Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 mars 2015

Boktips: Mördarens apa av Jakob Wegelius

Mördarens apa av Jakob Wegelius

En bok som inte gick att lägga ifrån sig. Fascinerande eftersom huvudpersonen är en apa/gorilla och inte kan tala. Sally Jones som apan heter är en mycket skicklig maskinist, ja bra på det mesta och hon kan läsa och skriva.

Hon arbetar på ett fartyg som går på grund. Kaptenen blir oskyldigt anklagad för mord och döms till 25 års fängelse.

Sally Jones flyr för att inte bli satt i bur.

Nu måste hon hålla sig undan, hålla sig vid liv och bevisa att kaptenen är oskyldig. Hon var ju där.

Berättelsen tar läsaren med på en resa runt i världen och beskriver exotiska platser.

Känslorna beskrivs så väl att strupen snörps åt vid många tillfällen och jag håller t.o.m. andan när det blir alltför spännande.

Svårt att placera boken i någon kategori, för det här är en bok jag vill rekommendera till alla. Läs den!Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 13 mars 2015

Boktips: Dagen noll av David Baldacci

Dagen Noll av David Baldacci.

En bok i Jack Reacher-anda (Lee Child) Ja, det känns nästan som om det är tuffingen Jack Reacher jag lyssnar på, eftersom det är samma uppläsare, Torsten Wahlund, till båda böckerna. Men inte bara det, stilen är densamma. Även här handlar det om en soldat, krigshjälten John Puller som arbetar inom den amerikanska arméns kriminalpolis och sägs vara den absolut skickligaste utredaren.

Han blir kallad till en avlägsen liten ort, när en familj med militär koppling hittas slaktade i sitt hem. Tillsammans med ortens kriminalpolis, Sam Cole, tar han sig an fallet. Sam Cole är en stark kvinna, med kopplingar till de flesta på den lilla orten. Det visar sig dock att det som har hänt kommer att få vittgående konsekvenser för fler än de som bor i samhället. Klockan tickar ner.

Eftersom jag tycker väldigt mycket om Lee Childs böcker om Jack Reacher, tyckte jag väldigt mycket om denna. En bok jag lyssnade intensivt på och hade svårt att lägga ifrån mig. Blir glad när jag upptäcker hur många fler böcker David Baldacci har skrivit, har redan laddat ned dem på Storytel. Rekommenderar varmt den här boken!

Tycker du om Lee Child och Jack Reacher ska du absolut läsa Dagen noll av David Baldacci.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 12 mars 2015

"Riktigt, riktigt bra skrivet!" Staden på andra sidan - Kompassen av Kim M Kimselius

Före jul sökte jag läsare till min nya bok Staden på andra sidan - Kompassen. Den här recensionen är skriven av författaren Eva Ullerud.


Staden på andra sidan – Kompassen

Jag har haft nöjet att läsa och recensera Kim M Kimselius senaste bok Staden på andra sidanKompassen som kommer ut i dagarna på Roslagstext. Eftersom jag älskar fantasy gör jag det gärna.

Huvudkaraktärerna i berättelsen är två barn, Markus och Matilda, som finner en märklig bubbla i en grotta och genom den kommer till en främmande värld. Sedan börjar det hända saker. Jag ska inte avslöja vilka men spänningen stegras gradvis och jag kan säga att när jag var mitt i boken var det så spännande att jag inte kunde lägga den ifrån mig. Jag kan tänka mig hur det då känns för en tioåring. Riktigt, riktigt bra skrivet med andra ord.

I Staden på andra sidanKompassen har Kim M Kimselius skapat en underbar fantasivärld med djur, trollkarlar och mycket annat. Och en gammal berättelse som börjar nystas upp …

Speciellt älskade jag gestaltningen av råttan, som inte egentligen … , nej jag ska inte säga mer. Det kan bero på att råttor tillhör mina favoritdjur eftersom de är både kloka och tillgivna.

Slutet var överraskande. Jag väntar med spänning på del två!

Kim har skapat en så verkligt naturlig och trovärdig värld, äkta, spännande. Den har allt!

Eva Ullerud

Utdrag ur bokens början:
Markus vände sig om och såg på Matilda. Hon stod förstummad och tittade på den vackert skimrande bubblan. Utan att han tänkte sig för, sträckte Markus fram handen och fattades hennes. Hon protesterade inte.

”Vad är det där?” frågade hon och lät nästan andäktig i tonen.

