Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 januari 2018

Det sista experimentet av Emma Ångström

Det sista experimentet av Emma Ångström
 
När jag avslutar boken har jag hjärtklappning...

I början får jag inget riktigt grepp på boken, vem är vem? Sedan griper handlingen tag i mig och jag läser spänt vidare. Skickligt bygger Emma Ångström upp spänningen i boken, så att jag till slut känner hur hjärtat bultar och riskerar att hoppa ur bröstet när jag läst den sista raden. Rysligt spännande!

En ung kvinna vaknar inlåst i ett mörkt och kallt utrymme. Hon vet inte var hon är. Hon minns inte hur hon kommit dit. Det känns som om hon är levande begravd, som om hon vandrar omkring i en kista långt ner under marken. Någon verkar ha planer för henne, och undan för undan uppdagas den fruktansvärda sanningen.

Sommaren 1995 är den varmaste sommaren på decennier och fjortonårige Dante ska tillbringa lovet i pittoreska Sundborn hos sin excentriske farfar. Där finns också Signe som har en förkärlek för det ockulta och Dantes karismatiska barndomsvän Freja. Men sommaridyllen slås snart sönder och en ny värld öppnar sig när Freja drar in Dante i en virvelvind av svartkonst och okända krafter.

Det sista experimentet är en rysare om hemligheter, död och besatthet. Det är Emma Ångströms tredje skönlitterära bok och den andra som rör sig i spänningsgenren.


Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.fredag 5 januari 2018

Flickan i drömfångaren av Ingrid Jönsson

Flickan i drömfångaren av Ingrid Jönsson

Det här var en helt magisk, underbar bok. Jag kunde inte lägga ifrån mig den. När jag gick och la mig tänkte jag på boken, när jag vaknade var boken det första jag tänkte på. Inte min egen bok, utan Flickan i drömfångaren.

Jag har läst böcker av Ingrid Jönsson tidigare och älskat varenda bok. Men jag tror att ingen av de tidigare böckerna har etsat sig fast i mitt inre som den här.

Tolvåriga Tess har flyttat från storstaden till en liten ort efter att föräldrarna skilt sig. Hon hatar allt i livet och inte blir det bättre när hon blir mobbad i skolan.

En dag hänger det en drömfångare i hennes rum, en gammal, dammig med fjädrar. I mitten av den sitter en miniatyrbild av en indianflicka. Hon bär en skimrande brosch.

När dagen har varit mer fruktansvärd än vanligt stortjuter Tess på sitt rum, efter att ha anklagat sin mamma för att allt är hennes fel.

Då händer något oväntat som för alltid ska förändra hennes liv.

Det här är berättelsen om vänskap, om att allt inte är som det ser ut att vara, att man inte ska ta andra för givet och se till de yttre tecknen. En helt underbar, magisk bok, med personskildringar som får det att göra ont i själen.

En bok som kommer att få en fin plats i min bokhylla, för även omslaget är helt magiskt, eller vad säger du?

Läs boken och sprid den vidare, för den är helt fantastisk!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

 

torsdag 4 januari 2018

Glada fans runt om i världen berättar om sina julklappar Kimselius böcker

Glada fans runt om i världen berättar om sina julklappar Kimselius böcker

Efter julafton fick jag mejl från glada fans som fått mina böcker i julklapp. Nedan kan du läsa några av dem och förstå den glädje jag kände när jag läste deras ord. Första brevet kom från Island.


"Hi, I’m a big fan of your books especially the ones about Ramona and Theo, I don’t know if you remember you must get a million messages everyday, but my mom messaged you to ask when Svarta döden would be translated to Icelandic cuz it said it would happen in April 2016 if I remember... and then you sent me an autograph to cheer me up while I wait! That’s still the best day of my life!!! I jumped around the house for half an hour holding it and then when I ran out of energy I sad down with a huge smile!

