Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 17 mars 2012

Boktips: Robert Westalls böcker, bland annat Krigskatt

Det var länge sedan jag läste Krigskatt av Robert Westall, men det är en bok som har etsat sig fast i mitt minne. Boken handlar om andra världskriget. Huvudpersonen är en katt som tar sig fram genom brinnande krig och ger läsaren en annorlunda vinkel av andra världskriget.

Boken är otroligt spännande och mycket annorlunda.

Robert Westall har även skrivit Kulsprutan, Fågelskrämmorna, Framtidsbana, Serosters katter (ännu en av mina favoriter), Glaskistan (otroligt fängslande), Giftmörderskans dolk och andra berättelser, Yaxleys katt, Död i sikte, Löftet, En vän i nöden, Klockan och andra rysarnoveller, Två världar, Julkatten, Ny identitet, Spökklostret, Katten och barnet, Ondskans sjö, David och kattungarna.

Flera av Robert Westalls böcker utspelar sig i krigsmiljö. Ofta har katter en framträdande roll i böckerna. Han har även skrivit ett par fantasyböcker:  Serosters katter, En vän i nöden och Glaskistan.

Robert Westall skrev sin första bok för sin tolvåriga son för att beskriva hur han hade haft det under sin uppväxt under andra världskriget i England. Den boken heter Kulsprutan och för den boken fick han Carnegie Medal.

Även om Robert Westall har skrivit mycket om andra världskriget har han även skrivit flera spökhistorier som är rysligt bra!

Böcker jag varmt rekommenderar!

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

fredag 16 mars 2012

Du missar väl inte konjunktionen på himlen nu i mars?

Just nu har du möjlighet att se Jupiter och Venus stå i konjunktion med varandra. Bilden tog jag igår kväll när planeterna lyste klart på himlen.

En konjunktion är ett tillfälle när två himlakroppar syns nära varandra på himlen. Ofta avses en planets konjunktion med solen, men termen används även om möten mellan andra kroppar i solsystemet eller mellan till exempel månen och en stjärna.

I sällsynta fall är konjunktionen så tät att kropparna överlappar varandra, det kallas då för ockultation.

För mayafolket betydde stjärnorna och planeterna mycket och när himlakropparna stod på rad var det extra betydelsefullt.

Kanske har Jupiters och Venus konjunktion något med att Mayakalendern slutar den 21 december 2012?

Passa på och njut av de två starkt lysande himlakropparna, för vem vet när vi får uppleva detta igen!

Kramisar KimJag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

torsdag 15 mars 2012

Mexiko Ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk skola

Rundresan i Mexiko tillsammans med Temaresor gav mig mycket mer än vad jag någonsin hade annat när jag bokade resan hemifrån. Det viktigaste för mig var att se templen, de olika mayastäderna och miljön.

Vår temaguide Annika tog oss med till många mayastäder, men också till andra intressanta saker. Idag ska du få följa med på vårt besök i en statlig mexikansk skola och en stor mexikansk hacienda.

Här står vi utanför skolan och vår guide Annika berättar för oss vad som gäller när vi kommer in. Under tiden hör vi hur de äldre barnen ropar ut genom fönstren: "Titta gringos!" Det är oss de menar.

Här är en del av skolbyggnaden, varifrån de äldre barnen ropar åt oss.

Vi fick träffa förstaklassarna. De var nyfikna på oss, men också stolta över att få visa vad de hade lärt sig.

Mitt minne är lite dimmigt (du kommer väl ihåg att jag hade hög feber och var sjuk), men jag tror att barnen sjöng nationalsången för oss. Minns i alla fall att vår guide Annika berättade att de brukade sjunga nationalsången och att barnen en gång hade sagt: "Nu har vi sjungit vår nationalsång, nu får ni sjunga er." Och det hade de svenska turisterna gjort. Jag var glad att jag slapp sjunga.

