Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 oktober 2013

Boktips: Skuggsida av Belinda Bauer


Skuggsida av Belinda Bauer ger mig förklaring till några av sakerna jag läste i Ni älskar dem inte. Det gör ändå inget att jag inte läste böckerna i rätt ordning. På sätt och vis kändes det faktiskt väldigt bra!

Som vanligt tar Belinda Bauer med mig rakt in i handlingen och får mig att vara delaktig i berättelsen. Boken har en mycket oväntad och lite chockartad upplösning...

Jonas Holly är polis i den lilla byn Shipcott. Han hittar liket av en äldre kvinna, och sedan ännu ett... En seriemördare har kommit till byn. Utredningen övertas av en kriminalkommissarie som gör allt för att göra livet svårt för byns polis. Jonas Holly bestämmer sig för att sköta utredningen på sin fritid och börjar en desperat jakt på mördaren för att skydda byns invånare. Jonas Holly får hotbrev från mördaren och inser att hans egen familj är hotad. Morden upphör inte...

En rysligt spännande bok!


Självklart hittar du boken i din bokhandeln. Den finns också på Adlibris och Bokus och i övriga nätbutiker.


Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

fredag 11 oktober 2013

Hur ser en vanlig dag ut för en författare?HUR SER EN VANLIG DAG UT FÖR EN FÖRFATTARE?

En ofta återkommande fråga i alla intervjuer är hur en normal författardag ser ut.

Egentligen finns det inga normala dagar för mig. Som exempel kan jag ta de senaste veckorna, då jag var i direktsändning på radio och pratade om gurkor på fredagen, på söndagen var jag och föreläste på en Wellnessfestival om hur man ska må bättre genom att skriva, på måndagen morgon var jag i direktsändning på en annan radiostation och pratade om e-böcker och till lunch samma dag fick jag besök av en tidning som intervjuade mig.

För en tid sedan hade jag ett filmteam här som filmade mig för en reklamfilm.

Sedan finns det dagar då jag går upp 4.45-5.00, rastar hundarna och sätter mig för att skriva någon gång mellan 7-8. Lunch mellan 12-13 sedan skriver jag till 17, då jag ger hundarna mat och rastar dem, äter och sedan skriver jag igen, läser fakta eller korrektur.

Nyligen var det Bokmässan i Göteborg som gällde. I en hel vecka hade vi packat och förberett bokmässan. Ja, egentligen började förberedelserna redan när vi åkte från bokmässan förra året. När allt var klart stod det kartonger med böcker staplade överallt och kläder var framplockade. Huset var iordninggjort för hus-, hund-, katt- och blomvakterna som alltid kommer hit och bor här med sina egna hundar.

På tisdagen i bokmässeveckan kördes allt material till Bokmässan för att packas upp i montern. Under onsdagen byggde vi montern. På torsdagen öppnades mässan och därefter var jag i stort sett i min monter B09:20 från tidiga morgonen till sena kvällen. På söndag kväll var det dags att packa ihop det som blivit över och köra hem till Blekinge, medan vi planerade hur vi skulle förändra och förbättra bokmässan 2014.

Här kan du se blogginlägg om bokmässan 2013:

När jag kom hem och pussat på hundarna, var det dags att packa om väskan för att flyga till Island och resa runt där under en vecka för att föreläsa om mitt författarskap och mina böcker.

Sedan är det dags att börja resa runt i Sverige för att föreläsa och signera.

Som du förstår finns det ingen riktig vardag för en författare, varje dag är ett nytt äventyr.

Jag älskar att vara författare!
Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 10 oktober 2013

Skrivarträffar på Stadsbiblioteket i Malmö

Skrivarträffar på Stadsbiblioteket i Malmö tycker jag låter så intressant att jag vill tipsa dig om det. Även om du inte bor nära det här evenemanget, kanske ditt Stadsbibliotek har något liknande arrangemang. Hör efter med dem.

Skrivarträffar på Stadsbiblioteket i Malmö
Välkommen på Malmö Lärcentrums skrivarträffar på Stadsbiblioteket - för alla som skriver, kort eller långt. De hålls en gång per månad och pågår i tre timmar mellan klockan 13.00-16.00.


