Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 11 augusti 2012

Boktips: Stravaganza Maskernas stad av Mary Hoffman

Stravaganza - Maskernas stad av Mary Hoffman är en helt underbar, mycket annorlunda och spännande bok. En bok jag absolut tycker du ska läsa! En bok jag önskar jag hade kvar att läsa och sannolikt kommer att läsa om!

Ungdomsroman. Plötsligt upptäcker Lucien att han egentligen är en "stravagante" - en person som med hjälp av en talisman kan förflytta sig i tid och rum. Prasslande sammet, glittrande masker, politiska intriger och förrädare, en krävande och maktfullkomlig Duchessa - allt detta och mer därtill finns i den fantastiska värld, Talia, som Mary Hoffman skapat med 1500-talets Italien som förebild. Det doftar äventyr om den Venedigliknande staden Belleza - men också stor fara... Stravaganza. Maskernas stad är den första i serien om parallellvärlden Talia. Den har väckt mycket uppmärksamhet och nått en oerhört stor publik över hela världen. Talia finns också på nätet, www.stravaganza.co.uk
Mary Hoffman är en storsäljande engelsk barnboksförfattare. Hon är också barnbokskritiker och en fanatisk Italienälskare, vilket märks i den lustfyllda Stravaganza-serie. Serien har väckt mycket uppmärksamhet och nått en oerhört stor publik över hela världen.


LÄS! LÄS! LÄS!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

fredag 10 augusti 2012

Saknar dig mamma!

Sitter här och arbetar med min fars självbiografi, bläddrar i gamla fotoalbum, svartvita foton med personer som är vagt bekanta.

Men så kommer du, mamma. Bilderna på dig får mig att minnas min barndom, jag ser mig själv i varje foto av dig, från din ungdom fram till du är i den åldern jag är nu.

Då saknar jag dig så mycket. Minns hur stark du var, glädjen du utstrålade, välbefinnandet och glädjen du alltid spred omkring dig.

Det är nu fyra år sedan du försvann till min syster uppe hos änglarna. Jag saknar er båda. Jag ser din glädje när du håller mig och min syster i din famn. Jag ser stoltheten i min systers ögon när hon håller om sin lillasyster. Kärleken som flödar ur henne mot mig på bilden, är så intensiv att det gör ont.

Jag vet att ni båda står bredvid mig när jag skriver detta, men tyvärr är det inte mycket till tröst. Jag vill hålla om er, inte bara känna era händer på mina axlar, jag vill tala med er och inte bara höra era röster i mitt huvud. Jag vill att ni båda ska vara här, precis nu. Speciellt du, mamma! Jag saknar dig mamma!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 9 augusti 2012

Kimselius på Sveriges Radio P4 berättar om skrivprocessen och sina nya böcker

Måndagen den 6 augusti var jag på Sveriges Radio P4 Blekinge 09.00-09.30 och berättade om skrivprocessen och mina nya böcker.


Här kan du lyssna på programmet i sin helhet. Hoppa in efter nyheter och trafikrapport. Det är ungefär fem minuter in i programmet.

Lyssna: 09.00 - 09.30 måndag 06 aug 2012

Med mig hade jag min kusin Kristina med familj.
Här är Kristinas döttrar och man: Anna, Jim, Matilda och Victoria.

Här är min kusin Kristina med dotter Victoria.

Det var roligt att ha någon med sig vid inspelningen, eftersom både de och min man, Jan, tog bilder medan de lyssnade på när jag var på radio.

Under tiden satt de i rummet utanför studion, här fanns det möjlighet för dem att lyssna på programmet.

Jag är van vid att bara få en enda bild på mig med hörlurar, därför var det extra roligt att få så här många bilder. Men ingen med hörlurar...

Nu är programmet slut och musik spelas. Jag plockar ihop mina saker.

Jag har haft med omslagen till mina böcker, för att de skulle få se hur de såg ut. Dessutom tycker jag att det är roligt att se de färdiga omslagen!

