Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 augusti 2015

Boktips: Vixen av Rosie Garland

Vixen av Rosie Garland

Det här är en bok på engelska. Efter att ha lyssnat på många engelska faktaböcker har jag kommit in i det engelska språket och tog chansen att lyssna på Vixen, som jag länge sneglat förväntansfullt på hos Storytel.

Jag blev inte besviken.

Händelsen utspelar sig år 1349, medan pesten, svarta döden, drar fram över landet. Prästen Thomas anländer som ny präst till staden. Den sextonåriga Anne ser sin chans och tar plats som hushållerska hos prästen, med något helt annat i åtanke. Hon vill bli prästfru. Men Thomas har absolut inga sådana tankar. Hur hon än försöker snärja honom faller han inte i fällan.

Så en dag hittar Thomas den stumma Maid, täckt av lera efter ett oväder som fortfarande rasar. Han ser det som ett tillfälle att få Annes tankar på annat än äktenskap med honom, dessutom ser han Maid som sänd från gudarna, ett sätt att undgå pesten. Men är Maid verkligen den hon utger sig för att vara?

Anne och Maid blir goda vänner. Till slut når pesten fram till byn Brauntone och paniken sprider sig. Invånarna rädsla övergår i ilska över prästen Thomas, som lovat dem att gudarna skulle hålla pesten på avstånd.


Rosie Garland är en mästare på att beskriva omgivningar och personer. Jag har svårt att sluta lyssna. Det är en mycket spännande berättelse där man kommer personerna in på livet och lär känna dem väl.

En bok jag varmt rekommenderar dig att lyssna på. Jag är nyfiken på författaren och kommer sannolikt att lyssna på fler böcker av henne.


Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Du hittar den hos Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 7 augusti 2015

Boktips: Stjärnfall av Lars Wilderäng

Stjärnfall av Lars Wilderäng

Har längtat efter fortsättningen på Stjärnklart som jag tog till mitt hjärta och pratade om för alla jag mötte.

När Stjärnfall börjar blir det en tillbakablick till det som hände i förra boken. Vilket jag tycker är bra, för det var känslan av att allt det Wilderäng beskrev var möjligt, som höll mig fängslad och lite skräckslagen i förra boken. Det fick mig att bunkra konserver och göra större odlingsland.

Även Stjärnfall griper tag i mig med skräckblandad förtjusning. Sedan händer något som gör mig besviken och boken känns inte lika trovärdig längre. När jag väl har hämtat mig från den nya utvecklingen fortsätter jag läsa med spänning, men jag är trots allt lite besviken, eftersom jag hade förväntat mig något helt annat.

I förra boken drabbades världen av total nedsläckning när all elektronik gick sönder. Människorna fick lära sig allt på nytt. Det har gått tio år sedan Nedsläckningen, som överlevarna har döpt händelsen till.

Carlstens fästning i Bohuslän är ett nav för folket. Där bor landshövding Gustaf Silverbane med sina soldater som han styr med järnhand. Folket kräver demokrati och ser en chans till uppror.

Barnmorskan Lena Svensson är ute på ett nattligt uppdrag och får se något skrämmande som förändrar hennes liv för all framtid.

Det får hela Västsverige att samla sina styrkor och stå beredda att möta det nya hotet.

Trots att boken är spännande kan jag inte annat än sänka betyget, på grund av totalvändningen av berättelsen. Ändå är det en bok jag kan rekommendera för den som tycker om spänning och action.


Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 6 augusti 2015

Skrivtävling Science Fiction

Här är en skrivtävling för dig som tycker om att skriva science fiction. Det är Catahya som utlyser tävlingen. Läs mer om den nedan:


Catahya har nöjet att ta emot bidrag till vår sjätte novellantologi, med temat ”Epilog”.

Många berättelser slutar vid ungefär samma punkt, men vad händer därefter? Vad händer när det stora slaget är vunnet, när man har slutit fred med utomjordingarna, förhindrat apokalypsen eller överlevt något oerhört? Vad gör du när uppdraget är slutfört – eller när det misslyckades? När du har fått din belöning, eller ditt straff? När du seglar bort i gryningen och ska leva lycklig i alla dina dagar? Det är där, när berättelsen är slut, som vi vill veta vad som kommer härnäst. Vad händer när slutet bara är början?


Tema: Epilog. Tolka det brett och fritt. Vi betraktar temat som en tematisk utgångspunkt, inte något som ska styra formen på novellerna. Vi är alltså inte ute efter faktiska epiloger eller fanfic. Vad vi vill ha är noveller där författaren har funderat på efteråt.

Genre: Science fiction.

Deadline: 31 oktober 2015. Novellerna skickas till antologi(krumelur)catahya.net

Maxlängd: 35000 tecken.