Träffen inleds med ca en timmes gemensam workshop kring ett tema, som kan inbegripa allt från skrivandets hantverk till det tekniska kring bokpublicering. Deltagare är välkomna att komma med förslag på teman att laborera kring, och att hålla i workshopar på kommande träffar. De två följande timmarna sitter de som önskar tillsammans och skriver koncentrerat.

Vi håller till på Torget (våning 2 Slottet)på Stadsbiblioteket. Ta med egen dator/annat skrivdon! Det finns tio platser vid varje tillfälle. 

Du bokar din plats genom att skicka ett mail till
bobbi.sand@malmo.se 

Ange vilket/vilka datum du vill komma, är det fullbokat blir du meddelad.

Datum och tider:

Fredag 18 oktober
Klockan 13.00-14.00 Karaktärsutveckling — Lär känna dina karaktärer
Klockan 14.00-16.00 Fritt skrivande 

Fredag 15 november
Klockan 13.00-14.00 Gör en e-bok — med LibreOffice Writer
Klockan 14.00-16.00 Fritt skrivande 

Fredag 13 december
Klockan 13.00-14.00 Tema bestäms framöver
klockan 14.00-16.00 Fritt skrivande

Fredag 10 januari
Klockan 13.00-14.00 Tema bestäms framöver
Klockan 14.00-16.00 Fritt skrivande

Visst låter det kul? Berätta gärna om du deltog i något av arrangemangen!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 9 oktober 2013

Boken Persiens Pärla fördjupar sig i Persiens historia under två olika kungars regeringstider

Jag är inte den som slänger mig över tidningen på morgonen. Ibland kan det ta flera dagar innan jag läser tidningen, då har det samlats en hel hög. Igår när jag kom hem från förmiddagsrundan med hundarna mötte min man mig och sa: "Har du sett artikeln i tidningen?" Något jag inte hade gjort, trots att den låg uppslagen på köksbordet, med bild på mig. Av min mans leende förstod jag att det var något bra. Därför fick jag bråttom att skynda in för att läsa artikeln i Blekinge Läns Tidning BLT, 8 oktober 2013. Här kan även du läsa den:

Ett avslöjande som höjer hela serien!


Persiens Pärla är den artonde boken i Kimselius serie om Theo och Ramonas tidsreseäventyr. En av de bästa böckerna i serien, tycker BLT:s recensent.

Persiens Pärla av Kim M Kimselius utgiven på Roslagstext förlag

Boken tar vid där den förra slutade, Ramona har precis gjort en ny tidsresa. Det visar sig att hon har hamnat i Persien på 500-talet f.Kr.

Kvinna lik Ramona
Innan hon ens hinner fundera över var hon är, griper en kvinna tag i henne och börjar springa, en kvinna som är väldigt lik Ramona själv. Theo ser Ramona försvinna och reser efter henne. När han väl kommit till Persien hittar han inte Ramona utan någon helt annan, någon som han aldrig kunnat drömma om att möta där och då.

Boken fördjupar sig i Persiens historia under två olika kungars regeringstider. Den ena är Kyros den store. Han skapade ett persiskt imperium och skrev Kyros-Krönikan som anses vara den första urkunden om mänskliga rättigheter. Det är uppfriskande att läsa om en stor ledare som inte var en fullständig tyrann.

Den andre kungen är Dareios I, som främjade handeln, anlade städer, inrättade ett postsystem och gjorde Persien till en världsledande finansmakt.

När man beskriver två storkungar är det lätt att det blir mycket militärhistoria, men Kimselius har lyckats väva in anekdoter och ta fasta på mycket annan historia runt omkring, vilket ger en mer nyanserad bild av epoken.

Historisk fakta
Persiens Pärla är spännande från första sidan. Den medryckande historien och det livliga språket vittnar om Kimselius stora berättarglädje. Boken är fylld av historisk fakta, vilket gör att läsningen inte bara är underhållande utan också lärorik. De verklighetstrogna miljöerna och de färgstarka karaktärerna ger boken liv. För den som vill veta mer finns som vanligt en faktadel i slutet av boken. Där finns även en ordlista som underlättar läsningen.

Persiens Pärla är en av de bästa böckerna i serien och nu får man svar på vissa frågor som ställdes redan i den första boken. På så sätt knyter Persiens Pärla ihop alla böckerna i serien.