Här är jag tillsammans med programledarna, Patrik och Jenny. Vi hade jättekul!

Ja, nu vet du lite hur en dag på jobbet kan se ut både för mig och för programledare på radio.

Berätta gärna vad du tyckte om radioprogrammet och det här inlägget!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 8 augusti 2012

När jag inte skriver pysslar jag i mitt växthus och låter inspirationen växa fram tillsammans med tomater, gurkor, meloner och physalis

Många säger att jag har gröna fingrar. Själv tycker jag att det är rena ramen turen att blommorna prunkar och grönsakerna växer så det knakar i växthuset.

Här blandas både gurka, tomat, melon, paprika och morötter.

Men där finns också något så gott som Physalis. Det känns som lyx att plocka från den stora busken som just nu är full av frukter. Physalis kallas även för Incabär och Lyktbär. Just det där med Incabär tycker jag känns bra, för då tänker jag på min bok Den gömda Inkastaden. I trädgården har jag potatisen Maya Gold, eftersom jag i år har kommit ut med boken Mayafolkets Hemlighet. Ja, det kanske låter lite knäppt, men jag tycker om att prova saker som hör ihop med mina böcker!

I år testar vi två olika sorters gurkor i växthuset. Det här är den vanliga slanggurkan...

...dessutom har vi en kortare variant som är SÅ GOD! Nästa år kommer vi bara att ha den här gurkan i växthuset.

Mina lyckoklöver sprider blomsterprakt och glädje i växthuset och är en härlig färgklick.

Tomaterna är praktfulla, stora som bifftomater. Dessutom har jag små cocktailtomater som vi redan har mumsat på.

Egenodlade paprikor är så goda. Ett år fick vi en helt kompakt paprika, inget tomrum med frön. Den paprikan var jättetung och mycket god!

Vi lyxar även till det med meloner i växthuset.

Eftersom melonerna blir stora och tunga, orkar inte grenarna bära upp de stora frukterna och vi hänger melonerna i små "hängmattor".

Det här är en dagsskörd av gurkor. Här ser du de olika varianterna av gurkor. Vi äter gurka till allt, det går mycket bra att grilla gurka, att steka den tillsammans med vitkål, göra bostongurka och äta den färsk. Barnbarnen äter gurka som godis. Det ser härligt ut när de går omkring och tuggar på en hel gurka var! Vi lägger även in gurkorna som ättiksgurkor för att njuta av under vintern.

Växthuset är ett miniparadis i det stora paradis vi bor i. Här flödar fantasin, både inne och ute. All egenodlad frukt och grönsaker ger mig den energi jag behöver, för att orka skriva så mycket som jag gör. Det bästa av allt är att jag vet att de inte är besprutade!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

tisdag 7 augusti 2012

Det känns tomt... Kimselius nya böcker

Det känns väldigt tomt just nu. Alla bokprojekt jag har hållit på med under våren/sommaren har nu antingen kommit ut i bokhandeln eller ligger hos tryckeriet.  Jag har jobbat intensivt under hela våren/sommaren, tidiga morgnar, sena kvällar och nu... Vad ska jag göra nu?

Jo, jag har nästa bokprojekt på gång. Det är redan påbörjat. Dessutom har jag många färdiga böcker i mina hyllor, kanske ska jag ta och bearbeta dem och ge ut dem, eller ska jag fortsätta på min fantasyserie? Som du ser är det ingen brist på arbete, eller fantasi. Ändå känns det tomt, något som alltid sker när jag lämnar ifrån mig böcker jag har levt med under en intensiv period.

Det här är årets nya böcker:
Mayafolkets Hemlighet, handlar om mayaindianerna i Mexiko. Läs mer om boken här.

Att skriva med glädje, är en skrivbok där du får lära dig hur du skriver en bra berättelse eller en hel bok, ger ut på eget förlag, skickar till förlag och mycket, mycket mer. Läs mer om boken här.