Antal noveller: Varje författare kan skicka in hur många noveller som helst men vi kommer bara att publicera max 2 noveller per författare.

Samtliga som skickar in sina bidrag accepterar följande: ”Härmed ger jag mitt tillstånd till att min novell publiceras i Catahyas antologi. Antologin kommer att tryckas i en mindre upplaga en gång, men Catahya förbehåller sig rätten att trycka flera upplagor samt att ge ut antologin som e-bok. Jag behåller själv alla rättigheter till min novell. Jag tar själv ansvar för att novellen är mitt ursprungsverk. Catahya förbehåller sig rätten att göra mindre korrigeringar, som till exempel att rätta till korrekturfel.”
Catahya söker i första hand nyskrivna noveller. Om din novell redan finns tillgänglig på Internet, t. ex. i ett öppet forum, blogg eller liknande, ser vi helst att den plockas bort innan den skickas in som bidrag till antologin.

Varje författare som publiceras får ett exemplar av boken.

Frågor kan ställas i forumet eller till Jonathan/Nattöga.

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Än en gång lyckas Kim dela med sig av sin skrivglädje och inspirera till att låta orden flöda. --- Att hitta glädje i skrivandet är boken för alla de som drömmer om att skriva, men inte har en aning om hur de ska gå tillväga för att skriva en hel bok. Det är också boken till de som skrivit ett tag, men tappat glädjen i skrivandet. --- Kim delar verkligen med sig av skrivglädje och jag längtar efter att få skriva mina berättelser." Emmelie Hardenborg


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 5 augusti 2015

Omslag för godkännande på TudorRosen Kampen om makten

Nu börjar det närma sig färdig bok. Nu har jag fått omslaget från tryckeriet för godkännande till min tjugonde historiska äventyrsbok, TudorRosen Kampen om makten.

Känns underbart att se att den snart är klar. Jag har kämpat och gråtit när jag har skrivit den här boken, eftersom pappa dog mitt uppe i allt skrivande. Det kanske är det som gör att jag känner att det här nog är den bästa bok jag har skrivit.

Det låter som även Roxana Kaboli, som har läst alla mina böcker, känner samma sak, för så här skriver hon om boken:

"Kombinationen av en intrigfylld tidsålder och skickligt författande gör TudorRosen till den ultimata historiska äventyrsromanen."


Baksidestext till TudorRosen Kampen om makten
Den rödvita Tudorrosen blev symbolen för huset Tudor, efter att Henrik VII blev förste kung av Tudordynastin. Han får ständigt kämpa för att behålla makten.

Henrik VIII övertar tronen efter sin far, Henrik VII, och försöker få en son. I sin strävan efter detta, låter han förskjuta, avrätta och skilja sig från sina hustrur, som blir sex till antalet. Två av dem, Katarina av Aragonien och Anne Boleyn, är starka kvinnor som inte lyckas tillgodose kungens önskemål. Däremot får de döttrarna Maria och Elisabet.

Juvelen som Theo och Ramona till Tudortiden, ger dem även obehagliga upplevelser. De skiljs åt i striden vid Bosworth Field. I sökandet efter Ramona räddar Theo livet på Henrik VII, vilket för honom till hovet, alla dess intriger och maktspel. Ramona och Theo får ta del av Tudordynastins härskares liv och död, där de själva ständigt svävar på avgrundens kant. De kämpar för att ta sig tillbaka hem, men juvelen har andra planer för dem.

Nå, vad tycker du? Ser omslaget bra ut? Längtar du efter att läsa boken?

Jag längtar efter att få sätta in boken i min bokhylla.

Nu ser jag att det har kommit ännu fler böcker sedan jag tog det här kortet: Nytryck av Jag är ingen häxa, Den gömda Inkastaden och Back to Pompeii.  Dessutom årets nya titlar Staden på andra sidan Kompassen, Sveriges Pompeji Sandby borgs öde och Att hitta glädje i skrivandet. När TudorRosen Kampen om makten kommer ska jag ta ett nytt foto på bokhyllan och lägga upp här.

Det pirrar i mig av förväntan efter att få hålla den nya boken i min hand och sätta den här bland alla andra böcker.

"Det börjar närma sig nu..." är dagens rubrik på Kim M Kimselius Författarblogg.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 4 augusti 2015

Att skriva med glädje är en fantastisk bok för den som gillar att skriva

facebookgruppen Att skriva med glädje kom den här kommentaren från en kursdeltagare som gick min skrivarkurs i somras."Att skriva med glädje är en fantastisk bok för den som gillar att skriva men tappat tron på sig själv. 