I’m reading Svarta döden now it just got translated and I cried when I opened my Xmas present and saw it!!! I’m at the part where they meet Giovanni... Sincerely your biggest fan, Guðrún"Nästa mejl kom från Sverige:

Hej Kim, jag blev så glad på julafton när jag fick Mysteriet med guldgubbarna, Äventyr i Uddevalla och Morden på Färgargården av min far som jag önskat mig.

Nu har jag alla Ramona- och Theoböckerna, Theo- och Ramonaböckerna, Kimberlie- och Andyböckerna, Marcus- och Mathildaböckerna, Den där dagen, Mysrysboken, Spöket på stora mossen, Rädda min lillebror, Mördande foto och Färgargårdenböckerna

Tänkte fråga om jag har missat någon av dina skönlitterära böcker? Jag har koll på vilka böcker som kommer 2018. Jag är inte så intresserad av skrivarböckerna (om man får säga så, ursäkta) men jag vill så gärna ha alla skönlitterära för jag älskar dina böcker och jag kommer nu äntligen att ha tid för att läsa de böcker som jag inte hunnit med och det är rätt många.

Jag har bara velat skaffa dem på en gång för att vara säker på att ha dem medan jag studerat på universitetet. 

Kan knappt bärga mig nu när jag är färdigutbildad, det enda som fattas är att jag håller på att flytta och jag och min sambo inte hunnit skaffa några läslampor än för det måste jag ha, i varje rum. Dessutom kanske jag kan glädja dig genom att berätta att jag prioriterar dina böcker av dem jag har och som jag inte hunnit läsa än för jag har bra många skrivna av andra författare också som är olästa. Linda Pineur"

Älskar att få brev och mejl från mina fans. Tack för att ni finns!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
onsdag 3 januari 2018

Skrivkurs med Kimselius på Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona 2018

Skrivkurs med Kimselius på Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona 2018

Då var det dags igen för en skrivarkurs på studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona, lördag 7 april 9-16. Gå in på Studieförbundets sida för att läsa mer och anmäla dig till kursen.

Här kan du läsa något av den text som ligger på sidan:

Att skriva med glädje - Kim Kimselius, Våren 2018

Humaniora, Kommunikation, information, Media, foto, film och grafisk formgivning, Övrigt 

Kim M. Kimselius är en flitigt anlitad föreläsare och håller många skrivarkurser runt om i landet. Nu har du chans att gå en endags skrivarkurs för Kim i Karlskrona. Kim skriver med glädje och vill i skrivarkursen Att skriva med glädje, förmedla skrivglädje till dig.

I kursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar och dialoger och mycket mer. Kim tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

Det spelar ingen roll vad målet med ditt skrivande är: att skriva om ditt liv, om din släkt, en deckare, roman, eller en faktabok. Kim har 19 års erfarenhet som etablerad författare och delar med sig av sina kunskaper, på ett sätt som får dig att komma igång att skriva din bok.

Flera personer som har gått Kims helgkurser på Färgargården i Eringsboda, har fått bokkontrakt, noveller antagna i tidningar och en har fått litteraturpris. http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Så här skriver författaren Mariette Lindstein som gjort succé med boken Sekten på Dimön: "Kim M. Kimselius du är en legend! Du är en av anledningarna till att jag bestämde mig för att satsa allt på mitt skrivande och hittade så mycket glädje.”

I kursen ingår Kim M. Kimselius bok Att skriva med glädje, fika och lättlunch. Är du allergiker så meddela det vid anmälan.

Om Kim:
Debutboken Tillbaka till Pompeji gjorde dundersuccé och sålde i 11.000 exemplar första veckan. Boken är översatt till sex språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island.
Kim har nu gett ut över 40 böcker.
Kim har föreläst i Singapore, Finland, Island och Sverige.
Skrivböckerna Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet, har fått högsta betyg av samtliga som har recenserat böckerna. Många författarcoacher använder böckerna som uppslagsverk och kallar dem för “sin bibel”.

