Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 15 december 2018

Snart kommer Kotten in i vårt liv

Snart kommer Kotten in i vårt liv

Som jag berättat tidigare har jag fått besked om att Tudor har en tumör i lungorna. För att inte Kiara ska bli ensam hund i familjen började vi leta valp direkt vi fått beskedet.


Vårt val föll på Nederlandse Kooikerhundje, Kooiker. Igår var vi och tittade på femveckorsvalpar. Vi var inte helt säkra på om vi skulle ta någon hund, eftersom vi aldrig hade träffat rasen, bara läst om den och tyckt att den skulle passa in i vår familj.


Efter en timmas promenad med uppfödarens hundar var vi säkra på att vi ville ha en valp. Vid fikat hoppade hanhunden upp och rullade ihop sig i mitt knä och då var jag 100% övertygad om att jag skulle ha en Kooiker. Om 3 veckor kommer alltså Kotten in i vårt liv. Han heter egentligen inte så, han är döpt efter en chokladböna och heter även Tryffel och kommer från Moonhavens kennel.

Det blev en lång resa i snö som vräkte ner. När vi kom till Värnamo och Burger Hill för att ta en rast snöade det inte längre, utan var barmark. Tudor och Kiara fick en halvtimmas promenad och de älskade att utforska det nya området.

När vi fick komma in till valparna slog jag mig ner på golvet och blev överfallen av sex valpar och deras vakande mamma. Vi var de första besökarna och varken mamma eller valparna var vana vid främmande.

Än så länge vet jag inte riktigt vilken valp som kommer att bli vår. Kanske blir det ovanstående. Han var vildast i kullen och for omkring runt mig hela tiden. Älskar hans chokladfärg. Valparna är födda på chokladens dag, så alla har chokladnamn.

Eller kanske det blir den här lille killen, så mysig och lite feminin, mjuk och kelig. Han tydde sig till mig direkt och jag föll självklart för honom.

Efter förmiddagspromenaden har Kiara och Tudor lagt sig för att sova, trötta efter gårdagens heldag ute på vift.
Om tre veckor ska vi göra om färden. Innan dess ska vi valpsäkra hemma, för en Kooiker är betydligt mindre än en Berner Sennenhund.

Ha en underbar lördag!

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

fredag 14 december 2018

Strandcafeet av Lucy Diamond

Strandcafeet av Lucy Diamond

En lättläst, förutsägbar bok, som skänker några timmars avkoppling. En bra bok att ha med på en resa, men inget bok som sätter några nämnvärda spår inom mig. Ändå rekommenderar jag den, eftersom den var så lättläst.


Evie Flynn har alltid varit familjens svarta får. Medan hennes äldre systrar växte upp tidigt har Evie försökt slå igenom som sångerska, skådespelare och till och med fotograf. Men inget har lyckats och hon känner hur livet passerar medan hon vikarierar på kontor och lever ett lite för stillsamt liv med sin tråkiga, pensionssparande pojkvän.

När Evies älskade moster Jo dör i en bilolycka, ärver Evie hennes strandcafé i Cornwall. Fast besluten att lyckas med något för första gången i sitt liv bestämmer sig Evie för att flytta dit, driva caféet och börja om från början. Men att börja om är inte alltid lätt varken när det kommer till jobb eller kärlek ...

Lucy Diamond (pseudonym för Sue Mongredien) är en av Englands mest populära feelgoodförfattare. Strandcaféet är den första delen i hennes serie om Evies liv i Cornwall med romanser, familj och vänskap.Den får tre stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem härtorsdag 13 december 2018

Ge bort en skrivarkurs i julklapp

Ge bort en skrivarkurs i julklapp


Distanskurs i skrivandet
Det är många som drömmer om att skriva en bok, det ser jag inte minst på antalet anmälningar till mina skrivarkurser. Nu har du chans att ge bort en skrivarkurs i julklapp.
Klicka här för Distanskursen, som jag håller i samarbete med tidningen SKRIVA.

Distanskursen startar du när du vill och håller på med så länge du vill. Du får sex kursbrev, fullmatade med skrivuppgifter. I den hemliga Facebookgruppen lägger du ut dina texter för andra att läsa. När kursen är klar skickar du 5 A4-sidor till mig för läsning, om du vill. Läs mer om Distanskursen här.

Efter att du har gått Distanskursen, fullgjort hela kursen och fått godkänt på dina 5 A4-sidor kan du gå någon av mina Eget Skrivandekurser på sommaren i Eringsboda.