Här är den lille pojke som jag satte mig på huk bredvid medan han bläddrade i sin skrivbok. Ibland pekade jag och frågade vad det var för något på bilderna och han förklarade villigt. Hoppas att jag inte smittade honom...

På skolgården växte det apelsinträd. Vilken lycka!

Efter skolbesöket gick vi rakt över den stora bollplanen och fram till haciendan. En gång i tiden hade den varit ståtlig och välskött. Nu var underhållet eftersatt, men vi kunde ana forna tiders glans.

Visst är det vackert?

Överallt växte färggranna blommor.


Här fanns de tidsenliga möblerna kvar. Massor av sköna stolar och ingen av dem fick man sitta i. Jag var febrig och trött och ville bara sitta, men jag gick vidare. Lutade mig mot ett skåp en gång och min duktiga guide påpekade, utan att titta på mig, att man inte fick sitta i möblerna eller luta sig mot dem. Jag förstod att det var mig hon talade till.

Golvet var mycket vackert.

Här är några av de medsresenärer som vi umgicks med.

Kassaskåpet!

Den här uteplatsen tycker jag ser väldigt inbjudande ut. Tänk att sitta här i skuggan, en varm dag, låta ljumma vindar smeka dig medan du läser en bra bok och har en läskande kall dryck vid din sida!

Tyckte verkligen om det här stället. Kanske kommer det att få figurera i någon av mina böcker en gång i framtiden!

Gissa om den här gungstolen såg inbjudande ut för febersvaga ben!

Stället var i stort behov av renovering, vilket man såg allra tydligast på taket.

Det var ett stort hus med många, långa, stora rum.

Här fanns inga sovrum, istället fanns det krokar i vartenda rum där man hängde upp sina hängmattor och sov. Utifrån alla krokarna kunde vi förstå att familjen som bott här brukade ha många gäster. Ser du krokarna på väggen?

Den här lampan tyckte jag var väldigt vacker.

Huset var uppdelat i två hus, med en lång öppen plats mellan de båda längorna.

Här fanns även hästhagar precis runt knuten av huset. Ser du rötterna på trädet som hänger ner från grenen. Om det inte hade varit för att hästarna åt på dem skulle de till slut ha nått ner till marken.

Här ser du tydligt den långa öppna platsen mellan de två delarna av huset.

De hade även ett eget litet kapell som endast rymde godsägaren och hans familj. Tjänarna fick stå utanför och lyssna på gudstjänsten.

Spindelliljorna var mycket vackra.

Den här haciendan hade arbetat med sockerrör. I den här maskinen pressades sockerrören och i ställningen till vänster på bilden hängdes sockerrören upp till tork.

Den här delen av haciendan är lagerlokaler och på planen mellan lokalerna fanns förr fullt av ställningar där sockerrören hängde på tork.

Tänk vad mycket vi hann med varje dag i Mexiko. Det här är bara vad vi gjorde under en förmiddag. När vi var klara här åkte vi vidare till mayastaden Uxmal. En plats som gav mig väldigt mycket inspiration. Här fick jag också klättra upp för min första tempelpyramid. Det kan du läsa om i nästa inlägg från Mexiko.

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar KimMin historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

onsdag 14 mars 2012

Språkets förändringar

Det svenska språket skiftar ständigt, nya ord tillkommer, gamla faller i glömska.

Tänk dig bara att läsa en bok som är skriven i skiftet 1800-1900-talet. Det är stor skillnad på språket, trots att det ändå inte är så där väldigt många år sedan.

När jag var liten läste jag allt jag kom över. Eftersom vi bodde på landet kom jag inte till bibliotek så ofta och vår lilla byskola hade inget bibliotek. Därför tog jag det som fanns hemma, bibeln och ordlistan!

Båda dessa böcker läste jag från pärm till pärm. Bibeln gav mig spännande berättelser och Ordlistan lärde mig nya spännande ord.