Boken är en riktig 'Batteriladdare'. Jag skriver en hel del men hade just gjort detta - tappat tron och orken. Hade i det närmaste lagt skrivplanerna på hyllan. 

Men boken 'Att skriva med glädje' ryckte mig ur dvalan. Jag köpte den och sträckläste från pärm till pärm. Idag har jag fattat pennan igen. 

Jag går tillbaka till boken 'Att skriva med glädje' där finns så många nyttiga tips, både vad gäller texten men även annat som är viktigt att tänka på. Tack för boken Kim." Maria Attestål


Tack för de fina orden Maria.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet att köpa.
"Än en gång lyckas Kim dela med sig av sin skrivglädje och inspirera till att låta orden flöda. --- Att hitta glädje i skrivandet är boken för alla de som drömmer om att skriva, men inte har en aning om hur de ska gå tillväga för att skriva en hel bok. Det är också boken till de som skrivit ett tag, men tappat glädjen i skrivandet. --- Kim delar verkligen med sig av skrivglädje och jag längtar efter att få skriva mina berättelser." Emmelie Hardenborg


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

måndag 3 augusti 2015

När orden flödar svämmar skrivbordet över

Det här året har inte varit likt något tidigare år. Det har hänt så många tragiska saker som har skakat om både mig och mitt arbetsschema. Deadlines sköts ständigt framåt och framåt och framåt, allteftersom dödsfallen och olyckorna hopades.

Det gjorde att jag som vanligt inte kunde röja skrivbordet när en bok var klar, utan jag kastade mig genast över nästa. Researchböcker samlades på bordet, de olika korrekturen lades på hög och till slut var stapeln så hög att jag var rädd att den skulle falla omkull.

Min hög med viktiga papper fick också bara ligga, jag visste ju var jag skulle leta efter de viktiga papperen, bara inte exakt var i högen, bara på ett ungefär.

Nöden har ingen lag, har jag ofta hört sägas hemma. Mamma var glad för ordspråk och strödde dem ständigt omkring sig. Just därför slutar jag varje bok med ett visdomsord/ordspråk.

Med nöden har ingen lag, menade mamma att man just då inte hade något val. Något fick stå undan för det som var viktigare, trots att kanske båda sakerna egentligen var oerhört viktiga.

När det verkligen gäller, då väljer man trots det rätt. Ändå har jag känt det som om jag skulle gå i bitar de här månaderna. Inom mig såg jag mig som någon som redan hade gått i tusen bitar och bara hjälpligt hölls ihop med klister. Jag har och är fortfarande oerhört skör, klistret har inte torkat ännu.

Det som har orsakat allt det här är min hund Plutos död, sedan min hund Tudors skada och operation, därefter min pappas skada som förde till hans död, till slut beskedet att min hund Tickie var i stort sett blind och snart skulle bli totalt blind.

Jag brukar säga att allting kommer i skov om tre, men den här gången har det varit fyra olyckor på bara några månader. Egentligen skulle jag vilja dra täcket över huvudet och komma fram igen någon gång efter julafton. Men jag kämpar på. Orden räddar mig och jag skriver.

"Låt böckerna vara, vila dig!" säger många. Men om jag inte skrev skulle klistret släppa och jag skulle falla ihop i tusentals sköra bitar, som kanske aldrig mer skulle gå att lappa ihop.

Att skriva är för mig som att andas. Om jag slutar skriva då dör jag.

Därför låter jag oredan ta över och dammtussarna hålla mig sällskap. För mitt i oredan finns tryggheten, limmet som håller ihop mig.

Nu ska jag rensa undan alla högarna, men för att inte känna skräcken och rädslan gripa tag i mig, kommer jag se till att fylla de tomma bordsytorna så snart som möjligt, med nya researchböcker och nya manus som stadigt växer fram.

Jag skriver, jag andas, jag lever!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 2 augusti 2015

Boktips: Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Berättelsen handlar om den lille blinde pojken Tin Win och den lilla flickan, Mini, med de missbildade fötterna. Tillsammans blir de ett oslagbart par, Tin Win blir flickans fötter, och hon hans ögon.

Vi får även lära känna Tin Wins dotter Julia som letar efter sin far, efter att han försvunnit strax efter att hon har avlagt sin juridikexamen. För mig är berättelsen om Julia bara en biroll och egentligen oviktig för handlingen. För det viktigaste är Tin Win och hans käraste.

Redan med de första orden uppslukas jag av boken. På mina skrivarkurser brukar jag säga att kursdeltagarna ska börja berättelsen genom att kasta in läsarna i handlingen, eller använda ett sådant språk att läsaren inte kan sluta läsa. Det sistnämnda gäller för Konsten att höra hjärtslag.

En bok jag varmt rekommenderar.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.