Skrivarkurser i Eringsboda Blekinge
Du kan även köpa presentkort till mina sommarkurser. Där hittar du både Grundkurs och Eget Skrivandekurser. Mejla Kim M. Kimselius för presentkort på sommarkurserna.

Du kan läsa mer om sommarkurserna på Färgargården i Eringsboda här.

I Grundkursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar, dialoger och mycket mer. Kim tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

I Eget skrivande läggs fokus på det egna skrivandet och fördjupning inom gestaltning, med mera. I denna kurs går Kim igenom din berättelse och ger tips om hur du kan förbättra den. För att gå denna kurs ska du ha gått Kims Distanskurs, eller Grundkurs, samt läst Kims handbok om skrivandet, Att hitta glädje i skrivandet.

"Bästa skrivarkursen, bästa inspirationen, kursledaren som inte bara håller din dröm levande utan hjälper en vidare." Skrivkursdeltagare Maria Attestål

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


onsdag 12 december 2018

Tre hattar skriver inspirerande och entusiastiskt

Tre hattar skriver inspirerande och entusiastiskt 

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär är tredje boken jag, Kim M Kimselius, skriver tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson. Fler böcker ska det bli.

Våra böcker vänder sig både till författare och andra kreativa personer. Vi är alla tre supernöjda med den här boken. Därför var det extra roligt att få ett fint omdöme om boken av BTJ, lite som en julklapp i förskott. Jippi!

"Tre hattar skriver inspirerande och entusiastiskt och kan ge vägledning till skribenter som vill lämna skrivandets ensamhet och ”lyfta” sin karriär. De tydliga kapitelrubrikerna gör att man lätt kan identifiera det man är intresserad av, utan att läsa från pärm till pärm."


Lektör Jonas Herrlin i BTJ-häfte nr 3, 2019.


Andra omdömen om 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär:
"Jag vill ha en kreativ karriär som författare och tar gärna till mig tips och råd om hur man kan ha nytta av samarbete med andra kreativa själar. Det jag hoppas på är att finna några trevliga och utvecklande vägar framåt för min egen kreativa verksamhet. Boken i sig är ett resultat av ett lyckat samarbete mellan författare. Tre hattar består av Kim M. Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson. Skrivarteamet har tidigare i samma serie släppt böckerna ”10 misstag författare gör” och ”10 tips för att leva på din kreativitet”. I den senaste boken bjuder de på rikligt med egna erfarenheter av både framgångsrikt och misslyckat samarbete. ”10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär” innehåller ett rikt smörgårdsbord av tips och uppslag för hur man kan åstadkomma lyckade samarbeten. Bland de bidragande gästskribenterna i boken märks bland andra Sofi Poulsen och Christina Gustavson. Jag ser ”10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär” som ett uppslagsverk och ämnar prova på ett mindre antal av de samarbetsformer som nämns och sedan berätta om hur det fungerar för mig. I övrigt uppskattar jag att boken även behandlar negativa aspekter av samarbete och påpekar att inte alla människor trivs med att samarbeta, det är ok att vara en ensamvarg också. Samarbete ska inte vara ett tvång utan något som berikar verksamheten." Petronella Simonsbacka


"Jag tycker om att ni har olika erfarenheter. Tipsen i de olika kapitlen är användbara. Känns som det kommer att bli en bok med många postitlappar, vikningar och anteckningar i. En bok man kommer att ha nytta av som uppslagsverk inom samarbete och andra tänkvärda ord/tips för ett lyckat samarbete. Även för andra grupper än författare kan jag rekommendera denna bok. Ger boken en 4." Pia Hansen

Baksidestext till 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karrär

Känns det ensamt i ditt kreativa yrke? Saknar du någon att bolla dina idéer med? Kanske är samarbete något för dig?

I den här boken får du goda råd av tre proffs, med sammanlagt 40 års erfarenhet av bokbranschen och egen erfarenhet av samarbete. Författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson avslöjar de hemliga knepen för att samarbeta på ett positivt sätt och nå nya framgångar.

Förstår du hur glad jag är över alla fina ord. BTJ:s recension är något man väntar på och ser fram emot. Det är inte alla böcker som blir recenserade, så bara det är ett bra betyg.

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek. Den finns också hos samtliga nätbokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Hoppas du läser boken och hör av dig för att berätta vad du tycker om den!

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

tisdag 11 december 2018

Ord som berikar

Ord som berikar 


Synonym: = Ord som har ungefär samma betydelse som visst annat ord.
Har du tänkt på hur mycket mer levande din text blir om du använder dig av synonymer? Ordet "kolla" blir allt vanligare i vårt samhälle. Inget fel i det, egentligen, om det inte var för att alla andra ord går förlorade: kontrollera, titta, se, granska, undersöka, verifiera, skaffa upplysningar om, ta reda på... Dessa ord är inte synonymer till "kolla" utan helt enkelt utbytta.