Markus förstod henne, det var en mäktig och samtidigt skrämmande känsla, att stå framför den skimrande bubblan. Om han tog på den kanske den sprack? Det brukade såpbubblor göra. Kanske skulle det välla spindlar ur den? Kanske hade de hittat en ny djurart?

”Vi måste se efter!” sa Matilda och sträckte fram handen mot bubblan.

Markus drog henne bakåt och hejdade henne.

”Nej, vi vet inte vad som händer om vi rör den. Kanske den exploderar och miljontals spindlar krälar ut.”

Markus var inte speciellt förtjust i spindlar, han var inte modig över huvud taget. Ändå fanns det en iver inom honom att upptäcka nya saker och ting.

Kompassen pirrade intensivt, som om den plötsligt blev mycket glad, vilket gjorde Markus rädd. Sedan fylldes han av ett oväntat mod. Det var en märklig känsla som han aldrig tidigare hade upplevt. Han kände sig oövervinnlig, odödlig, som om han var stor och stark och kunde korsa oceaner bara genom att gå på vattenytan.

Matilda märkte tydligen förändringen, för hon såg på honom och sa:

”Vad hände?”

Markus log brett och leendet var det härligaste han hade känt på länge. Det var äkta och ren glädje som fyllde hans bröst. Han var inte rädd för något längre.

Kompassen pirrade allt starkare i fickan. Han tog upp kompassen och höll den i sin hand. Nålen pekade stadigt mot den skimrande bubblan. Plötsligt började nålen vibrera. En flämtning från Matilda fick Markus att lyfta blicken och se på henne.

Hon stirrade med uppspärrade ögon mot bubblan, som växte sig allt större och närmade sig dem, snart skulle den omsluta dem helt och hållet. Om de inte gav sig av ut ur grottan genast skulle det vara för sent, den stora bubblan skulle spärra vägen för dem.

”Vad gör vi?” ropade Matilda. Hon såg blek ut och inte lika självsäker som tidigare.

Då fattade Markus ett för honom mycket ovanligt beslut. Kanske skulle han ångra sig, kanske inte, men just nu var det som om det inte längre var han som bestämde, det var kompassen…


Tack för den fina recensionen Eva.


Vill du bli en av de tio läsarna till nästa bok Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde? Då ska du hålla utkik här på bloggen, för under våren kommer jag att söka läsare både till den och till TudorResan - Kampen om makten, samt Att hitta glädje i skrivandet.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Dagens rubrik på Kim M Kimselius Författarblogg är "Hjärtat fylls av glädje".

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 11 mars 2015

Skrivtävling för barn och ungdomar

Här är en skrivtävling för dig som bor i Nynäshamn med omnejd. Det är Nynäshamns Bibliotek som har utlyst tävlingen.

Skrivtävling 2015 Nynäshamns bibliotek
Tema för år 2015 är Serier. Skriv ut och använd de tomma serierutorna du hittar här på sidan när du skriver och ritar dina serier. Du kan självklart också fånga dina egna rutsystem.
Omfång: max 3 st A4-sidor.

Bidragen lämnas till ditt bibliotek eller i Kulturbussen senast den 8 maj 2015.

Prisutdelning sker i konsthallen, Nynäshams bibliotek torsdagen den 28 maj kl 10.00.

Tävlingen går i fyra åldersklasser:
* förskoleklass/lågstadiet (årskurs 0-3)
* mellanstadiet (årskurs 4-6)
* högstadiet (årskurs 7-9)
* gymnasiet och vuxna

Det blir ett förstapris samt två hedersomnämnande i vardera åldersgrupp. En jury bestående av personal från biblioteken utser pristagarna.


Lycka till!

Kika gärna in på SKRIVTÄVLING för att hitta fler tävling, samt Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 10 mars 2015

Staden på andra sidan - Kompassen Rekommenderas varmt till alla som älskar fantasi och äventyr

 Rekommenderas varmt till alla som älskar fantasi och äventyr. 
Alexander Nilsson har recenserat Staden på andra sidan - Kompassen. Nedan kan du läsa vad han skriver om boken.

"Idag, fredagen den 6:e mars har jag läst ut två böcker. Första boken i Percy Jackson-serien av Rick Riordan, en spännande bok som också var jättebra, men författaren Kim M Kimselius senaste fantasiroman Staden på andra sidan - Kompassen - tog hem priset. Det har gått ett bra tag sedan jag läste nån av hennes böcker och den här boken påminde mig återigen om vilken bra författare hon är. Rekommenderas varmt till alla som älskar fantasi och äventyr.