Mysrys, min första skönlitterära vuxenbok, som även kan läsas av de lite äldre av mina yngre läsare. Det här är en novellsamling med 30 års samlade noveller. Läs mer om boken här. Det här är faktiskt den bok jag saknar mest... Ser du figuren i mitten av bilden?

Den där dagen är en tonårsbok som jag skrev för tjugo år sedan. Det här är den absolut bästa bok jag har skrivit, det är något jag har känt ända sedan jag skrev boken. De personer som har läst den har alla fängslats och inte kunnat sluta läsa. Alla har blivit lika starkt berörda. Det här är en skrämmande bok om en tonårsflickas tysta rop på hjälp. Läs mer om boken här.

Nu går jag här och stampar otåligt igen, väntar på att böckerna ska komma från tryckeriet, att jag ska få lukta på dem, känna på dem och njuta av att få sätta ännu fler egenhändigt skrivna och producerade böcker i min bokhylla.

Snart kommer jag att utlysa en utlottning av böckerna här på bloggen. Du kan redan nu lägga till dig som bloggföljare om du inte redan är det, för det är bland bloggföljarna jag drar vinnarna. Dessutom kan du delta i tävlingen nedan och ha chans att vinna någon av de nya böckerna.

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

måndag 6 augusti 2012

Skrivlänkar, skrivprocess, lektörer, skrivtips och mycket mer

Sajten 1av3.se är en mycket bra skrivsajt för alla författare och alla med författardrömmar. Här hittar du länkar, här kan du lägga ut dina berättelser, här finns tävlingar och mycket mer. Bland annat finns där många bra, användbara skrivlänkar:

Om skrivande

Om böcker och författare

Typsnitt och grafik

Research
Wikipedia (engelska, svenska, tyska, franska)
(fler)

Böcker m.m. på nätet
Wikisource (engelska, svenska, tyska, franska)

Språk
(fler)

Om jobbet som författare

Hur du gör en bok

Andra länksamlingar
Ingen har alla länkar om att skriva, men det finns många bra länksamlingar.

Som du ser är det här en mycket användbar sida som hjälper dig mycket i ditt författarskap. Det kostar inget att vara medlem och det är härligt att få respons från andra som också skriver!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

söndag 5 augusti 2012

Gästberättare: Moa från Brännaregårdsskolan i Olofström

Brevvänner
När vi började fyran fick vi brevvänner från Filippinerna. Sedan dess har vi skickat brev till dem i 3 år. Min brevvän frågade om jag ville komma och hälsa på. Jag skyndade mig hem och frågade mamma. Hon såg tveksam ut, men hon sa ja. Det tog några sekunder innan jag verkligen fattade att hon sa ja.


Snabbt skrev jag: Hej Beata! Min mamma sa ja, jag får åka till Filippinerna. Hoppas du med får det. Kram från Siri.

Snabbt svarade hon: Hej Siri! Vad kul, jag fick också åka dit, men bara om dina föräldrar ska med. Kram från Beata!


Jag skrek och hoppade, mamma kom in på rummet. Men jag märkte inte det från början, men när jag märkte henne stannade hjärtat i några sekunder och jag blev nervös. Tänk om inte mamma eller pappa tänte följa med, då får vi stanna hemma. Men jag lugnade mig och sa:

"Mamma Beata fick också åka till Filippinerna, men bara om du eller pappa följer med."


Mamma började skratta och sa: "Haha, trodde du att ni skulle åka själva?"

Jag blev tyst en stund sedan sa jag: "Hehe, nej. Eller jag vet faktiskt inte, jag har inte tänkt på det."

Mamma gick ut från rummet och jag tog upp mobilen och sms:ade Beata. Sedan gick jag ner och tog en macka. Klockan var halv fem och mitt favoritprogram började. Det var torsdag och vi skulle åka på fredagen. När jag satt i soffan kom jag på att jag inte hade börjat packa. Jag sprang upp på rummet och började packa. Vi skulle vara där i 2 veckor. Först i med så många trosor som dagar, sedan tröjor och byxor. När allt var nere i väskan gick jag till sängs och sov.