När du tittar på ditt manus nästa gång, se efter hur många "kolla" du har och byt ut dem mot andra ord, de berikar texten.

Det är inte bara just ordet "kolla" du ska tänka på. Ofta hakar man upp sig på ett ord i ett manus och det återkommer gång på gång i texten.

När mitt första manus, Tillbaka till Pompeji, blev korrekturläst av min redaktör, påpekade hon att jag använde ordet förtvivlad för att uttrycka nästan alla känslor. Något jag inte hade haft en tanke på. Jag minns att jag ändrade några förtvivlat till andra ord, men än i dag finns det många förtvivlad i boken Tillbaka till Pompeji.

Till nästa bok såg jag till att inte använda förtvivlad så mycket. När den boken kommit ut upptäckte jag att jag hade hakat upp mig på ett annat ord istället...

Min redaktör satte små kryss under ord som ofta återkom på samma sida. Så gör jag själv också när jag läser korrektur innan manus går iväg för korrekturläsning. Vilket har gjort att mina korrekturläsare påpekar att jag inte upprepar ord lika ofta som tidigare.

Mitt arbete med synonymer har gett resultat, för jag får ofta påpekande från bibliotekarier att jag har ett rikt språk, med andra ord har jag lärt mig uttrycka mig på många olika sätt för att säga ungefär samma sak.

Vet du till exempel hur många andra ord man kan använda istället för förtvivlad? Här kommer de: otröstlig, olycklig, utom sig, översiggiven, förkrossad, uppgiven, utan allt hopp, desperat, deprimerad, bedrövad, nedslagen, nere, dyster, ledsen, nedstämd, hopplös, tröstlös, eländig, ohjälplig, hjärtskärande.
Som du ser finns det finns många sätt att uttrycka sig, bara man tar sig tid att hitta orden. Nu är inte tanken att du ska sitta och fundera över de här orden när du skriver. Meningen är att du ska låta orden flöda direkt ur hjärnan, genom fingrarna, ned på tangenterna, in i datorn, eller ned på papperet.

Då kan du inte sitta och fundera över vilket ord du ska använda just då. Det gör du först när berättelsen är färdig.

Allteftersom du läser igenom din text kan du sätta små kryss under ord som ofta upprepar sig på din sida. Försök hitta synonymer till dem. Jag har flera synonymlexikon till hjälp. De flesta Wordprogram har synonymlexikon. Du hittar synonymerna om du tittar under "verktyg"/"granska"/"synonymer".

Lycka till med ditt skrivande! Jag hoppas att mitt inlägg har berikat ditt språk.

Missa inte gårdagens inlägg om skrivtävling!


Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


måndag 10 december 2018

Novelltävling med tema historiska dräkter

Novelltävling med tema historiska dräkter
Det här känns som en novelltävling för mig, om jag ändå hade tid... Jag hoppas att du har tid att skicka in ett bidrag till tävlingen som Göteborgs stadsmuseum anordnar tillsammans med Catoblepas förlag. Alla villkor kan du läsa nedan, samt i länken ovan. Lycka till!

Novelltävling: Tema historiska dräkter

Vinn utgivning och en exklusiv visning av Stadsmuseets magasin!
Historiska föremål kan lätt sätta fart på fantasin. Ett par skor eller klänning från en svunnen tid är som gjorda för att väva historier kring och det är exakt vad vi vill att du ska göra. Inför vårens stora historiska modeutställning anordnar Göteborgs stadsmuseum i samarbete med det Göteborgsbaserade fantastikförlaget Catoblepas förlag en novelltävling. Ett av de utvalda föremålen från utställningen måste på något sätt ingå och novellen ska ha inslag av fantastik, exempelvis steampunk, fantasy, skräck, mystiska väsen eller science fiction.

En jury utser vinnarnovellen. Ytterligare ett antal noveller kommer väljas ut av Göteborgs Stadsmuseum och förlaget för en delad andra plats. Dessa noveller kommer att samlas i en antologi och publiceras av Catoblepas förlag. Antologin kommer att säljas i Catoblepas nätbokhandel och även finnas till försäljning i museibutiken. Vinnarbidraget kommer dessutom att publiceras på museets hemsida och sociala medier.

Bokrelease och prisutdelning sker på Stadsmuseet 4 maj 2019 i samband med invigningen av utställningen.

Juryn tillkännages inom kort.

När:
Tävlingen startar den 9 november och slutar 15 januari 2019.