Recension av Staden på andra sidan - Kompassen
Kim M Kimselius visar ännu en gång sin förmåga att väva ihop ord till meningar och sedan förvandla dem till böcker som säljs fortare än smör. Det syns verkligen att hon älskar att skriva. Hon sätter hela sin själ i berättelsen och leder inte bara berättelsens huvudpersoner, Markus och Matilda på ett äventyr som hamnar i ett främmande land fyllt med magi, utan även läsaren själv. Efter de första orden fångar hon upp din uppmärksamhet och innan det första kapitlet är slut finns det ingen återvändo.​"

Tack för de fina orden, Alexander :-)

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Dagens rubrik på Kim M Kimselius Författarblogg är, Äntligen klar!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 9 mars 2015

En riktig TychoBrahedag

I ett blogginläggKim M Kimselius Författarblogg berättade jag om en dag då det mesta gick fel. Då fick jag kommentaren att det förmodligen var en riktig TychoBrahedag. Jag hade inte en aning om vad det var, har du?

Jag var tvungen att googla på ordet. På Wikipedia hittade jag all information jag behövde, en fantastisk sida!

En TychoBrahedag
Tycho Brahe-dagar, även kallade egyptiska dagar och förkastade dagar, är i de skandinaviska länderna ett antal bestämda datum under året som betraktades särskilt otursförföljda. De har fått sitt namn efter den danske astronomen Tycho Brahe. I överförd bemärkelse används ordet för att beskriva vilken dag som helst som verkat särskilt otursdrabbad.[1]

Brahe fick på 1500-talet i uppdrag av kejsar Rudolf II att bestämma vilka dagar på året som kunde anses som otursdagar. Han kom fram till att det fanns trettiotvå sådana dagar i almanackan. I den svenska Bondepraktikan förtecknades trettiotre ”förkastade” dagar och under dessa skulle man inte flytta, byta arbete eller gifta sig. Idag kallar man vilken dag som helst där allt går åt skogen för en Tycho Brahe-dag.

Tycho Brahes egen otursdag
Brahes egen otursdag sägs ha inträffat på en bankett hos Rudolf II i Prag 1601. Brahe ansåg sig inte kunna lämna bordet före kejsaren och satt och höll sig så blåsan sprack med bukhåleinflammation och döden som följd. Detta är mycket möjligt en felaktig bild av vad som hände, då sentida undersökningar vid Lunds universitet av Brahes hårstrån visar på en hög halt av bly och kvicksilver nära roten på hårstråna. Han kan alltså ha blivit förgiftad och dött av akut kvicksilverförgiftning. Kvicksilverförgiftning leder till symptom som liknar dem vid prostataförstoring. 2010 öppnades graven på nytt och en genomgripande undersökning av kvarlevorna gjordes. Det visade sig då att kvicksilverteorin helt kunde avskrivas. Kvicksilverinnehållet i skägget visar på en nivå som inte kan ha förorsakat hans död. Genom radiokemisk neutronaktiveringsanalys avspeglades kvicksilverintaget under hans sista månader att nivån var normal och faktiskt minskade fram till hans död.

Otursdagar (TychoBrahedagar) enligt Bondepraktikan
Januari: 1, 2, 4, 6, 11, 12 och 19
Februari: 11, 17 och 18
Mars: 1, 4, 14 och 15
April: 10, 17 och 18
Maj: 7, 15 och 18
Juni: 6
Juli: 17 och 21
Augusti: 2 och 10
September: 1 och 18
Oktober: 6
November: 1, 6 och 18
December: 6, 11 och 18

Den 11 januari ansågs vara den absolut värsta otursdagen under året.
 
Hela inlägget är hämtat direkt ifrån Wikipedia.

Ja, nu vet både du och jag att en riktig TychoBrahedag är en dag då det mesta går fel.

Rubriken på Kim M Kimselius Författarblogg är idag "Snart klar för korrekturläsning".

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 8 mars 2015

Boktips: Granne med döden av Alex Marwood

Granne med döden av Alex Marwood

En fängslande bok som är otäck utan att vara alltför detaljrik så att det känns outhärdligt.

Spänningen griper tag redan från början och stegras hela tiden fram till sista raden.

Boken utspelar sig i ett sjaskigt hyreshus i södra London. Alla som bor där har något att dölja, men en av grannarna döljer betydligt mer än någon av de andra.

En riktig nagelbitarbok som inte går att lägga ifrån sig. Vill du ha en riktigt spännande bok kan jag varmt rekommendera den här.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.