Avslöjandet ger inte bara den här boken en ny dimension utan höjer faktiskt hela serien och ger tidsresandet en ny tvist.

Av Hanna Lindbom


Oj, vilken fin recension! Tack snälla Hanna! Jag vet att Hanna har recenserat mina böcker i många år, och läst samtliga böcker i serien, det ger tyngd åt recensionen, eftersom Hanna verkligen vet vad hon talar om.

När jag får fina recensioner om mina böcker blir jag mycket, mycket skrivsugen.

Nå, vad tyckte du om recensionen? Håller du med? Eller är det något annat du vill tillägga?

Kramisar från en glad och skrivsugen Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 8 oktober 2013

Author Kim M. Kimselius on passionate writing

Vill dela med mig av den här engelska intervjun. Här får du veta en hel del om mig, kanske saker du aldrig tidigare visste ;-)

This interview is from INTERVIEWS THAT MATTER by Johan Dahlberg.

Yes, they matter

Every Monday I post a new interview. The subject? It can be anything, and that's the beauty of it! With "Interviews That Matter" my aim is to provide exciting reading material for your next coffee break. I want to explore topics as far-fetched as space travels, as nerdy as medieval role playing and as outrageous as gay rights. My three proclamations are to amaze, inspire and enlighten you.

Author Kim M. Kimselius on passionate writing

Kim M. Kimselius and some of her 26 books. Photo by Bertil Knoester.
Kim M. Kimselius has a goal to write 100 books before she dies. Photo by Bertil Knoester.

Reviews often highlight how she fuses fiction with historical facts. Her books can be found under the youth section, but the enthralling writing attracts all ages. What’s the secret behind Kims’ passion of writing?

Kim M. Kimselius lives with her husband and three dogs, in a house in the countryside. At the time of writing, she has released 26 books, translated into six languages, including her debut Back to Pompeii from 1997. The majority are about Theo and Ramona, two youngsters who travel back in time to numerous exciting historical places and time periods.

But what’s driving her? Is it an urge to be seen, a need to teach and share information – or just the inner satisfaction of seeing her accomplishments lined up in a bookshelf?


Interviews That Matter: What does the “M” stand for?

Kim M. Kimselius: Mystique and magic is what I usually say. I build my lectures around the M, so I can’t tell.


ITM: Is being a writer living up to the expectations you may once have had?

KK: Yes, absolutely! My dream was to put my own stories within hard covers in order to put them in my bookshelf. Then I would proudly present them to others.

But I never dreamed of my books being published. With 11 000 copies sold within the first week of my debut, I have to say that being a writer exceeded my expectations by far.


ITM: What do you feel while writing?

KK: Enormous joy and creative desire.

I’m rich in life quality, since I get to do what I love. I’m rich in love since I get to be with the one I love.


ITM: Have you ever googled your own name?

KK: Loads of times! It’s a good way to find reviews of my books. The first time I did it, I was impressed that I got 4 000 hits. At the most, I’ve had 200 000. It varies all the time.


ITM: Is it related to if you just released a new book?

KK: I don’t really know. Maybe it’s when there’s a new book, or maybe it’s when I’ve been out speaking a lot.
Photo by Bertil Knoester. 
ITM: Whenever I read about you, you’re praised by readers and authors alike. There’s never a bad word about you! Have you ever encountered any mean comments that hurt you?

KK: Thank you for the kind words, now you made me even happier! Unfortunately there’s always people who can’t grant other people success. I’ve had a few mean glitches, but they’re a very small part of all the positive comments, so I don’t care much about them.


ITM: I don’t want to ruin your good mood, but do you have any examples?

KK: No, no examples. The few negative comments are instantly buried. Jealous voices is all they are.


ITM: You’ve already mentioned your lectures twice. You do a lot of those. Can you live on your writing alone, or is lecturing a must?

KK: I can live on my writing, but the lectures do help in many ways. They give an increased income and spread the knowledge about me and my books.


ITM: So they’re a marketing tool? What are they about?

KK: I do different kinds depending on what whoever hires me wants. Historical ones, lectures about writing, about my books, about being an author, writing courses, and so on. Of course those who listen get curious about my books.


ITM: Which is your primary source of income?

KK: The books, definitely.


ITM: Are you rich?