Kriterier för tävlingsbidrag:
Max 5 000 tecken
Novellen måste på något sätt inkludera ett av föremålen som finns länkade nedan
Novellen måste innehålla något inslag av fantastik
Novellen måste ha en koppling till Göteborg

Vinnaren får detta:
Diplom utfärdat av Göteborgs stadsmuseum
Publicering av novellen på Göteborgs stadsmuseums hemsida och sociala medier
Exklusiv visning av föremål i museets magasin! Du får bjuda med fyra gäster.
Publicering av novellen i antologin
Ett exemplar av den färdiga boken

Andrapristagarna får detta:
Varsitt exemplar av den färdiga boken
Författarnamn publicerade på Göteborgs stadsmuseums hemsida och sociala medier
Inbjudan till bokrelease på Göteborgs stadsmuseum

Villkor:
Novellens längd: Max 5 000 tecken
Novellen får ej vara publicerad tidigare
Förlaget har ensamrätt på utvalt material i 24 månader, därefter återgår alla rättigheter till författaren
Förlag och författare redigerar manus i samråd innan utgivning
Royalties utgår ej
Juryns beslut kan ej överklagas
Du ska vara 18 år och uppåt. Under 18 år behöver du målsmans tillstånd
Genom att delta i tävlingen accepterar du ovanstående villkor

Så här deltar du:
Skicka ditt bidrag till novell@catoblepas.se
Skriv Novell i ämnesraden
Döp dokumentet till novellens titel
Skriv INTE ditt namn i dokumentet utan endast i mailet

Föremål att inspireras av finns här.
Vi ser fram emot att läsa era bidrag!

Catoblepas förlag är ett Göteborgsbaserat indieförlag som grundades av Lupina Ojala hösten 2015. Inriktningen är nyskriven svensk fantastik, främst fantasy och steampunk.
Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 söndag 9 december 2018

Kim M Kimselius väver in dåtidens världsbild på ett naturligt sätt i Tsunamikatastrofen i Lissabon

Kim M Kimselius väver in dåtidens världsbild på ett naturligt sätt i Tsunamikatastrofen i Lissabon

Det här är nog den finaste recension jag har fått om Tsunamikatastrofen i Lissabon. Det är läraren Lillemor Berglund-Koivusalo i Finland som läst och recenserat boken. Hon berättar att hon har delat recensionenpå så många boksidor som möjligt, både i Finland och Sverige. Dessutom har hon rekommenderat boken till sina elever. Tycker om de här orden: "Hennes levande miljöbeskrivningar gör att man inte bara kan se allt framför sig utan också känna värmen, lukterna och höra fågelsången." Så glad för denna recension.
"Som alltid när man börjar läsa en av Kim Kimselius böcker går det inte att sluta. Redan från första kapitlet slungas man in i en spännande historia som gör att man bara måste läsa ett kapitel till.
 
De flesta relaterar säkert tsunamis till katastrofen i Thailand och har lärt sig orsaker och verkan. Men i slutet av 1700-talet fanns inte vetenskapen om vad som orsakade en jordbävning och vilka följderna kunde bli. Kim Kimselius väver in dåtidens världsbild på ett naturligt sätt vilket gör att man förstår varför människorna tänkte och handlade som de då gjorde.  Det blir helt logiskt att människorna i Lissabon tolkade katastrofen som Guds stränga straff. Inte ens människorna som hade samlats till gudstjänst i kyrkorna skonades. Man kan förstå skräcken för att detta var världens undergång.

Trots att Kim Kimselius böcker riktar sig till barn och ungdomar har jag som vuxen också stor behållning. Hennes berättarkonst skapar en nyfikenhet som gör att jag vill ta reda på mer på egen hand. Faktadelen i slutet av boken ger värdefull information om de platser, händelser och livsöden som funnits på riktigt. Kimselius skapar också en enorm reslust till de platser som hennes böcker tar en med till. Hennes levande miljöbeskrivningar gör att man inte bara kan se allt framför sig utan också känna värmen, lukterna och höra fågelsången.

Jag tycker också om att kapitlen är så pass korta. Det gör att man bara läser ett kapitel till – som blir till ett till, och ett till – och plötsligt är boken utläst. Tsunamikatastrofen i Lissabon var en sådan bok. Den gick inte att sluta läsa innan Ramona och Theo igen var i trygghet.  Kanske det är det enda önskemålet jag har, bara några kapitel till." Lillemor Berglund-Koivusalo


Åh, vad glad jag är att så många tycker om Tsunamikatastrofen i Lissabon, en bok som betyder oerhört mycket för mig. Min 49:e bok.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.