Häromdagen satt jag och zappade runt bland kanalerna (jag har ju varit sjuk i tre veckor nu med bland annat lunginflammation). Då kom jag till en film som jag tror hette Stunderna med Marguritta, eller något sådant. Filmen handlade om en gammal dam som satt i parken och läste. Hon träffar en yngre man och börjar läsa för honom. Själv kan han inte läsa. Hon ger honom en ordlista i present, men han blir arg för att han inte hittar orden han söker. Mycket på grund av att han inte vet hur de stavas. Hon svarar honom då att alla ord inte finns i ordlistan, men orden finns ändå.

Precis så är det. Jag har massor av ordlistor hemma, men alla ord ryms inte i dem. Ständigt kommer det nya ord. Titta bara på några av dessa:

ac-förkylning: En förkylning som man fått av luftkonditionering. (Kanske det jag råkade ut för när jag reste runt Mexiko i luftkonditionerad buss och sedan steg ut i +37 graders värme?)

airbagjacka: mc-jacka som blåses upp vid en olycka.

appa: att ordna och använda sina appar i mobilen.

arabisk vår: situation som inger hopp om demokrati i arabiska diktaturstater.

attitydinkontinens: oförmåga att hålla inne med vad man tycker.

brutalrea: rea med kraftigt nedsatta priser.

bröllopsklänning: används oftare istället för brudklänning.

dumpling: fyllt degknyte (tänk det åt jag i Kina, men inte trodde jag att ordet skulle börja användas flitigt i Sverige.)

fixiecykel: avskalad, snabb cykel med fast baknav, oftast utan bromsar!

flipperföräldrar: föräldrar som vågar låta barnen klara sig själva. (Det är väl inget nytt, fanns även när jag var ung och då talade man om ouppfostrade barn.)

förväntis: en person eller något man förväntar sig något av.

gps-väst: en skyddsväst med inbyggd gps.

kapselbryggare: espressobryggare där kaffepulvret ligger i kapslar.

knarkometer: apparat som kan upptäcka spår av droger.

mobildagis: kollektiv förvaring av mobiler när de inte används (Wow! Skulle gärna vilja se ett sådant dagis!)

novellix: en novellbok i litet format.

nysare: person som sprider nyheter och tips vidare.

ofast jobb: icke-fast anställning

otänk: något otänkbart

padda: smeknamn på Ipad och andra surfplattor.

robothandel: värdepappershandel som bedrivs av snabba datorer.

sms-livräddare: person som lärt sig hjärt-lungräddning och kan nås via sms.

surdegshotell: ställe dit man kan lämna sin surdeg för tillsyn. (Låter helt galet, eller vad tycker du?)

vavva: att vara hemma från jobbet med en nyfödd valp.

vobba: att jobba lite samtidigt som man är hemma och tar hand om sjukt barn.

Ja, det var några av 2011 års nya ord. Det gäller att hänga med i svängarna. Kanske en del ord är borta innan man ens hunnit lära sig dem?

Om du vill ha full kontroll på det svenska språket kan jag varmt rekommendera tidningen Språk. Den är fullmatad med intressanta artiklar och det är från den tidningen som jag har hämtat ovanstående nyord! På deras webbsida hittar du fler nyord.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

tisdag 13 mars 2012

Mexiko / Mexikanska Golfen / Flamingos / Mangroveträsk och sötvattenpooler

I hela mitt liv har jag velat se levande flamingos. Fåglarna ser så ståtliga ut på tv och bild. De långa gracila halsarna, de långa benen och framförallt den rosa färgen. Därför blev jag glad när vår Temaguide Annika sa att vi skulle ut och titta på fåglar i en lagun och om vi hade tur kanske vi kunde se några flamingos.

Här ser du de båtar som vi om en liten stund ska åka ut med för att titta på fåglar.