Hjärtligt välkommen på skrivarkurs för Kim M. Kimselius

Gå in på Studieförbundets sida för att läsa mer och anmäla dig till kursen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 

tisdag 2 januari 2018

Konsten att hålla skrivandet vid liv

Konsten att hålla skrivandet vid liv

Har jag berättat för dig att jag har över 50 påbörjade berättelser i datorn? Allteftersom nya idéer dyker upp skriver jag ned början och slutet och stolpar till handlingen. När en ny idé kommer, då får jag hela boken i huvudet. Helt fantastiskt!

Ibland pockar någon av de där berättelserna på och kräver att få bli skrivna. Idag var en sådan dag. En av berättelserna dök upp i huvudet, precis när jag skulle hämta upp Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Det var en berättelse jag inte arbetat med på ett halvår. Ändå kunde jag direkt komma in i den, tack vare mina knep.

För det första
Innehållsförteckning! Det underlättar skrivandet oerhört mycket. Jag vet att jag har pratat om det tidigare och många har börjat använda sig av det och tackat mig för att jag berättade om det här knepet.

Ha ett dokument till varje berättelse du håller på med, kalla det Innehållsförteckning, eller något annat. Där har du två kolumner. I första kolumnen har du kapitelnumret, i den andra, bredare kolumnen, skriver du in stolpar om vad kapitlet handlar om och några av de sista raderna. När du ska fortsätta på berättelsen skummar du lätt igenom hela boken genom innehållsförteckningen. Då gör det inget att boken har legat länge och väntat på dig, den vaknar till liv igen tack vare innehållsförteckningen.

För det andra
När jag arbetar med den här typen av berättelse avslutar jag aldrig kapitlet, utan låter berättelsen hänga i luften.

Då är det bara att skumma igenom början och skriva slutet av kapitlet. Men för att jag nästa gång ska ha något att skriva vidare på, krävs det att jag även skriver början på nästa kapitel.

På så sätt har jag skrivit ett helt kapitel och boken växer stadigt, även om det bara är en bok jag skriver för nöjes skull, utan någon inplanerad utgivningsdatum. Men en dag...

Det är mina knep för att hålla skrivandet vid liv, oavsett hur många berättelser jag bollar mellan. Nu kanske du förstår hur jag kan skriva 4-6 böcker per år.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 

måndag 1 januari 2018

Börja årets första dag med att skriva!

Börja årets första dag med att skriva!

Du ska börja årets första dag så som du önskar att alla årets dagar ska se ut, det är min inställning. Därför vill jag uppmuntra dig till att skriva. Det allra första du gör när du vaknar, när orden fortfarande är nya och fräscha, inga hemska rubriker i tidningarna har påverkat dig, inga glada utrop på Facebook som får dig att känna dig mindre värd än den som just nått framgångar. En ny fräsch dag att fylla med ord.

För mig har den här dagen inneburit mängder av ord till Tsunamikatastrofen i Lissabon. Underbart! En härlig känsla av tillfredsställelse fyller mig, jag känner mig laddad med energi.  Jag har redan nått dagens mål, nu är allt annat jag skriver bara bonus.

Under skrivarkurserna 2017 har jag mött många människor som berättat att de skriver dagbok och har gjort sedan de var små. Det har varit både kvinnor och män. Jag har sett de andras imponerade och ibland lite smått avundsjuka blickar.

Jag tillhör de som skrev dagbok i min ungdom, som slutade med det när mitt egna skrivande tog fart på allvar. Jag tillhörde de som såg avundsjukt på dem som aldrig slutat sitt dagboksskrivande.

Men så var det signeringen julen 2016. Då upptäckte jag Paulo Coehlos almanacka. Färgstark, med gott om utrymme att skriva och många fina visdomsord. 2017 började jag skriva min dagbok i den färgstarka boken, även om det inte blev varje dag, men lite mer efter att ha mött dessa fantastiska, inspirerande dagboksskrivande människor.

2018 års Dagbok inleds med visdomsorden "Gåvan är en bön utan ord. Och precis som alla böner kräver den disciplin, men disciplinen är inte slaveri, den är ett val". Paulo Coehlo ur Manuskriptet från Accra.