KK: When people ask that question during lectures I always answer yes! I’m rich in life quality, since I get to do what I love. I’m rich in love since I get to be with the one I love. Money isn’t wealth. I manage, and that’s what matters to me.


ITM: When your books are translated, do you have any part in it or do you have to blindly trust the translators?

KK: Unfortunately I have to blindly trust them, since I don’t speak Slovenian, Finnish, Icelandic or Spanish. The English one I’ve been more involved in.


ITM: Have you ever read any of your own books from cover to cover, after they’ve already been published and just for enjoyment?

KK: I’ve read them from cover to cover, something I do every time it’s time to publish a new edition. But never for enjoyment, there’s no time for that. No wait, that’s not true! Boudica’s Battle with the Romans I had to read since it got such great reviews, and some said it was better than Twlight, which was the hottest book at the time.

ITM: So how does it feel as you stand there admiring your collection?

KK: Absolutely incredible! It warms my heart, my stomach, my soul. It makes me shiver of joy when I see my books, and at the same time I just want to write more to add to the bookshelf.


I forget to eat and shiver of anticipation to get the words down.ITM: Which of all your books is your favorite?

KK: The flight from the terror of World War II is a book I like a lot because I managed to find so many strong women to include in it. As you know, my books are independent historical adventures based on real historical facts, and real people. I loved the portraits of women and how I managed to make them come to life in the book.

But my absolute favorite is The day everything changed. It’s a completely different type of book, something I wrote in my youth. It was laying in my drawer and after around 30 years it was finally published.

Kim enjoying the pool water in Mexico during a study trip for one of her books.
Kim enjoying the pool water in Mexico during a study trip for one of her books.

ITM: Your books about the time travelling duo, Theo and Ramona, range from ancient Egypt to the second world war. How do you come up with the next place and time period to write about?

KK: It just comes to me. I get curious about a place or historical event, and then I just start gathering material.


ITM: It might be impossible to answer, but in ten years, what new places do you believe your characters will have visited? You must at least have some idea…

KK: It’s not impossible to answer, but I don’t want to. There’s a plan, but I won’t give it up in advance. There’s always some other book that comes in between, some custom order.


ITM: What books are such orders?

KK: The forgotten war 1808-1809 is one, and A journey with Snapphanar another. The first was ordered by a cultural center in Finland, the other by four municipalities in Sweden.


ITM: I read that you get your inspiration from dreams. Examples?

KK: When I wake up in the morning I often have a finished story in my head. Then I have to write the first and last chapter down and write key parts for the rest. Then, the story has to lie dormant for a while until I find the time to finish the whole thing. Sometimes as I work on a book I dream and wake up with several chapters complete in my head.


ITM: Are you so into your writing that it takes you over completely?

KK: Absolutely! When I’m in it I forget to eat and shiver of anticipation to get the words down.


ITM: Do you ever dream of new stories while working on another one? Don’t they ever collide, and it all becomes too much to handle?

KK: Of course it happens. But it’s never a problem. As soon as I’ve written single chapters and key events, I put it aside and keep working on the book that has to be done.


ITM: Say I want to become a writer. What do I do?

KK: If it’s your dream, all you need to do is sit down and write the book inside you. Write from your heart. Write to yourself, without any thoughts of others reading what you write. Don’t mind spelling and grammar, just let the words flow. That’s when the story will turn out the best! Don’t give up, even if a publisher sends your manuscript back to you. Look it through and send it again. Good luck!


ITM: Are those the final words of wisdom you want to end this interview with?

KK: Yes. Write from your heart, write for yourself, and write with passion!
To learn more about Kim and her books, visit her website.
1

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

måndag 7 oktober 2013

Filmintervju med Kim M Kimselius från Bokmässan i Göteborg

På Bokmässan i Göteborg blev det många intervjuer gjorda. Här är det Helena Milton som har gjort en Youtubefilm av intervjun med mig.

Författarintervju med Kim M. Kimselius


Här är de böcker jag kom hem med från bokmässan. Jag hade siktet inställt på Den där dagen av Kim M. Kimselius men kunde inte motstå novellsamlingen Mysrys av samma författare så den köpte jag också.