Flygfärden
Vi hämtade Beata och åkte till flygplatsen. Det tog 20 minuter dit. När vi var framme så var det en stor text där det stod KASTRUP. Vi skulle åka med flyg 29. Flyget gick 02.00 och klockan var bara 00.00. Det pirrade i magen, jag fantiserade hur det kunde se ut där, hur de levde och sånt. När jag slutade fantisera så förstod jag att jag var vilse. Jag såg inte mamma eller Beata. Var var dom? Jag tog upp mobilen, letade upp mammas nummer och ringde henne.


"Hallå! svarade mamma.
"Hej, var är ni?" undrade jag oroligt.
"Vi är vid toaletterna.
"Okej, men var ligger de då?"
"Du får gå förbi kiosken sedan ser du att det står toaletter där."
"Okej, jag kommer!"

Sedan lade vi på. Jag småsprang till toaletterna, jag såg att mamma stod utanför ena toan och då fattade jag att Beata var där inne. Jag gick också på toa innan vi skulle flyga, det var bara en halv timma kvar, sedan åker vi.


En timma senare
Nu sitter vi på planet. Snart lyfter det. Jag sitter i mitten, Beata vid fönstret och mamma på andra sidan. Vi har godis och läsk inne på flyget. Vi har spel och ritblock med oss. Jag har hörlurar och MP3 med mig. När planet lyfte och man fick ta av bältet så somnade jag med musik i öronen. Mamma och Beata sov också, vi var rätt trötta av allt gående. Det tog fem timmar med flyg att åka dit, rätt drygt, men vi fick stå ut. Och sen två timmar med Filippinsk buss. Det var rätt häftigt att åka på taket dit.Framme hos min brevvän
Nu är vi äntligen framme i min brevväns hus. Det såg inte ut som i Sverige. Det var söndriga hus. Min brevvän presenterade sig på engelska och sa:


"Hello my name is Menchi."


"Hello, my name is Beata", sa Beata.


"How are you?"


"I am fine, and you?"


"I am fine."


"Good!"


Jag gick in i huset, det var finare än vad jag trodde. De sov på hängmattor, det såg skönt ut. Hon hade en lillebror också, han var två år yngre än vad vi var. Hon hade en mamma, men ingen pappa. Han hade dött i ett krig i Pakistan. Jag tyckte så synd om de, så jag började nästan gråta. De hade allt i ett enda stort rum. Det var det enda de hade. Men de var mest ute så de brydde sig inte så mycket.

När vi hade varit där några dagar

Nu har vi varit här i fem dagar. Jag och Beata har börjat vänja oss. Vi vet var allt finns. Vi fick sova i deras hus och vi fick gå i deras skola. Det var jättekul. Vi hade köpt med några pennor, suddgummi, papper, färgpennor och massor av saker. Och svenskt godis, de gillade det verkligen. På kvällen när jag skulle sova tänkte jag på hur roligt vi har haft. Och på att vi ska åka hem imorgon. Det var sorgligt. Men så är det. Det var i alla fall kul att få träffa henne i verkliga livet. Beata fick också träffa sin brevvän Delicia. Nu ska vi åka hem, 7 timmar och 20 minuter innan vi är hemma, om inte mer.


När vi var på bussen skrev vid HEJDÅ FILIPPINERNA.

Det här var gästberättaren Moa Svensson på Brännaregårdsskolan 6A i Olofström. Precis som alla de tidigare gästberättarna har hon fått besök av mig under våren. Då har vi arbetat med skrivprocessen och talat om Svarta Döden, pesten som härjade för 301 år sedan i Blekinge. Min bok Svarta Döden handlar om pesten på 1300-talet, men pesten har återkommit flera gånger runt om i världen sedan dess. Läs mer om det här.

Du kan läsa de tidigare gästberättarnas berättelser här.

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Svarta Döden.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.