bokens innehåll. (Sista chansen att ändra i texten innan boken går i tryck.) Förr kallades det för Blåkopia, och kom med vanlig post i ett tjockt kuvert. Nu kommer det alltså över datorn.

När jag har sagt ja till både omslaget och bokens innehåll sätter tryckpressarna igång. Inom en snar framtid kommer jag att hålla det första exemplaret av den tryckta boken Månstenen! Det kommer att bli en härlig känsla.

Vill du vara en av de första att läsa Månstenen som pappersbok, vill du ha ett signerat exemplar? Då tycker jag att du ska försöka Vinna Månstenen.

Redan nu kan du läsa Månstenen som e-bok. Du vet väl att du även kan låna e-boken på ditt bibliotek!

Nej, nu ska jag sätta igång och kontrollera inlagan, som texten inuti boken kallas!

Snart, mycket snart kommer boken. Spännande!!!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

söndag 1 september 2013

Wikitravel restips och information om resmål

Wikitravel är en kul sida där du kan hitta information om olika resmål, men även lägga in dina restips, fakta om länder, platser, städer etc.

Eftersom jag reser väldigt mycket tycker jag att det här är en kul sida. Mexikosidan saknar information, där kan jag tillföra mycket, när jag hinner.

Har du tips om någon annan bra restipssida får du gärna skriva det i kommentarer eller mejla Kim M Kimselius.

Hoppas du hittar ett resmål du vill besöka!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här