 
 
Titta, vilken fin dedikation! Glad som en lärka och stolt som en tupp blev jag. :) Så är det så att jag "brukar" (inom citationstecken eftersom jag ju bara varit på bokmässan två gånger ...) vilja bege mig till Kims monter väldigt tidigt så jag hinner få en liten pratstund med henne innan det kryllar av folk i montern. Så även denna gång. Jag gick dit på torsdag förmiddag. Via nätet hade Kim och jag pratat om eventuell intervju och hon hade tid så jag gjorde min allra första intervju. Jätteroligt! Tack Kim!

Här kommer den. Kim berättar om skrivande och egenutgivning.Ja, det var Helena Miltons fina intervju. Den här intervjun gjordes på Bokmässans första dag, då jag fortfarande hostade från lunginflammationen. Åh, vilken fantastisk bokmässa det var i år. Längtar tillbaka...

Se fler intervjuer och foton från Bokmässan i Göteborg:
Monterbygget klart.
Bokmässans första dag, kändistätt.
Bokmässans andra dag.
Slutsummering Bokmässan 2013.
Intervju av mig på Bokmässan gjord Ingemar Lönnbom.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

söndag 6 oktober 2013

Intervju med Kim M Kimselius i Fontinposten

Under bokmässan i Göteborg blev jag intervjuad många gånger. Här är en av alla intervjuerna. Det är Fontinposten och Ellen Löfqvist som gjort intervjun.

 

"Jag får inspiration när jag sover"


Debutboken släpptes 1997, och sålde 11 000 exemplar redan första veckan. Sedan dess har hon skrivit 26 nya böcker, ändå kanske inte alla känner till författaren Kim M. Kimselius. Nu är hon aktuell med två nya böcker, Persiens pärla och Månstenen. I förlagets monter på bokmässan signerade hon böcker och delade med sig av sin kärlek till skrivandet.


Kim M. Kimselius med sina senaste böcker, som också är hennes personliga favoriter.

Kim M. Kimselius och journalisten Ellen Löfquist
Kim M Kimselius skriver historiska äventyrsböcker, som är baserade på verkliga historiska händelser, men hon har även skrivit allt från deckare till novellsamlingar. Hennes böcker har översatts till flera språk, och åldern på hennes läsare varierar stort.

– Jag får brev av läsare som är allt mellan 7 och 98 år som berättar att de läst mina böcker, och det är fascinerande, trots att böckerna står som ungdomsböcker vill många vuxna läsa dem.

Hennes böcker används ofta som temaböcker i skolan, då varje bok även innehåller en tjock faktadel. Detta är också anledningen, tror hon, till att folk vill läsa hennes böcker.

– Man får mer än bara en läsupplevelse. Böckerna innehåller många miljöskildringar från platser man kanske inte besökt, vid sidan av de historiska händelserna.

Kim Kimselius berättar att hon själv lär sig mycket genom att skriva sina böcker, och inför varje bok läser hon fakta och fotograferar. Trots detta kan hon inte tänka sig att skriva ren facklitteratur.

– Jag vill njuta av att lära mig genom historieböcker, men jag vill samtidigt dela med mig av historia på ett lättläst sätt. Jag har läsare som berättar att de fått högsta betyg i skolan efter att ha läst mina böcker.

Hennes två senaste böcker, Persiens pärla och Månstenen, är även hennes personliga favoriter. Persiens Pärla är den 18:e i serien om Theo och Remona, och handlar om när de åker tillbaka i tiden, och hamnar i Persien där de får uppleva en kamp om liv och död.

Månstenen, som kom ut för bara någon vecka sedan, handlar även den om Theo och Ramona.

– Månstenen är en fantasybok, och den är skriven efter mina fans önskemål. Den handlar om när Theo och Ramona går längst en strand och hittar en röd sten, resten vill jag inte avslöja.

Kim Kimselius har alltid älskat ord, och hon visste redan som liten att hon ville skriva böcker. I hennes egen utgåva Att skriva med glädje, delar hon med sig av sina tips till hur man blir en framgångsrik författare.

– Man ska skriva från hjärtat! Jag personligen skriver bara till mig själv, och jag växer som person av att skriva.

Kim Kimselius har ständigt nya böcker på gång, och inspirationen kommer till henne hela tiden.

– Jag får oftast inspiration när jag sover, eller när jag var på väg hit till bokmässan fick jag idéer till nya böcker.

Ämnesområde: Böcker Bokmässan Kultur

Ja, det var hela intervjun.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.