Bättre visdomsord kunde inte inleda 2018. Jag ser mitt skrivande som en gåva, ord jag kan förmedla till andra. Men för att kunna göra det krävs det disciplin och det är vad jag vill förmedla till dig med detta inlägg.

Om du verkligen vill skriva den där boken du gått och drömt om länge, börja med den idag, för idag är första dagen på ditt nya liv!

Som inspiration kan du se tillbaka på mitt framgångsrika 2017.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 söndag 31 december 2017

En tillbakablick på ett intensivt 2017 Gott Nytt År!

En tillbakablick på ett intensivt 2017 
Gott Nytt År!

2017 var året då den ena spännande händelsen efter den andra staplades på varandra. Det började med ett mejl, som vi trodde var spam, men som verkligen visade sig komma från Nationalencyklopedin.

Där hade de en lång, fin artikel om mig och mitt författarskap. Jag jublade, vilken perfekt början på året, speciellt som jag firade 20 år som författare 2017.

I mars var jag på Läromedelsmässa i Kristianstad, Yllan.
 

Därefter var jag på Bokmässa i Blekinge.

Nästa stora händelse var att jag fick ljudbokskontrakt på mina böcker, kontrakt med Saga Egmont.

Till min överraskning blev jag inbjuden som en av föreläsarna till den första litteraturfestivalen Bok och Hav i Karlskrona. Vilken upplevelse! De dagarna blev ett minne för livet.

2017 hade jag även sex boksläpp, ett av dem på Bok och hav. Det var 10 tips för att leva på din kreativitet.

Tanken var att även Morden på Färgargården skulle haft boksläpp på Bok och Hav, men så var vi på Landsbygdsmässan i Eringsboda veckan innan Bok och Hav. Tanken slog mig då att boken som utspelade sig i Eringsboda, verkligen borde ha sitt boksläpp där. Så blev det och vi sålde slut varenda bok vi hade tagit med och det var många.

Juni började med boksläpp av Mysteriet med Guldgubbarna, en bok jag gjort i samarbete med Ronneby kommun, som även stod för stort boksläpp på Biblioteket i Ronneby och på Kulturcentrum.

Vilken dag det blev. Jag hade oerhört roligt och blev glatt överraskad över att så många kom för att lyssna på mig och köpa den nya boken.

Även tidningen var där och intervjuade mig, här är det Bas i Blekinge.

Den 19 maj fick vi ett tillskott till familjen, lilla Kiara. Det var Jans födelsedag, så det blev hans födelsedagspresent. Kan man få en bättre present?I juni var vi i Stockholm på 88-årsfest, med runt 50 personer. Det var Kiaras första möte med andra människor och hon var en riktigt liten pärla som charmade alla.

I juli fick jag den isländska skolboken där jag och mina böcker medverkar i. Något som kändes jättestort för mig. 
Juli månad var fullbokad av skrivarkurser, som det här året sträckte sig in i augusti.
Här är en av grupperna, det enda fotot vi tog nere vid sjön. Så vi skrattade. Vi höll nämligen på att ramla i allihop när bryggan sjönk allt djupare under fotograferingen.

I augusti var det arkeologidag. Jag var där med Mysteriet med Guldgubbarna. Hade tagit med mig 50 böcker, som jag sålde slut på 45 minuter, så Jan fick komma med ännu en låda och med sig hade han även Kiara, till allas förtjusning.

Min yngsta fan, och namne, Lill-Kim/Oskar kom ända från Göteborg för att träffa mig och få göra en alldeles egen guldgubbe. Här är han oerhört trött och vill bara hem och sova.


September var en intensiv månad som började med boksläpp på Island av Svarta Döden/Svartidudir. Islandsresan blev en magisk upplevelse, början på en ny bok och bokad till Island maj 2019 för ett nytt boksläpp.


Direkt efter hemkomst från Island, bara 3 dagar senare, var det dags för ett nytt boksläpp, den här gången av Äventyr i Uddevalla.
Det här blev ännu ett magiskt boksläpp, med föreläsningar, kö i 45 minuter i bokhandeln när jag hade boksläpp och ännu en signering i en annan bokhandel. Från det jag anlände till Uddevalla, tills jag åkte hem en vecka senare körde jag inte bil en enda gång. Jag blev hela tiden hämtad och skjutsad, så skönt.
Kan du förstå min glädje när det var så här många människor som ville köpa min bok?