Vi såg en liten grupp flamingos och jag blev överlycklig och fotograferade, men de fastnade inte på bild för båten for fram alldeles för fort. Längre bort i fjärran kunde man ana rosa prickar, tusentals rosa prickar. Det kan inte vara flamingos sa vi till varandra, det måste vara bojar för fiskenät...

Men det var flamingos, tusentals av dem och jag filmade och fotograferade.

Kunde knappt se mig mätt på fåglarna!

Visst är de underbart vackra. Färgen får de från räkorna de äter. Allteftersom båtarna kom nära fåglarna, lyfte de lugnt och flög till andra sidan av den stora fågelflocken, vilket gjorde att vi hela tiden hade massor av fåglar att titta på.

Ser du alla de rosa små prickarna bakom Irma, det är flamingos! Helt fantastiskt!

Vår båt tävlade med en av de andra båtarna om att komma först till mangroveträsket, men vår båt fick se sig slagen på mållinjen. Här kör vi in i tunneln mellan mangroveträden.

Det var en mycket annorlunda värld här inne i dunklet. Det pös från vattnet och det luktade verkligen mycket otäckt!

Vattnet hade en otäck gulgrön färg.

Uppe på grenarna skymtade vi termitbon.

Mitt inne i Mangroveträsket kom vi fram till sötvattenpooler. Här fick vi stiga av och gå på en landgång som förde runt bland de kristallklara sötvattenpoolerna. Några tyska turister badade glatt i en av de stora poolerna.

Det var sådan otrolig skillnad från det gulgröna vatten vi just hade kört igenom.

Vattnet var kristallklart och man kunde tydligt se fiskar simma runt i vattnet.

Så här såg landgångarna ut som vi gick på i området. På ett ställe var landgången raserad och det var lite otäckt att gå över, men det gick.

Här hittade jag ännu ett termitbo. Eller kanske det egentligen är något helt annat...?

Vår båtförare/kapten/chaufför var mycket trevlig och hjälpsam.

När vi steg av båtarna hittade vi den här ljuvligt vackra fågeln stående vid bryggorna. Tror det är en Ägretthäger. Vår guide Annika frågade om vi hade sett några flamingos och blev glad att vi hade sett tusentals av dem. Hon berättade att en av hennes grupper bara hade fått se SEX stycken flamingofåglar, totalt! Vi var verkligen glada för att fåglarna hade bestämt sig för att hålla till på denna plats just när vi kom.

Färden gick vidare, mot Mexikanska golfen och lunchen, som var flera timmar senare än normalt. Många var hungriga och trötta, men ändå på gott humör. Kan man vara annat med den här storslagna utsikten ifrån matbordet?

Vi hade blivit lovade att få en chans att ta ett dopp i Mexikanska Golfen efter att vi hade beställt vår mat...

 Ivrigt väntar alla på kyparen, eftersom doppet hägrar...

Här är det Irma som förväntansfullt tittar ut mot vågorna.

Till slut var maten beställd och vi kunde slänga oss i det mycket varma, underbara vattnet.

När Irma tog den här bilden av mig i vattnet blev jag just attackerad av fiskar som bet på mig. Det gjorde inte ont, var bara otäckt att känna hur många munnar smakade på mina ben...

Så här såg stranden ut utanför restaurangen.

Jag kände att jag behövde en liten stund för mig själv och hittade den här underbara stolen där jag slog mig ned.

Fascinerat studerade jag väggen till restaurangen. Tänk att ha palmer inomhus och utomhus samtidigt...

Älskade verkligen den här dagens utfärd. Även om vi gjorde mycket var det lugnt tempo och en av mina drömmar hade gått i uppfyllelse: Jag hade sett levande flamingos!

I mitt nästa inlägg kommer jag att ta dig med till en underbart vacker Hacienda, samt en mexikansk byskola.

Jag har otroligt mycket kvar att berätta för dig. Hoppas att du tycker om mina Mexikoinlägg!

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar KimMin historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.