Väl hemkommen från Uddevalla hade jag några dagar på mig att tvätta och packa om väskan för att åka till Bokmässan i Göteborg.

Där hade jag boksläpp av Författare Från dröm till verklighet.
En bok jag släppte för att fira mina tjugo år som författare. Här har du berättelsen om mitt författarliv, men även tips och råd till dig som drömmer om att slå igenom som författare. Boken släpptes som pocket på bokmässan. Författare Från dröm till verklighet kommer ut som inbunden bok nu i januari. Då är den 100 sidor tjockare.

Förkylningen jag ådrog mig andra dagen på Island, 4 september, höll i sig hela hösten, med eländig hosta och envis feber, men jag körde på. Efter bokmässan var det dags för nästa resa, den här gången till Lissabon, för att göra research inför boken Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Den boken håller jag på med just nu, den kommer ut under 2018.

Jag var trött och sliten när jag anlände till Lissabon och den envisa hostan höll sig kvar. Men det fantastiska vädret, med +36 grader och svalkande, ljumma vindar gjorde att jag kände mig bättre. Det var långa dagar, ofta från åtta på morgonen till åtta på kvällen då vi kom tillbaka till hotellet, för att därefter ge oss ut för att äta middag. Det blev en gedigen research och det kommer att bli ännu ett fantastiskt äventyr för Theo och Ramona.

Under hela året, mellan alla dessa händelser jag berättar om, har jag varit iväg runt om i landet och hållit föreläsningar.

För första gången höll jag skrivarkurs i november, strax efter att jag kom från Lissabon.

Jag var rädd för att det skulle vara kallt på Färgargården, men det var faktiskt varmare inomhus än under sommarkurserna. Riktigt, riktigt mysigt, därför har jag redan nu bestämt mig för att ha ännu en kurs vecka 44 2018. Boka redan nu om du vill vara med på den grundkursen!

När skrivarkursen var över var även min energi slut. Kroppen protesterade mot det intensiva tempot och jag fick feber i en månad, som däckade mig så mycket att jag inte kunde skriva. Frustrerande, eftersom jag hade sett fram emot att skriva klart Lissabonboken. Dessutom bestämde jag mig för att det inte blev några signeringar i november-december. De månader då jag vanligtvis bor i Skåne i min skrivarstuga för att köra runt och signera. Jag hade inte orkat helt enkelt.

Kiara blev plötsligt mycket dålig strax före julafton.
Vi fick åka in akut till veterinären och Kiara tillbringade en dag på sjukhuset med dropp. Det visade sig att hon hade tuggat i sig benbitar som satte stopp i magen, men som tur var kom det till slut ut den naturliga vägen tack vare droppet och omvårdnad hos djursjukhuset.

Det har varit ett intensivt, lyckosamt och oerhört stimulerande år, även om jag har gått på högvarv under precis hela året. Jag har lovat mig själv att vara snällare mot kroppen 2017, inget nyårslöfte, för de är svåra att hålla. Bara med tanke på hur sliten jag känt mig de senaste månaderna, därför vill jag starta 2018 med att ladda upp energin inför ett nytt intensivt år, med många nya böcker. Här är några av dem:

 Häxjakten, en byrålådsbok

Tredje boken i serien Staden på andra sidan Pyramiden

Spöket på Torpa Stenhus, där titeln ännu inte kommit på omslaget.
Sjätte boken i serien Theo- och Ramonaäventyr.

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e Historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.


Den magiska porten vid Färgargården, tredje boken i Färgargårdsserien.

Ja, nu har du något att se fram emot och jag vet att jag har massor att göra innan 2018 är slut. Hoppas vi ses vid någon av 2018 års evenemang.

Vill önska dig ett riktigt 

GOTT NYTT ÅR

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.